VIDEO: DNA-lid Renet Wahki eerste Trio-inheemse in parlement Suriname

28
VIDEO: DNA-lid Renet Wahki is eerste Trio-inheemse in parlement Suriname

Vrijdag 27 augustus was er sprake van een unicum in het Surinaamse parlement. ABOP-parlementariër Renet Wahki uit Kwamelasemutu, werd die dag beëdigd tot lid van de Nationale Assemblée.

Hij is de eerste Trio-inheemse die vanuit het verre zuiden van het land een plek in het parlement zal innemen

Wahki die in traditionele kleding aanwezig was, komt in de plaats van Dinotha Vorswijk, die thans minister van Grondbeleid en Bosbeheer is. Voorzitter Marinus Bee noemde zijn komst naar DNA een perfecte weerspiegeling van de diversiteit van het land in het parlement.

ABOP voorzitter Ronnie Brunswijk zei hierover: “Gefeliciteerd Lid Wakhi. Renet Wahki is de eerste uit de inheemse Trio-stam die tot DNA is toegetreden. Heel veel succes.

Bekijk hier een filmpje van zijn beëdiging:

28 REACTIES

 1. Geweldig dat deze geweldige regering voor een ieder oog heeft. Bij de fascist Bouterse was zijn ogen alleen gericht op rijke Hindoestaanse ondernemers. Daarom ook mogen de fascisten can de NDP beweging nooit meer politieke macht uitoefenen.


  Maak melding

 2. Dat mensen geloven dat desi bouterse indiaans bloed heeft. Men ziet niet Afrikaanse en Zeeuwse rovers bloed,dat naar boven kwam. Bouterse is nooit indiaan geweest,het is een ordinaire Afrikaan met Zeeuwse rovers genen. En die weerspiegeling zie je aan de aantal berovingen en moorden.


  Maak melding

 3. DNA stelt tegenwoordig niks meer voor .Het is verworden tot een verzamelplaats voor moordenaars.drugsdealers,bankrovers,jaknikkers en last but not least de prehistorie.
  WAT EEN GROTE POPPENKAST !


  Maak melding

 4. Sjarwa Ala Mati Dja

  Strategisch Is Dit Een Fantastisch Zet Van Ronnie Brunswijk.. Zo Zoetjes Aan Focus Hij Zich Al Op 2025 Verkiezing Jaar In Suriname.

  Op Zich Hebben Indianen Ook Goed En Hoog Opgeleide Mensen. Waar Wachten Ze Nog OP, Is Tijd Dat Ze Met Een Eigen Partij De Politiek In Gaan


  Maak melding

 5. DNA-lid Renet Wahki eerste Trio-inheemse in parlement Suriname

  Gefeliciteerd met dat er nu een Trio-inheemse in de DNA van Suriname is. Inheemsen zijn u al voor gegaan van anders stammen, maar zorgt u ervoor dat de Inheemsen zich bundelen en een krachtige stem horen voor hun noden, uitdagingen, grondrechten, leefomstandigheden in hun woon- en leefgebieden, de Flora, Fauna, oppervlaktewater niet vernietigd wordt met kwik en er niet meer van kan drinken, badderen, uit kunt vissen enz.

  Ook internationaal zult u voor deze zaken met andere inheemsenvertegenwoordigers moeten opkomen om orde op zaken te stellen.

  Werkt u met deskundigen om u heen en laten zij u heel goed adviseren.

  Succes toegewenst


  Maak melding

 6. Komt er nu een totempaal voor DNA? Of een koesoewiri plant? Mag best van mij. Ook mag deze Indiaan kasiri serveren in DNA.
  Bovendien moet hij pleiten om de natuur te beschermen door de dames in DNA op z’n Indiaans te kleden, dwz met slechts een schaamlapje om. Dat bespaart textiel. Textiel produceren kost heel wat grondstoffen en water.


  Maak melding

 7. Debby-Wendie,

  Opa D. heeft heel Brokobaka als eigendom. Pleit je er ook voor dat hij dat teruggeeft? Walg je niet van deze rover? Of walg je geselecteerd?


  Maak melding

 8. Gefeliciteerd en succes Renet Wahki en stam !

  Houd de cultuur, de waarden en de normen van alle inheemsen hoog en in leven !
  Dit is een stukje “werelderfgoed” van onschatbare waarde !
  Alle inheemse stammen verdienen een goede vertegenwoordiging ! Zij zijn immers de bewakers van de Amazone, de longen van de aarde.

  U hebt nu de kans om ook veel te betekenen voor de bescherming van onze flora en fauna. En wat dit betreft kunt u rekenen op internationale steun.

  Maar beste Renet Wahki wees op uw hoede voor politieke zieltjesronselaars voor eigen macht !

  Tja go. Set kong !

  Justitia Pietas Fides. Krakti !


  Maak melding

 9. Isabelle schatje,

  Droegen/dragen de Indiaanse vrouwen niet alleen een schaamlapje? Ook de marronvrouwen gingen schaars gekleed. Dat is/was realiteit! Bovendien waren deze ‘naakte’ vrouwen veel zedelijker dan de huidige ‘modern’ geklede vrouwen. Het zijn de merkkleding dragende vrouwen die onfatsoenlijker zijn dan deze in de natuur levende vrouwen. Jouw reactie is derhalve onbezonnen en gespeend van de realiteit. Je zou eens een brief moeten schrijven aan al die ‘mooie’ dames die zowat bloot meedoen aan Miss-Beauty verkiezingen. Wie weet, misschien heb je zelf een dochter die daar aan mee doet. Of heb je zelf ooit meegedaan. Je mag dat best vertellen hoor.


  Maak melding

 10. =============
  Isabelle
  28 augustus 2021 At 13:50
  @ Rowdie.
  Wat een onbeschofte reactie van u. dit typeert uw denkwijze over uw medemens!
  ==============

  Ze kunnen niet helpen. Deze “beschaafde” mensen vinden net als de vroegere barbaarse kolonisten dat inheemsen geen mensen zijn maar loslopend wild…


  Maak melding

 11. HongKongFree,

  De beschaving van de Indianen vond ‘naakt’ gekleed gaan beschaafd. Het zijn de Europeanen geweest die hen wijs hebben gemaakt dat als je weinig kleren draagt, je dan onbeschaafd bent. Je weet vast wel hoeveel kledingstukken die Europese vrouwen droegen. Het leek haast wel op de Shariawetgeving wat betreft kledij.
  Tegenwoordig dragen de Europese vrouwen al te graag het moderne schaamlapje – de bikini. Ga je pleiten voor afschaffing ervan?
  Dus: Europeanen noemden Indiaanse vrouwen squaw (hoer), maar de Europese mannen hebben voor hun eigen vrouwen wel een moderne versie van het Indiaanse schaamlapje gemaakt. Alleen, hun eigen vrouwen noemen ze dan geen squaw (hoer), maar ontzettend beschaafd.
  Ze hebben de Indiaanse vrouwen hun oorspronkelijke klederdracht afgenomen, maar het aan hun eigen vrouwen gegeven en de Indiaanse vrouwen verboden het te dragen.
  Ze noemen hun eigen vrouwen desondanks beschaafd en noemen de Indiaanse vrouwen squaw.
  Dan mag je nu zelf de conclusie trekken wie beschaafd is en wie niet.


  Maak melding

 12. Kijk ze daar staan!Een coke exporteur,een half naakte bos bewoner en een bedrieger.Bee is één van de twee mensen die voor Jennifer Geerlings kozen als voorzitter van de assemblee in 2010.En daarmee werden de tien vette jaren voor Sur ingeleid.
  Vroeger mocht je niet eens met een pata in het parlement verschijnen.Werd je geacht onfatsoenlijk gekleed te zijn..


  Maak melding

 13. Toch even Wikipedia opgeslagen over de betekenis van: Squaw.
  De betekenis is vrouw, wederhelft. Geen hoer!
  Echt hoor, zelf een betekenis geven aan een woord van de inheemsen. Over respect gesproken.


  Maak melding

 14. Op straightdope . com staat:

  In 1992 it was revealed to the world at large on Oprah by Native American spokesperson Suzan Harjo: “The word squaw is an Algonquin [sic] Indian word meaning vagina, and that’ll give you an idea of what the French and British fur trappers were calling all Indian women, and I hope no one ever uses that term again.”


  Maak melding

 15. POTVERDORIE wat een schaamteloze VERTONING van een van de zoveelste JAKNIKKER in DNA…..Dit heeft totaal niets met ontwikkeling te maken, maar met POPULISME….Gaat deze Indiaan dan ook uit een kalebas eten en drinken ? De VOORUITGANG gaat ACHTERUIT in Suriname .


  Maak melding

 16. Hij is de eerste Trio-inheemse.
  Dus deze gaat geen twatwa’s meer vangen en verkopen. Mooi.
  Ik hoop dat hij het parlement verrijkt met Indiaanse woorden.


  Maak melding

 17. Ik vraag mij af er geen kleding voorschriften voor Assemblee leden gelden,je bent daar niet als Indiaan,maar als volks vertegenwoordiger,dat schijnt men in Suriname niet te beseffen en dus gaat het land niet vooruit.Ik zie een indiaan zo in de 2 e kamer komen


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.