Volksgezondheid maakt informatiefilmpje vanwege Wereld Suïcide Preventie dag

3

Het Surinaamse ministerie van Volksgezondheid heeft in verband met Wereld Suïcide Preventie dag een informatiefilmpje gemaakt voor meer bewustwording en om zelfdoding te voorkomen.

Wereldwijd wordt, vanaf 2003, op 10 September Wereld Suïcide Preventie dag herdacht om bewustwording aan te wakkeren over het fenomeen “suïcide preventie”. Deze dag wordt gepromoot door de Internationale Associatie voor Suïcide Preventie (IASP) in samenwerking met de Wereld Gezondheid Organisatie (WHO). Het thema welke gelinkt is aan Wereld Suïcide Preventie dag voor 2021-2023 is: “Creating hope through action” (= “Hoop creëren door actie”)

Suïcide blijft volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) een van de belangrijkste doodsoorzaken in de wereld, goed voor een op de 100 sterfgevallen. Elk jaar sterven er meer mensen door zelfdoding dan door HIV, malaria of borstkanker, of door oorlog en moord. Suïcide is ook de vierde doodsoorzaak wereldwijd onder jongeren tussen 15 en 29 jaar, na verkeersongevallen, tuberculose en interpersoonlijk geweld.

De meeste zelfdodingen worden voorafgegaan door verbale of gedragsmatige waarschuwingssignalen, zoals praten over dood willen gaan, zich erg schuldig of beschaamd voelen, of het gevoel hebben anderen tot last te zijn. Andere signalen zijn: het gevoel leeg, hopeloos of gevangen te zijn, of geen reden te hebben om te leven; zich extreem verdrietig, angstig, geagiteerd of vol woede te voelen; of ondraaglijke pijn te hebben, zowel emotioneel als fysiek.

Er bestaan doeltreffende interventies om zelfdoding te voorkomen. Op persoonlijk vlak zijn vroegtijdige opsporing en behandeling van depressie en alcoholgebruikstoornissen van cruciaal belang voor zelfdodingspreventie, evenals follow-upcontact met degenen die pogingen tot zelfdoding hebben gedaan en psychosociale steun in gemeenschappen. Als iemand zelf of bij bekenden waarschuwingssignalen voor suïcidale neigingen opmerkt, moet die zo snel mogelijk hulp zoeken bij een beroepsbeoefenaar in de gezondheidszorg.

3 REACTIES

 1. De bevolkingsgroep die er zeker naar zal moeten kijken zijn de Hindostanen. Als het even tegen zit is het Hangen of Springen..Heb ik dat netjes gezegd @WAT en Poepe Jantje @
  Verbeter mij maar als ik ernaast zit…Boelers…bedoel Broeders.


  Maak melding

 2. Wanneer mensen niet kunnen omgaan met hun demonen (wat dat ook mogen zijn, verschilt per persoon) plegen ze soms zelfmoord.
  De VN zal zeker ook de Coronadag uitroepen? Immers, het schijnt dat Corona blijvend zal zijn. Althans, dat roept de VN zelf.


  Maak melding

 3. Nou ja ik woon in holland in holland is het er ook hoor @resdkin. Als ik enge duivelse ogen van de enge buurvrouwen zie en hun slangendans en hoe ziekelijk hun contact zoeken met mij door middel van allerlei zieke instanties puur omdat de zieke aso’s in nl zijn geboren en dus stoer doen enz. Ik voel me dan ook leeg van binnen door hun enge duivelse ogen -look maar godzijdank ik hou mij sterk tegen die eng ogende zieke duivels. Hun last verziekt mij leven wel maar hun verzieken eerst hun leven daarna van andere dus ik schijt op hun. Ik hoop dat het gaat helpen in suriname zoiets mooie initiatief.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.