Nederlandse en diasporabedrijven aan zet om in te spelen op herstelde relatie

24
Nederlandse en diasporabedrijven aan zet om in te spelen op herstelde relatie

De samenwerking tussen Suriname en Nederland heeft vanwege de bekoelde relatie in de afgelopen jaren een grote achterstand opgelopen. Met het werkbezoek van president Chandrikapersad Santokhi aan Nederland zijn de banden nu op elk aspect volledig hersteld. Het staatshoofd heeft in zijn toespraak tijdens het Suriname-Nederland Business Forum Nederlandse en diasporabedrijven opgeroepen in te spelen op deze herstelde relatie. Hij noemde de bijeenkomst een belangrijke activiteit in het werkprogramma.

De president zegt dat reeds aan de meeste condities voldaan is om alvast de samenwerking met Nederland, en in ieder geval het bedrijfsleven aldaar op gang te brengen. Hij benadrukte dat er voor investeren politieke stabiliteit, zekerheden op middellange en lange termijn, veiligheid, goed bestuur, een goed investeringsklimaat en rechtszekerheid nodig zijn. Deze zaken zijn in place en het bedrijfsleven is nu aan zet om hierop in te spelen.

Om de Surinaamse economie te stabiliseren zijn er volgens het staatshoofd nog andere uitdagingen, zoals aanpassing van de Investeringswet en aanpassing van de Nationaliteitswet. Ook aan deze zaken wordt er gewerkt. President Santokhi hield zijn gehoor ook de gemaakte afspraken tussen Suriname en buurland Guyana voor als het gaat om het ontwikkelen van elkaars economie. De twee landen zullen elkaar ondersteunen om respectievelijk beter de Caricom- en Europese markt te bereiken. In dit kader zullen barrières in de handelsbetrekkingen samen weggewerkt moeten worden.

Het Surinaamse staatshoofd, dat woensdag een bezoek aan de Wageningen University & Research (WUR) bracht, liet merken onder de indruk te zijn van de moderne technologie die toegepast wordt in de agrarische sector. Surinaamse producten kunnen de Europese markt niet halen omdat ze niet voldoen aan de normen. In dit kader zal de particuliere sector ingezet kunnen worden om samen met WUR aan deze vereiste normen te werken.

Hetzelfde zal ook gelden voor de veeteeltsector. De diasporabedrijven zullen zich ook klaar moeten maken voor de olie- en gasindustrie in Suriname. Zij behoren ook tot de local content, waarvoor er ook beleid ontwikkeld moet worden. Er is, aldus het staatshoofd, duidelijk vastgesteld dat in de ontwikkeling van de sector local content de voorkeur gaat krijgen, te weten Surinaamse bedrijven en dienstverleners alsook diasporabedrijven in Nederland.

Suriname heeft een slechte ranking als het gaat om landen waarmee makkelijk zaken gedaan kunnen worden. Deze positie moet verlaten worden door alle barrières om te investeren tot het verleden te laten behoren. Daartoe worden reeds de eerste aanzetten gegeven. “Maar er moet nog veel meer gedaan worden, het vertrouwen bij ondernemers moet terug”, aldus het staatshoofd.

Dat kan volgens hem door bijeenkomsten nationaal en internationaal zoals het Suriname-Nederland Business Forum.

24 REACTIES

 1. Diaspora en investeerders willen garantie voor politieke stabiliteit ! Investeren heeft immers een lange termijn doelstelling.

  Er is nog heel veel onzeker m.b.t. de mentaliteit van het volk dat terug te zien is in de politieke keuze die zij maken. De macht van ABOP aan de ene kant en haar identiteit en kwaliteit aan de andere kant is toch behoorlijk zorgwekkend. ABOP lijkt nog teveel op NDP !
  En dat NDP-mentaliteit willen wij nooit meer !

  Justitia Pietas Fides. Kraki


  Maak melding

 2. Leuke filmpjes over de ontvangst in Den Haag en Rotterdam door respectievelijk burgemeester Jan van Zanen en burgemeester Aboutaleb.

  Vandaag Amsterdam met burgemeester Femke Halsema en haar surined man.


  Maak melding

 3. Vele Surinaamse diaspora ondernemingen is gewoon poppenkast waar een onfrisse luchtje aan zit.

  Het is daarom goed uitkijken voor deze onfrisse typen, die snel kapitaal willen maken en zaken doen die in de duisternis gehuld zijn. Nu Chan in het machtcentrum van Suriname is, denken deze figuren hun duistere ondernemingskapitaal goed in de normale economie te laten instromen/verlopen.

  Gelukkig dat er uitzondering op regel die goed bezig zijn met ondernemen.


  Maak melding

 4. Die wolff in schaapskleren heeft zijn deeltijd studie waarschijnlijk de afgelopen 10jr afgerond.
  Hij is dit jr cum laude geslaagd.
  Research paper; in suri noemen we dit vriendjespolitiek!
  Conclusion: De afgelopen 10jr absoluut geen vriendjespolitiek, zo werkt het in een revoland.
  Discusion: database van 1 jr, daarvoor gegevens onbekend. Verder onderzoek is aan te bevelen.

  Geen enkele wetenschapper roeptoetert zomaar iets in de ruimte.
  Belachelijk mens.


  Maak melding

 5. Zolang NEPOTISME en RACISME de boventoon voeren zal het niet lukken het LAND uit de ellende te trekken. 1 jaar chan heeft ons nog dieper het DAL ingetrokken. De wisselkoers is drie maal dat van Regering Bouterse alle goederen en diensten zijn verviervoudigd omhoog gegaan. Overal vriendjes en familie van de incident op sleutelposten van het Land.Weg met Chan en al die gladharige RACISTEN om hem heen. Bij de aanvang van een nieuwe Regering moeten al deze mensen worden vervangen door ECHTE WAARACHTIGE GESCHOOLDE SURINAMERS met het oog op VOORUITGANG EN VISIE voor de ONTWIKKELING VAN ons Land.


  Maak melding

 6. @FRANCO 11
  10 september 2021 At 13:10

  Gewoon een vraag die niet op racisme gebaseerd is. Noem jij mij een land op deze aardkloot met een zwarte leider aan het hoofd en dat land voorspoed en welvaart kent. Noem mij dat land op pls. De grootste racisten zijn jouw soort die geen moer voor het land doen, zelf uitlandig is en dat soort toch altijd klaagt over racisme en discriminatie. Was het niet de fascistische despoot Bouterse die het volgende zei “ ik vertrouw mijn eigen creoolse mensen niet, ze kunnen geen ondernemerschap, ze zijn lui en niet te vertrouwen. Welke Hindoestaan heeft zoiets dergelijks gezegd?


  Maak melding

 7. FRANCO 11 10 september 2021 At 13:10
  1 jaar chan heeft ons nog dieper het DAL ingetrokken. De wisselkoers is drie maal dat van Regering Bouterse alle goederen en diensten zijn verviervoudigd omhoog gegaan.
  ==============================

  Perceptie hé, houdt dat tegen het licht dat je afgod het land heeft leeggeroofd en Suriname met een miljarden dollar schuld in chaos en ellende heeft achtergelaten. Pas als je dat begrijpt heb je weer recht van spreken.


  Maak melding

 8. de homo’s die franco 11 en die robg , zitten daar in de bijlmer met een uitkering van de Nederlandse staat en vervloeken de Nederlanders , zo zie je maar weer hoe die paarse homo ratten zich schuil houden in het riool van de bijlmer , he franco , ga jij weer vertellen en bedreigen , nou stoere bink , o nee een slappeling met een paarse onderbroek aan , duik toch iets dieper in het riool , een 10 voor het lezen , ha ha ha 😂🤣😂🤣


  Maak melding

 9. Popo Jantje 10 september 2021 At 13:25
  @FRANCO 11
  10 september 2021 At 13:10

  Gewoon een vraag die niet op racisme gebaseerd is. Noem jij mij een land op deze aardkloot met een zwarte leider aan het hoofd en dat land voorspoed en welvaart kent. Noem mij dat land op pls. @@@@

  Popo, wie is het mooiste Meisje van het land enz. Zulke vragen stellen is toegeven dat je ontwikkelingsniveau beneden het gemiddelde is, helaas Popo, eigen schuld dikke bult. Popo, wat is het nut voor jou om de Surinaamse maatschappij te polariseren met je haatzaaierij. Wil je het land onbewoonbaar maken. Dat geld eveneens voor alle haatzaaiers hier op WKT.

  Esmerald, Robert is geen surined, je wil weer goedkoop scoren voor je baasje.


  Maak melding

 10. Pony
  10 september 2021 At 16:35
  Popo Jantje 10 september 2021 At 13:25
  @FRANCO 11
  10 september 2021 At 13:10

  Gewoon een vraag die niet op racisme gebaseerd is. Noem jij mij een land op deze aardkloot met een zwarte leider aan het hoofd en dat land voorspoed en welvaart kent. Noem mij dat land op pls. @@@@

  Popo, wie is het mooiste Meisje van het land enz. Zulke vragen stellen is toegeven dat je ontwikkelingsniveau beneden het gemiddelde is, helaas Popo, eigen schuld dikke bult. Popo, wat is het nut voor jou om de Surinaamse maatschappij te polariseren met je haatzaaierij.

  Toe bewijs mijn ongelijk eens en noem mij een land op. Ik daag je uit of ga jij ook lopen te bedreigen zoals die lafaards ?


  Maak melding

 11. Popo, je denk nog steeds niveau kind, hoe kan ik je vraag beantwoorden, zeg maar eerst wie het mooiste meisje van het land is, moet ik voor jou een spiegel erbij halen, snap je het nu, hoe stom bezig kun je zijn. Al zou ik een land kunnen noemen dan nog blijf jij haat zaaien, begrijp je het nu, jij gaat niet anders denken. Dus je stomme vraag beantwoorden heeft geen enkele zin. Hoofdzaak is dat je meer haat gaat zaaien, het schorpioen gedrag zit eenmaal in je. Sari tori.

  O, ja, nog even dit voor mijn vriend Sabaku, over perceptie gesproken, hoe zo kan Franco 11 pas weer spreken als hij jouw perceptie accepteert terwijl zijn eigen waarneming even relevant is (hout snijdt) als de jouwe. Dus Sabaku, kom met degelijke argumenten blijf niet hangen in anderen de maat te willen nemen.


  Maak melding

 12. nou pony , jij bent nog gewoon een heel klein paars ratje dat achter iedere grotere paarse rat aan loopt , en dat valt telkens weer op , iedere keer vertel jij dingen die de grote paarse ratten al eens verteld hebben , dus geen nieuws van jou , en je gaat de maat niet nemen , maar de maat meten , ga weer terug naar de paarse kleuterklas

  kijk door jou kinderlijk denken begrijp jij ook niets van Nederlandse bedrijven , jij denkt zeker dat ze je afgod bouta gaan verbouwen of baggeren of onder de grond gaan werken , echt maar deze bedrijven zullen het wel kunnen dus je weet maar nooit
  droom er maar van


  Maak melding

 13. Diaspora of niet de tydt zal het leren.
  er zyn tal van africaanse landen waar het heel goedt gaat hoor, dus die vraag is niet aan de orde , hou het by ons Suriname .Wat INHEEMS grondgebiedt is


  Maak melding

 14. Deze president staat bekend om zijn blablablabla bij bezoeken buiten Paramaribo.
  Vorig jaar en elke keer als hij buiten Paramaribo resideerde deed hij zogenaamd belangrijke uitspraken. Voor de liefhebbers zoek ze maar op in de diverse archieven.
  Nu zit hij in Nederland voor werkbezoek en ontpop zich steeds meer als een VHP-president dan een president van alle Surinamers. Op de VHP-meeting in Den Haag deed hij ferme uitspraken richting de volgende verkiezing, hij heeft zijn achterban in diaspora opgeroepen zich klaar te stomen voor de volgende verkiezing of eerder.
  De coalitiegenoten, de NPS en de ABOP/PL, zijn in opperste verwarring, wat bezielt de president. Ze voelen zich de zoveelste keer genaaid, iedereen kent de one man shows van Santokhi over de benoemingen van familie en vrienden. De coalitie genoten werden en worden vaker niet geraadpleegd door de VHP. De VHP waant zich de koning met de 20 DNA-zetels. Santokhi laat de anderen een beetje aanmodderen. Nu weer, door zijn uitspraken, maar hem kennende zijn het weer loze kreten, losse flodders om de hete brij te omzeilen. De verkiezing wordt niet eerder dan op 25 mei 2025 gehouden.
  Deze president heeft teveel branie en weinig body, hij zegt veel op een overtuigende manier, maar heeft tot nu toe weinig bereikt. Hij verschilt niet veel van de vorige tralalala president, deze is een blablabla president.


  Maak melding

 15. Popo Jantje 10 september 2021 At 13:25

  @FRANCO 11
  10 september 2021 At 13:10

  Gewoon een vraag die niet op racisme gebaseerd is. Noem jij mij een land op deze aardkloot met een zwarte leider aan het hoofd en dat land voorspoed en welvaart kent. Noem mij dat land op pls. De grootste racisten zijn jouw soort die geen moer voor het land doen, zelf uitlandig is en dat soort toch altijd klaagt over racisme en discriminatie. Was het niet de fascistische despoot Bouterse die het volgende zei “ ik vertrouw mijn eigen creoolse mensen niet, ze kunnen geen ondernemerschap, ze zijn lui en niet te vertrouwen. Welke Hindoestaan heeft zoiets dergelijks gezegd?
  —————————————————————————————
  POEPE-JANTJE….waar heb jij op school gezeten. Amerika heeft een zwarte als Prsident gehad en die deed het zo goed dat hij nog langer mocht blijven..maar jou RACISTISCHE shit red het amper 2 jaar…schrijf het op. SUKKEL.
  Bouterse heeft ook twee termijnen gehad..en wat zeg jij van Venetiaan …OLIFANT……
  Ga toch spelen..ONDERDANIGE LIKKER


  Maak melding

 16. Pony 10 september 2021 At 21:53

  Deze president staat bekend om zijn blablablabla……………….
  ———————————————————————————–
  HELEMAAL MET JOU EENS. ALLEEN DE LIKKERS ZIEN HEM ALS HUN LIJDER.!!!


  Maak melding

 17. @Emerald
  De echtgenoot van Femke Halsema is geen Surined.Hij is in Middelburg geboren als zoon van een Chinese vader en een Duits-Nederlandse moeder.Vandaar de achternaam Oey en het Aziatisch uiterlijk.


  Maak melding

 18. @Pinto
  dit vindt ik een hele goede opmerking, helaas zyn onze politici niet wys genoeg om dit aan de mensen te verduidelyken, maar maken juist misbruik van door ze valse hoop te verkopen.
  Alle politieke partyen maken zich hier schuldig aan.


  Maak melding

 19. Pony 10 september 2021 At 19:37
  O, ja, nog even dit voor mijn vriend Sabaku,
  ====================================

  Need I say more?
  Vooropgesteld dat ik mij geen situatie kan bedenken dat jij überhaupt tot mijn vriendenkring zou kunnen behoren. Volgens mij heb ik een steekhoudend argument aangegeven aan FRANCO 11, namelijk dat hij zijn wijsheid tegen het licht zou moeten houden tegen het feit dat zijn (jullie) afgod het land heeft leeggeroofd en Suriname met een miljarden dollar schuld in chaos en ellende heeft achtergelaten. Ik heb hem volgens mij nooit opgedragen om “mijn” perceptie te accepteren.

  Dus die misplaatste opmerking van jou slaat gewoon totaal nergens op. Het proces van het verwerven, registreren, interpreteren, selecteren en ordenen van zintuiglijke informatie is ook aan jou helaas voorbijgegaan.
  En ja Pony, zowel FRANCO 11 als jij zijn gewogen en te licht bevonden, wat waarschijnlijk de reden is dat jullie voelen alsof je de maat genomen wordt…


  Maak melding

 20. FRANCO 11 10 september 2021 At 22:49
  Pony 10 september 2021 At 21:53

  Deze president staat bekend om zijn blablablabla……………….
  ———————————————————————————–
  HELEMAAL MET JOU EENS. ALLEEN DE LIKKERS ZIEN HEM ALS HUN LIJDER.!!!
  ===================================

  Ik woon wel niet in Suriname, maar persoonlijk zou ik wel tekenen voor deze president die bekend staat om zijn blablablabla.
  Liever een Hindoestaanse President met een blablabla verhaal en een ontwikkelingsvisie, dan een (pikin ingi) identiteitsloze tralala president die met de spaarcentjes van het volk vandoor gaat en het land in chaos en ellende achterlaat.


  Maak melding

 21. FRANCO 11
  10 september 2021 At 22:46
  Popo Jantje 10 september 2021 At 13:25

  @FRANCO 11
  10 september 2021 At 13:10

  Waar bleef jij nou man? Of moet ik tegen jou misi zeggen met je grote kwebbel. Waarom kwam je niet en het opgegeven adres klopte ook niet. Je bent gewoon een zwarte laffe kaffer. Een sharmoeta eerste klas die alleen op het inet een grote mond kan opzetten. Ik had jou met alle plezier de trens in getrapt zwarte lafaard.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.