dinsdag, april 16, 2024
HomeOnderwerpenGeschiedenisProject om Surinaamse burgerlijke stand gegevens van 1828 - 1950 digitaal te...

Project om Surinaamse burgerlijke stand gegevens van 1828 – 1950 digitaal te maken

-

Does Travel - naar Suriname

Er komt een groot onderzoek naar de bevolking van Suriname. Dit dankzij het feit dat gegevens van de Surinaamse burgerlijke stand van de periode 1828 – 1950 nu digitaal beschikbaar zijn.

Hiervoor zullen eerst alle geboorteaangiften uit Suriname vanaf 1828 ingevoerd worden in een database. Later volgen ook de huwelijks- en overlijdensakten. Zo wordt er gebouwd aan een bestand van alle inwoners van Suriname in de koloniale tijd. Dit bestand wordt online voor iedereen beschikbaar, bijvoorbeeld voor familieonderzoek.

Vanaf 1828 was het in Suriname verplicht om de geboorten, huwelijken en overlijdens van alle (vrije) mensen aan te geven, net als in Nederland. Deze aangiften vormen samen de burgerlijke stand. Het archief wordt bewaard in het Nationaal Archief Suriname. De aktes zijn gescand.

Historicus Coen van Galen van de Radboud Universiteit gaat onderzoek doen naar dit archief. Van Galen was eerder ook betrokken bij het project om de Slavernijregisters online ter beschikking te maken. Dankzij het werk van vele vrijwilligers en sponsoren staan sinds 1 juli 2018 de slavenregisters van Suriname online.

Van Galen kan het niet alleen doen en roept vrijwilligers op om mee te komen speuren en te helpen met de ruim 300.000 aktes die verwerkt moeten worden. Na verwerken zal de informatie openbaar worden gemaakt via de nationale archieven van Suriname en Nederland.

Volgens de historicus heeft het land een goede burgerlijke stand registratie en maakt verwerking daarvan dit inzichtelijk en overzichtelijk wat er in die periode met de Surinaamse bevolking gebeurde. Zo is na te gaan wat er met mensen gebeurde na de afschaffing van de slavernij.

opening
Fernandes Express
Caribbean Night

8 REACTIES
 1. Tien jaar lang heeft de fascistische regering van Bouterse niks gedaan aan de administratie van dit land. President Santokhi zit iets meer dan een jaar als regeringsleider en iedereen moet het beamen; deze regering doet zijn best om van Suriname een ontwikkelt land te maken. Jammer dat de fascisten de Staatskas leeggeroofd hebben en de zwarte Bijlmermeerse opruiers moeten hun kwebbel daartegen opentrekken.


  Maak melding
 2. Popo, kunt u aub stoppen met alles wat zwart is als negatief te bestempelen. Kijkt u eerst in de spiegel en zie uw eigen negativiteit, die oordeeld over anderen … bent u zo perfect??


  Maak melding
 3. Ma ik wille nie datie die mijneer Fan Gaale ga bekeike mein foor auwders. Dang eers hei moete toestemming fraage mei.
  Dang somaar Surinaam regeering geefe praaifesie gegeefe aan die Hollant mang. Dang is slegt saak.


  Maak melding
 4. WAT
  14 september 2021 At 20:11
  Ook wij zijn het eens met Popo Jantje en ariman en ook met Roewel .

  Van de 3 musketiers zal ik voorlopig geen last meer hebben. Deze zwartjes dachten mij te kunnen blijven provoceren in de hoop dat ik weg zou lopen. Altijd een grote bek maar geen balken om het recht voor mijn gezicht te zeggen.


  Maak melding
 5. Het is zeker een geweldig initiatief. Hopelijk draagt het indirect bij aan een stukje traumaverwerking en bewustwording van de Surinamer. Sommigen hebben het helaas meer nodig dan anderen.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES