Suriname krijgt hoogstaand niertransplantatie programma in Sint Vincentius Ziekenhuis

23
Warm onthaal van de president door AUMC medewerkers van Surinaamse afkomst.

President Santokhi heeft bij zijn bezoek aan het Amsterdam Universitair Medische Centra (AUMC) op vrijdag 10 september 2021 invulling gegeven aan de noodkreet van de Surinaamse niertransplantatie-patiënten. “Het AUMC en Suriname gaan samen een structureel en kwalitatief hoogstaand niertransplantatie programma in het Sint Vincentius Ziekenhuis Suriname (SVZ) opzetten. Dit programma zal toegankelijk zijn voor iedere Surinaamse nierpatiënt”, geeft de president aan.

Hij werd samen met de  ministers Albert Ramdin van BIBIS, Amar Ramadhin van Volksgezondheid en de ambassadeur van Suriname in Nederland, Rajendre Khargi, in aanwezigheid van de directeur van het SVZ, Manodj Hindori, de vice-voorzitter van het Vereniging Surinaams Bedrijfsleven (VSB), Wilfred Baldew en de voorzitter van het Diaspora Medical Team, Pranobe Oemrawsingh zeer hartelijk ontvangen door de voorzitter en een lid van de Raad van Bestuur, Hans Romijn, Mark Kramer en vele gezondheidsmedewerkers van Surinaamse afkomst.

Het AUMC is het grootste niertransplantatiecentrum in Nederland met 17.000 medewerkers, die een grote ervaring heeft met de behandeling van Surinaamse patiënten. Onze organisatie is enthousiast om patiënten te helpen en haar kennis en expertise te delen, geven beide directieleden aan.

Foto: President Santokhi met directie en medische specialisten AUMC.

De president en zijn gevolg kregen hierna een rondleiding en presentatie op de niertransplantatie afdeling onder leiding van F. Bemelman (transplantatie nefroloog), F.J. van Ittersum (hoofd nefrologie), J. Bijlsma (dialyse nefroloog) en M. Idu (transplantatie chirurg AUMC). De sprekers waren overtuigd dat de start van het niertransplantatieprogramma drie voordelen kent; betere levenskwaliteit en verwachting voor de patiënt, kosten besparingen, verkrijgen van gespecialiseerd Surinaams zorgpersoneel door overdracht van kennis en vaardigheden.

Ook werd een bezoek gebracht aan de volledige gemoderniseerde Spoedeisende Hulp. De president was onder de indruk van de hoogstaande technologische innovatie, zoals gedemonstreerd door professor Roos van het AUMC op het gebied van onder andere de neurologie. “De inzet van de medische diaspora met haar hoogwaardige medische expertise kan helpen om de huidige Surinaamse gezondheidszorg snel, effectief en duurzaam te moderniseren, liet het staatshoofd zijn toehoorders weten. De regering Santokhi – Brunswijk zal de Surinaamse patiënten niet in de steek laten”.

23 REACTIES

 1. Wat moeten wij nu realisten en pragmatici zeggen over alle de progressies die Chan met zijn mensen hebben kunnen realiseren voor al de mensen in Suriname.
  Inderdaad is Chan het begin van een nieuwe toekomst van Suriname. Een toekomst waarbij iedereen zwart, bruin, geel, en wat voor kleur dan ook, arm en rijk, jong en oud profijt van kan trekken.
  Ik heb het geloof in dat Chan een mooie toekomst kan initiëren voor de kinderen van Suriname, arm, rijk, wees of half wees.
  Chan is de belichaming van de nieuwe toekomst die voor Suriname in het verschiet ligt.


  Maak melding

 2. Pieter 12 september 2021 At 09:41
  Waarom wordt het SVZ zo geoutilleerd en niet het Academisch Ziekenhuis in Suriname/
  ———————————————————————-
  Omdat de christen Santokhi christelijke instellingen voortrekt?


  Maak melding

 3. Stel vast dat deze president bezig is met netwerken en bruggen slaan. In tegenstelling tot zijn meervoudig veroordeelde voorganger, die 24/7 druk was met roven, stelen, frauderen, lenen, oplichten, moorden, drugscriminaliteit, wapenhandel met de onderwereld, drugsvliegtuigen/helicopters, drugsduikboten.


  Maak melding

 4. Wie niet blij is met de vooruitgang in dit land is een racist of een landverrader. Kan ook zo zijn dat velen gewoon onderontwikkeld zijn en dit ook wensen te blijven. Deze president laat zien wat het betekent om leider van een land te zijn. Hij laat zien wat besturen betekent en natuurlijk zijn de zwarte racisten niet blij met deze resultaten. Mister President laat die racisten in hun sop gaar koken en brengt u dit land naar ontwikkeling. En ach als een zwarte racist u dreigt om u dood te schieten moet u maar weten dat die zwarte dom is en liever de handjes ophoudt voor een voedselpakket. U had een belofte gedaan. Iedereen moet de handen uit de mouwen steken om dit land op te bouwen en mensen die liever lui dan moe zijn moet u geen aandacht aan schenken.


  Maak melding

 5. Jaichand 12 september 2021 At 11:25
  Pieter 12 september 2021 At 09:41
  Waarom wordt het SVZ zo geoutilleerd en niet het Academisch Ziekenhuis in Suriname/
  ———————————————————————-
  Omdat de christen Santokhi christelijke instellingen voortrekt?
  ========================================
  aan beide onnozele zielen:
  ========================================

  Eris al een start gemaakt met het Niertransplantatie Centrum in het SVZ als jullie het nieuws hier omtrent hadden gevolgd dan wisten jullie dit al.
  Het gaat niet om voortrekken of om geloof. Ook het Diaconessen is ontstaan vanuit een geloofsovertuiging en draagt nog steeds dat stempel. En het is een feit dat het SVZ en Diaconessen een innigere band hebben met medici in Nederland door hun historische banden. Hoofdzaak is dat er zieken ergens in eigen land gespecialiseerde hulp kunnen krijgen ipv naar het buitenland te moeten.


  Maak melding

 6. Een paar maanden terug zou de eerste transplantatie zijn. Door covid naar aug verschoven en toen hft de regering ervoor gezorgd dat het weer niet doorging. Ik hoop vr de mensen dat het nu echt een feit wordt en dar Su op zn minst verbruiksartikelen heeft. Su specialisten trekken al weg uit het land. Ziekenhuizen hebben alleen bedden met halve matrassen.
  Er is geen antibiotica voor operatie, geen medicamenten. Geen moer. Gezondheidszorg op zn kop. Ramadhin is zo waardeloos.


  Maak melding

 7. @ Cornelis
  12 september 2021 At 13:56

  Het is niet het slimste deel van het volk. Laat het denkwerk maar aan anderen over beste doemdenkers. Met een Hindiestaan als leider gaat dit land vooruit. Kijk naar Brits Guyana waar het land dankzij Imran Ali zo vooruit gaat. Wat een verschil toen het nog door een zwarte crimineel werd geleid. Alleen maar afbraak en corruptie.


  Maak melding

 8. pony en zeug debby jullie zijn jaloers he dat deze regering veel voor elkaar krijgt , weten jullie alle paarse ratten hoe dat komt , nou deze regering werkt en het volk wordt niet vergeten , jullie regering van die verrotte ndp ging op het dievenpad en in het volk hadden ze geen interesse alleen de paarsen deelden mee en de rest kon stikken

  als nu hier niertransplantaties worden gedaan komt dit ten goede aan alle Surinamers , ook voor bouta als hij daadwerkelijk nierpatiënt is , want hij is vandaag ziek en morgen is hij weer beter , dus of deze klungel echt wat mankeert is de vraag


  Maak melding

 9. prachtig initiatief maar is er een onderzoek geweest naar de bereidwilligheid van orgaandonaties in Suriname? Naar mij weten zijn vele Surinamers niet happig om lichaamsonderdelen af te staan. Zelfs aan de Noord zee loopt die groep niet warm voor. Time will tell.


  Maak melding

 10. @WAT
  12 september 2021 At 15:19

  Ook in ben zeer verbaasd hoe snel deze geweldige integere president alles op een ritje voor elkaar krijgt. Binnen 1 jaar gaan zoveel deuren voor Suriname wereldwijd open. Ik las dat ook Denemarken bereid is om voor 1,5 miljard euro in Suriname te investeren. Heeft de fascist Bouterse ooit een dergelijke investeerder binnengehaald? Jazeker hij heeft geïnvesteerd met het spaargeld van het volk in … zichzelf!

  De zwarte racisten kunnen het niet geloven. Deze achterlijke baboons kan je ook van alles en nog wat wijsmaken .


  Maak melding

 11. Popo Jantje 12 september 2021 At 15:24
  @WAT
  12 september 2021 At 15:19

  Ook in ben zeer verbaasd hoe snel deze geweldige integere president alles op een ritje voor elkaar krijgt. Binnen 1 jaar gaan zoveel deuren voor Suriname wereldwijd open. Ik las dat ook Denemarken bereid is om voor 1,5 miljard euro in Suriname te investeren. Heeft de fascist Bouterse ooit een dergelijke investeerder binnengehaald? Jazeker hij heeft geïnvesteerd met het spaargeld van het volk in … zichzelf!

  De zwarte racisten kunnen het niet geloven. Deze achterlijke baboons kan je ook van alles en nog wat wijsmaken .@@@

  Popo, arme poepie, hou jezelf niet voor de gek, je weet wel beter.
  De president ging naar Nederland en gedroeg zich als de Messias, maar wat bleek men kwam spelden te kort om zijn ballonnetjes door te prikken hahaha.
  Hij reclameerde Suriname als dé natie die de Hollanders nodig hebben, alsof Suriname de wereld ff gaat redden. Alsof Suriname zo belangrijk is. Wij mogen straks blij zijn als we onze olie nog kwijt kunnen. Ik niet, heb liever een gezond klimaat.

  Popo, de Denen komen af op de big sale, pas op dat ze ook je benen niet meenemen,hahaha.


  Maak melding

 12. Flyer 12 september 2021 At 16:03
  @Pony…..

  Wellicht kan jij niet verder tellen dan tot 10.
  Geeft niet hoor, heel veel voorkomend bij laaggeschoolde, hersenloze, paarse droeftoeters.@@

  Flyer, hebt je het verder bijgehouden, ik kwam niet verder dan 10, ben jij verder gegaan. Hoeveel zijn het geweest.


  Maak melding

 13. Aan al die vieze vuile smerige paarse rioolratten, ook dit heeft die “boeler en dagoe” Hindoestaanse President weer voor elkaar. Wat de F heeft die crimineel van jullie ooit voor Suriname gedaan, anders dan alleen maar graaien in de spaarcentjes van het volk en de staat.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.