Boek: Schaduwnatie, de onvolkomen dekolonisatie van Suriname

15
Filia Kramp

Wat weten we eigenlijk van Suriname? Van de onafhankelijkheid van het land sinds eind 1975 en van de ontwikkeling sindsdien? Dat het niet goed gaat weten we, maar wat zijn mogelijke oorzaken? Filia Kramp geeft in een essay antwoorden op deze en andere vragen. In haar boek Schaduwnatie dat 22 september verschijnt, legt ze uit waarom Suriname op veel gebieden nog functioneert als in de tijd van de Nederlandse kolonisatie en slavernij. Ook benadrukt zij de urgentie om te transformeren naar een vitale maatschappij.

Ruim 300 jaar was Suriname een kolonie van Nederland. Pas sinds 47 jaar is het land staatkundig onafhankelijk. De jonge republiek ontwikkelde zich tot een schaduwnatie die voortborduurt op het patroon met kenmerken van de koloniale slaventijd, als misleiding, macht, corruptie en verwaarlozing. Hoe komt dat? En hoe kunnen we dat veranderen?

Na het lezen van Schaduwnatie. Een essay over de onvolkomen dekolonisatie van Suriname begrijp je beter waarom het met Suriname gaat zoals het nu gaat. Filia Kramp geeft context aan de manier van leiderschap in het land. Ze denkt ook na over de toekomst en doet een oproep aan alle Surinamers; het is aan hen om het koloniale fundament te transformeren naar een moderne vitale maatschappij. Met menselijke waardigheid en ecologische principes.

Kramp bekijkt de ontwikkeling van Suriname door een pedagogische bril, aan de hand van de kernwaarden van de Kringloop van Moed – een Inheems Amerikaanse levensfilosofie én cultureel erfgoed van Suriname. Dat erfgoed kan zo zijn rechtmatige plaats terugkrijgen in de ontwikkeling van het land. “Onze Inheemse voorouders bewaakten de kernwaarden van gezond samenleven voor ons; alleen door en met hen zijn wij Surinamers”, aldus Kramp.

Filia Kramp (Paramaribo, 1953). Studeerde onderwijswetenschappen aan de Universiteit van Amsterdam en bekleedde onder meer bestuurs- en leiderschapsposities in diverse organisaties in Nederland. Eerder schreef zij: Kringloop van Moed. Een pleidooi voor alledaags leiderschap (2019).

15 REACTIES

 1. Beste mensen…. Ik duik even in een onderwerp dat dagelijks opnieuw tot leven komt..Kijk maar naar de media en het geeft U voldoende stof tot denken.. .Het schrijven over een virtueel toekomst dat anders gegaan moet zijn, of anders moet … Ook theologen schrijven nog graag een boek over de bevrijding van een elitair politieke erfgoed in Katholiek Zuid-Amerika .. Noem het maar bevrijdings-theologie.. Ik zie me graag als een toeschouwer.. . Toeschouwer van een complex wereldbeschouwing zeg ik eventjes … Ik zie fantastische dingen gebeuren in het sociaal-cultureel erfgoed van Surinamers in Suriname en Surinamers overzee…. . Neem Astrid Roemer , zij is heel lang met de kolonisatie en wat er op volgde aan de slag gegaan.. . Bouterse heeft een levendige gevecht geleverd tegen de ex-kolonisator Nederland.. .Astrid Roemer heeft opengebroken wat een bepaalde deel van het volk graag heeft begraven .. . ‘Volkeren ontwaken op de meest ongelooflijke wijze’ zeg ik …. De Afro-Surinamer schrijft vaak over de dagelijkse perikelen, als een erfenis uit het verre verleden , soms met vreugde en soms met verdriet.. De Javaanse Surinamer schildert in hun erfgoed graag over hun vreugde en hun verdriet.. De hindoestaanse Surinamers hebben nog een band met Bollywood.. Een Superster die tegen onrecht vecht brengt vreugde en verdriet… … Soms focussen we ons te veel op hervormen van wat al bestaat, terwijl we meer ruimte moeten creëren voor nieuwe zaken.. Het is maar een mening … Wat al bestaat rolt niet overal gemakkelijk door de darmen zeg ik… Is een Taliban – houding dan geen uitschieter…. . Als blijkt dat het onverhoopt anders gelopen verleden niet uitgerust is om er voor bepaalde groepen te zijn, moet het dan hervormen? Misschien, wel, misschien niet.. Keuzevrijheid moet er zijn … Maar hoe bouw je een opgeluchte toekomst .. . Misschien is het efficiënter om een stap opzij te zetten en ruimte te laten voor nieuwe initiatieven, zoals zelfontwikkeling… Ik zeg ook misschien… Beste mensen sterkte….


  Maak melding

 2. Laat alle wereldleiders 2 jaar lang leven tussen en met de Yogi’s in India en na terugkeer zullen ze allemaal slechts 1 ding willen: onbaatzuchtig werken voor vrede en voorspoed voor hun volkeren.
  Aangezien geldt Yathaa Raadjaa, Tathaa Pradjaa, zal ook het volk zich waarlijk inzetten voor vrede en voorspoed.
  In India is te zien hoe de huidige premier – een Yogi die zich dag en nacht inzet voor het volk – verandering teweeg heeft gebracht. Uiteraard reageren de tegenkrachten – gesteund door de Abrahamistiche machtcentra uit het buitenland – met alle macht om zijn goede werken te saboteren.


  Maak melding

 3. Dit is een nuchtere kyk op de koers van Suriname,onze ware indentiteit,die nog steeds zoek is het zit niet in de nederlandse, ook niet in bolywood, ook niet in java of africa maar hier in aan de Caraibische zee, dit moeten wy allemaal doorgronden. vroeger werdt om acht uur het volks lied gezongen op elke school erf,om ons dat by tebrengen. Dit land heefd een echte Leider nodig, wat nu gebeurt is een versplinterd bevolking ,waar politicy zich als een vis in het water voelt,het assemble als aqaurium fungeert.waar het ryk aan een handje vol Families alleen is
  als je geen familie van ze bent ben je gedoemd om in de aqaurium tekyken en hopen dat je de volgende vyf jaar ook in de aqaurium kom tezitten


  Maak melding

 4. ” …
  De jonge republiek ontwikkelde zich tot een schaduwnatie die voortborduurt op het patroon met kenmerken van de koloniale slaventijd, als misleiding, macht, corruptie en verwaarlozing. Hoe komt dat? En hoe kunnen we dat veranderen?
  … ”

  Inderdaad ! Hoe komt dat ?
  Omdat te weten moet er gekeken worden naar de leiders vanaf de onafhankelijkheid !
  Èn naar de ontwikkeling / verantwoording / bewustzijn / mentaliteit van het volk zelf ! De geschiedenis laat duidelijk zien dat het volk keer op keer bewust zelf de verkeerde keuzes maken, zij doen bijvoorbeeld actief mee aan corruptie.
  De aantal positieve reacties over etniciteit en de ondro gron van de persconferentie van een foute leider / ex president zegt veel over de verkeerde mentaliteit van dat volk !

  De vraag / uitdaging is dus terecht:
  Hoe kunnen wij als volk bijdragen aan een fatsoenlijk Suriname !

  Justitia Pietas Fides. Krakti !


  Maak melding

 5. Surinamers weten wenig of van ondernemen. Allemaal rommelen
  msar een beetje met een toko van groenten, eten, zogenaamde surichange, dat ver onder de maat is, zogenaamde verzekeringskantoren, zogenaamde makalaarsjantoren, enz.

  Al deze zogenaamde ondernemingen/ toko’s vind ik maar een grote rommel.

  Die wel mee kunnen doen waarvan velen het hoofd nauwelijks boven waren hiuden zijn advocatenkantoren, waarvan enkelen wel top vd bill zijn. die huisartsen.

  Maar SuriNeds en ondernemen is maar poppenkast.


  Maak melding

 6. Vele vd zogenaamde grote Surineds ondernemingen hebben een geurtje en vaak onfris.

  Als ze iets organiseren dan zie je ze met hun dure grote zwarte auto’s en vaak slecht gekleed in hun gehuurde of hun eigen zalen aan hun
  tafel zitten, waarop frisdrank en zeker Coca Cola niet zal ontbreken.

  Kijk mij eens, in groepjes dan hokken en zaken bekokstoven tot er weer zo’n meeting is.

  Als ik het zie ga ik vaak van overgeven.

  Ze rommelen allemaal en loeren op hun kansen om
  vaak wat te verdienen of in de picture te komen in de Surinaamse politiek. Vooral nu met Chan als president.

  Ze zullen allemaal van een koude kermis afkomen want de Nederlandse belastingen en politie loeren hun ook.


  Maak melding

 7. Ai boi famiri, hmmm leven tussen Yogi’s kan mij gestolen worden. Kijk maar naar India ondanks Yogi’s is het nog steeds ellendig gesteld met velen in de laagste kastenstelsel, dus Jaichand laat de wijsheden van de Yogi’s eerst neerdalen op hun eigen mensen, die misbruik maken van hun eigen mensen.
  Bauta een een levendig gevecht gevoerd, muaw misschien in zijn dromen!!! en toen hij onschuldige Surinamers liet vermoorden!!!!!!!!!!!!!!
  Bouterse is een echte lijder!!!!!!! en geen leider!
  Het kan heel simpel zijn, Een volk gaat naar de afgrond zonder een gezonde visie!
  Suriname is geen Afrikaans, Hindoestaans of Indiaans ect land. Suriname is een Latijns Amerikaans /Caraïbisch land met haar eigen karakteristieke trekken. Van waar je ook komt, Suriname kan een gezegend land voor je zijn, maar wil je dat wel!

  Voor Chan & Brunsi , ik heb het gevoel dat ze langzamerhand afwijken van het doel om het land op te bouwen. Het belangrijkste is voor Suriname eerlijke en oprechte & deskundige leiders. Die opkomt voor de Surinaamse natie ongeacht kleur en geloofsovertuiging!

  En natuurlijk moeten abanies aangepakt worden en tevens de mogelijkheid krijgen om zich na hun straf om te laten scholen tot “handen en voeten van mama Sranang”.

  Maar wie zich niet wil inzetten zal ook niet eten/ vreten!!!!!

  Trouwens voordat sommige gaan schreeuwen dat ik racistisch ben, het gaat je goed!
  Mijn voorouders komen uit India,maar ik voel mij 90% Surinamer en de rest wereldburger.

  Boendro kong makandra, Gado de wi fesi mang!!!!!!!


  Maak melding

 8. Jaichand
  10 september 2021 At 00:36

  De Hindoefundamentalist Modi die toen hij dc van Uttar Pradesh was het goed vond dat hindoeterroristen een moskee met de grond afbraken? De man die een groot bewonderaar is van Nazi Duitsland ? Heb jij het over deze Rechtsextremist ?
  Ondanks zijn Yogi kennis lukt het hem niet om de duizenden verkrachtingen per dag te bestrijden.
  Nog een gewetensvraag aan jou. Behoorde de dader van Mahatma, indira en Rajiv Ghandi tot het Abrahamitisch geloof of tot de Hindoe filosofie?


  Maak melding

 9. Mijn soort heeft het wel goed gedaan met ondernemen en op vele andere terreinen, studies en posities, nationaal, internationaal.

  Kijk naar jouw soort en jezelf en zie wat jij en je soort van bakken, nationaal, internationaal, top functies en studies.

  Ik mag en kan praten.


  Maak melding

 10. Nog eentje met de rotzooi kolonie slavernij, hou begint te werken om het land vooruit te, altijd slaaf racisme, alsof alles terug gedraaid moet worden, nooit mie ne yere ding hindostani jampanesi chinesi, e tak over slavernij of bakara dies bakara dat, soso blaka mang e rotzooi om a verleden?
  A tang so ok


  Maak melding

 11. browny , wat heb jij met vissen en een aquarium en troebelwater , raar , o we snappen het jij hebt dit allemaal van de ndp geleerd , achter het net vissen , en je ziet geen vissen in een aquarium gevuld met troebelwater , en vissen worden vermoord door kwik en ook de vissers , alles dankzij jou clubje , en jij zal wel een gebakken visje halen bij de visboer zeker , kun jij wel zwemmen als een vis in het water


  Maak melding

 12. Jij mag me plaatsen in welke groep je wil, gelukkig behoor ik niet tot die groep waarin jij denkt dat ik thuis hoor.

  Zorg dat jouw soort mensen ook in die auto’s gaan rijden. Zoals je zelf aangeeft, heb ik nog nooit één van jouw soort deze auto’s nieuw, laat staan tweede of derde, enz hand zien kopen. Hoe zou dat komen?

  Zitten zal wel, want genoeg taxiondernemingen in Nederland maken gebruik van deze auto-merk.


  Maak melding

 13. @wat
  ik zou je graag aap willen noemen,want zo gedraag je, dat je myn stuk niet kan vatten of begrypen is logisch,je heb er de (Hersenen) inzichten niet voor


  Maak melding

 14. @passant 09.20 en 09.31 Je reactie klopt ik heb met genoegen gelezen 2 mooie reacties ik woon in nl ik zie het ook hoor. Laat de zieke kletsers kletsen wat ze willen. Er is veel vijandig hier op WKN dus en in suriname en in nl is het ook zo. Veel mensen zijn ziek en er is veel vijandigheid ook onder verschillende soorten bevolkingsgroepen ik maak het zelfs mee in nl maar de donald duck hindoestaan ofwel surineds bluffen met zijn vermogen dikke mercedes en zwarte pak hun lijken net maffia’s inplaats van dat hun voor de gemeenschap gaan werken ik kom vaak in de toko:s en stinkt er behoorlijk ook gerund ook indiase siks maar ja hun moetem.geld verdienen schoonmaken hoef niet maar hun gaan niet niets overhouden de belasting loert hun ook netals mensen met veel vermogen maar sommige of veel hebben een (bakaman)anders kom je er niet ook niet in Holland met mooie praatjes.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.