Grondregistratie vanaf oktober digitaal via webportaal

4

Volgens de grondwet van Suriname maakt elke burger aanspraak op een stukje grond. Regering Santokhi/Brunswijk is voorstander van een efficiënt, maar bovenal transparant grondbeleid. De registratie en de aanvraag van grond zal min of meer sneller plaatsvinden. Er is een eerste website, een webportaal speciaal voor de burgerij, aan de regering gepresenteerd en die zal op 1 oktober gelanceerd worden.

Elke burger kan zich via het webportaal registreren op een stukje grond. Dit deelde president Santokhi mee bij de ingebruikname van het nieuwe gebouw van MI-GLIS aan de Jaggernath Lachmonstraat op donderdag 16 september 2021.

Het webportaal ziet er volgens de president goed uit. Alleen moet er nog wat aanpassingen plaatsvinden, dan kan het gelanceerd worden. Via het vernieuwde aanvraagsysteem kan iedere burger vanaf 21 jaar waar dan ook registreren en aangeven welk district de grond ligt, wat voor soort grond het is en hoeveel grond die wenst aan te vragen. Ook kan de persoon tegelijkertijd aangegeven als die zelf zal bouwen, via de bank of op basis van andere mogelijkheden of moet de staat voor de person bouwen. Alle gegevens kunnen netjes worden geregistreerd en bijgehouden.

Het webportaal zal niet alleen makkelijk toegang bieden voor de burgers, maar zal ook een overzicht bieden van burgers die de afgelopen jaren een stuk grond hebben gehad. Er zijn volgens het staatshoofd verschillende percelen in de verschillende districten die zijn uitgeven, maar die momenteel niet toegankelijk zijn voor de burgers. “De mensen kunnen helaas niet bouwen, omdat die gebieden en die gronden niet ontsloten zijn en geen toegang hebben. Wij als staat moet ervoor zorgdragen dat die infrastructuur daar komt. De eerste inventarisatie is al gemaakt van de gronden. We gaan het finaliseren de komende weken zodat we precies zien waar mensen gronden gehad hebben”, zegt de president.

De regering wil met deze stap bestaanszekerheid bieden aan iedere burgers. Een perceel aanvragen en bouwen moet toegankelijker en betaalbaar worden. “Ga bouwen en wij komen in met de nodige infrastructuur. We moeten inkomen met de nutsvoorzieningen. Voor de groep die niet zelf kan bouwen zal er daarvoor sociale woningen zijn”, aldus de president.


4 REACTIES

 1. Ik zou maar gelijk de gehele Wilhelminagebergte claimen, want de toekomst is aan overstromingen, tornado’s, aardbevingen, vulkaanuitbarstingen, zware lang aanhoudende regenval, ondraaglijk hoge temperaturen, aardverschuivingen, frequente blikseminslagen, gif dat uit de grond naar boven komt, vreemde gevaarlijke insecten en nog meer.


  Maak melding

 2. Er moet ook een overzicht, WIE welke gronden bezit. Anders kan ik gronden aanvragen, terwijl heb al in bezitten van een ander is. Dat zullen grootgrondbezitters niet leuk vinden. Want dan worden bepaalde figuren ontmaskerd.


  Maak melding

 3. De regering kan ook duidelijk aangeven hoe lang de wachttijd is nadat men grond digitaal heeft aangevraagd deze krijgt.

  Hierdoor weet de burger m/v duidelijk wat hem/haar te wachten staat en weet die wanneer hij precies wanneer hij/zij de grond in cultuur kan brengen, een huis of een onderneming op te zetten.

  De overheid moet geen halve maatregelen nemen en de burger laten zien, dan ze wel goed weet door te pakken. De burger weet dan waar ze aan toe zijn.

  Chan kan best enkele wegen aanleggen, waardoor er gronden kunnen worden verstrekt aan burgers.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.