OM: ‘Plaatsen of delen van opruiende berichten via Facebook is strafbaar’

24
Laptop-facebook

Naar aanleiding van de vele gevallen die zijn geconstateerd, waarbij personen via social media de samenleving oproepen en/of aansporen tot het plegen van strafbare feiten of tot het gewelddadig optreden tegen het openbaar gezag, heeft het Openbaar Ministerie in Suriname gemeend de samenleving te verwittigen dat dit een strafbaar feit oplevert.
 
Opruiing is strafbaar gesteld in artikel 177 van het Wetboek van Strafrecht en wordt bedreigd met gevangenisstraf van ten hoogste zes jaren en  een geldboete van de vijfde categorie namelijk een geldboete van ten hoogste SRD 100.000,-
 
Opruiing wordt als volgt omschreven:
Degene die, mondeling of bij geschrift of afbeelding of van gegevens uit geautomatiseerde werken, in het openbaar tot enig strafbaar feit, tot gewelddadig optreden tegen het openbaar gezag of tot enige andere ongehoorzaamheid hetzij aan een wettelijk voorschrift, hetzij aan een krachtens wettelijk voorschrift gegeven ambtelijk bevel opruit, is strafbaar .
 
Het Openbaar Ministerie wijst de samenleving er op, dat zelfs het plaatsen en/of delen van opruiende berichten via bijvoorbeeld social media, waarbij een oproep wordt gedaan tot rellen, gevolgen kan hebben. Dit misdrijf komt reeds tot stand als er opgeroepen wordt tot geweld.

Een oproep via social media, kan evengoed opruiing zijn. Om van opruiing te kunnen spreken, moet een publiek bereikt zijn. Bij Facebook is dat het geval zodra het Facebook bericht is geplaatst op een publieke pagina.
 
Er zijn reeds personen terzake opruiing aangehouden en in verzekering gesteld. Het overschrijden van de grenzen van het toelaatbare levert aldus een strafbaar feit op en is het Surinaamse Openbaar Ministerie bevoegd strafvorderlijke dwangmiddelen toe te passen.

24 REACTIES

 1. Vrijheid van meningsuiting wil niet zeggen dat je vrijheid heb om te discrimineren, aanzetten tot haatzaaien of geweld, beledigen, krenken, roven, dealen, stelen, moorden, nep nieuws verspreiden enz.enz. Er zijn wel degelijk grenzen die binnen de wet vastgezet is of nog moet worden vastgezet.


  Maak melding

 2. Zoveeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeel domheid bestaat dus echt brownwerker is de limit
  Dombo, ga eerst naar school en leer lezen en schrijven en kom dan terug
  Dit artikel bestaat al JAREN, het is zelf ingevoerd door jouw sekte stomme hond, al ben jij natuurlijk net als een aantal andere zwakzinnigen hier die ontkennen dat ze ndpbloed hebben neutraal, ja neutraal. haha
  Ik zou bijna zeggen lik me reet, maar je hebt de schijt van bouter nog aan je tong
  👅👅👅👅👅👅
  Met zulke aanhangers heb je geen tegenhangers nodig. Dit soort ongedierte heeft de ndp de kop gekost. LEKKERrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr
  ben je vergeten wie riep dat alle sociale media in Suriname verboden moest worden. ja natuurlijk ben je dat vergeten.
  mars ga terug in je rattenhol en blijf daar.

  Toch netjes dat men besloten heeft het volk te herinneren aan deze wet.
  Geen overbodige luxe. Dit blijkt maar weer uit de reactie van de idioot brown


  Maak melding

 3. Kunnen ze heel VHP opsluiten. Die staan erom bekend dat ze onzin, dom nederlands en fake news plaatsen. OM ga op het dak zitten. Nu denken jullie aan geld. Hoe betrouwbaar zijn jullie??
  Boete geven en wat als men niet betaald??
  Gaan jullie werken aan veilig Su. Mensen bedreigen?? De tijd van slaaf en meester bestaat niet meer. Ga de zaken in Su onderzoeken waar onschuldigen vermoord zijn. En hoe geld en eigendommen van doden verdwijnen bij KPS.
  Ga kijken hoe deze regering armen de dood injagen. Sluit chan op met zn diaspora leugens. Investeerders, leningen. IMF heeft nog niet eens groen licht gegeven.


  Maak melding

 4. Goede zaak!

  Suri is veilig als die veroordeelde moordenaar en zijn kliek achter slot & grendel zitten.
  Scheelt zeker 75% criminaliteit.

  Voeg toe opruiende anti-vaxxers. De 3 grootste zitten in Holland in jail.

  Ik kijk uit naar de persconferentie van Defensie.


  Maak melding

 5. Hoe gaan dictator Chan en zijn OM dit aanpakken als de berichten vanuit IJsland, Nederland of België worden geplaatst op FaceBook? Hun geloofwaardigheid gooien zij te grabbel.


  Maak melding

 6. Als de zeer geliefde president der Surinamers inderdaad een dictator is dan hoop ik van harte dat Santokhi opdracht zal heven om de fascistische opruier Bouterse standrechtelijk te laten executeren.


  Maak melding

 7. Daarom ben jij een bange schijterd, sopi sjorrie, om vanuit Nederland je alleen maar negatieve kritiek te leveren ipv opbouwende. Je durft hier niet te komen. Als je wist wat een dictator was. Dan had je allang jouw gotrofather opa D, de grootste verkrachter en drugsdealer en moordenaar van Suriname in de steek gelaten en geen onzin meer verkondigt hier op WTK. Ga maar naar faja pepre bij sharmila til me rok op.
  Over geloofwaardig gesproken. Daar krijg je visgeur van jewelste vanonder haar rok.


  Maak melding

 8. robg is de domste ( samen met die debby) hier op WTK en ook de domste van alle paarse ratten hier op WTK , , een dictator is iemand die een staatsgreep pleegt , zoals je baasje bouta in 1980 , en de macht naar zich toetrekt , en hij staat boven iedereen , en een dictator duld geen tegenspraak en degenen die dat doen worden vermoord , zie maar december 1982 15 echte Surinamers vermoord door die dictator bouterse omdat ze tegen spraken , robg jou afgod is een dictator , en als jij zegt dictator Chan , nou leg dat maar eens uit , wat een mongool die robg


  Maak melding

 9. Waterkant plaats selectief berichten Als je kritiek levert op deze regering wordt je geblokt en wordt je bericht niet geplaatst deze oranje kakkerlakken vergeten dat ze niet altijd aan de macht zullen blijven en ik hoop dat de volgende regering precies hetzelfde op ze toe zal passen Let maar op hoe ze zullen huilen let maar op dat deze post binnen de kortste keer of nooit geplaatst zal worden want zo zijn kakkerlakken met hun wc manieren


  Maak melding

 10. Hoe je het draait of keert, linksom of rechtsom Chandrikapersad en zijn team liggen wakker van de berichten op Facebook en andere sociale media. Met andere woorden de berichten hebben effect. Daar kunnen zij niet tegen. Met name zijn minister van Volksgezondheid die volgens velen een narcist en notoire autist is, voelt zich snel beledigd en is snel geneigd zijn advocaat in te schakelen. Het moet tot hen doordringen dat de mensen niet gaan rusten. Deze figuren hebben voor de verkiezingen gretig gebruik gemaakt van de sociale media om de vorige regering in diskrediet te brengen. Nu ondervinden zij hetzelfde en thans gaan ze huilen, huilie bij het O.M.


  Maak melding

 11. Sopi sjorrie, ga jouw premier rutte in Nederland bedreigen. Kijk dan wat ptata met je gaat doen. Dus kom niet lullen over dat de surinaamse president wakker ligt van berichten van paarse djamoe edes. Jouw gotrofather opa D, de grootste verkrachter en drugsdealer en moordenaar van Suriname, ligt wakker van wat er boven zijn kronto ede hangt.


  Maak melding

 12. Waarom komt het OM nu ineens met deze mededeling en wie hebben zij ondertussen aangehouden. Ik denk dat dit politiek is ingegeven. Men wil toekomstige actievoerders aan het schrikken brengen, intimideren. Waarom leent het OM zich voor de politiek, ze zijn toch onafhankelijk of heeft de corruptie ook daar wortel geschoten????
  Het OM kan zijn krachten beter geven het bestrijden van de oplopende criminaliteit, daarvan heeft de maatschappij eerder last van.
  Zit de Social Media vol met opruiende taal richting de regering????
  Tegen de twee debielen, die kortgeleden de president nog hadden bedreigt in een video kon het OM geen zaak maken.
  De actievoerders zullen zich niet laten afschrikken door deze mededeling, in tegendeel.
  De vorige regering heeft het ook geprobeerd en is er niets mee opgeschoten.

  Henkes 2 september 2021 At 05:14
  Rbrown, heb je DiDiBri wel eens gevraagd waarom de 8 December slachtoffers geen vrijheid van meningsuiting en recht op leven hadden?@@@
  Henkes, daarom heeft de man die jij DiDiBri noemt ook een veroordeling van 20 jaar aan zijn kont hangen.

  Redskin 2 september 2021 At 07:10
  RBrown. Ik vind jou een domme paarse rat,dat is vrijheid van meningsuiting. Dat je er een bent dat is geheel aan jou. Vrijheid van meningsuiting mag maar je kan en mag niet een ander beledigen. Maar dat hé dom bent is een feit en geen mening@@
  Ben ik met je eens, maar waarom mag jij RBrown wel beledigen.


  Maak melding

 13. Het is een hipocriet gebeuren hier en in het land, maar het volk zal spreken niet ik, want op dit rubriek heb je een elite die denk het voor het zeggen tehebben en een eigen interpretatie aan het woordt Democratie geven, en aan apartheidt doen.
  nu probeert men al de vryheidt van meningsuiting aan banden teleggen, wy zyn wakker.


  Maak melding

 14. @ Pony
  Waarom leent het OM zich voor de politiek, ze zijn toch onafhankelijk of heeft de corruptie ook daar wortel geschoten????

  Neen, beste Pony het OM valt onder toezicht van het Ministerie van Justitie en dat geeft instructies aan het OM.
  Ik vermoed dat je in de war bent met het OM onder de regering van de fascistische dictator.


  Maak melding

 15. pony jou holmaatjes browny en robje g willen een robbertje met jou , wie zal de dictator zijn? robje g of browny , we denken jij met je gespreide benen ,en wel eventjes op faceboek zetten he zodat jullie baasje het ook kan zien he
  door al zijn uitspraken nu op verschillende media’s is jullie baasje vanaf morgen uitgeteld , want hij is strafbaar , maar ja een paar jaar gevangenis bovenop die 20 jaar neemt hij te koop , dat denkt hij , maar hij heeft de laatste maanden jullie droom in het water gegooid , einde ndp , , en jullie zien dat niet he , let op binnenkort


  Maak melding

 16. De NDP is een van de STREKSTE en niet uit te roeien partij. Let op 2025 of het liefst eerder komen wij terug ….maak je borst maar nat @WAT en andere ORANJE LIKKERS en ZUIGERS.
  ALLES en ook ALLES zal teruggedraaid worden. Nepotisme zal tot het verleden gaan behoren net als CORRUPTIE. Grote lappen grond terug in de boezem van de Staat om te verdelen onder de hulpbehoeftigen. Vrije geneeskundige behandeling voor iedereen en inzetten van Staatsbussen met een laag tarief. Weg met de wilde bussen. Zeehavens en nog veel meer …..


  Maak melding

 17. Een fenomeen welke wereldwijd wordt toegepast.
  Van China, Rusland, Cuba, Nicaragua tot Holland, UK, USA, Australië, Noord Korea, Dubai, overal wordt dit gebruikt. Eindelijk in suri;chasnet-principe.

  Social media heeft hele grote oren. Whatsapp weet ook alles van die voice-over berichten van je.
  Je digitale “vingerafdruk” is makkelijk traceerbaar, soms voor je eigen veiligheid.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.