dinsdag, april 16, 2024
HomeOnderwerpenEconomieAardappelschaarste afgewend; baalprijs gestegen met 42,38 procent

Aardappelschaarste afgewend; baalprijs gestegen met 42,38 procent

-

Does Travel - naar Suriname

Vanwege een mislukte en kleinere aardappeloogst in Nederland, zijn er eind augustus en begin september minder aardappelen geïmporteerd in Suriname. Verscheidene importeurs hebben van de week 7.200 balen aardappelen geïmporteerd, terwijl dit vorig week nog 5.350 balen bedroeg. Met de verhoogde import is de aardappelschaarste afgewend, meldt het ministerie van Economische Zaken, Ondernemerschap en Technologische Innovatie (EZ).

De prijs van deze aardvrucht zal als gevolg van de mislukte oogst, maar ook vanwege de FOB-prijs per baal stijgen. In augustus bedroeg de FOB-prijs per baal € 7,55, terwijl die van de maand € 10,75 bedraagt, wat een stijging betekent van 42,38 procent, aldus EZ.

Arun Hindorie, woordvoerder van het Platform Levensmiddelenimporteurs Suriname (Plis) geeft aan, dat de oude oogst van aardappelen en uien nu voorbij is en de nieuwe oogst begint. Deze overgang brengt altijd wat stroefheid met zich mee qua toelevering. Daarnaast hebben de boten vanuit Nederland allemaal een beperkte capaciteit, waardoor ze niet elke gewenste lading kunnen verschepen.

Tot slot informeert Hindorie dat Combe Markt heeft aangegeven dat per maandag de prijs van aardappel van SRD 20 zal dalen naar SRD 17 en dat het verder stapsgewijs lager zal worden.

opening
Fernandes Express
Caribbean Night

10 REACTIES
 1. debby , jij houd toch niet van aardappelen je hebt toch liever dat franco jou een wortel in je … stopt , nou goedkoper kun je het niet krijgen en het beschermt je tegen HIF


  Maak melding
 2. Aardappels zijn best lekker, maar waarom worden ze in Suriname, met zoveel, veel lekkerder of even lekkere , aardvruchten gezien als een eerste levensbehoefte? We zouden in Suriname meer cassave, napi, Chinese tayer en yams moeten planten. Doe ik zelf ook en ik mis de aardappel eerlijk gezegd niet als het niet te krijgen is. Als het er wel is en de prijs is redelijk, zal ik ze niet laten liggen in de winkel.


  Maak melding
 3. India heeft m.n. voor haar Noord-Oostelijke deelstaten een aardappelvariant ge-engineered dat extra vitamine C bevat.
  Misschien een idee voor Suriname om daar proeven mee te doen in het Surinaamse klimaat.


  Maak melding
 4. Think Twice, natuurlijk niet als je het op dezelfde manier klaarmaakt als met aardappel. Maar cassave frietjes zijn lekkerder dan patat, huzarensla van napi is lekkerder en zo kunnen we doorgaan. Ik heb eens bij een oude mevr. te Weg naar Zee rotis (de plaat) van cassave gegeten. Het was in een woord gezegd overheerlijk. Ik weet niet hoe ze het gemaakt heeft en ik kan het haar ook.niet meer vragen.


  Maak melding
 5. Jaichand, de noord-oostelijke deelstaten van india hebben, zeker weten, niet hetzelfde klimaat als Suriname. Ze liggen in.de gematigde zone en.ze liggen.ook.hoger boven zee. Gevolg kouder klimaat dan Suriname en met name in.de gebiefen waar de aardappels geteeld worden. India is enorm groot, delen van india hebben een klimaat als van Suriname, maar zeker niet heel india.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES