Communisten tegen spreken Santokhi tijdens Anton de Kom-lezing

87
De Surinaamse president Chan Santokhi
De Surinaamse president Chan Santokhi

Zaterdag 4 september overhandigt de Communistische Jongerenbeweging van Nederland (CJB) een brief waarin zij en andere organisaties oproepen om de Surinaamse president Santokhi niet te laten spreken tijdens de Anton de Kom-lezing van volgende week.

De jonge communisten stellen dat de opvattingen van de huidige president van Suriname en zijn partij de VHP lijnrecht tegen de denkbeelden van de communistische verzetsstrijder Anton de Kom ingaan.

De CJB staat voor Communistische Jongeren Beweging en is de jongerenorganisatie van de NCPN (Nieuwe Communistische Partij Nederland). De CJB baseert zich op het marxisme-leninisme.

CJB-woordvoerder Tycho: “De VHP heeft zich bijna tot het einde tegen de onafhankelijkheid van Suriname verzet. Kolonialisme kon alleen door brute en gewelddadige onderdrukking door koloniale legers in stand gehouden worden. Anno 2021 wil VHP maar al te graag samenwerken met het ministerie van defensie van Nederland. Dit terwijl het Nederlandse leger vorig jaar nog naar Curaçao is gestuurd om orde op zaken te stellen voor de Nederlandse belangen toen arbeiders in opstand kwamen.”

Naast de brief overhandigen de CJB’ers ook enkele artikelen uit voormalige communistische kranten van en over Anton de Kom waarin het communistische karakter van de verzetsstrijder benadrukt wordt. Anton de Kom stond in contact met vakbonden in Suriname en Nederland. In het verleden hebben de Surinaamse vakbonden met hun strijd ook regeringen in Suriname doen vallen. Regeringen waarin de VHP ook vertegenwoordigd in was.

Als toppunt de staking in 1973 waarin de vakbondsman Ronald ‘Jowini’ Abaisa vermoord werd door de politie en veel vakbondsleiders werden opgepakt. Ook dit jaar zijn er weer veel stakingen, sit-ins, petities en andere acties bij bedrijven geweest waarvan de directeuren in overleg zijn met de regering.

Meerdere vakbondsleiders klagen ook dat VHP-ministers tweedracht proberen te zaaien in de vakbeweging om de eisen van de stakers te verzwakken. Niet eens de broodnodige verhoging van het minimumloon in Suriname, waar de vakbonden voor strijden, heeft de steun van de VHP.

87 REACTIES

 1. Dat is géén communisme. Maar juist hetmeest systeem, wat je zegt, te bestrijden, nl het kolonialisme. Je diekt juist in de aangelegenheden van een ander land. Ga poetin zeggen wat hij Rusland moet doen, de bakermat van communisme. Dan zal jehovah zien, wat hij met jullie zal doen. Hebben ze ooit geklaagd, die Nederlandse communisten over dat vliegtuig, dat in 2014 is neergehaald?
  Dus hush puppys.


  Maak melding

 2. Wel erg ver gezocht. De VHP is opgericht vele jaren na de dood van Anton de Kom en hun eerste actie was invoering van het algemeen kiesrecht. In die periode trok de VHP onder andere samen op met de Progressieve Surinaamse Volks Partij. Dit was tegen de gevestigde orde omdat de landbouwers en arbeiders grote politieke invloed zouden verwerven. De situatie in Suriname van 80-90 jaar geleden was totaal anders en Anton de Kom slaagde erin om het vertrouwen van vrijwel alle groepen voor zich te winnen en dus ook van de Hindostanen. In die periode kreeg je snel de stempel communist te zijn als je opkwam voor de sociaal zwakkeren.
  De VHP was juist tegen het snelle vertrek van Nederland uit Suriname zonder de zaken goed te regelen. 1 van de zaken was dat de VHP eiste dat Nederland de grenzen van het onafhankelijk Suriname moest regelen alvorens de benen te nemen. Nu zitten wij met 2 grensproblemen. Ook het geld dat geschonken werd moest waardevast gemaakt worden. Nederland is er heel goedkoop van af gekomen.
  Ook het verhaal van Abaisa is zeer eenzijdig. In de periode 1973 werden arbeiders door de PNR opgehitst tegen de VHP-PNP regering. Hierbij werden mensen gemolesteerd en bezittingen vernield. Ook is een particuliere bushouden toen omgekomen toen zijn bus met stenen werd bekogeld. Terecht heeft de toenmalige regering opgetreden om orde en rust terug te brengen. De Nieuwe Communistische Partij Nederland die tegen de lezing door Santokhi is zou zich eerst moeten verdiepen in de geschiedenis van Suriname.


  Maak melding

 3. Ik denk dat de meeste Surinamers niet eens op de hoogte waren van het bestaan van een Anton de Kom lezing en dat deze een jaar geleden door Abdelkader Benali is verzorgd.


  Maak melding

 4. Inderdaad erg ver gezocht. Maar als je goed nadenkt, dan weet je onmiddellijk uit welke hoek dit komt.
  Apart dat het cjb zich laat misbruiken door ‘gebroken wit’, voor dit soort onzin.

  De lezing wordt gehouden in een Democratisch land, op initiatief van een democratische krant, die vrijheid van speech absoluut koestert.

  Uitverkocht, livestream beschikbaar.


  Maak melding

 5. Socialisme is allang failliet, kijk naar Cuba, Venezuela, Rusland en China. Als men dit nog steeds niet door heeft dan heeft met een plaat voor de ogen. Slechts machtwellustigen proberen met alle macht dit nog in stand te houden(Maduro, Poetin Jhi Jhin Pen en Dombo Desi). Niet raar dat juist deze mensen miljarden op hun rekeningen hebben staan terwijl het volk pinaart(zie dochter van Maduro in New York met miljarden op haar rekening).

  Socialisme is geld van anderen uitgeven en als dat op is geld uitgeven wat er niet is.

  Niet voor niets verdient rechts het geld en links geeft het uit.

  Cent.


  Maak melding

 6. Zelfs als een orgaan uit het buitenland het beeld proberen tebespreken over hoe men naar Suriname kyk, dan nog wordt er met draaikontery een mogenlykheidt te ontkennen.
  Hier wordt ook de VHP met name genoemt, dit valt toch niet te ontkennen.
  Zie het splagaat waarin deze regering zich in bevindt,zie hoe onze President zich haast om ons weer aan de grimazen van nederland te onderwerpen, ik zal hier nooit mee eens zyn, deze man heefd geen trots ,dit is schaamteloos, terwyl hy de elitte zn gangetje laat gaan, er is nog geen moer veranderd in 2021.


  Maak melding

 7. Het is geen orgaan uit het buitenland, maar lid tycho bear 31jr rottjeknor.
  Schijnt een surined te zijn.

  Apart hoor tycho dat je vecht voor een hoger minimumloon. Das toch kapitalisme!


  Maak melding

 8. It Zou De Jongeren Hartstikke Sieren Als Ze Zich Zouden Inzetten Voor Het Opknappen Van Het Geboorte Huis Van Anton De Kom Aan De Hofstr..

  Is Een Groot Schande Dat Het Geboorte Van Anton De Kom Er Zo Verwaarloos Uit Ziet


  Maak melding

 9. Het gaat hier om een jongeren beweging uit nederland, die aan de pres vragen mag stellen , ik denk dat sommigen dit ontgaan is, aan hun reacties telezen,men is trouwens gewendt de vragen teverdraaien of met weder vraag tebeantwoorden, dus


  Maak melding

 10. @Limburg
  menr Limburg dat het gebouw er zo uitziet ligt aan onze manier van omgaan met onze geschiedenis, je kan de jongeren van de nederlandse comunisten party,daar geen verwyt maken, ghandi heefd niks met suriname temaken maar staat ruim honderd jaar daar op de hoek terwyl er in de zelfde heilige weg een revolutie begon met de brandtstichting van drie weg gelopen slaven en dat wordt ondergewaardeert.


  Maak melding

 11. Stuur een paar Talibis naar dat schorem en het probleem van het Communisme is xo opgelost. Als de Talibis ergens een bloedhekel aan heeft dan is het wel aan communisten.


  Maak melding

 12. Jacobus
  4 september 2021 At 15:20
  De Kom was een blaka man en Santokhie een hindoestaan.Een hindoestaan die over een blakaman praat,gaat niet door de keel van de blakaman.

  Dan wordt het tijd dat de Hindoestaan stopt om voor de blakas te zorgen.


  Maak melding

 13. @Rbrown

  Aan die zelfde Heiligenweg staat ook het monument van Kodjo, Mentor en Present.
  Hoezo worden deze 3 weggelopen slaven ondergewaardeerd?

  Waarom heb jij een probleem met het standbeeld van Gandhi aan de Heiligenweg?
  O ja, jij haat hindustanen, dat is de reden. Dat heb je al verschillende keren laten merken.


  Maak melding

 14. @Viyayarni
  dat zyn jouw woorden,Ik ken goede en slechte mensen ,verder oodeel ik niet naar ras of afkomst.of geloof, ik ben van mening dat deze man niks voor Suriname betekend heefd dus waarom een beeldt, feit is dat de geschiedenis van deze man niet zo rooskleurig is als dat men doet geloven, hy is weleswaar de grondlegger van de huidige (INDIA) ook uit elkaar gevallen in drie delen namelyk bangladdes, pakistan, mischien wel meer delen, maar dat heefd toch niks met suriname temaken,


  Maak melding

 15. De Surinamers die hier boven gereageerd hebben snappen niet waarom de CJB bezwaar heeft dat Chan deze toespraak houdt.

  Een tipje van de sluiter om ze op weg te helpen. U zult Anton de Kom goed moeten kennen waarvoor hij stond en mee bezig was. Zie het beleid van Chan en wat hij van bakt.

  Zie hoe vele Surinamers honger lijden in Suriname. De vraag wat doet Chan daartegen? Als hij in een zo een groot land als Suriname niet in korte tijd, landbouwspecialisten heeft die hier een oplossig voor kan toepassen, zegt dat wel wat over hem en zijn team.


  Maak melding

 16. Viyayarni , niet alleen die paarse rat browny maar alle paarse ratten haten Hindoestanen en Javanen , en moslims en Christenen omdat ze een eigen geloof hebben , de duivelse sekte van hun afgod bouta , en de rest deugt niet in hun ogen ,als hun afgod zelfmoord pleegt volgen ze hem blindelings , nou dan zijn van we dat stelletje verlost


  Maak melding

 17. landen die communist zijn gelijk aan dictatuur , opzouten met die communisten en zeker met die jongeren daar in Nederland , zij zijn tegen vrijheid van meningsuiting dus die gasten steunen dictaturen , wat ze niet in de gaten hebben als ze naar een communistisch land gaan , ze direct in de kraag worden gegrepen , ze dulden daar geen wijsneuzen , Nederland moet die communisten het land uitzetten


  Maak melding

 18. VHP ZAT NIET IN DE REGERING VAN 1973 TOEN ABAISA WERD DOODGESCHOTEN. Daarnaast ook vele onzinnige niet juiste argumenten. VAN DIK HOUT ZAAGT MEN PLANKEN. DOE EERST GOED ONDERZOEK. NIVEAU IS LAAG. AMATEURS.


  Maak melding

 19. forumleden/Reageerders, Odi Odi.

  Communisten tegen spreken Santokhi tijdens Anton de Kom-lezing.

  BESTAAN NOG COMMUNISTEN IN NEDERLAND?

  De Communistische Partij van Nederland (CPN) was een Nederlandse politieke partij die in 1909 onder de naam Sociaal-Democratische Partij (SDP) werd opgericht als afsplitsing van de SDAP, en in 1990 opging in GroenLinks.

  Ongeveer een jaar na de fusie werd de partijorganisatie – toentertijd de oudste van Nederland – officieel opgeheven.
  De partij vertegenwoordigde de hoofdstroom van het communisme (marxisme-leninisme en tot 1956 stalinisme) binnen het Nederlandse politieke bestel.

  Opheffing: CPN
  In 1989 ging de partij op in GroenLinks en op 15 juni 1991 werd de CPN opgeheven.

  En mijn vraag aan deze zogenaamde (Communisten) van bovengenoemd artikel.
  Waarom hebben ze ook niet de durft in deze, om hun namen als lid te vermelden?

  Ze kunnen zich beter gaan houden, dat president Putin van Rusland de daders van de neergeschoten MH17-proces alsnog gaat uitleveren.

  Ik denk dat deze (zogenaamde) communisten, Boutisten aanhangers zijn en ook achter de uitspraken van Astrid Roemer staan.

  Er zijn nog veel meer belangrijke zaken in Nederland om zich hierover druk te maken.
  En nog een kleine TIP aan deze figuren en enkele andere personen.
  Lezen jullie een artikel uit (ad.nl) van vandaag.
  Bron: Eva Breda (The Best Social) 04-09-21

  Obaida is net hier, leerde de taal én haalde bachelor geneeskunde:
  ‘Mensen zeiden dat het onmogelijk was’

  ‘Het is onmogelijk om aangenomen te worden voor geneeskunde als je pas net in Nederland bent’, dat kreeg Obaida Abdulrahman (25) te horen toen hij vijf jaar geleden vanuit Syrië hierheen kwam.

  Ook zou hij de taal nooit goed genoeg beheersen, werd hem gezegd.
  Vijf jaar later haalt Obaida alle vooroordelen onderuit als hij zijn succesverhaal op LinkedIn deelt: ,,Ik heb mijn bachelor geneeskunde gehaald.”

  Jarenlang kreeg hij te horen waarom het níét zou lukken om chirurg te worden.
  ,,Het was vervelend, maar heeft me nooit aan het twijfelen gebracht”, vertelt Obaida nu, in vloeiend Nederlands.
  Hij deelde zijn verhaal op LinkedIn om te laten zien dat je met doorzettingsvermogen en hard werken je dromen waar kunt maken, ondanks de vooroordelen.

  Zijn bericht ging viral. ,,Heel bijzonder was dat”, vertelt hij nog vol verbazing. ,,Ik heb zo veel inspirerende reacties ontvangen.
  Mensen die me helemaal niet kennen, feliciteerden me met mijn bachelor.
  Dat was heel mooi.”
  Eén reactie in het bijzonder raakte hem. ‘Door obstakels heen kunnen kijken, is een ware kunst’, luidde die. Dat is namelijk precies wat Obaida de afgelopen vijf jaar heeft gedaan.

  Een nieuw leven
  Als 20-jarige jongen, werd hij gedwongen zijn geliefde Syrië te verlaten. ,,Mijn leven, mijn vrienden, mijn familie, alles moest ik vaarwel zeggen”, blikt Obaida terug.
  Zelfs zijn studie geneeskunde, waar hij al twee jaar mee bezig was, moest hij afbreken om in Nederland opnieuw te beginnen.
  ,,Ik had nooit verwacht hier terecht te komen”, zegt hij nog steeds met een lach.

  Het is tekenend voor de positieve houding die hij heeft. Schouders eronder en doorpakken. ,,Ik was nou eenmaal hier, dus ik wilde er iets van maken ook.”

  Om in aanmerking te komen voor een universitaire studie in Nederland, moest Obaida een schakeljaar volgen, waarin hij moest bewijzen dat hij voor de benodigde vakken vwo-niveau heeft.
  Scheikunde, natuurkunde, wiskunde, maar ook Nederlands. Ondertussen volgde hij dan ook een intensieve taalcursus aan de VU.

  Dus er zijn LEGIO mogelijkheden.
  Maar velen houden zich alleen maar bezig met negatieve dagelijkse bezigheden.

  Nog een prettige zaterdag verder.


  Maak melding

 20. Rbrown
  4 september 2021 At 17:02
  @Viyayarni
  dat zyn jouw woorden,Ik ken goede en slechte mensen ,verder oodeel ik niet naar ras of afkomst.of geloof, ik ben van mening dat deze man niks voor Suriname betekend heefd dus waarom een beeldt, feit is dat de geschiedenis van deze man niet zo rooskleurig is als dat men doet geloven,

  Klopt Ghandi heeft niets voor Suriname betekend maar wel voor de GEHELE mensheid.
  Zwartjes hebben veel respect voor hun eigen racistisch tuig. Kijk maar naar de zwarte racisten als Pengel, Aron ( laffe en vulgaire dief) Bruna ( ook zo een ordinaire racist met Nazi sympathieën).
  Deze racistische beesten genieten veel aanzien onder de zwarten. Hoe kan het? Heel eenvoudig omdat de zwarte door en door racistisch is.
  Ghandi vond de zwarte Afrikanen niet loyaal omdat deze niet hem wilden steunen in de strijd tegen de Britse overheersing. De zwarten waren liever slaaf van de Britten dan zich aan te sluiten bij de strijd tegen de Britten. Daarom vertrouwde hij de zwarten niet. En dit vinden dan de zwarten weet racistisch.


  Maak melding

 21. forumleden/Reageerders, Odi Odi.

  Communisten tegen spreken Santokhi tijdens Anton de Kom-lezing.

  BESTAAN NOG COMMUNISTEN IN NEDERLAND?

  De Communistische Partij van Nederland (CPN) was een Nederlandse politieke partij die in 1909 onder de naam Sociaal-Democratische Partij (SDP) werd opgericht als afsplitsing van de SDAP, en in 1990 opging in GroenLinks.

  Ongeveer een jaar na de fusie werd de partijorganisatie – toentertijd de oudste van Nederland – officieel opgeheven.
  De partij vertegenwoordigde de hoofdstroom van het communisme (marxisme-leninisme en tot 1956 stalinisme) binnen het Nederlandse politieke bestel.

  Opheffing: CPN
  In 1989 ging de partij op in GroenLinks en op 15 juni 1991 werd de CPN opgeheven.

  En mijn vraag aan deze zogenaamde (Communisten) van bovengenoemd artikel.
  Waarom hebben ze ook niet de durft in deze, om hun namen als lid te vermelden?

  Ze kunnen zich beter gaan houden, dat president Putin van Rusland de daders van de neergeschoten MH17-proces alsnog gaat uitleveren.

  Ik denk dat deze (zogenaamde) communisten, Boutisten aanhangers zijn en ook achter de uitspraken van Astrid Roemer staan. En ze zijn ook dagelijks te horen op de lokale radiostations in Amsterdam, Den Haag en Rotterdam.

  Er zijn nog veel meer belangrijke zaken in Nederland om zich hierover druk te maken.
  En nog een kleine TIP aan deze figuren en enkele andere personen.
  Lezen jullie een artikel uit (ad.nl) van vandaag.
  Bron: Eva Breda (The Best Social) 04-09-21

  Obaida is net hier, leerde de taal én haalde bachelor geneeskunde:
  ‘Mensen zeiden dat het onmogelijk was’

  ‘Het is onmogelijk om aangenomen te worden voor geneeskunde als je pas net in Nederland bent’, dat kreeg Obaida Abdulrahman (25) te horen toen hij vijf jaar geleden vanuit Syrië hierheen kwam.

  Ook zou hij de taal nooit goed genoeg beheersen, werd hem gezegd.
  Vijf jaar later haalt Obaida alle vooroordelen onderuit als hij zijn succesverhaal op LinkedIn deelt: ,,Ik heb mijn bachelor geneeskunde gehaald.”

  Jarenlang kreeg hij te horen waarom het níét zou lukken om chirurg te worden.
  ,,Het was vervelend, maar heeft me nooit aan het twijfelen gebracht”, vertelt Obaida nu, in vloeiend Nederlands.
  Hij deelde zijn verhaal op LinkedIn om te laten zien dat je met doorzettingsvermogen en hard werken je dromen waar kunt maken, ondanks de vooroordelen.

  Zijn bericht ging viral. ,,Heel bijzonder was dat”, vertelt hij nog vol verbazing. ,,Ik heb zo veel inspirerende reacties ontvangen.
  Mensen die me helemaal niet kennen, feliciteerden me met mijn bachelor.
  Dat was heel mooi.”
  Eén reactie in het bijzonder raakte hem. ‘Door obstakels heen kunnen kijken, is een ware kunst’, luidde die. Dat is namelijk precies wat Obaida de afgelopen vijf jaar heeft gedaan.

  Een nieuw leven
  Als 20-jarige jongen, werd hij gedwongen zijn geliefde Syrië te verlaten. ,,Mijn leven, mijn vrienden, mijn familie, alles moest ik vaarwel zeggen”, blikt Obaida terug.
  Zelfs zijn studie geneeskunde, waar hij al twee jaar mee bezig was, moest hij afbreken om in Nederland opnieuw te beginnen.
  ,,Ik had nooit verwacht hier terecht te komen”, zegt hij nog steeds met een lach.

  Het is tekenend voor de positieve houding die hij heeft. Schouders eronder en doorpakken. ,,Ik was nou eenmaal hier, dus ik wilde er iets van maken ook.”

  Om in aanmerking te komen voor een universitaire studie in Nederland, moest Obaida een schakeljaar volgen, waarin hij moest bewijzen dat hij voor de benodigde vakken vwo-niveau heeft.
  Scheikunde, natuurkunde, wiskunde, maar ook Nederlands. Ondertussen volgde hij dan ook een intensieve taalcursus aan de VU.

  Dus er zijn LEGIO mogelijkheden.
  Maar velen houden zich alleen maar bezig met negatieve dagelijkse bezigheden.

  Het artikel over Obaida Abdulrahman van (25) jaar is ook verder en volledig te lezen via de
  Bron: van (ad.nl)
  Stof tot nadenken in deze.

  Nog een prettige zaterdag verder.


  Maak melding

 22. @Viyayrani: Omdat boeler Ghandi een recist was! Leer lezen en ga op onderzoek uit!
  @Didibri: Je kan je duidelijk niet losmaken van je ziekelijke obsessie, DDB met de haren slepen bij alles wat jij te berde wil brengen. Ga je leven op orde zetten!….o ja, je hebt geen leven naast dit forum!
  @Wat: Was de stront van Chan en co uit je mond en hersenpan! Misschien zal je dan eens iets schrijven dat hout snijdt!


  Maak melding

 23. Uit Wikipedia om uw geheugen op te frissen. Het was tijdens regering Jules Sedney Bobo Sjuul (PNP- en VHPBlok) toe Abaisa werd doodgeschoten

  Gedeelte uit Wikiedia
  De ontevreden NPS-er Just Rens richtte in 1967 de Creoolse Progressieve Nationale Partij (PNP) op die bij de verkiezingen in dat jaar drie zetels kreeg in de Staten. Ook anderen, al-dan-niet voormalige NPS-ers, sloten zich aan bij de PNP zoals Sedney, Hans Prade en Frank Essed.
  Bij de verkiezingen van 24 oktober 1969 haalde het PNP-blok (PNP, KTPI, PSV en PBP), acht van de 39 zetels. Het VHP-blok (VHP, Actiegroep en SRI) kreeg negentien zetels, de NPS elf zetels, en de PNR een zetel. Hoewel in de daaropvolgende VHP-PNP regering het VHP-blok dus veel meer zetels had dan het PNP-blok werd niet VHP-leider Jagernath Lachmon, maar Sedney premier van Suriname en minister van Algemene Zaken. Bij die keuze zal de opgelopen spanningen tussen de Hindoestaanse en Creoolse bevolkingsgroepen hebben meegespeeld. Lachmon werd uiteindelijk voorzitter van de Staten.
  Bij de verkiezingen van 1973 was Nationale Partij Kombinatie (NPK) de grote winnaar. De NPK bestond uit de NPS, de PNR, de PSV en de KTPI. De NPK behaalde 22 van de 39 zetels in de Staten van Suriname en de overige 17 zetels gingen naar de VHP, zodat de PNP van premier Jules Sedney geen enkele zetel kreeg.

  Wat mij ten zeerste verbaast is dat Anton de Kom Communist was. Als dat zo is dan zijn ook Doedel,Jenny Tetterie (die Hindoestaanse, die de opstand onder de Immigranten leidde en doodgeschoten werd in opdracht van Barnet Lyon, de “vader” van de immigranten, Die Hindoestaan die bij de opstand van de Hindoestanen te Marienburg de directeur Mavor doodkapte, Simon Sanches, die een staatsgreep wilde plegen in Suriname, Ed Ruimveld, die op plantage Slootwijk een landbouwproject EMERGO had gesticht voor werkloze ex-militairen, Meneer Bos Verschuur, die een te grote mond had en door het koloniaal bestuur te Copieweg werd geïnterneerd, Jopie Pengel, die onafhankelijkheid van Suriname wilde en vele anderen, die ik niet genoemd heb COMMUNISTEN. Mijn Hoela.


  Maak melding

 24. @Lucien Karwafodie

  Dat jij dag en nacht aan het boelen bent, ga je er vanuit dat Gandhi ook een boeler was.
  Was Gandhi daadwerkelijk een racist? Daarom werd hij uit de trein in Zuid-Afrika gegooid, omdat hij opkwam voor de “zwarte” bevolking van Afrika. Hij wilde persé bij die mensen in de trein zitten.
  Als advocaat heeft hij menig “zwarte” Afrikaan juridisch bijgestaan zonder ook maar een cent daarvoor te vragen.
  Als hij een racist was, waarom was Nelson Mandelala een grote fan van Mahatma Gandhi?
  De grootste racist op deze site ben jij sukkel!


  Maak melding

 25. @ Viyayarni
  4 september 2021 At 18:20
  die zwartjes zijn zo achterlijk dat toen Ghandi hen op de rassenscheiding wees ze toch de kant van de blanke overheersers kozen. De zwartjes hebben hem verraden maar gelukkig overwin dit Bijbelse figuur de zwarte racisme en jaren later werd hij door niemand minder dan Nelson Mandela geëerd voor zijn strijd tegen apartheid.


  Maak melding

 26. @Rbrown

  Niet liegen. Je hebt een keer geschreven dat contractarbeiders uit den vreemde naar Suriname waren gekomen en land van de Indianen hebben gestolen. Jij bedoelde de hindoestanen.

  Jij kent de geschiedenis van India duidelijk niet.
  Mahatma Gandhi was er juist tegen dat India opgesplitst zou worden. Hij had zich daarom teruggetrokken. Hij heeft helemaal niet bemoeid met het opdelen van India en was zelfs in hongerstaking gegaan. Het zijn de Britten geweest die naar Janna hebben geluisterd en samen met Nehru is India verdeeld.

  Gandhi heeft ook niets te maken met Nederland, maar in Den Haag, Amsterdam, Utrecht staan er standbeelden van hem. Het standbeeld in Amsterdam was beklad door “zwarte” racisten.
  Het standbeeld van Gandhi is door de Indiase regering via de Indiase Ambassade geschonken aan Suriname. Suriname had dat standbeeld kunnen weigeren.
  Gandhi is een wereldfiguur en van wereldfiguren kom je in veel landen standbeelden tegen.

  Welke betekenis heeft Simón Bolívar voor Suriname?
  Toch kom je een borstbeeld van hem tegen in Paramaribo, geschonken door Venezuela.
  Hij was een verzetsstrijder in Venezuela tegen de Spanjaarden. Heeft niets te maken met Suriname. Dat borstbeeld is ook door Suriname geaccepteerd en ik heb daar geen moeite mee.
  Een ieder die zich verzet tegen onrechtvaardigheid heeft mijn respect.


  Maak melding

 27. De Anton de kom-lezing gaat niet over de Kom, maar over discriminatie en intolerantie. Deze lezing bestaat sinds 1999, en werd door verschillende mensen voorgedragen. Het is geen communistische ding.

  Zoals Davis hierboven aangeeft, werd de lezing in 2020 gehouden door, de Marokkaanse schrijver en journalist Abdelkader Benali. Zijn speech was een soort eerbetoon aan de schrijver, journalist en programmamaker, Anil Ramdas.

  Vele niet-suri’s (geen communisten) hebben deelgenomen aan deze lezing, en daarom is het in mijn optiek zéér onbeschoft om actie te voeren tegen de president van je moederland.

  Zelf ben ik een tijd geleden naar de Pim de Kuijer lezing geweest. Pim is een slachtoffer van de MH17 vliegramp. Deze lezing ging niet over Pim de Kuijer, maar is bedoeld voor wereldverbeteraars. De speecher was Maisha Neus!

  Ik hoop dat het nu duidelijk is.


  Maak melding

 28. Correctie: de naam Janna moet zijn Jinnah. Hij is de grote voorstaander geweest om India op te splitsen, zodat moslims en hindoes hun eigen land zouden hebben.
  De verdeling van India en de grote volksverhuizing die daardoor ontstond heeft het leven gekost van 25 miljoen mensen.

  Jinnah heeft dus niet bereikt wat hij woe bereiken n.l. een volledige moslimstaat t.o. een volledig hindoe staat, omdat niet alle moslims en alle hindoes zijn verhuisd.


  Maak melding

 29. @ poepe
  Ghandi was zo goed dat zijn eigen mensen hem hebben vermoord.
  Hij ging in hongerstaking om die oorlogszuchtigen in India tot rust te brengen. Het enige wat de oplossing kon brengen was om India op te splitsen in 2 landen: India en Pakistan.
  En ze waren zo wreed, die Hindoestanen dat ze ook Indira en Rajiv Ghandi hebben vermoord.

  Het laat zien hoe deze mensen met hun helden omgaan.


  Maak melding

 30. @Arlet

  De “zwarte” Afrikanen zijn super goede mensen met een fantastisch karakter om U tegen te zeggen, maar ook zij hebben onderling elkaar vermoord.

  Wat mij steeds opvalt dat Afro’s altijd naar andere volkeren wijzen maar nooit naar zichzelf.


  Maak melding

 31. Wie verraadde de vrijheidsstrijder Boni ? Wie liet hem onthoofden ? Dat waren toch jouw soort zwartjes. Hoeveel duizenden mensen liet de zwarte hitler Bokassa vermoorden? Die andere zwarte Hitler Idi Amin im over die zwarte gorilla Mugabe maar te zwijgen. Wat about de genocide in Rwanda ? Hoeveel zwarte oorlogsmisdadigers zitten vast ? Hoeveel Hindustaans ?
  Ook jij had een grote bek tegen mij maar toen ik jou met je baan bij de PI confronteerde werd jkuw toon gematigd. Goed zo boi


  Maak melding

 32. Tamils, Siks, allemaal Indiërs.

  Wat kunnen mensen toch ziek zijn.
  Gaan googlen wie er achter een alias schuil gaat. Om te zien dat sommigen niks uit te vreten hebben. Zeggen dat ik in de EBI werk, als PI.
  En dat ik daardoor mijn toon gematigd zou hebben????
  Ik werk!!!
  WKT is een sideline. Get a life poepe jantje!!


  Maak melding

 33. Pi staat voor Penitentiaire Inrichting heeft weinig met de EBI te maken.
  Ja jouw grote mond gaf aanleiding om jou aan een nader onderzoek te onderwerpen. Vooral jouw racistische opmerking dat de gevangenissen in Nederland vol zitten met Hindoestaanse criminelen; over de zwarte criminelen zwijg je natuurlijk. Maar mocht de PI niks voor je zijn dan jan je nog altijd kantoenplukker worden want daar zul je weinig Hindoestaanse criminelen tegenkomen; zwarte racist.


  Maak melding

 34. @Arlet

  Niet alle Tamils, Sikhs, Hindoes, Moslims, Christenen, Budhisten enz. zijn Indiërs.
  Of je begrijpt wat er is geschreven door mij is wel de vraag.

  De moordenaars van zowel Indira Gandhi als haar zoon Rajiv Gandhi waren Indiërs.
  Ook de moordenaar van Mahatma Gandhi was een Indiër.

  In meerdere landen zijn vooraanstaande mensen door hun eigen mensen vermoord. Of hebben Afrikaanse leiders hun eigen mensen laten vermoorden.
  In Afrikaanse landen idem dito.


  Maak melding

 35. die luci-en-k…. , ja communist klinkt als muziek in je oren he zwarte slingeraap , en wij zijn geen VHP-er , dat hebben we al tig maal aangegeven , ook geen abob of PL of NPS dus wat jij zegt over de president die iets met ons te maken heeft , hebt jij het mis paarse bloedzuiger , ook vertelden we al vaker dat we de gasten aanpakken die ons land de laatste 10 jaren naar de verdommenis hebben gebracht , daar hoor jij ook bij , maar we gebruiken geen wapens zoals jou ndp partij , wij doen het met de pen en die pen wordt niet moe


  Maak melding

 36. Communisme moet met alle geweld vernietigd worden?kijk maar naar de communistische landen die zij toen waren, Oostbloklanden alleen armoede geen vooruitgang, opruimen de hele communistische gedachten goed?
  Democratie is het allerbeste, je bent vrij je mag reizen, rot op met je koullo communistische koullo gedoe?


  Maak melding

 37. Davis dankjewel voor je toelichting, het was me bekend, maar werd bevestigd door uw schrijven?
  Bovendien santhoki moet de lezing gewoon houden?trouwens communisme haat ik, niet het persoon anton de kom, wel het communistische systeem, communisme is en betekent achteruitgang en intimidatie, dood aan het communisme 100 xxx


  Maak melding

 38. In india is het nog steeds een zooitje. Zie het kastenstelsel, de verkrachtingen van vrouwen die alleen over straat gaan, enz. Kortom deze mensen zijn niet goed wijs. Als je het mij vraagt is die dikke blaaskaak niet de juiste persoon om over Anton de Kom een lezing te geven. In Suriname voelen hindustanen zich ver verheven boven hun Blaka landgenoten. En word er continu op een denigrerende manier over ze gesproken. Ook hier op Wtk. Er kan geen goed woord vanaf. Hindustanen zijn de grootste racisten. Mocht zoon of dochterlief met een afro geliefde thuiskomen, dan is het huis te klein. En staan er zware maatregelen op de loer, zelfs verbanning van huis en haard. Daarentegen is de Afro Surinamer juist opener en ontvankelijker voor een andere etniciteit. Maar goed.. dat is een feit en dat weten jullie allemaal. Jammer dat onze VP Bravo niet in de gelegenheid is om die lezing over ADK te doen. Dat was passender geweest.


  Maak melding

 39. Men moet zich afvragen of Anton de Kom vandaag de dag nog steeds voor het communisme gekozen zou hebben !

  Anton de Kom was geboren 25 jaar na de afschaffing van de slavernij. Hij is opgegroeid met verhalen en de nasleep van de slavernij. In zijn tijd waren er zeer weinig verschillende groeperingen die streden voor vrijheid en democratie. De socialistische partij bleek de enige beweging waar hij “gelijk gestemden” kon vinden.

  Wat was de kern gedachte van Anton de Kom, was dat niet vrijheid, democratie en gelijkwaardigheid ?

  Hoe sociaal is het huidige communisme ?
  Putin regeert al decennia en hoe vrij en democratisch zijn bijvoorbeeld China en Cuba ?

  Was de kerngedachte van Anton de Kom niet hetzelfde als die van Martin Luther King:

  “Ik heb een droom dat op een dag dit volk zal opstaan en recht zal doen aan de ware betekenis van zijn credo: “Wij beschouwen de volgende waarheden als vanzelfsprekend: dat alle mensen gelijk geschapen zijn”.
  Ik heb een droom dat op een dag op de rode heuvels van Georgia de zonen van voormalige slaven en de zonen van voormalige slavenhouders in staat zullen zijn samen aan te schuiven aan een tafel van broederschap.
  Ik heb een droom dat op een dag zelfs de staat Mississippi, een staat die smoort in de hitte van onrecht en smoort in de hitte van onderdrukking, een oase van vrijheid en gerechtigheid zal worden.
  Ik heb een droom dat mijn vier kinderen op een dag zullen leven in een land waar zij niet beoordeeld zullen worden op de kleur van hun huid, maar op de inhoud van hun karakter.
  Ik heb een droom vandaag.

  I have a dream !

  Justitia Pietas Fides. Krakti !


  Maak melding

 40. Btw,
  Anton de Kom heeft een andere beleving gehad dan zijn voorouders. Hij werd in zijn tijd ook bewonderd en hij trouwde een Nederlandse !
  Anton de Kom is ook in Nederland een begrip geworden en zijn naam is vereeuwig door diverse vernoemingen naar hem.

  De CJB maakt geen eerlijke balans en klinkt eerder als een paars protest !

  I have a dream !

  Justitia Pietas Fides. Krakti


  Maak melding

 41. De cruciale vraag / uitdaging van de 21e eeuw is:
  Gaan wij verder met “verzet” of gaan wij werken aan harmonie ?

  I have a dream.

  Justitia Pietas Fides. Krakti !


  Maak melding

 42. Comunisme is niet wat in ons land nodig is maar een sociaal democratisch gehalte hoort hier wel op zn plaats, niet die liberale shit wat nu aan de macht is ,ik vraag me wel af als menr brunswyk zich daar wel van bewust is ,want dan is het ook de laatste keer dat hy vice geweest is.


  Maak melding

 43. @Konsensi,

  Volgens jou zijn hindustanen de grootste racisten, ook hier op WTK.
  Begin jezelf een spiegel voor te houden. De racistische uitlatingen die het Afro volk op deze site bezigt, lees je wel maar dan vind je het niet nodig daar over te schrijven.
  Creolen/marrons vinden dat Suriname van hen is en dat wordt ook keihard gezegd.

  Het kastenstelsel in India komt steeds minder voor. Het Indiase volk wil er vanaf. Ook tegen de verkrachtingen laten Indiërs hun stem horen, ook de mannen. India wordt met de dag moderner, de Indiërs worden met de dag mondiger en dwingen hun rechten af. Daarom kunnen ook mensen uit de lagere kasten studeren en zich ontwikkelen.
  India heeft zelfs 2 presidenten gehad van lagere komaf.
  Staar je dus niet blind op het oude India, maar sta open voor het nieuwe India en merk de veranderingen op die in dat land zich voordoen.

  Zuid-Afrika staat op de eerste plaats wat verkrachtingen betreft. Elke 4 minuten vindt er een verkrachting plaats in Zuid-Afrika. Huiselijk geweld neemt toe. Het is zo erg dat zelfs mannen tegen dat geweld in opstand komen.
  Het is zo makkelijk om af te geven op India, terwijl in veel Afrikaanse landen de situatie voor jonge meisjes en vrouwen vergelijkbaar is met die in India.

  Jij vindt dat die dikke blaaskaak (daarmee bedoel je Santokhi) niet de juiste persoon is om een lezing te houden over Anton de Kom omdat hij een hindoestaan is, maar Brunswijk wel omdat hij een Afro.

  Je bent zo verblind door haat tegen de hindustanen dat je niet kunt inzien dat de hindustanen in Suriname zich ook aan het vermengen zijn met andere bevolkingsgroepen. Relaties met creolen, javanen, chinezen enz. worden normaler.
  Ook in Nederland vermengen hindustanen zich met andere volkeren.

  Wie is nu de racist? Jij Konsensi!!!


  Maak melding

 44. Het is toch opmerkelijk dat we anno 2021 geen stap vooruit lijken te komen.
  En aan de mensen in Su wil ik zeggen: laat je niet opjutten, door de mensen hier op WTK die anderen katoenplukker en zwartjes noemen.
  If hell brake loose in Suriname, zitten ze hoog en droog in Nederland. Ze pochen hoeveel ze bezitten en hoe rijk ze zijn? Laat me dit ervan zeggen: ER ZULLEN ALLEEN MAAR VERLIEZERS ZIJN!!! Watch out!!!
  Geen land is beter geworden van een burgeroorlog.
  We hoeven niet van elkaar te houden, maar respect en iemand in zijn waarde laten kost niks.

  Als er morgen een artikel verschijnt over een Hindoestaan die iemand heeft vermoord, zijn er maar 13 reacties. Dan houden @ PPJ en Vidjai wijselijk hun mond.
  Maar kijk nu ? Het gaat maar door.
  India wordt verheerlijkt. Ga toch lekker daar wonen.
  Kastenstelsel wordt aan gewerkt? Maakt dat je grootje wijs. Het is een eeuwenoude raciale leefwijze.
  Geen Brahmaan gaat zijn luxe opgeven om naast de paria te leven.
  En de paria’s die berusten zich in hun lot. En als ze de kans krijgen om India te ontvluchten( Ze mogen de Engelsen dankbaar zijn dat hun voorouders zijn afgevoerd), lopen ze in Europa anderen neer te halen.
  Op mij maken jullie geen indruk.
  Wij mogen de Nederlanders dankbaar zijn? Jullie ook.
  Ik kan morgen naar Afrika verhuizen. Jullie kunnen ook naar India maar, tot welke kaste behoor je dan ?
  Over slavernij gesproken. Weten jullie wat er in de Arabische landen met Indiërs gebeurt? Nee? Ga dat googlen ipv de identiteit van anderen te proberen achter halen. Ook daar leven ze onder erbarmelijke omstandigheden en vallen ze bij bosjes dood.
  Net als hoe de paria’s onder erbarmelijke omstandigheden leven in India leven.

  Einde discussie.


  Maak melding

 45. Wie de persconferentie van Bullshit Bouta heeft gezien weet inmiddels wel waar haat, verdeelheid en racisme vandaan komt !

  Mi ab wan dren !

  Justitia Pietas Fides. Krakti !


  Maak melding

 46. De Facebook page van wkn, kennen velen hier niet. Nou het verschrikkelijk wat daar staat.
  Neem eens een kijkje bij hetzelfde artikel.

  In ieder geval is die feti binnenkort niet in suri, maar in Nederland. Bedreigingen om de lezing te verstoren, staan zwart op wit.

  Die Hollanders kunnen nu (alsof ze het al niet wisten), live meemaken hoe vredelievend de surineds zijn.
  Het thema van deze lezing is notabene “Tolerantie & discriminatie”.

  Morgen zullen ze weer klagen dat ze geen stageplek voor hun kind kunnen vinden, of geen baan omdat ze worden gediscrimineerd, terwijl ze zelf discrimineren. Het hoogst opmerkelijk dat geen enkele instantie deze mensen tot orde roept.

  Wij willen geen de vries toestanden!
  En ik ben serieus!


  Maak melding

 47. Esmerald
  5 september 2021 At 12:21

  Als de zwartjes respect hebben voor de zwarte racistische proleet Astrid Roemer met haar walgelijke haatzaaiende racistische opmerkingen over Hindoestanen en moslims dan weet ik wie de grootste racisten zijn. De zwarten !
  Spong vergeleek Roemer met de houding van een nazi. Nou dat klopt.


  Maak melding

 48. Daarom ook mijn voorstel om dat schorem van het communisme door een paar Talibanstrijders te laten opruimen. Vuilgaire parasitaire ratten zijn het.


  Maak melding

 49. @Pony

  Reageer weer eens om te kunnen reageren. Mocht het niet zo zijn dan vind je het zeker niet prettig over wat er in Zuid-Afrika gebeurt met jonge meisjes en vrouwen, maar je vindt het wel zalig te lezen hoe de jonge meisjes en vrouwen in India worden behandeld.


  Maak melding

 50. Viyayarni 5 september 2021 At 15:04
  @Pony

  Reageer weer eens om te kunnen reageren. Mocht het niet zo zijn dan vind je het zeker niet prettig over wat er in Zuid-Afrika gebeurt met jonge meisjes en vrouwen, maar je vindt het wel zalig te lezen hoe de jonge meisjes en vrouwen in India worden behandeld.%@@

  Waar haal je de onzin vandaan over jonge meisjes, dit bedoel ik met mijn opmerking, je ziet jezelf niet als iemand die alleen maar racistische onzin uitkraamt, zogenaamd om andere, in jouw ogen, racisten van repliek te dienen, terwijl jij alles van een notoire racist in huis hebt, echt, je blijft verbazen.
  Popo Jantje is gewoon duidelijker, hij geeft blijk van zijn grote “liefde” voor de zwarte mens, bij jouw is het stiekem.


  Maak melding

 51. @Arlet

  Je bent er weer als de kippen bij om je racistisch en vernederend uit te laten jegens India en de hindustanen.

  Je loopt achter wat India betreft. Ik zuig niets uit mijn duimen, maar volg het nieuws uit India vrijwel dagelijks. Bollywoodnieuws laat ik aan mij voorbij gaan. De ontwikkeling van India en de mentaliteitsverandering van de Indiërs volg ik.

  Het zijn niet alleen Indiërs die in de Arabische landen als slaven worden behandeld, ook andere volkeren maken hetzelfde mee.
  India heeft veel van de Indiase arbeiders uit Arabische landen teruggehaald net als de Philppijnen.

  Ga je meer verdiepen in wat er loos is in veel Afrikaanse landen.
  Afro-Amerikanen die ervoor hadden gekozen voorgoed in een Afrikaans land zoals Ghana, te gaan wonen, hebben het niet gered. Na een paar jaar zijn we weer teruggekeerd naar Amerika.

  Vanuit Nederland zijn hindustanen in India gaan wonen. Sommigen zijn teruggekeerd, anderen wonen er al jaren en hebben het naar hun zin.
  Zelf ken ik ook een paar die een half jaar in India wonen en de rest van het jaar in Nederland.
  De Brahmanen hebben het kastenstelsel ingevoerd en met name de ouderen onder hen houden zich daar aan vast.
  De rest, vooral de jongeren willen af van dat systeem. En onder die jongeren zijn er ook Brahmaanse jongeren die met tijd meegaan.

  Dus hou je grote kwebbel dicht, want ook jij kijkt nog steeds naar het oude India.
  Als je maar kunt afgeven op India en hindustanen dan heb je weer gegeten en gedronken.
  Creolen hebben vanaf dat mijn voorouders aankwamen in Suriname tot op heden neergekeken op de hindustanen.
  Maar dankzij mijn voorouders hadden ze te vreten.

  Ik reageer zelden tot nooit op berichten die gaan over moord, diefstal, roofovervallen enz. Heel soms n.a.v. een reactie reageer ik terug.

  Arlet bij jou is het racisme met de paplepel naar binnen gestouwd.


  Maak melding

 52. @Pony

  Ik heb gelijk dat jij reageert om het reageren. Net zoals ik ook gelijk heb dat jij niks negatief wil horen over Afrika, want dan ben ik racistisch bezig.
  Het stoort je dat ik mensen die iedere keer op India afgeven op hun plaats zet door te wijzen dat het in Afrikaanse landen er niet beter aan toe gaat.

  De notoire racist schuilt in jou. In jouw comments heb ik vaker gelezen hoe jij op een sneaky wijze afgeeft op hindustanen.
  Mijn conclusie: zoals de waard is vertrouwt hij zijn gasten.

  Zoek een varkensstal op en ga je vermaken met de varkens.


  Maak melding

 53. Arlet, laat Viyayarni met rust. Zij denkt dat racisme in daden zit. Racisme zit niet in de vorm, de uiting, racisme zit tussen de oortjes, daar begint de ellende, vooral als je het meegekregen hebt uit je jeugd en als volwassene probeert te corrigeren, maar het niet wilt lukken.
  Arkel, is het je opgevallen, Viya weet alles, ik citeer haar: ’Creolen hebben vanaf dat mijn voorouders aankwamen in Suriname tot op heden neergekeken op de hindustanen.
  Maar dankzij mijn voorouders hadden ze te vreten.@@
  Ze heeft helemaal gelijk, in die dagen werd er neergekeken op de Indiërs, niet alleen door de Creolen, maar door bijna iedereen vanwege het soort werk wat ze toen deden, dat was niet in aanzien. Maar zie, ze heeft het alleen over dé Creolen, wat wilt dit zeggen. Hoe hebben haar voorouders hierop gereageerd, wat hebben zij hun kinderen geleerd.
  De afkeer van Creolen zal diep in haar zitten, als kind kon ze niet anders.
  Als de afkeer niet zo groot is waarom deze zin, ik citeer weer: ‘Maar dankzij mijn voorouders hadden ze te vreten’. Zoveel haat!!!!!!
  Viya racisme zit tussen de oortjes, dat is moeilijk uit te bannen, niet alleen bij Hindoestanen, maar ook bij de Creolen, Javanen en anderen. Zie de vele reacties hier op WKT, niet alleen van popo, sinds Santokhi president is.


  Maak melding

 54. Viyayarni 5 september 2021 At 15:51
  @Pony
  Zoek een varkensstal op en ga je vermaken met de varkens.@@

  Nu ben je geïrriteerd, ik heb in een andere comment aangegeven dat mensen als jij die gefrustreerd zijn en zich alzodanig gedragen maar op de WC moeten gaan zitten én als zij nog volharden in hun verfoeilijk gedrag moeten zij zichzelf maar doortrekken.
  Viya aan jouw de keus.


  Maak melding

 55. Waarom moet mijn comment aan Pony weer beoordeeld worden?
  Dit is niet de eerste keer dat deze commenter tegen mij tekeergaat en ik mag haar niet van repliek dienen!

  Alweer die partijdigheid.

  Maar goed die commenter zal weer door mij genegeerd worden,


  Maak melding

 56. @Pony,

  Racisme zit in DADEN en WOORDEN.

  Een commenter heeft geschreven dat die dikke blaaskaak (daarmee wordt Santokhi bedoeld) niet de juiste persoon is om een lezing te houden over Anton de Kom, maar wel Brunswijk. Santokhi is Suriname net als ADK dat ook was, maar volgens Konsensi kan een Surinamer van hindustaanse afkomst geen lezing houden over een Surinamer van Afro afkomst.
  Konsensi heeft zich in woorden racistisch uitgelaten over Santokhi tot 2 keer.

  Pony omdat jij wel reageert op mijn comments waaruit volgens jou blijkt dat ik een notoire racist ben. Maar de comment van Konsensi is volgens jou niet racistisch.
  Je bent dus partijdig en daarmee ook racistisch bezig.

  Ik ben geen stiekemerd als jij om in comments op sneaky wijze je racistisch uit te laten over hindustanen. Ik zeg/schrijf de waarheid en dat doe ik ook over hindustanen en India.
  Ik heb een hekel aan je om je partijdigheid. Ik heb een hekel aan je dat je voor mij invult dat ik geïrriteerd ben. Je gaat ook nog eens steun zieken bij Arlet. Ik negeerde jou en dat zal ik weer doen.
  Mens stop je kop in de wc-pot.


  Maak melding

 57. Pony
  5 september 2021 At 15:21
  Quote;
  Popo Jantje is gewoon duidelijker, hij geeft blijk van zijn grote “liefde” voor de zwarte mens

  Absoluut waar dwz als ze uit Haiti komen omdat deze mensen niet lui zijn om te werken en alle kansen grijpen om vooruit te willen komen. Ik had een voorspelling gedaan; over 20 jaar wordt Suriname door een Haïtiaanse leider geleid. De racistische opmerkingen van de zwarten racisten waren niet aan te slepen.
  Laat me met rust hoor.


  Maak melding

 58. @ Viyayarni
  5 september 2021 At 15:36

  Ik wil ook een aanvulling geven op jouw vorige reacties. Vergeet niet wie Hindustan van de Britten verlost heeft. Vergeet niet dat de Pashtuns ( of Pathanen zoals jullie ons noemen)de Britten tot drie keer toe bij de Khyber versloegen. Omdat in Peshawar de headquarter van de Britten was, werd dat gebied ook op de Sikhs veroverd.
  Hierna was de rol van de Britten uitgespeeld.
  Ghandi heeft de rest gedaan.


  Maak melding

 59. In de wc-pot zit er geen ruimte je zit er immers al in of is het groot genoeg hahaha.

  Wat Konsensi geschreven heeft is volgens jou racistisch, omdat je dat passage niet goed gelezen hebt. En in jouw weergave citeer je niet alles. Konsensi heeft aangegeven waarom hij Santokhi niet de juiste persoon vindt om over ADK een rede te houden. Hij vindt dat de Hindoestanen zich verheven voelen boven de blakaman. Dan vindt hij het onlogisch dat een Hindoestaan notabene een lezing gaat houden over een blakaman. Ik zag er geen kwaad in. Volgens mij bedoelde hij het niet etnisch, hij doelde op het gedrag. Dat is heel wat anders dan jij suggereerde. Jij benoemt iemand op valselijke gronden (je hebt het niet begrepen) een racist en omdat ik niet op reageer ben ik mede racist. Je moet weer naar school.
  Ik ga anderen (racisten) niet corrigeren, moeder behoede mij. Ik reageer op mensen als jij, die valselijk bezig zijn, racisten corrigeren met racistische uitingen (je doet hetzelfde als de racist die zijn vooroordelen rondbazuint) in woord. En dat is waaraan ik een bloedhekel heb. Ik heb geen moeite met racisten, ook niet met vriendje Popo, dat zijn zieke geesten, een racist is niet om te praten. Ik ga mijn tijd niet aan hen verkwisten. Als zij superioriteitsdenken prevaleren, wie ben ik om dat te verbieden.

  Als je eventjes meedenk dan zul je begrijpen waarom mijn stelling is dat racisme tussen de oortjes zit. Daad en woorden is een de vorm waarin racisme wordt bedreven. Racisme als daad veroordelen is makkelijk, je moet kritiek leveren op de gene die het uit. Wat is de achterliggende wens van de racist om anderen racistisch te bejegenen. Vraag je af: waar komt dit vandaan, inplaats van wat erg dat dit gebeurd. De manier van doen en denken van de racist. (zie de discussie profilering bij de politie). Maar jij strooit kwistig met vooroordelen om de racist van repliek te dienen. Snap je het of wil je het niet snappen. In plaats dat je met argumenten kom ga je huilie huilie doen, je lijkt wel een gefrustreerde konijn.


  Maak melding

 60. De racist is degene die het mij kwalijk nam toen ik opperde dat Suriname over 20 jaar een president met Haïtiaanse roots heeft. Toen hielden als die pseudo nationalisten hun kwebbel niet dicht maar lieten ze zien hoe racistisch zij in werkelijkheid zijn. Daarom hoop ik dat mijn voorspelling ook uitkomt want de zwarte Surinamer voelt zich superieur. Vraag mij niet waarom maar het is zo. Laagdrempelig volk met de grootste bek.


  Maak melding

 61. LEZEN !!
  Zwarte superioriteit duidt weer aan hoe racistisch deze mensen zijn!

  Op winkelcentrum Ganzenpoort in de Bijlmer hadden ze er schoon genoeg van. Elke zaterdagmiddag verzamelde een groep predikanten zich op de hoek om hun boodschap van zwarte superioriteit te slijten aan het winkelend publiek. “We kregen klachten van klanten,” vertelt Ramon Li namens de winkeliersvereniging. “Ik vond het zelf ook enorm irritant. Wij proberen hier een boterham te verdienen. Een winkelcentrum is geen podium voor haatpredikers, want dat zijn het in mijn ogen.”

  Het is inderdaad een opmerkelijke boodschap waarmee de Afrikaanse Hebreeërs de straat opgaan. Gestoken in een bijbels aandoende uitmonstering verkondigt de groep de suprematie van de zwarte mens en de ondergang van het witte ras door een nucleair vuur. Luidkeels voorgedragen citaten uit de bijbel worden afgewisseld met actuele beschouwingen, zoals over het plan van de witte onderdrukker om middels een vaccin tegen het niet-bestaande corona een chip in te spuiten waarmee zwarte mensen kunnen worden gemanipuleerd.


  Maak melding

 62. @Pony lees terug, ik val niemand lastig.

  Dat ding is dat mensen denken dat we niet lezen. Van het jaar was er een documentaire over India. Wat de laagste kaste allemaal heeft te door staan. Wat meisjes en vrouwen over komt.
  Men praat over Afrika en doet het voorkomen alsof India zalig makend is. Noemt ons katoenplukker, als verwijzing naar onze voorouders.
  En als ik ze de waarheid vertel, dat hun voorouders paria’s waren. Dat echt niet de Brahmanen zijn verscheept. Dat willen ze niet horen.

  Dan komen ze met verhalen dat ze ons te vreten geven.
  Maar wij kopen, groente. Niks geven ze gratis.
  Maar oke, ik wil alle afro Surinamers oproepen om maar bij de Haïtianen groente te kopen.
  En gaan jullie bij de Chinezen jullie kleren en keuken gerei kopen en ga niet meer naar Kirpa en Bainatsah.
  Kortom, niet meer naar mensen die zeggen dat ze ons te vreten geven, terwijl we gewoon betalen.

  Ik heb de tijd van Ser ing no? Ook mee gemaakt.
  En als je niet wilde verkopen. Proberen ze je op te lichten. Perceel kaart verduisteren, true story. De politie moest er aan te pas komen.

  Dus @ pony. Ondernemen zit niet in onze genen. Maar dat kunnen we leren.
  Oprah en Tyler Perry zijn daar goede voorbeelden van.

  Inheemsen en Afrikanen zijn natuurmensen. En daarom is the big five nog te bewonderen in Afrika.
  We moeten anderen niet tot last zijn. Zoals die saka sakas die niet met hun poten van anders mensen spullen kunnen afblijven.
  Maar ik ben niet verantwoordelijk voor hun daden.
  Ik werk. In mijn familie hebben we artsen, ingenieurs, economen, enz enz.

  Dus Pony, zullen we een get thogether organiseren?
  Ben benieuwd als die andere WTK-ers komen opdagen.


  Maak melding

 63. Communisten zijn verraders van nature. Bij een communist zou je denken dat hij slechts 1 loonklasse wil voor het hele land. Maar nee hoor, de communistische leiders willen zelf een 100 keer hogere salaris dan arbeiders.
  Het beste is natuurlijk een systeem met slechts 4 loonklassen. Dit is zo ontzettend logisch en heel makkelijk in te voeren en een ieder kan tevreden zijn binnen dit systeem en tevens wordt zowel armoede als overdreven rijkdom geband en levenszekerheid gegeven aan iedereen.
  Maar, niemand durft voor deze eerlijkheid te zorgen. Ook deze communisten niet.
  Bovendien, indien A. de Kom een echte communist was, dan is het beter de Universiteit te hernoemen.


  Maak melding

 64. Wat een gel#l over de kastenstelsel !

  Beste mensen,
  India was de eerste centraal geleide economie ter wereld !
  Punt twee is het kastenstelsel uit India een voorloper van de huidige verdeling van de maatschappij !

  Het moderne Westen praat over “sociale klassen”. En verdeelt / classificeert de maatschappij a.d.h.v. ontwikkelingsvermogen, mentaliteit en gedrag zijn hier ook inherent aan ! Dat ook weer terug te vinden is op bijvoorbeeld de arbeidsmarkt zoals ongeschoold tot universitair geschoold.

  Aan de opmerking hier op dit forum is duidelijk te merken dat er geschoolde mensen zijn van een lage kaste / klasse !
  Inderdaad, in deze moderne maatschappij kan iedereen scholing krijgen maar sommigen blijven van een lage klasse !

  Justitia Pietas Fides. Krakti !


  Maak melding

 65. @Popo Jantje,

  India is door verschillende volkeren bezet geweest en allemaal hebben ze India berooid achter gelaten. De Britten waren het ergst.
  Het waren ook de Britten die India opgedeeld hebben, terwijl Gandhi dat niet wou.

  De geschiedenis van India is een lange geschiedenis.
  Men kijkt naar documentaires over India en aan de hand daarvan denkt men te kunnen praten over India.

  De Indus vlakte kende de Harappa beschaving, 1 van de oudste beschavingen.
  Bij de verdeling is de Indusvlakte aan het huidige Pakistan toegewezen. En zowel het Westen als Pakistan roepen heel hard dat Pakistan zich eerder op riolering had aangesloten dan India.

  Ik oaat het maar hierbij.


  Maak melding

 66. De ene creool roept de andere creolen op om niet bij meer bij de hindustanen hun fruit en groente te kopen maar bij de Haïtianen.
  Vorig jaar las ik dat Haïtianen groenten enz. bij de hindustanen kopen om ze dan vervolgens op hun eigen markt weer te koop aan te bieden.

  @Popo Jantje is dit waar? Zo ja, dan kopen ze indirect van de hindustanen.
  Ik weet dat hindustanen graag samenwerken met Haïtianen om hun werkattitude.

  Volgens het paard van deze site lees ik niet goed wat er staat.
  Het paard leest graag iedereen de les, daarom heeft ze het ook met meerdere commenters aan de stok gehad.
  Alle racistische opmerkingen van haar soortgenoten wordt recht gepraat.
  Wat een huichelaar!

  Van Arlet ben ik het gewend dat ze altijd hindustanen vernedert. Kan ze niets aan doen, heeft ze met giftige moedermelk naar binnen gekregen.


  Maak melding

 67. De ideologische nazaten van Abraham kennen maar 1 boek, 1 god en 1 leraar. Allemaal leren ze om anderen als lager dan henzelf te zien.
  Wat een verschil is dat met het Hindoeïsme waar iedereen in zijn eigen gekozen Goddelijke Vorm mag geloven, in zijn eigen gekozen spirituele schrift vertrouwen mag hebben en bij z’n eigen gekozen Guru (geestelijke leraar) spiritueel onderricht mag volgen.
  Deze weelde aan vrijheid en keuze is bij de volgelingen van Abraham niet gewoon. Ze zijn er erg jaloers op en kunnen ook niet begrijpen hoe deze godsdienst zoveel facetten van het Godzijn heeft kunnen verkennen en als keuze heeft kunnen aanbieden. Want bij hen gaat het alleen om gehoorzamen: aan bijbel/koran/thora en aan Yahweh/Allah/Yahweh en aan Jezus/Mohammad/Mozes. Meer keus is er niet. En mag ook niet. Want bijbel/koran/thora heeft er goed ingeplant dat je nooit maar dan ook nooit iets anders mag lezen/verkennen. Want de anderen zijn heidenen/kafir/goyim en moeten het liefst van de aardbodem worden geveegd. Lukt dat niet, dan moeten ze worden bekeerd. Lukt dat ook niet, dan moet hun leven tot een hel worden gemaakt en moeten ze beledigd worden en zwart worden gemaakt. Alle methoden daarvoor zijn toegestaan.


  Maak melding

 68. Popo Jantje, het zit bij jou tussen de oortjes. Natuurlijk lopen zulke mensen rond, je hebt ze overal. Je kunt toch gewoon doorlopen als je ze tegenkom, je weet toch dat zij niet de Zwarte mens vertegenwoordigen, waarom dan je gal spuwen over alle zwarten, om bij jouw term te blijven. Als bijvoorbeeld het vrijdaggebed voor moslims begint met de luide oproep, heb je dan ook een hekel aan alle moslims, idem dito met de rooms-katholieken met hun klokken geluid. Natuurlijk niet, elk weldenkend mens weet hoe je met zulke akkevietjes/ overlast moet omgaan.
  Die meneer Li had bij de Gemeente moeten klagen of bij de politie. Of hij had ook in gesprek kunnen gaan met die gasten.

  Arlet ik blijf rustig mijn groenten kopen onder de markt, bij iedereen die niet duur is, ik betaal cash.

  Nog een reminder voor iedereen die denkt of vind dat zij het redden zonder de ander, ik kan mij nog voor de geest halen hoe het was in de jaren veertig, vijftig en zestig. De oudjes onder ons zullen het nog weten, het volgen van onderwijs in de districten was belabberd, bijna geen enkele onderwijzer uit de stad wilde les geven op de weinige district scholen. Het onderwijzers bestand bestond in die jaren merendeel uit stadscreolen.
  Zij die het toch aandurfden hebben heel veel districtskinderen onderwezen, soms onder bedreiging van ouders die het onderwijs onder geschikt vonden. Vooral de jongens die moesten op het land werken, meisjes gingen sporadisch naar school.
  Dankzij deze groep Creoolse onderwijzers heeft de emancipatie/acceptatie van de districtpopulatie resultaat gehad. Dus als ik lees, wij geven de Creolen te vreten, kan de Creool vandaag ook zeggen wij hebben hen uit hun isolement gehaald zodat zij zich konden ontwikkelen en zichzelf verheffen. (Mijn familie en vrienden hebben zo goed als het kon de naderen onderwezen). O, ja, vergeet de nonnen en de fraters niet. Misschien zitten onder de Forummers nog enkele gasten die dit als kind hebben meegemaakt.
  Ik laat het hierbij.


  Maak melding

 69. Viyayarni
  5 september 2021 At 20:30
  @Popo Jantje,

  Er is geen land dat zo uitgebuit en leeggeroofd is als India maar klaagt de Indiër over het onrecht wat hen is aangedaan? Zonder India als kolonie had Engeland de oorlog nooit overleefd. Dat was ook de mening can Churchill. En de Surinamer maar klagen over hun verleden….


  Maak melding

 70. @Pony,

  Zonder schoolonderwijs redt je het wel, zonder voedsel niet.
  De Creolen hadden een voorsprong omdat de blanken hen als hun opvolgers zagen. De blanken – die de Creolen hadden gekneed naar hun eigen beeld – hadden daarom veel vertrouwen in de Creolen. Ze kenden de Hindoestanen niet, vonden het vervelend dat de Hindoestanen een eigen taal en schrift hadden, een eigen godsdienst hadden, andere eetgewoonten hadden, eigenlijk op alle gebied hun eigen dingen hadden. Oftewel, ze vonden de Hindoestanen onafhankelijker dan de Creolen. Bovendien hadden de meeste Hindoestanen geen boodschap aan Jezus. Dat vonden de Padré’s niet zo prettig, want ze haalden hun bekeringsquota niet. De blanken hebben dan ook de Creolen klaar gestoomd voor de ambtenarij en voor alle beroepen waar men voor naar school moest. De Creolen – bekeerd tot het christendom – moesten ook de Hindoestanen bekeren. Ze gaven alle Hnoestaanse kinderen die bij de geboorte ingeschreven werden in het bevolkingsregister ongevraagd een Nederlanse naam mee. Er zijn heel wat Hindoestanen die ineens Willem, Hendrik, Carla enz. heetten, terwijl de ouders Hindoestaanse namen hadden opgegeven.
  Jan Pronk – zo’n christenmissionaris – vond ook dat de onafhankelijkheid van Suriname beter in Creoolse christenhanden kon worden gegeven dan gedeeld ook in Hindoestaanse handen. De christelijke maffia heeft de Hindoestanen in Suriname op achterstand gezet en bekeerd Hindoestanen nog steeds volop tot het christendom.
  De huidige president van Suriname en zijn vrouw zijn ook het resultaat van de christelijke bekeerzucht.


  Maak melding

 71. Omdat India eeuwen is leeggeroofd door verschillende volkeren, liep India ook achter in ontwikkeling. Aan de Britten had India een enorme schuld af te lossen, ook dat heeft India in ontwikkeling achter gehouden. Indiërs zijn over geen klagers maar doeners.
  Nu is India in sneltreinvaart zich aan het ontwikkelen.
  Zelf ben ik er al jaren niet meer geweest. Zo gauw het luchtruim opengaat, wil ik nog een keer naar India.
  Ik wil met eigen ogen zien hoe modern dat land is geworden en niet van horen zeggen
  of van filmpjes zien op You Tube.

  Het paard heeft het nu over het onderwijzen van de hindustanen door de creoolse leerkrachten. Dat is zo waar als suiker zoet is. Maar dat de hindustanen de creolen zijn voorbijgestreefd, daar over wordt gezwegen.
  Wij hindustanen hebben jaren moeten aanhoren dat creolen ons hebben onderwezen, maar ze zullen nooit zeggen dat ze door de hindustanen werden voorzien van voedsel.
  Ze zetten wel een grote muil op dat ze betaalden. De creoolse leerkrachten kregen loon van de overheid. Dus het is niet zo dat ze gratis onderwijs gaven aan de hindustanen. Sommige creolen zijn zelfs zo brutaal, ze vinden dat hindustanen dank je wel moeten zeggen voor het onderwijs dat ze kregen van creoolse leerkrachten.
  Mijn vader heeft zijn kinderen geleerd om geen enkele leerkracht te bedanken, zij hebben ervoor gekozen om onderwijs te geven en ze worden daarvoor betaald.
  Ik heb meegemaakt hoe creoolse leerkrachten hindustaanse leerlingen benadeelden. Ook ik was daar slachtoffer van bij enkele creoolse leerkrachten op de basisschool.

  Toch zijn er nog steeds ongeschoolde Surinamers van Indiase afkomst die in armoede en soms zelfs in bittere armoede leven net als er ook ongeschoolde creolen in armoede leven.

  De tijd is voorbij dat hindustanen zich nederig opstelden naar creolen.


  Maak melding

 72. Wel Wel Wel jongens, ga in india dan zie je een metamorfose, 4 wereld macht, india heeft bjp aan de macht, het zal niet lang duren, dat in india mensen zullen bang zijn om verkrachting of criminaliteit te doen, uttra pradesh heeft een monnik adityanath en die maak inmiddels korte metten met criminelen, ben je in india dan zie je op de luchthaven new delhi heel veel Afrikaanse vliegtuigen, india onderhoud goede banden met alle Afrikaanse landen, ga naar new delhi, daar heb je 180.000 Afrikanen die zijn voor de handel, kopen heel veel indiase kleding en alles wat je kunt bedenken, en vliegen de Afrikanen terug naar hun land, india geeft beurs aan heel veel Afrikaanse studenten om in india te studeren?
  Ik ben geweest en weet het, terwijl mie na wang blaka mang,op deze site zijn jullie dom bezig dong kaw yere, vooral ding blaka mang zijn de grootste racisten,laat mij 1 ding duidelijk maken, geeft chan santhoki 10 jaar, dan ga je zien vooruit gang, geeft ndp de macht 10 jari soso foefoeroe, ding foefoeroe, en nog we kong tak paars boeng noh daarom mo teigi eerlijke, sranang na foe oe alla mala te ding hindostani chinese jampanesi gwe, brada dang wo saka ga lik Haïti, dus daarom geen racisme geen haat, lees dit goed, india kan je niet vergelijken met Suriname of Nederland?china heeft meer dan 900 biljoen, india heeft zowat 700 biljoen aan reserve, Suriname heeft nog geen miljard in de staatkas, en komen jullie over india discussiëren, india heeft in het binnenland van Suriname zonne panelen gegeven, dus hou op ,no bla bla roko mika kondre kong vooruit ok, mie alla bevolking groep in mie kondre, na mie taking


  Maak melding

 73. Domme mensen wisten jullie niet, dat het Indiër niet meer boeid, de hele Gandhi gebeuren mahatma Gandhi werd terecht vermoord, als dat niet gebeurt was dan had Pakistan nog groter geworden dan india, indira Gandhi en familie zijn allemaal moslim en geen hindu, heeft niks te maken met mahatma Gandhi, zoon sonya Gandhi is de ene keer te vinden in de kerk en de andere keer in de moskee ,niemand wil ze slechts een handje vol mensen willen congres party, de meeste hindoe willen modi, dus bjp!@


  Maak melding

 74. Yere noh dong kaw sranang mang?
  Onze Suriname is Onze india, Onze Suriname is Onze Afrika, dus hou op, god heeft jullie niet op deze aarde gezet om te haten, maar juist elkaar lief te hebben, en liefde begrip kost geen energy, haters zijn dom bezig, de Hindoestanen zijn nu slimmer zijn goed geschoold, maar dat hoort erbij voor het welzijn van ons Suriname toch ,net zo goed mijn creoolse broeders ok?


  Maak melding

 75. Al,- khemia foundation hebben 3 a 4 hindoetaanse studenten ondersteund,
  Zie dat bedoel ik hindoetaanse kinderen doen ook hun best, we hebben elkaar nodig om het land vooruit te komen?


  Maak melding

 76. Viyayarni
  5 september 2021 At 20:48
  De ene creool roept de andere creolen op om niet bij meer bij de hindustanen hun fruit en groente te kopen maar bij de Haïtianen.
  Vorig jaar las ik dat Haïtianen groenten enz. bij de hindustanen kopen om ze dan vervolgens op hun eigen markt weer te koop aan te bieden.

  @Popo Jantje is dit waar? Zo ja, dan kopen ze indirect van de hindustanen.
  Ik weet dat hindustanen graag samenwerken met Haïtianen om hun werkattitude.

  Dit is ook absoluut waar. Groot compliment aan de werkhouding van de Haïtianen. Een goede mati van mij probeerde geld bij een creool te lenen om een bedrijfje op te zetten. Hij werd niet geholpen. Ik heb hem geholpen en nu heeft hij een eigen perceel waarop hij bloemen teelt. Verkoopt hij op de markt en huis aan huis. Lening aan mij afbetaald en monsieur Pierre is ook bezig om zijn kinderen een mooie toekomst te geven. Hij kijkt inderdaad op tegen Hindoestanen en heeft alleen respect voor hen. Zijn eigen soortgenoot is minder in trek bij hem. Dat ze groenten bij Hindoestanen opkopen om het door te verkopen klopt ook maar dit zijn wel de marktkooplui zonder vergunning. Die betalen geen kosten voor de standplaatsen waardoor de groenten bij hun goedkoper zijn.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.