Diaspora Instituut Nederland (DIN) geproclameerd

43
Diaspora Instituut Nederland (DIN) geproclameerd

Vandaag, zaterdag 11 september 2021, is het Diaspora Instituut Nederland (DIN) geproclameerd. Dit vond plaats in het gebouw van Vereniging Ons Suriname te Amsterdam.

Het Diaspora Instituut dat geleid wordt door voorzitter mevr. Kathleen Ferrier, is reeds maanden bezig geweest met de opzet van deze organisatie. “We gaan dit prachtige rijke land opbouwen met 1 miljoen inwoners; waar ter wereld je ook bent, we hebben je nodig”, dit waren woorden van de Surinaamse president toen hij zich kandidaat stelde voor de verkiezingen in 2020.

De voorzitter van DIN gaf in haar toespraak aan dat er hele goede banden opgebouwd zijn met de counterpart in Suriname, Diaspora Instituut Suriname. Vanuit die samenwerking is overeengekomen een pilotproject samen te beginnen.

Het eerste project welke van start zal gaan is het zogeheten PPP-project. Dit pakketten project onderscheidt zich van de andere pakketten projecten nl. uitsluitend goederen die vervaardigd en geproduceerd zijn in Suriname en deze via een distributiesysteem effectief en snel te brengen naar behoeftigen.

Minister Albert Ramdin, van het ministerie van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking (BIBIS) die ook een kort woord richtte tot de aanwezigen gaf aan dat de president de inspiratie is geweest om de diaspora te zien als een bron, en wel de vierde ontwikkelingsbron.

President Chandrikapersad Santokhi gaf in zijn toespraak aan dat de betrokkenheid van diaspora bijzonder belangrijk is als je het land duurzaam wil ontwikkelen. Alle human resources zijn belangrijk; dat zijn ongeveer 1 miljoen inwoners. Het staatshoofd gaf verder aan dat er een inhaalslag gemaakt moet worden, 10 jaar stilstaan is doorbroken geworden.

In een periode van vijf dagen zijn een aantal samenwerkingen gerealiseerd nl. een samenwerkingen op alle niveaus, op politiek niveau, samenwerking op decentrale overheden, samenwerking tussen 2 diaspora instituten en andere samenwerkingen. “Iedereen moet betrokken worden. Nobody and no organization should be left behind,” aldus de woorden van de president tijdens de proclamatie van het DIN.

43 REACTIES

 1. De service van de Surinaamse autoriteiten aan de vakantiegangers uit Nederland (m.n. de Surineds) is zo slecht geweest, dat de kinderen van de Surineds niks meer met Suriname te maken willen hebben. Ze willen er niet eens op vakantie.
  Daarom denk ik dat de DIN nog heel wat werk aan de winkel heeft.


  Maak melding

 2. Echte diaspora: Nederlandse Marokkanen en Turken hebben zowel de Marokkaanse als Turkse nationaliteit.

  Er moet wetgeving in Suriname komen om dit ook voor alle mensen die geboren zijn in Suriname of Surinaamse referenties hebben mogelijk te maken dat men de Surinaamse nationaliteit verkrijgt.

  Dan pas heb je het in mijn optiek over de Surinaamse diaspora!!


  Maak melding

 3. @ Henry
  Helemaal mee eens. En ook belasting tarieven moeten een punt van aandacht worden. Want met onze euro’s steunen we de economie voldoende.
  Maak het aantrekkelijk voor mensen die vervroegd met pensioen willen.


  Maak melding

 4. @Bilkus,

  Het is ook een stuk verwennerij/ aanstellerij en luxe die de kinderen van de Surineds hier gewend zijn.
  En wat betreft de service van de autoriteiten van Suriname ben ik deels met je eens.
  Het ligt ook grotendeels aan de opstelling van de Surineds hoe ze zich tegenover de autoriteiten opstellen.
  Als men denkt “Ik kom uit Nederland en ik vertel hoe het moet” dan ben je op een verkeerde adres daar.

  Dus het is een kwestie van aanpassen. En dat kunnen de Surineds niet altijd.


  Maak melding

 5. De diaspora zijn juist kritischer dan de niet-diaspora. Omdat ze zowat alle negatieve kanten van Suriname kennen.
  De regering zal daarom om te beginnen belastingwetten moeten aanpassen opdat investeren, maar ook wonen en werken in Suriname aantrekkelijk wordt voor de diaspora en anderen.


  Maak melding

 6. Met een zwaar gewicht als Mr. Dr. Hugo Fernandes Mendes, in het team heeft Santokhi 1 van de toppers uit de Surinaamse gemeenschap in Nederland binnen gehaald.


  Maak melding

 7. Het zou juist fijn zijn als Suriname onderontwikkeld blijft.
  Geen industrie, geen vervuiling, geen toerisme. Heerlijk.
  Gewoon af en toe wat cassave planten, soms een hertje verschalken, wat vuur, peper en zout en wat wil je nog meer.
  Kleren hoef je daar niet te dragen, het is warm genoeg.
  Gewoon een heel leven kamperen. Man man, wat wil men nog meer? Ik teken ervoor.


  Maak melding

 8. Robles
  11 september 2021 At 15:54
  Ah, dus wachtgeldgraaier (€ 812.513,53) Kathleen Ferrier is daar de voorzitter van. Weten we dat ook weer.

  Onruststoker hoeveel heeft jouw fascistische proleet niet in zijn zak gestopt?


  Maak melding

 9. @Cornel

  Helemaal mee eens. Het belastingtarief is ook een punt van zorg, absoluut. Het belastingtarief van 38% is niet aantrekkelijk voor de mensen die zich definitief willen vestigen in Suriname.

  De voorzitter van de VHP had voor de verkiezing beloofd dat dit tarief onder de loep genomen zou worden.

  Het is slechts bij een belofte gebleven!!


  Maak melding

 10. Eens met @Henry
  – Graag 2 paspoorten (niet alleen voor sporters en ondernemers).
  – Doing business asap upgraden
  – Overheden digitaliseren, zodat je van tevoren online, de benodigde stukken kan aanvragen.
  – Upgrade telecommunicatie

  Je hoeft niet fysiek aanwezig te zijn om een bijdrage te leveren. Het scheelt tijd en geld, omdat huisvesting en infra nog niet voldoende zijn ingericht voor 1 miljoen mensen. Enkele weken per jr is voldoende.

  ICT moet wel up to date zijn voor trainingen en communicatie.
  Opengooien voor stagiaires en jonge starters. Er valt genoeg te doen.


  Maak melding

 11. Nederland vertrouwt de huidige regering ook niet omdat ze bewust weten dat er om president Chan Santhokhi grote criminelen rondhangen.

  Op grond daarvan moeten we daarom ook blij zijn dat de president van Suriname naar Nederland is gekomen als voorzitter van de VHP en niet als de president van de republiek Suriname.

  Hij heeft met de demissionaire regering van Rutte zaken besproken voor samenwerking, die ook door die later de de gevormde regeringscoalitie in Nederland met Suriname voortgezet kan worden.

  Chan is zich bewust dat Nederland Suriname naar het IMF heeft gestuurd en dat zij voor Suriname daar een goed woordje zullen doen.

  Surinamers/Nederlanders in Nederland kunnen straks virusvrij naar Suriname vertrekken. Als Surinamers naar Nederland/EU ook zonder een visum kunnen reizen zal dat besloten worden door de EU.

  Nederland zal Suriname bijstaan met de vaccins vh Coronavirus, en andere middelen ervan.

  Kortom de regering Chan zal zaken vd schulden met het IMF goed moeten presenteren, zijn de schuldeisers akkoord met de herstructurering vd schulden van Suriname, waardoor het IMF over de brug komt met kapitaal om de economie van Suriname weer gezond te maken.

  Binnen kort horen we hier mee van van president Chandrikaperkash Santohki en de minister van Financiën Armand Achaibersing.

  Laten we het beste van hopen van het plan van aanpak en uitvoering van de minister Financiën Armand Achaibersing met het IMF. Volgens zijn informatie zag het er goed uit.

  Het is niet te hopen dat we ons zelf aan ons hoofdharen uit het moeras omhoog moeten trekken en ons zelf maar met deze methode zelf moeten gaan redden, want dan ziet het er heel slecht uit.


  Maak melding

 12. “Ik kom uit Nederland en ik vertel hoe het moet” dan ben je op een verkeerde adres daar.

  Dus het is een kwestie van aanpassen. En dat kunnen de Surineds niet altijd.
  —————/
  Niet helemaal waar. Iemand uit Nederland legt uit wat je niet doen. Liever eerst vragen waarom, dan zeggen waar bemoei jij je mee. Wellicht zegt diegene dat uit een heel andere beweegreden dan je denkt. Of diegene ziet iets dat hè niet ziet, weet iets dat jij niet weet, maakt nieuwe combinaties en verder moet de ‘diaspora’ zijn best doen om ook jong bloed te strikken, want ik zie alleen oud bloed


  Maak melding

 13. Onze President Santokie Heeft De Boodschap Ontvangen Dat Het Surinaams Volk Zich Niet Kon Identificeren Met Zijn Orange Strop Das.

  Hij Vertegenwoordig Hij Het Surinaams Volk.. (super)
  Nu Ziet Hij Er Beter Uit


  Maak melding

 14. Mag ik vragen: is de DIN een VHP ding of is het een instituut tot nut van de ontwikkeling van Suriname. Als De VHP na de verkiezing van 25 mei 2025 niet de president heeft kunnen leveren, gaat de DIN ook de zelfde relatie aan met de nieuwe regering als met deze regering of trekt zij haar handen af.

  Even een zijsprong naar mijn vriend Popo: Popo, haat prediker, als ik naar de foto kijk zie ik jouw zwartjes die zogenaamd niks kunnen, dan wordt de DIN geheid een grote fiasco, hahaha

  hahaha.


  Maak melding

 15. De laatste Surinaamse president die nederland bezocht was mr venetiaan, ik heriner my nog dat de doorsnee surinamer in nederland het daarna moeilyker kreeg dan daarvoor, ik vermoedt dat deze President ook het zelfde teweeg gaat brengen, namelyk dat nederland enkel bezig is met haar eigen economie en niet met die van Suriname.
  deze zelfde Rutte heefd de remigratie uitkering verlaagd naar 300 euro waarvan 100 euro naar de belastingen van suriname moet gaan een bedrag waar geen enkel surinamer mee rondt komt laatstaan een remigrant die 100 euro belasting betaald


  Maak melding

 16. President u doet goed uw best en daar mag de rechtgeaarde Surinamer trots op zijn. Niet de vulgaire zwarte racisten die luidkeels racistische leuzen als “ no wang koeli mang kan trou president foe Sranang”. Net alsof dit land alleen aan hen to behoort. En het vreemde ervan is dat deze racisten woonachtig zijn in Nederland en het hardst over racisme blèren. Nee, meneer de president maakt u gerust de 5 jaren af want het deel van het volk dat nadenkt, weet dat dit land door fascisten als Bouterse en zijn fascistische beweging kapot is gemaakt. Niet door u.


  Maak melding

 17. dubbele paspoort, straks krijg je weer een uitloop uit suriname. Ik ken een heleboel, die daar gebruik van zullen maken, om hier het handje op te houden.
  Suriname heeft mensen nodig, die het land willen opbouwen. Oproep komt te laat, ben al 70 jaar, jammer. Vaak oude mensen in de metro gehoord, die zo graag terug zouden willen gaan, maar er zat een Bouta daar, dus bleven ze hier. Veel verdriet onder de mensen, waaronder ook mijn familie. Voor hun komt dit te laat. Ik hoop dat Chan de support krijgt waar hij zo zijn best voor doet. Ik vond het geweldig zoals hij hier is ontvangen. Een staatsbezoek, zo gastvrij, het kon niet beter. Het buitenland heeft vertrouwen in dit kabinet van Suriname. Het komt goed met Suriname, als er maar een wil is. Ik hoop dat veel jonge mensen terug zullen gaan, want het is een prachtig land, dat is mijn herrinering. Wij ouderen moeten het met onze herrinneringen doen. Het land opbouwen kunnen we niet meer door ouderdom, het mocht niet zo zijn. Maar als er voorspoed komt, dan worden we daar gelukkig van voor de komende generatie’s.


  Maak melding

 18. Pony
  11 september 2021 At 18:36
  Mag ik vragen: is de DIN een VHP ding of is het een instituut tot nut van de ontwikkeling van Suriname. Als De VHP na de verkiezing van 25 mei 2025 niet de president heeft kunnen leveren, gaat de DIN ook de zelfde relatie aan met de nieuwe regering als met deze regering of trekt zij haar handen af.

  Even een zijsprong naar mijn vriend Popo: Popo, haat prediker, als ik naar de foto kijk zie ik jouw zwartjes die zogenaamd niks kunnen, dan wordt de DIN geheid een grote fiasco, hahaha

  hahaha.

  Alles draait om de president en niet om Brewster of zo.
  Iedereen kent zijn plek en het is de president en mw. Ferrier die de kar moeten trekken. Waar zijn de racistische troelas Sylvana en Roemer ?


  Maak melding

 19. Lucien
  11 september 2021 At 17:59
  Moderator, je hoeft mijn comment niet te plaatsen, het komt toch wel ter bestemde plaatse!

  Omdat jij zo een ordinaire vulgaire zwarte racist bent. Dat heeft de moderator heel goed gezien door jouw soort kakkerlakken in de ban te doen.


  Maak melding

 20. Mensen blyf lachen AUB ik ben naakt geboren en naakt zal ik heen gaan,julie zitten elkaar voor van alles en nog wat uit temaken, geen van jullie is by machte het ty te keren.
  Dus blyf lachen HAHAHAHAHA


  Maak melding

 21. ha ha robles de grootste landverrader van Suriname weet niet wat cijfers en letters zijn , dus Suriname hater flikker toch op , misschien wil die geile pony nog iets met je doen , of die browny die staan altijd klaar voor een spuit en als trio zullen jullie genieten en dan vergeten jullie de ndp met zijn massamoordenaar en springen in de diepte , veel genot


  Maak melding

 22. Investeer in Su en schrijf je in bij KKF en heb toegang tot 700 miljoen mensen.
  Chan zn hoofd werkt niet 100%.
  Ziet mensen met mooie kapsels in Su.
  Die diaspora die geld geeft, komt van illegale wegen.
  Chan is gaan wandelen over de ruggen van het arme volk en komt met vliegtuig vol leugens. Ga niet zelf je land opbouwen, dan merk je waar je komt. Online kan je alles kopen weet Chan dat niet. Laat Surinamers een valuta rekening openen en zelf hun zaken verkopen en men betaald online.
  We moeten behoorlijke verzendbedrijf hebben. SURPOST zo ouderwets.


  Maak melding

 23. Popo Jantje 11 september 2021 At 17:05
  Robles
  11 september 2021 At 15:54
  Ah, dus wachtgeldgraaier (€ 812.513,53) Kathleen Ferrier is daar de voorzitter van. Weten we dat ook weer.

  Onruststoker hoeveel heeft jouw fascistische proleet niet in zijn zak gestopt?
  ======

  Hahaha, dus als een wachtgeldgraaier voorzitter wordt van een VHP onderonsje dan ben je een onruststoker. Misschien moet je gewoon even je bek houden imbeciel stuk vreten. Dit ding van Ferrier heeft alle kranten gehaald. Enorme rel geweest en dan mag ik daar geen opmerking over maken? Wie denk jij wel niet dat je bent poepejantje?


  Maak melding

 24. Robles 11 september 2021 At 15:54
  Ah, dus wachtgeldgraaier (€ 812.513,53) Kathleen Ferrier is daar de voorzitter van. Weten we dat ook weer.
  =========================================

  Als grinnekend en met een lange tjoerie moet ik denken aan dat militielid Bijlhout, aan literatuur winnares Roemers en aan de geestelijk gestoorde OS Farma( in dr rolstoel in helemaal para in dr huis).
  Kathleen heeft altijd hard gewerkt als kamerlid en later in het buitenland en andere posten en heeft nooit haar hand hoeven op te houden. Ze is een voorbeeld voor velen en zou het ook voor jou kunnen zijn mr fantastico!


  Maak melding

 25. WAT 11 september 2021 At 20:08
  ha ha robles de grootste landverrader van Suriname weet niet wat cijfers en letters zijn , dus Suriname hater flikker toch op
  =====================

  Hebben we WAT weer die geen behoorlijke zin kan schrijven in het Nederlands. Als je gewoon je huiswerk zou hebben gedaan had je geweten dat Ferrier van 2010 tot 2020 wachtgeld heeft gehad. Ze is vlak voor een flinke aanpassing/inkrimping van die regeling snel haar biezen gaan pakken zodat ze gratis 10 jaar geld heeft ontvangen. Inmiddels dus 800.000 euro. En die mevrouw is nu voorzitter? Wat heeft dat te maken met Suriname haat? Dat heeft te maken met het feit dat iemand die niet integer is nu door de VHP beloond wordt. Iets waar de VHP sowieso niet vies van is gezien alle benoemingen. Dus jullie kunnen op je zielige VHP propaganda website-tje wel gillen als speenvarkens maar blijkbaar voelt de waarheid hard. Ik spreek je wel weer als de president vervroegde verkiezingen gaat uitschrijven. Momenteel is hij de minst geliefde president binnen en buiten Suriname. Dus ik zou mezelf maar niet rijk rekenen.


  Maak melding

 26. Robles
  11 september 2021 At 20:32
  Popo Jantje 11 september 2021 At 17:05
  Robles
  11 september 2021 At 15:54
  Ah, dus wachtgeldgraaier (€ 812.513,53) Kathleen Ferrier is daar de voorzitter van. Weten we dat ook weer.

  Heeft zij van ons gestolen dan?
  Ja je mag het natuurlijk ter sprake brengen geen probleem. Alleen vraag ik mij af hoe jij ziu hebben gereageerd als zij hetzelfde zou hebben gedaan maar nu in het belang van de fascistische beweging NDP. Zou jouw reactie ook zo grimmig zijn?
  Luister, niemand maar dan ook niemand komt mij zeggen dat ik mijn bek moet houden.


  Maak melding

 27. @ Robles

  zie hier wat u opmerking waard is
  Informatie uit de wachtgeld regeling kamerleden:

  2.
  Uitkering leden van de Tweede Kamer
  Leden van de Tweede kamer, inclusief de voorzitter, vallen onder afdeling 3. De duur van de uitkering is gelijk aan de periode waarin de persoon in kwestie Kamerlid is geweest, met een minimale duur van twee jaren en een maximale duur van drie jaren en twee maanden.

  Ofwel u overdrijft op NDP wijze.
  Mevrouw Ferrier kan maximaal ontvangen hebben:
  1 jaar 80% van haar Vergoeding
  2 jaar en 2 maanden 70% van haar vergoeding
  Op de uitkering wordt in mindering gebracht wat er uit hoofde van andere functies aan inkomsten genoten wordt.

  Zie hier hoe uitlatingen van NDP loyalisten in het maken van verwijten jegens politieke opponenten gezien kan worden.
  Toch wel erg triest Robles.

  Ik ben geen fan van Ferrier en al helemaal niet van het CDA echter er is maar een enkel land ter wereld dat zo rijk is dat het oud DNA leden en bewindslieden na marginale inspanningen enorm over waarderen en auto’s voor marginale bedragen mee naar huis kunnen nemen.
  Wees gerust ik vind het ook Banaal dat mensen als Gajadien en Etnel voor meerdere functies betaalt worden of kunnen worden.

  De bezem moet door dat systeem van levenslange bevoordeling. Het maakt mensen tot moderne slaven van hun partij of de machthebbers in een partij. Wiens brood men eet wiens woord men spreekt


  Maak melding

 28. Beste mensen… Suriname heeft een opening gemaakt naar Nederland… Er zullen veel gespreksonder-werpen en rondes nog moeten volgen…. Suriname wilt een diasporabeleid… Je bent resultaatgericht, redelijk vroeg wakker, proactief, enthousiast en sociaal vaardig … Welke loket moet U zijn. . Het komt neer op organiseren… Doelstellingen. Toekomst denken heet dat… Het creëren van een klimaat waar bijvoorbeeld ook een bedrijf als supermarktketen Albert Heijn in meegaat… Mensen, ook de groep die Santokhi in Amsterdam niet voor lief neemt, kruip uit je huid.. Ga, alstublieft niet meer op zoek naar een sterke leider,.., doe met de huidige situatie.. Wordt uw eigen leider.. Suriname is geen Afghanistan ..
  Santokhi is nu eventjes een voorganger ..Beste mensen vooral sterkte…,


  Maak melding

 29. Bijvoorbeeld als je een Surinamer zegd waarom gooi je vuil op straat dan worden ze boos ze zeggen wat kom je ons uitleggen je komt uit Nederland denk je dat je geweldig ben je ben een verader je heb geen recht van spreken zo bekrompen zijn ze wie gaat ons beschermen elke dag word er geroofd huizen worden open gebroken noem maar op het is nu heel erg in suriname


  Maak melding

 30. robles de landverrader , hebt jij het over je zelf , zal wel want jou reacties zijn op je zelf gebasseerd ,ja kun je niets aan doen hoor , alleen de paarse kleuterschool mogen volgen , en daarna werd je dom gehouden door die massamoordenaar bouta , en jij moet eens goed de reactie van JoJo lezen , maar jij als onkundige zal dat wel niet snappen zelfs je afgod bouta zal het niet snappen


  Maak melding

 31. Protocol kritiek en opmerking t.a.v. kleding – De orange das van de president. Just info:
  Partij- Racist -politiek – smaak/keuze -kleding
  Ten eerste heeft elke kleur een betekenis. 2de Elk een en land/ volk heeft ook zijn respect en trots. 3de Geen ene kleur is eigendom van een land! 4e De kleur en/of kleding bepalen niet de protocollen of is ergens vastgelegd als internationale regel………… Fatsoen en respect etc. Contact visit : De mean goal is important …….. Communication – relation – respect- human value and understanding etc. Ai boi Die – Das van Chan ai boi- niks mis mee is zijn trots als Orangemovement – De kleur van zijn politieke partij.! Bouta heeft paars. = De USA pres doet een speld op zijn blauwe voorkeurs pak/jas. de ander op zijn hoofd – de ander een vlaggensjaal – en de ander niks. etc. Khadaffi heeft gelijk gehad. ! Respect for each other,zo ook de Arabieren. ….. Niet Europa weer moet de protocollen van kleding systemen,personen en groepen bepalen voor de wereld. Koloniale tijd is voorbij. DENK NA ! Enne dan willen enkele Surinamers zonder kennis dat gaan doen en bepalen en komen uitleggen wat de Protocollen zijn van de kleding van Chan!
  …. Moet ik lachen of is dat schandalig… Ach de meeste Surinamers hebben wel die mentaliteit nog steeds “SABISO”
  Chan is trots op zijn Orange movement en het Past bij hem ook als president van Suriname.
  PUNT. ( ik zou het elke dag omdoen die : Orange das )
  …….
  Kleur Oranje is niet de eigendom van Nederland .Suri mentalitiet deng no sabi geen moer maar gaan kritiek geven en sabiso spelen. Laat ze maar klagen – Soso Rommel verhalen en kritiek, zie ik van de meeste Surinamers – Zonder kennis van zaken. Sari naga a soort dati. !!!


  Maak melding

 32. @Bilkus en @ robbles jullie mogen ook jullie mening hoor jullie zijn niet dom hoor maar veel gekibbel . Het is een grote wespennest hier op dit artikel altijd met een paar gasten . Ik ga liever op Holbox mexico paradijs eiland wonen dan in su het is een grote wespen nest op dit platform terwijl ik weet dat maar jullie zijn niet dom.


  Maak melding

 33. @Bilkus en @ robbles jullie mogen ook jullie mening hoor jullie zijn niet dom hoor maar veel gekibbel . Het is een grote wespennest hier op dit artikel altijd met een paar gasten . Ik ga liever op Holbox Mexico paradijs eiland wonen dan in su het is een grote wespen nest op dit platform terwijl ik weet dat maar jullie zijn niet dom. Fijne avond.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.