Suriname en Nederland intensiveren samenwerking; tekenen overeenkomsten

13
Suriname en Nederland intensiveren samenwerking; tekenen overeenkomsten
De twee regeringsleiders kijken toe, hoe hun ministers van gezondheid een overeenkomst tekenen.

De Surinaamse en Nederlandse overheid hebben in het kader van het versterken van de samenwerking twee overeenkomsten getekend. De ondertekening heeft plaatsgevonden bij een ontmoeting tussen een delegatie van beide landen onder leiding van president Chandrikapersad Santokhi en premier Mark Rutte. Deze ontmoeting en ondertekening geschiedde op 8 september 2021.

De twee overeenkomsten zijn ondertekend op het gebied van de volksgezondheid en justitie. In het geval van volksgezondheid gaat het om een schenkingsdocument tussen Suriname en Nederland, inzake beschermingsmiddelen en Covid-19-testen. Deze ondertekening en overhandiging vond plaats tussen de Volksgezondheidsministers Hugo de Jonge van Nederland en Amar Ramadhin van Suriname. Het tweede document is de Makandra samenwerking op het gebied van Justitie en Politie. Deze samenwerking heeft te maken met reclassering.

President Santokhi had de ontmoeting met premier Rutte op het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken in aanwezigheid van de minister van dit departement, Sigrid Kaag en Albert Ramdin, de Surinaamse minister van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking (BIBIS). De verschillende Surinaamse ministers die deel uitmaken van de delegatie hebben intussen van gedachte gewisseld met hun Nederlandse collega’s over beleidsvraagstukken.

Na de ondertekening is er een persconferentie gehouden waarbij beide leiders zijn ingegaan op vraagstukken binnen de samenwerking. President Santokhi zegt dat de problemen van Suriname zo gecompliceerd en complex zijn dat ondersteuning van de internationale gemeenschap noodzakelijk is. Ook de uitdagingen op het gebied van het financieel herstelprogramma zijn bijzonder. 

Hij heeft aangegeven dat de regering vanaf haar aantreden ondersteuning heeft gehad van Nederland, zowel op bilateraal als multilateraal niveau. Beide leiders zijn voorstanders van het uitbreiden van de samenwerking naar de rechterlijke macht (rechtsstaat), landbouwsector en het duurzaam besteden van de restant verdragsmiddelen. Op het gebied van Covid-19 beheersing is reeds geruime tijd op verschillende niveaus een intensieve samenwerking tussen beide landen.

13 REACTIES

 1. Bam, Bam, Bam
  De trein dendert door.
  De oude trein is niet eens terug te vinden in het spoorwegmuseum, het staat ergens op een afgelegen stuk grond waar het wordt onder gescheten door de vogels en waar slangen zich in vestigen


  Maak melding

 2. Beste mensen…. Mijnheer Santokhi heeft een economische mijnenveld geërfd…. Een ondeugende regeerperiode heeft Suriname gekenmerkt…. De poorten van Paramaribo worden langzaam opengegooid…. Daarbij zijn de logistieke en andere kosten gigantisch hoog…. Suriname wilt exporteren en Nederland wilt importeren… Maar er is veel duidelijkheid nodig…. Controle mechanismen, hoe gaat het op Zanderij aan toe en op de haven van Paramaribo… Lees paramaribo en geen Paraguay…Wat een uitdaging.. Zullen we kunnen rekenen op de brede schouders van Nederland …. Er wonen veel Nederlanders met een Surinaamse afkomst in Nederland…Gaan we naar een andere manier van leven en werken in Suriname… Gisteren zag ik twee Surinaamse vrienden gemberbier uit een blik drinken.. Gewoon van Albert Heijn … Gaat Suriname bijvoorbeeld ook een gember producent kunnen worden…. . kosten van gember stijgt wereldwijd , terwijl het een enorme uitdaging is om voldoende containers met gember uit Suriname deze kant op te krijgen. Naar verwachting zullen er afspraken gemaakt worden..Toerisme en recreatie.. is misschien op de agenda… . Ook over veiligheid op straat in Suriname en zekerheid voor de investeringen die Santokhi voor ogen heeft .. Er komt zeker geen gratis geld…, voor Suriname… Projecten, mensen, daar gaat het om…. Er wordt gesproken tussen Suriname en Nederland… Mensen hier in Nederland en U daar in Suriname.., laat alstublieft ook uw stem horen… Wat wilt u graag anders zien gebeuren.. Voor nu sterkte en vergeet je mondkapje niet als het nodig is…


  Maak melding

 3. Ja ! Slim-Suriname werkt samen !
  Maar wel met de juiste partners !

  Tja go. Set kong !

  Suriname voorwaarts, Full Speed !

  Justitia Pietas Fides. Krakti !


  Maak melding

 4. Suriname staat voor heel grote uitdagingen op vele gebieden. De puinhopen die ndp, ddb en gezin, familie en friends in Suriname hebben gemaakt vanaf 25 februari 1980 tot heden met uitzondering van ( 25 mei 2010 – 25 mei 2020/regeringstermijnen van president Venetiaan) zijn enorm groot.

  Ondanks dat zijn er goede perspectieven, oa de aardolie- en gasvondsten voor de kust van Suriname, Zeevisserij, Ecotoerisme, Rondhoutverwerking tot eindproducten, mijnbouw in goudsector, bauxiet, enz. Ook dat de betrekkingen tussen Suriname en Nederland nu hersteld is en dat we gaan samen werken.

  We moeten echter niet verwachten dat het herstelt van de uitdagingen op alle terreinen in Suriname van de ene dag op de andere zullen plaats vinden. De criminaliteit in Suriname is enorm groot zowel in het staatsapparraat als bij ondernemingen die vooral met drugscriminaliteit bezig zijn internationaal. De democratische rechtsstaat zal van alle criminelen moeten worden gevrijwaard even als de parastatale instellingen.

  Er moet veel puin worden opgeruimd en dat zal jaren duren. Surinamers zullen hun mentaliteit moeten veranderen en zelf moeten gaan ondernemen en het overheidsapparaar zal verkleind moeten worden.

  Verder zal er bij de overheid met capabele mensen gewerkt moeten worden met erkende diploma’s die internationaal erkend zijn. De mensen met gekochte diploma’s moet men laten ophoepelen. De juiste man en juiste vrouw op de juiste posities. Mensen die in de maatschappij al bewezen hebben iets gepreseteerd te hebben, waarmee ze ook anderen en zichzelf van een middel van bestaan kunnen voorzien.

  Er is heel veel werk aan de winkel en wij moeten af zijn van de criminaliteit en handen uit de mouwen moeten gaan steken.

  Het beleid van de huidige en komende regeringen moet zijn, productie en exportondernemingen. Wat heeft Suriname hierin op korte, middellange en lange termijn te bieden of gelijktijdig te bieden om de economie weer op gang te krijgen en Surinamers van jong tot klein een trots volk en natie te maken.

  Er zijn kansen en het algemeen belang op korte, midden en lange termijn moet het uitgangspunt worden. Er moet geen plaats zijn voor individuele personen die snel rijk willen worden. Weg met die personen, het gaat om het algemeen belang. De doelen moeten worden gesteld en dit moet met goed beleid en technocraten en goed opgeleide mensen moeten worden uitgevoerd.

  Surinamers handen uit de mouwen. Vertrouwen in eigen kunnen er is hoop, maar het bestuur en beleid is hiervoor zeer belangrijk. Als die er is en men het algemeen doelen voorop stelt, dan is er hoop voor Suriname en de Surinamers, nationaal en internationaal.

  Wij zullen het zelf moeten doen, maar ook met het buitenland.


  Maak melding

 5. Mooi. De wet en rechtsstaat moet altijd boven een individu staan. De rechtsstaat moet en mag ook nooit bang zijn voor een crimineel groepje die het land wil terroriseren. Hopen dat internationaal hulp geboden kan worden.


  Maak melding

 6. hebben jullie de ingezonden stuk gelezen wat de ndp geplaatst heeft bij Suriname Herald onder het mom witte olifant ontwaakt met staatsmiddelen , nu laten ze precies zien dat zij een criminele partij zijn , deze regering beschuldigen van misbruik te maken van staatsmiddelen , en ze moeten het verantwoorden in het parlement , nou wat een lef he die criminele ndp , 10 jaar lang hebben ze alle staatsmiddelen gestolen , en hebben zij ooit verantwoording afgelegd in het parlement , neen neen dat doen die stelers niet
  deze criminele partij de ndp per direct verbieden en vele kopstukken van die criminele partij de ndp opsluiten


  Maak melding

 7. ach debby jij kan niet vissen ,jou baasje bouta heeft jou volgepropt met pakketten en jij bent zo dik , ja moddervet en bedlegerig dus je kan niet het bed meer uit om te vissen en , het zal ook een bende zijn daar dus zodadelijk is het voor jou voorbij


  Maak melding

 8. Ik heb het eerder gevraagd, nooit antwoord gekregen.
  Stel dat ik een NCIS agent ben, dan zou ik “zweren”, dat dit een boodschap is voor levering van een verdacht pakketje op het postkantoor.
  @Beo


  Maak melding

 9. Debby,

  Waarom zou Nederland iets voor Suriname moeten doen? De bevolking had een keus ten tijde van de onafhankelijkheid: Nederlander blijven of Surinamer worden met een zak vol ontwikkelingsgeld.
  Velen hebben gekozen voor die zak geld. Anderen hadden meer vertrouwen in het Nederlanderschap.
  Met de onafhankelijkheid van Suriname was de kous af voor Nederland en ook voor Suriname.
  De nieuwbakken Surinaamse regering wist echt niet hoe ze die zak vol geld moest gebruiken. Ze maakte er echt een zootje van.
  Een Nederlandse kolonel met communistische ideeën zag toen kans z’n slag te slaan in Suriname en de wettige regering omver te werpen. Wat er daarna is gebeurd ken je misschien wel. Poep werd in potjes verkocht als pindakaas en pis werd in flesjes verkocht als spijsolie.
  Dat was dus waar de heer opa D. voor gezorgd heeft.
  Hij bezat destijds niks, maar bezit nu heel veel land, dikke bankrekeningen in het buitenland, veel wapens, zowat een fort als huis.
  Zet je daar ooit een vraagteken bij? Hoe hij daaraan is gekomen? Zo niet, waarom niet?
  Graag zie ik je antwoord.


  Maak melding

 10. Phalane de antwoord ga je nooit krijgen van debby de dong kaw op dit site, je hebt het mooi verwoord, je weet dat ndp en de surinamers die de duivel aanbidden,willen geen vooruitgang in Suriname?als het land vooruit komt, dan gaat de naam nationale dieven partij moeten veranderen?al zins 1980 is de vloek van Suriname bouta elke keer aan het rotzooien, en mie brada nanga sisi ne syi tak, a mang e hoor oe voor de gek,


  Maak melding

 11. ☝🏼Zijn eigen woorden uit 2015, waarin hij zich afkeerde van vriendjespolitiek. 🤔de balans: zijn vrouw heeft een positie in het kabinet gekregen, net als zijn dochter. De zoon van een van z’n coalitieleiders is minister van Binnenlandse Zaken geworden. En zo nog een rits aan voorbeelden van ons kent ons, van vriendjespolitiek dus.☝🏼 En niet te vergeten zijn vieze Minister die zijn hele ongeschoolde familie clan allerlei posten laat bezetten.
  Ik heb er absoluut geen vertrouwen meer in, maar ik hoop van harte dat ik spoken zie.🙄


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.