EBS: Afwijkende verbruiksdata en opnamefouten oorzaak klachten afwijkende stroomrekeningen

9
ebs-meteropname

De afgelopen week zijn de verbruikskosten op basis van het gewijzigd tarievenstelsel aan de laatste groep energieverbruikers gepresenteerd. De verbruikers hebben naar aanleiding hiervan in de afgelopen dagen diverse opmerkingen gemaakt en/of klachten gedeponeerd, meldt de N.V. Energie Bedrijven Suriname (EBS). Deze klachten zijn door ons nader geanalyseerd en kunnen vooralsnog worden verdeeld in twee categorieën:

1. Afwijkende verbruiksdata
De meterstanden worden minimaal om de ene maand opgenomen. Indien de meterstand niet is opgenomen, wordt de verbruiksdata op basis van de historische data (dag-verbruik) bepaald en berekend. Als in deze periode de klant een gewijzigd verbruikspatroon heeft, zal het berekend verbruik dan ook afwijken met als gevolg een afwijkende verbruiksfactuur.

2.Opname fouten
De opname van de verbruiksinformatie is in eerste instantie handmatig. Jammer genoeg wordt de opname in enkele gevallen niet altijd even secuur gedaan, waardoor het verbruik en de daarbij behorende kosten in enkele gevallen dan ook afwijken.

Wij doen daarom een beroep op onze verbruikers om het verbruik in de gaten te houden. Probeer een goed beeld te krijgen van uw maandelijks verbruik. Hiervoor kunt u de meterstand met datum opnemen of kunt u eventueel een foto maken van de meter (inclusief meterstand) en deze informatie doorgeven via het verkort nummer 175 of bij de diverse diensten centra. U kunt hierbij een klachtenformulier invullen of de informatie persoonlijk doorgeven.

Wij nemen elke klacht in behandeling en zullen nagaan als de informatie correct is. Indien de gepresenteerde elektriciteitsrekening niet correct is, zal dit worden gecorrigeerd.

De klanten die hun mobiele nummer aan de EBS hebben doorgegeven, ontvangen maandelijks een SMS, met vermelding van het verbruik, de meterstand en de hieraan gekoppelde verbruikskosten. Indien de informatie betreffende het verbruik en de meterstand afwijken, mag de klant terstond reclameren via bovenvermelde portalen. In de SMS wordt ook aangegeven hoe de berekening heeft plaatsgevonden, zodat de klant terstond hierop zou kunnen reageren, indien noodzakelijk.

9 REACTIES

 1. Dit is waar, maar slechts voor een klein onderdeel van een veel grotere leugen.
  Een ieder weet dat de wapens onder beheer van Bouterse zijn verplaatst. Kennelijk wil hij een tweede staatsgreep plegen of een leger van bewakers bewapenen om zijn arrestatie te beletten.
  Welnu; dezelfde politiek wordt bij de EBS toegepast.
  De EBS maakt enorme verliezen terwijl een of andere klote dochteronderneming, van wie ik de naam ben vergeten, gigantische winsten maakt door ontvangsten van de EBS
  Conclusie: net als de wapens van Bouta worden deze winsten van de EBS verplaatst naar deze dochteronderneming om bepaalde figuren gigantische beloningen te kunnen geven.

  Santoki: wanneer wordt de EBS grondig doorgelicht. Dit riekt naar fraude. En als het zo is maar een ding doen en dat is opsluiten die klootzakken. Aan dit “a no mi” gedrag, door de meteropnemers de schuld te geven, moet nu definitief een eind komen. Deze kleine hondjes treffen geen schuld daar ze in opdracht moeten handelen; het zijn de grote honden die het doen en aangepakt moeten worden net als bij drugs.


  Maak melding

 2. John, jouw vergelijking van het verplaatsen van de Bouta wapens en de verplaatsing van de EBS winsten naar een geheimzinnige
  dochteronderneming (of het omgekeerde?) ontgaat mij.
  Het is mij niet duidelijk hoe het mogelijk is dat de EBS gigantische verliezen maakt en toch winsten kan verplaatsen naar een klote dochteronderneming om bepaalde figuren gigantische beloningen te kunnen geven. Maakt de EBS nu winst of verlies of is het die klote dochter?


  Maak melding

 3. Deze boeven knijpen het volk uit. Wat je gaat krijgen is bedrijven die sluiten, inkrimping en mensen zonder werk. Zie je waarom men naar lantie gaat?? Zitten niksen, gratis bellen en koelte en stroomgebruik. Mobiel daar opladen.


  Maak melding

 4. Henkes even een simpel voorbeeld: Als de EBS 10 miljoen winst zou maken en ze maken 15 miljoen aan de nep dochter over houden ze een verlies over van 5 miljoen.
  De winst van de dochter , ik ben vergeten hoe die klootzak heet, ontvangt 15 miljoen. Na aftrek van haar kosten, stel 5 miljoen, houdt zij een winst van 10 miljoen over. Dat heet winstverschuiving.
  Ik heb in mijn leven veel moeder en dochtermaatschappijen gecontroleerd dus weet ik hoe het toegaat.
  Erger nog: door verschuiving kan je een winst die in Nederland moest vallen (toen 38% vennootschapsbelasting) transponeren als een winst van Argentinië (10% vennootschapsbelasting) en via dividenduitkering dit resultaat naar Nederland laten overkomen en dit alles op legale wijze.
  Gedenk: ik heb veel geleerd van Nederland. ik heb dit verschijnsel een mooie naam gegeven: hogere rekenkunde.
  Landen als Suriname zijn niet zo hoog ontwikkeld (dacht ik) om dit te doen. Ik ben bereid om nader op dit onderwerp in te gaan indien gewenst. anders gezegd: ik zou behoorlijk kunnen profiteren van de onwetendheid van de Surinamers.


  Maak melding

 5. O ja, was vergeten te vermelden: als je deze grap zuiver en alleen doet om belastingvoordelen te behalen heet dit fiscale sfeerovergang. Zie het onderdeel Internationaal belastingrecht, zonder de intentie te hebben mijn achtergrond prijs te geven.


  Maak melding

 6. Debby: Zie je waarom men naar lantie gaat?? Zitten niksen, gratis bellen en koelte en stroomgebruik. Mobiel daar opladen.
  ———————————————————————-
  Begrijp je nu dat die 5.000 – 10.000 onnodige ambtenaren die de NDP aannam – alleen om de verkiezing te kunnen winnen – een enorme last is op de schatkist?


  Maak melding

 7. EN OM UW GEDACHTEN OP TE FRISSEN. volgens mij heet het nep dochterbedrijf GREENLAND

  EBS Suriname
  Redactie
  28 juli 2017

  …ex- directieleden Kenneth Vasuer en Willy Duiker, ondernemer Dick van Kanten en Max Chin en Quincy Fernandes, beiden van de afdeling Procurement, staan in deze zaak terecht….

  Drie getuigen werden woensdag gehoord in de megafraudezaak rondom de NV Energiebedrijven Suriname (NV EBS). Kenneth Vasuer en Willy Duiker, ex-directieleden van het energiebedrijf, ondernemer Dick van Kanten en Max Chin en Quincy Fernandes, beiden van de afdeling Procurement, staan in deze zaak terecht.
  [quads id=1]
  Zij worden ervan verdacht in de periode van oktober 2012 tot en met oktober 2015 tezamen en in vereniging het bedrijf bewogen te hebben tot afgifte van bedragen van USD 8.881.250 en 100.000 euro. De eerste getuige was A.T. Hij was in genoemde periode coördinator voor het inkopen van buitenlandse goederen. Hij heeft uitvoerig de procedure uitgelegd hoe het werk toen in elkaar zat.

  Er wordt eerst een koopopdracht opgemaakt voor de leverancier. Wanneer de bedragen hoog waren, werd de bestelling op ‘pending’ geplaats. Hij heeft een uitgebreide prognose belicht over de bestelling.
  Alle orders kwamen bij hem. Hij heeft omtrent de bestelling waarover de verdachten berecht worden, geen mail ontvangen. Zulks, terwijl de verdachte Max Chin beweerde ook een mail naar deze getuige te hebben verzonden. Volgens de getuige heeft de verdachte Max, een andere medewerker, ingezet om de order op te maken. Volgens de getuige kwam het koopopdracht–nummer onbekend bij hem over, omdat Fernandes andere initialen had gebruikt. In het systeem kan men de dag en datum van zo een koopopdracht wel antidateren.
  [quads id=1]
  De tweede getuige was een technische man van EBS. Hij is de ‘elektrisch super intendant’. Volgens zijn verklaring heeft men niet de juiste handelingen gepleegd zoals die bij hem bekend zijn. Hij had nooit eerder samengewerkt met Greenland. Het was een totaal onbekend bedrijf voor deze getuige. Deze getuige heeft zaken gedaan met de technische directeur, Vasseur. Zijn projectmanager was een zekere M. Volgens de getuige ging de correspondentie moeizaam en de onderliggende documenten waren niet steekhoudend. De getuige heeft geen idee waarom de directie voor Greenland had gekozen voor de installaties. Van Vasseur kreeg de getuige de opdracht dat dit project uiterlijk binnen 3 maanden opgeleverd moest worden. Echter waren er heel wat onduidelijkheden voor de getuige. Hij althans zijn afdeling had bepaalde stukken negatief beoordeeld, mede vanwege de hoge bedragen die erin verwerkt waren. De directie had deze zaken aangemerkt als te zijn ‘meerwerk’. Deze getuige had geen financiële bevoegdheid. Hij weet wel dat een groot deel van de spullen niet zijn geleverd. In zijn optiek is de EBS wel degelijk benadeeld. De taak van deze afdeling is om gunningsadvies uit te brengen. De getuige is achter bepaalde zaken gekomen na het doornemen van het Clad-onderzoek. Duiker verklaarde dat er een miscommunicatie was ontstaan. Volgens deze getuige heeft men een kabel twee keer afgeprijsd. De getuige verklaarde op vragen van advocaat Murwin Dubois niet alle stukken onder ogen te hebben gehad.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.