‘Politie met zwaailicht en loeiende sirene heeft voorrang op ambulance’

18
Archieffoto - Politie en ambulance in Suriname.

Het Korps Politie Suriname is vandaag ingegaan op de wettelijke voorrangsregeling met betrekking tot ambulance, politie- en brandweervoertuigen. Dit naar aanleiding van een bericht dat verschenen is op zaterdag 4 september op een nieuwssite, waarbij een chauffeur van een ambulance aangeeft dat de presidentiële colonne geweigerd heeft hem voorrang te verlenen.

De Surinaamse politie geeft aan dat artikel 10 lid 7 van de rijwet (voorrangsregeling) de volgorde van voorrang bepaald, als het gaat om motorrijtuigen ten dienste van de politie, de brandweer en ambulance etcetera.

Artikel 10 lid 7 regelt de volgorde van voorrang . Het verlenen van de vrije doorgang is verplicht voor motorrijtuigen ten dienste van de politie met zwaailicht en loeiende sirene ; van een brandweer met zwaailicht met loeiende sirene of van de ambulance met zwaailicht en loeiende sirene ; begrafenis stoet ; politie – en militaire colonne aldus de politie.

De genoemde categorieën hebben in de volgorde waarin zij zijn opgesomd voorrang boven elkander. Geconcludeerd kan dus worden dat in geval de presidentiële colonne door politie met zwaailicht en loeiende sirene wordt begeleidt, deze volgens de uitleg van KPS dan voorrang heeft op de ambulance.

18 REACTIES

 1. Nee, ken ik niet van de theorielessen, omdat ik geen PBA, polie, brandweer of ambulance wagen bestuur, zij zoeken het onderling wel.uit. ik.weet alleen dat ik, als gewone chauffeu, deze gasten.voorrang moet verlenen.als zij met loeiende sirene en zwaailicht rijden.


  Maak melding

 2. Het zwaailicht en de sirene zijn echter bedoeld voor NOODSITUATIES!
  En niet voor ritjes naar buitenvrouwen of politici die zichzelf de zonnekoning wanen.


  Maak melding

 3. Volgens mij moet meneer brug weer naar de rij school gaan om rij examen te maken. De politie moet zijn rijbewijs intrekken. En ook zijn vergunning van ambu dienst. Da gaat hij minder show maken op straat met zijn ambulance dienst.


  Maak melding

 4. Politie heeft voorrang ja…maar de beveiliging rijdt niet in herkenbare politievoertuigen; het zijn gewoon zwarte bolides met geblindeerde ruiten met flikkerlichten op het dashboard; dat kan iedereen nadoen; hoe weet je dat je met de politie te doen hebt ???


  Maak melding

 5. Ram als t jouw fam was die in die ambulance lag zou je anders praten he
  We spelen gwn met mensen leven
  Oen abi ka if amang dede zo redeneer een surinamer


  Maak melding

 6. In het geval van een ambulance of de presidentiele collone. Ben ik van mening dat de collone voorrang hoort te verlenen, aan de patient die op dat moment hoogstwaarschijnlijk voor zijn leven vecht! De collone waar de President in rondrijd, is een onbeschofte gebeurtenis en een doorn in het oog van velen. Ook uitvaarten worden aan de kant geschoven. Respect en nederigheid zijn deze regering vreemd. Om nu het handboek met regels erbij te halen is klinkklare onzin. Er zijn altijd uitzonderingen..


  Maak melding

 7. mensen spot maar met de politie auto’s , de ambulance of de volg auto’s van ex plesident bouta , ze moeten goede afspraken maken en wettelijk vast leggen wie bij een gezamenlijk ongeluk voorrang heeft , dit zal zelden gebeuren , maar je moet het juridisch vastleggen mocht er derden bij zo’n ongeluk zijn betrokken


  Maak melding

 8. Die wet is inderdaad allang zo. Net als wanneer er een zware auto ongeluk plaatsvind, de politie moet eerst komen en dan pas roepen ze een ambulance.

  Alleen is er wel een verschil tussen politie die rijdt met sirene onderweg naar een crimescene. Want niemand kan me zeggen dat de president met collone begeleid door de politie op weg is naar een crimescene of iets dergelijks. Vind het ook idioot dat iedereen aan de kant moet voor ze want de collone rijdt altijd in het midden van de weg. Alleen maar grootheidswaan. Zulke taferelen zijn meer besteed aan grootmachten zoals de USA, China en Rusland, niet pkin toti Suriname…

  Dat is mijn mening.


  Maak melding

 9. Waarom zo een heisa over dit onderwerp. De vraag die ik stel is: wie geeft de garantie cq de zekerheid dat er inderdaad een zieke in de ambulance werd vervoerd. Want het is bekend van dgr. Brug dat hij vaker legend (heeft) verkondigt(d). Hoeveel keren is hij als bestuurder van de ambulance gestopt geworden door de politie terwijl hij met zwaailichten en loeiende sirene reed zonder dat een patient cq zieke in de ambulance lag. Het was eens zelf gekomen dat de ambulance inbeslaggenomen is door de politie hij geverbaliseerd is.


  Maak melding

 10. Een presidentiële colonne hoort geen oneigenlijk gebruik te maken van zwaailichten. Zij zouden met alarmlichten moeten rijden. Wat dan betekent dat je de colonne niet mag onderbreken, zoals bij een begrafenisstoet. Ook de president met zijn gevolg zijn gewoon verkeersdeelnemers. Het redden van een mensenleven dient altijd voorop te staan in een beschaafd land


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.