Installatie Diaspora Instituut Nederland door president Santokhi

21
Presentatie op het Kabinet van de president over de opzet van de organisatiestructuur van het instituut.

De Surinaamse president Santokhi brengt van 5 tot en met 12 september 2021 een werkbezoek aan Nederland. Tijdens dit bezoek zal hij het Diaspora Instituut Nederland installeren. Dit is de zusterorganisatie van het Diaspora Instituut Suriname (DIS). De twee instituten zullen goed met elkaar moeten samenwerken met het oogmerk het belang van Suriname te dienen, aldus de Surinaamse regering.

Middels het DIS wordt beoogd inhoud te geven aan het diasporabeleid zoals beloofd door de regering Santokhi-Brunswijk. De lancering vond plaats op woensdag 18 november 2020 in de Banquethall van Hotel Torarica. President Santokhi sprak van een heugelijk moment in de geschiedenis van de Surinaamse diaspora.

Maandag is er een presentatie geweest op het kabinet van de president over wat de stand van zaken is, over de processen betrekking houdend met de opzet van de organisatiestructuur van het instituut. Het staatshoofd benadrukte daarbij andermaal dat Suriname zal worden ontwikkeld met 1 miljoen Surinamers: Zij die in Suriname wonen en allen die in het buitenland zijn. “We hebben het beloofd en gaan het ook doen”, aldus het staatshoofd dat ook de Surinaamse diaspora in andere delen van de wereld erbij betrekt.

Henry Ori, voorzitter van de presidentiële commissie Diasporakapitaal en Diasporabank die aan de basis heeft gestaan van het Diaspora Instituut Suriname, geeft aan dat er nu eindelijk een beleidskader en organogram is geproduceerd voor het instituut. “De wervings- en selectieprocedure zijn reeds ingezet. Verschillende ministeries en NGO’s zijn betrokken bij de processen. Het instituut zal in de ruimste zin des woord ingezet worden om diverse maatschappelijke vraagstukken op te lossen”, aldus Henry Ori.

Ori zegt verder dat de regeringsleider bijzonder ingenomen is met de presentatie en hij de opdracht heeft gegeven om alvast aan de contouren te werken van een staatsbesluit. Het DIS ressorteert onder het ministerie van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking.

21 REACTIES

 1. Bhai Chanwa, idee is goed. Ik heb ook geprobeerd. Helaas 4 bantjars hebben mij en mijn vrouw s’nachts overvallen. Waarna we hebben besloten het land weer voorgoed te verlaten.. Als onze investering is naar de klote en niemand die zich iets aantrekt van dit structureel probleem. Dit mislukte onderneming heeft me meer dan E50.000 gekost. Maar goed van fouten leer je, hoe duur ze ook zijn.

  Bhai Chan heel veel diaspora hebben nu geen zin om daar iets te gaan ondernemen op enkele na. Verwacht geen massale diaspora investeringen. Zeker niet als men weet dat als wanneer een kulatjhan regering weer komt dat alles weer vernietigd gaat worden. En dat sommige bantjars op de loer zijn om elk moment je te beroven.


  Maak melding

 2. We kunnen er lacherig en/of negatief over doen maar feit is dat deze president er alles aan doet om bankroet land weer op te bouwen. Niet geschoten is altijd mis.


  Maak melding

 3. Nou, als ik de lijst (2013) met uitgegeven goudconcessies bekijk, dan heeft suri genoeg inkomsten. (Dbs en starnieuws).
  Circa 74 concessies, sommigen hebben zelfs meer hectare dan rosebel. Brunsi 10.000 ha.

  Hoe zit het met inning van belasting?
  Wat is de status nu, zijn er meer of minder goudconcessie-houders.
  Ik zie dat héél veel mofinawan op de lijst staan. Ze bezitten duizenden hectares. Zomaar klagen ze.


  Maak melding

 4. volgens andere berichten wordt er weinig tot niets verdiend aan die concessies
  en gaat bijna alles illegaal het land uit
  kijk maar naar die containers met illegaal gekapt hout die tegengehouden zijn


  Maak melding

 5. Heel positief initiatief van de heer Santokhi.Alle hulp en steun van het buitenland is welkom.
  Tja ,de surinamers,wat kan je van ze zeggen…ze zijn altijd even negatief in doen en denken.Ze willen van Suriname een paradijs maken zonder ervoor te willen werken.Anderen moeten altijd hun best doen voor de luie en verwende surinamers maar krijgen stank voor dank terug zoals altijd.
  Eh ja, dan heb je nog van de rare surinamers die ipv creatief te zijn en een buurtwacht beginnen gewoon hopen dat de regering er moet zorgen dat zij de nacht in alle rust doorbrengen zonder beroofd of overvallen te worden. Ze nemen aan dat de regering de zorg van hun op zich moet nemen en zij horven absoluut niks te doen.Surinamers genoeg met die nonsens van jullie.Toon anderen dat jullie bereid zijn voor jullie zelf en Suriname.
  Doe het voor Suriname.


  Maak melding

 6. Als jij je geld wilt kwijtraken moet je maar in Suriname investeren en vanuit Nederland je toko, bedrijf, onderneming monitoren. Dat zal je duur komen staan. Bijna niemand kan je meer vertrouwen. Zelfs je eigen familie draait je een poot uit. Natuurlijk zijn er uitzonderingen op deze ervaringsregel, maar die uitzonderingen zijn minimaal. Je zal ter plekke aanwezig moeten zijn om te waken over je investeringen, je bezittingen, enz. Als ze jou goed te pakken hebben kan je nergens om je geld terug te halen. Ik ken gevallen van mensen die een hartaanval kregen toen aan het licht kwam dat ze genaaid waren.


  Maak melding

 7. Diaspora Suriname is een failed nation en letterlijk een schurkenstaat. Jullie zijn vertrokken voor een goede reden. Terugkeren naar Suriname is alleen mogelijk als je 24U/dag private security kan veroorloven. En die security kan je ook beroven en doden. Dus dat.


  Maak melding

 8. Het is een goed idee maar dan moet Sur het land eerst zuiveren.Als iemand met €100.000 naar Sur kijkt en ziet dat de vieze president al in meerdere landen gezocht word.Dan zal de persoon snel tot de conclusie komen dat het daar er zal wemelen van zulke figuren en dat zijn geld daar nooit veilig kan zijn en besluit het niet daarheen te brengen.


  Maak melding

 9. robg en die debby , weet je wat wiswassen is , dat kan met ongebluste witte kalk , of jullie dan nog wel kruipen kunnen en die vervloekte leugenaar die jullie bedoelen zal zeggen , wie zijn die twee achterbakse kruipende zombies , o ja debby en dan ga je slapen en robg moet nogmaals witgewassen worden want die heeft een duivelse huid , gekregen van zijn afgod bouta


  Maak melding

 10. Een ding snap ik niet, je leest een hele tijd alleen maar positieve verhalen, comments enz, alleen maar prudent beleid, dreamteam als slim Suriname aan het werk etc., maaaaaar zodra het over een financiële bedrage gaat via de diaspora instituut dan zijn de reacties zo negatief. Suriname is dan een roversnest, mensen zijn onbetrouwbaar, ze zijn werkschuw, Instituten werken niet enz. Je moet gek zijn om je geld te investeren in Suriname. Dit is toch tegenstrijdig. Ineens is mooi Suriname verworden tot lelijk Suriname. Je hebt mensen die elke dag comments geven over Su maar voor geen geld in Su willen gaan wonen of investeren. Wat een rare wereld.


  Maak melding

 11. Het beste dat Chan kan doen is dat er een afdelingen vd Hakrinbank of surinaamse Bank in de grote steden in Nederland komt en Surinamers hun eigen zaken in Suriname kunnen regelen en omgekeerd Surinamers in Suriname in Nederland kunnen regelen.

  Dat zal meer zoden aan de dijk leggen dan dit Diaspora Instituut. Henri Ori is geen econoom of iemand uit de bankwereld en dan gaat hij over Diasporabank. De hele naam is grappig. Henri Orie is niet de juiste man die geschikt is voor deze uitdaging, daar is hij veels te licht voor.

  We leven in een moderne tijd en mensen willen hun eigen geld over beschikken en niet allerlei tussenstations die hun gelden in handen krijgen.

  Weg met dat Diaspora Instituut, is koloniaal en achterhaald, niet meer van deze tijd.


  Maak melding

 12. Passant jij hebt enigszins gelijk , nu moeten ze dat nog niet doen , pas als die massamoordenaar met zijn ndp boevenparty en die paarse ratten hier en in Nederland achter slot en grendel zitten , en ze uitgeteld zijn , dan kan men dit langzaam gaan opbouwen


  Maak melding

 13. Bezoek van Chan aan ned is geen staatsbezoek. Zou hij niet in 2 de kamer praten??
  Zie je hoe deze ellendelingen liegen. Hij gaat op snoepreisje en rotzooi meenemen.
  We wisten al dat hij een grote leugenaar was en dat Bibis clown met hoop verhaaltjes komt


  Maak melding

 14. De oudere generatie Surinamers die in Nederland wonen hebben nog een emotionele band met Suriname en zien graag dat het weer beter gaat met het land. Hun kinderen die in Nederland zijn geboren zijn veel minder met Suriname bezig. Zelfs voor vakantie kiest deze groep voor een andere bestemming dan Suriname. Komt omdat Suriname op vele fronten een zeer negatieve imago heeft. Ook al hebben Surinaamse Nederlanders honderden miljoenen op hun spaar rekeningen in Nederland, ze zullen niet zo gauw hun geld in Suriname willen investeren. Ik denk dat er wel vertrouwen is in regeringen met een NPS-VHP signatuur, maar de kans is groot dat bij een andere regering ( bv ABOP-NDP) alle investeringen waardeloos worden. Telkens als alle rommel opgeruimd is komt de NDP terug en die risico durven weinig investeerders te nemen.


  Maak melding

 15. Een NPS-VHP signatuur? NPS heeft weinig te vertellen in deze regering. Deze regering heeft een VHP-ABOP signatuur.
  Daarom heeft Diaspora Suriname geen vertrouwen in deze regering. Misschien wel vertrouwen in Santokhi maar niet in Brunswijk.
  Santokhi het is beter om de Diaspora Suriname los te laten, want zij zullen niet over de brug komen, vandaag niet, morgen niet, de rest van het jaar niet en ook niet gedurende de periode dat deze regering aanzit.


  Maak melding

 16. Het maakt niets uit hoe je het draait of keert, linksom of rechtsom, een regerings combinatie VHP -ABOP of VHP-NPS is funest voor het land. De VHP is van deze combinaties de grootste partij en zij gaan alles naar hun hand zetten. Het uitgangspunt van de de VHP is, familie en vrienden die mij steunen komen op de eerste plaats. Het gaat de VHP echt niet om het landsbelang. Ze zijn bezig om de positie van de familie en de eigen politieke vriendjes te verstevigen.Hebben ze altijd gedaan en zullen zij altijd doen. Mensen in de VHP of mensen die tot de doelgroep behoren, die niet aan deze praktijken willen deelnemen worden behandeld als verschoppelingen. Dit is de reden waarom velen de VHP de rug hebben toegekeerd. Tegenover de VHP moet een krachtige partner staan. Die machtspositie heeft ABOP. Maar ABOP is van hetzelfde hout gesneden als de VHP. Het is allemaal Family and Friends. Als ABOPers willen kunnen ze Santokhi diep laten vallen als een betonblok in een diepe oceaan. Brunswijk is het ook een hele eer om als vice president door het leven te gaan. Dat weet Santokhi. Hij zal ook van alles doen om dit gedwongen huwelijk in stand te houden.


  Maak melding

 17. “Diaspora Nederland” steunt al decennia Suriname !
  Wekelijks gaan er tonnen met goederen van Nederland naar Suriname, dagelijks wordt er vele bedragen geld naar Surinamers overgemaakt !

  De paarse profiteurs klinken nu ineens zeer ondankbaar. Bah !

  Diaspora Nederland moet niet onderschat worden. Ik heb vaker aangegeven dat Surinamers talent hebben en niet alleen in sport maar ook in de media, in het bedrijfsleven, wetenschap, etc.
  Hiernaast zijn er autochtone Nederlanders met een voorliefde voor Suriname ! Zie zelf hoeveel er al gevestigd zijn !

  Grote verpakking- en distributiebedrijven in agf zoeken internationaal naar partners voor productie. In Zuid – en Noord Holland zijn een paar grote jongens die internationaal zaken doen en een hele grote afzet hebben.
  Nederland wil biologisch en Suriname heeft niks anders dan biologisch.

  Etc.

  Min v LVV Sewdien gaat denk ik hele goede zaken doen voor Suriname !

  Tja go. Set kong !

  Suriname voorwaarts. Krakti !


  Maak melding

 18. ” …
  In Zuid – en Noord Holland zijn een paar grote jongens die internationaal zaken doen en een hele grote afzet hebben.
  … ”

  Ik bedoel natuurlijk grote professionele organisaties !


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.