VIDEO: Surinaamse première Casa Blanca in voormalige bauxietstadje Moengo

17
VIDEO: Surinaamse première Casa Blanca in voormalige bauxietstadje Moengo

De documentaire ‘Casa Blanca – Suriname’ gaat aanstaande donderdag 9 september in Tembe Art Studio in Moengo (Suriname) in première. “Eerder werd de documentaire in Amsterdam vertoond maar de echte première is natuurlijk in Suriname met de hoofdpersonen van de documentaire”. Dat zegt Sam Jones die samen met Magda Augusteijn de webdocumentaire gemaakt heeft. 

In november 2019 waren Magda Augusteijn, de bedenker van de documentaire, en Sam Jones in Moengo voor video-opnames. Vanwege COVID-19 heeft de presentatie van de documentaire in Suriname lang op zich laten wachten, maar nu kunnen we dan toch met trots een kleinschalige vertoning houden in de open lucht bij de Tembe Art Studio in Moengo.

Casa Blanca – Suriname is een documentaire over de bewoners van het voormalige mijnstadje Moengo, over de Moengonezen van toen en van nu, over sweet memories, de harde realiteit en toekomstdromen. De documentaire heeft de vorm van verschillende korte films die kunnen worden aangeklikt. De korte films staan in het teken van de vraag: Hoe kijken de marrons die nu op Moengo wonen aan tegen het verlaten gebouw Casa Blanca? (tekst loopt door onder video)

Decennialang heeft het Amerikaanse bedrijf Alcoa het bauxiet rond Moengo ontgind, het bracht werk en welvaart. Eind 1990 raakten de mijnen uitgeput en brak er onverhoopt een binnenlandse oorlog uit. De werknemers trokken weg naar de stad, naar Nederland en Amerika. Daarna betrokken de marrons uit het gebied de leegstaande huizen, maar niet alle huizen. De gebouwen van de directie, staan nog leeg, zoals het monumentale Casa Blanca.

De première is aanstaande donderdag 9 september om 4 uur p.m. in Tembe Art Studio, bij het oude Suralco ziekenhuis in Moengo.

17 REACTIES

 1. Als de discriminatie van toen goed wordt weergegeven, heb ik geen moeite met deze documentaire. Casa Blanca, de naam zegt het al, was bestemd voor de elitaire witte mensen. Dit kan ik staven met berichten uit oude kranten.
  In Moengo en Paranam werd er onderscheid gemaakt tussen dagloners, weekloners, forthnighters en maandloners, wat tot uiting kan in de overeenkomstige clubgebouwen. Ik wil die documentaire zien ter beoordeling van de gehanteerde objectiviteit.

  N.B. Niet alleen de Amerikanen maar ook de Nederlanders discrimineerden. Ik heb een stuk over Marienburg jaren 1970.
  De Javanen waren toen nog steeds als verkapte slaven behandeld.


  Maak melding

 2. @John: Mooi stuk schrijven. Begin jaren zestig woonde ik in Moengo en de regel was dat voor 18:00 uur ALLE boslandcreolen uit her dorp moesten zijn!!!!! Echt triest hoor….


  Maak melding

 3. De bovenstaande commentaren vind ik nou leerrijk. Hier leer ik ook wat van. In de jaren eind 70 deed ik een keertje mee aan een wielerwedstrijd op moengo.


  Maak melding

 4. Ik ben met discriminatie opgegroeid in Su. Dus weet er alles van, vooral als je half hindoestaan en half creool bent. Je hoort bij geen van ze thuis. Tot overmaat van ramp zien ze je ook nog als bakra als je op vakantie bent.


  Maak melding

 5. Wie of wat je ook bent,laat je niet in vakjes opdelen, dit is het gevolg van onze politieke partyen, en erger nog die er op inspelen, men zou het strafbaar moeten stellen.
  de politiek gebruikt dit verdeel en heers en daarom wordt het niet bestraft.


  Maak melding

 6. Altijd weer de rascime vandaag gezien wat ik altijd dacht Neanderthaler was donkerbruin van kleur was rozig van huidskleur en had kroezig haar leefde op Doggerland heel veel witte hollanders stammen van hun af en ik weet het allang maar nu hebben 2 vrolijke wetenschappers bewezen! Hollanders hebben een paar zeer sterke zwarte genen. Ik ben in nl ook met rascime opgegroeid en in suriname ook! Ik probeer dit gewoon te ontwijken en met weinig genoegen te nemen. Ik heb een bedrijf ik kan mijn spullen niet verkopen door maffe geile overheid en ambtenaren enz. Veel europeanen hebben zwarte genen dat weet ik merk het ook aan sommige rozige blanke mensen heel erg partijdig het zijn hun genen enz .


  Maak melding

 7. Waarom is er nooit eerder over de geschiedenis hiervan verteld? Interessant materiaal!! Wat een prachtig gebouw. Maak er een hotel van voor aantrekken van het toerisme. Een mooi zwembad erbij en kassa!


  Maak melding

 8. Zwartje: mag ik de woorden van mijn intussen overleden moeder gebruiken?
  Die zei een keer tegen mij: ”John, heb je gezien wie de geschiedenisboeken over Suriname hebben geschreven: witte mannen en die zullen de geschiedenis altijd in hun voordeel uitleggen. Wacht maar tot Surinamers de kans krijgen om over hun eigen geschiedenis te schrijven.”
  De archieven zijn intussen opengegooid en ook ik ben bezig met het uitzoeken van mijn roots. Ik ben dingen in de oude geschriften tegengekomen die echt verbazingwekkend zijn en kennelijk om die reden niet in de geschiedenisboeken van Suriname zijn vermeld. Wacht maar af.
  De geschiedenis bezien door de bril van een Surinamer ziet er heel anders uit dan door de bril van een Witte overheerser.


  Maak melding

 9. @zwartje een droombeeld van jou ik zat ook te denken alles afgepakt door bekende zo’n hotel zou perfect zijn vooe mij zwembad hoef niet hoor!. Ik ben de eerste klant dan.


  Maak melding

 10. @Daga interprise&co

  Dat wat je hebt geschreven hoor ik ook van andere dogla’s. Heb een achterneef, net als jij half hindustaans en half creools. Hij was liever of alleen van hindustaanse of alleen van creoolse afkomst. Hij staat altijd tussen 2 vuren.


  Maak melding

 11. Ik heb op Billiton als leerkracht gewerkt.
  De Hollanders die op Onverwacht woonden, hadden hun eigen leefomgeving en er was speciaal voor hun kinderen een schooltje, maar ook een eigen winkeltje met producten uit Nederland.
  Ze kregen onderwijs van een juf uit Nederland en van een boeroe juf uit Suriname.
  Hun kinderen hadden geen contact met andere kinderen.
  Dat was ook discriminatie.
  Kort daarop ben ik vertrokken naar Nederland.

  Zelf was ik trots op de O.S en op de Katholieke School waar leerlingen van diverse pluimage op zaten. Het waren wel overwegend creoolse en hindustaanse kinderen die allemaal vloeiend het Sranan spraken.


  Maak melding

 12. Hollanders leven graag in hun eigenwereld maar hun sporen mensen die niet blank maar aziatisch zijn wel contact te zoeken met hun omgeving en als dat niet lukt wordt het nog stuk erger dan maken ze je leven een nachtmerrie door rioolkop ratten ik maak het zelf mee ratten geile hollanders geilen op contact tussen anderen maar zelf houden ze zich als parasieten schuil en hun kinderen en doen alsof ze stom zijn en helemaal niet rasistische zo heb ik nu een aantal contact geile gestoorde stalkers achter mij die zeer gevaarlijk zijn door toedoen van ratten hollanders zelf -alles moet in hollanders hun voordeel zijn ik moet weinig genoegen nemen en hun alleen maar tegenwerken en ellende als raketten sturen Hollanders hun hebben heel veel energie voor duivelse dingen en om de boel op hitsen ze beginnen met duivelse kracht te spelen om het voor elkaar te krijgen . Lange leve de enge hollander met enge trekken in hun riool kop.


  Maak melding

 13. Hong kong free
  Ik ben op dit moment niet thuis maar ik zal je vanavond de tijdens de slavernij geldende apartheidswetten opnemen en laten lezen.
  Gedenk: als een witte al zijn slavinnen op de plantage seksueel misbruikte kreeg hij weinig of geen straf. Als een zwarte die grap met een witte vrouw uithaalde kreeg hij de doodstraf. tot vanavond.


  Maak melding

 14. Hong Kong Free: Ik heb al 2 keer het stuk over apartheidswetten in Suriname gepost en tot 2 keren toe heeft de moderator het stuk geweigerd. Doe maar op de manier van onze voorouders. Geef mondeling door aan een ieder die het horen wil dat Suriname apartheidswetten had. Mofo korantic stijl.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.