Suriname ontvangt US$ 175 miljoen aan SDR-allocatie van het IMF

19
us dollars

Suriname heeft op 23 augustus een bedrag van US$ 175 miljoen ontvangen van het Internationaal Monetair Fonds (IMF). Dit bedrag vloeit voort uit de zogenaamde Special Drawing Rights (SDR) allocatie, een instrument van het IMF om de reserves van centrale banken te versterken in tijden van mondiale recessie.

Het gaat niet om een lening maar om een incidentele uitkering door het IMF aan zijn lidstaten, waaronder ook Suriname. De SDR-allocatie staat los van het op handen zijnde IMF-programma.

Het besluit tot de SDR-allocatie werd op 2 augustus 2021 genomen door de Executive Board van het IMF. De totale toewijzing bedraagt wereldwijd US$ 650 miljard (ongeveer SDR 456 miljard). Dit is de grootste SDR-allocatie in de geschiedenis van het IMF. Het doel is de veerkracht en stabiliteit van de wereldeconomie te bevorderen en de meest kwetsbare landen te helpen die worstelen met de gevolgen van de COVID-19-crisis.

De SDR’s worden toegewezen aan IMF-lidstaten in verhouding tot hun quota in het IMF. Dit is de kapitaalbijdrage van lidlanden in de algemene middelen van het IMF. Voor Suriname komt dit neer op SDR 123,5 miljoen oftewel USD 175 miljoen. Dit bedrag is ondertussen aan de internationale reserves van de CBvS toegevoegd. Het Special Drawing Right is geen fysieke munt maar een rekeneenheid die als internationaal geld door het IMF wordt uitgegeven.

Deze rekeneenheid werd in 1969 door het IMF geïntroduceerd om een gemeenschappelijke basis van betaling te hebben, onafhankelijk van schommelingen van een munt ten opzichte van een andere en zonder enig lidland te bevoordelen door zijn munt tot internationale standaard te verheffen. De waarde van het SDR wordt bepaald door een mandje van de vijf belangrijkste internationale handelsvaluta, te weten de Amerikaanse dollar, de Euro, de Yen, het Britse pond en de Yuan.

Elke lidstaat mag de ontvangen SDR’s naar eigen inzicht besteden. De injectie van US$ 175 miljoen zal de nodige verlichting bieden aan de Surinaamse samenleving en de dekking van de Surinaamse dollar verhogen. In het kader van het IMF-programma zal een additionele US$ 690 miljoen worden toegevoegd aan de internationale reserves, wat zal bijdragen aan de verdere stabilisatie van de wisselkoers.

19 REACTIES

 1. Een wereldwijde donatie vanwege Corona. Komt goed van pas omdat de economie niet alleen onder paars te leiden had maar daar ook nog eens corona bij kwam.


  Maak melding

 2. Kunnen ze wat doen aan de grote gaten op de wegen, de ziekenhuizen voorzien van med zaken en medicamenten, en investeren in onderwijs. Dat is naar de klote. Maar Chan gaat reizen ermee


  Maak melding

 3. Jij en je ziekelijke kliek gaan niet bepalen wat de regering met de gift moet doen debby.
  De ziekenhuizen zijn naar de klote door de stelende en corrupte kliek van jou. Family & friends deden hun jaarlijkse controle in het buitenland en nooit in suri. Dus ik begrijp die plotselinge empathie voor de lokale ziekenhuizen effe niet.

  Ooh ja, het was toch; weg met imf voor jou en je kliek. Geen koperen cent gaat naar paars.


  Maak melding

 4. Hee debby toen de boeven partij ndp geld overgemaakt kreeg?
  Hoorde je toch niemand van de boeven bende ndp of er geld is overgemaakt naar Suriname?deze regering geeft alle informatie aan de bevolking zoals santhoki had beloofd?die goeroe boef bouta kan hiervan iets moois leren?trouwens ik weet dat je een zakkenwazer van bouta?
  Veel plezier, ndp is en blijft nationale dieven partij?4 miljard dollar hebben iedereen zijn deel gehad, en gratis is bijna niks meer, dan snap ik de hele frustratie van de ndpers??we hebben nog adhin alloe baba?


  Maak melding

 5. debby wat een aanfluiting , heeft robg je gezegd wat je moet schrijven , robg zal nog wel reageren , maar jullie paarse ratten zijn jaloers he dat deze regering wel met het IMF in zee gaat , en jullie boevenregering ging eerst in zee met IMF , maar ze staken het geld van het IMF in eigen zak en terug betalen , ho maar dat kunnen die ndp dieven niet


  Maak melding

 6. Debbie-Wendie,

  Over gaten gesproken. Weet je nog steeds niet dat opa D. een grote gat in z’n handen heeft? Alles wat hij ooit heeft aangeraakt (inclusief zoon, kleinzoon, schoonzoon) is naar de kloo-te. Het is dat de verkiezing net op tijd kwam om het land te kunnen redden, anders was ook het land Suriname onherstelbaar naar de kloo-te gegaan.


  Maak melding

 7. Ik wed dat de 175 miljoen onder de paarse regering foetsie was gegaan. Je mag er mee doen wat je wilt. Sterk hoor om de reserves te verstevigen. Doet me denken aan het verhaal van de contract arbeider die een dubbeltje verdient en negen centen op zij zet.

  Over het AFOBAKA weg een nieuwe naam geven: Het getuigt niet van respekt aan de Saramacaners. Het is een Right in your face ding. Het kan de coalitie ontbinden.

  Een naam in de geboorte plaats van de ingenieur zou beter passen in een multiethnic society.


  Maak melding

 8. Een deel van het geld moet gebruikt worden om scholen van airco’s te voorzien zodat de kinderen ook tijdens de hitte het onderwijs kunnen blijven volgen. Want het is zonde de schooluitval wegens hitte.


  Maak melding

 9. tungak 28 augustus 2021 At 04:07
  Ik wed dat de 175 miljoen onder de paarse regering foetsie was gegaan. Je mag er mee doen wat je wilt.

  tungak
  Je hebt zelf geen terugbetalingsverplichting van deze USD 175 miljoen


  Maak melding

 10. ” …
  Dit bedrag vloeit voort uit de zogenaamde Special Drawing Rights (SDR) allocatie, een instrument van het IMF om de reserves van centrale banken te versterken in tijden van mondiale recessie.

  De injectie van US$ 175 miljoen zal de nodige verlichting bieden aan de Surinaamse samenleving en de dekking van de Surinaamse dollar verhogen.
  …”

  Een van de eisen van de paarse lawaaipapegaaien en Pakkitow is geen IMF.

  Ik ben nu benieuwd naar hun reactie.

  Btw,
  Volgens hun is Expo Dubai een beurs voor kunstwerken en is het niet nodig dat Suriname deelneemt.

  Niet storen.
  Slim-Suriname werkt aan een beter Suriname.
  Word ook slim en werk mee.

  Justitia Pietas Fides. Krakti !


  Maak melding

 11. ———————————–
  Aldus de overgelopen ezel:
  ————————————

  IVANOF LIMBURG 28 augustus 2021 At 00:00
  Ronald Venetiaan, Andre Telting En De Heer Hildenberg

  De Gouden Drie Hoek Jammer Dat Deze Grote Geesten Te Vroeg Geboren Zijn En Zo Vroeg Zijn Heen Gegaan.

  ====================================================
  ====================================================

  In boerikiede is Venetiaan ook al overleden……… a no mang jepi na so law e wroko.


  Maak melding

 12. Debby
  Het wordt tijd dat de grote gaten in je hoofd gerepareerd worden. Volgens jou zijn er veel dingen naar de klote gegaan. Vraag je je niet af hoe dat komt. 10 jaren lang hebben mensen in Sur geregeerd die het niveau hadden van jou.

  Robg, de vluchteling/asielzoeker, heeft nog niet gereageerd.
  Bijna einde van de maand, dus druk bezig met zijn uitkering en alle toeslagen of op weg naar Harderwijk om op te treden met zeerob en pelsrob.


  Maak melding

 13. @Esmerald: De ziekenhuizen gaan al tientallen jaren gebukt onder het uitmelken van de corrupte VMS die nu haar stroman heeft geplaatst als minister!! In Suriname zijn de ziekenhuizen ten dienste van de specialisten en hun netwerk en niet andersom!! Ik heb er jaren tegen gestreden en werd weggezet als lastig en uit de bond gezet, zelfs beschuldigd van het aannemen van smeergelden van een andere vakorganisatie toen ik probeerde mijn collegae de ogen te openen! Dus jouw geijkte opmerking slaat nergens op. Als je geen weet van zaken hebt, hori yu g’go! En voor wat de gelden deze injectie van het IMF betreft, heeft het niets te maken met beleid van de huidige bedriegers, hetgeen menig varken hier natuurlijk gaat roepen en overigens gaat het geld consumptief gebruikt worden en voor een groot deel naar de handel, ze kunnen weer dollars gaan kopen om spullen te importeren en zo het volk verder uitzuigen……….o ja, dat is VHP cultuur!


  Maak melding

 14. Stukkie Brave;
  Quote
  Een oudere kennis zei vlak vóór de verkiezingen: “Surinamers hebben een geheugen van 24 uur.” Ik lachte hartelijk om zoveel cynisme. Verdomd. Ze heeft gelijk. Ik durf te wedden dat als nu verkiezingen zouden worden gehouden, al die ‘Stockholmsyndroom’-masochisten weer zouden stemmen op misèreveroorzaker Bouterse.unquote

  Bron: Brave, dwt 27 aug


  Maak melding

 15. Ach zoals gewoonlijk alweer een ordinaire reacties v karwa-whatever.

  Jij als verpleegster zou als geen ander moeten beseffen, dat de regering de ziekenhuizen niet kan blijven subsidiëren.
  De ziekenhuizen moeten zelfvoorzienend worden.
  En daar ligt de uitdaging; geen goeie ziektekostenverzekering en helemaal geen eigenrisico bijdrage van de gemiddelde burger. Plus nplee familie & friends die de afgelopen tien jr op kosten vd belastingbetaler, zich lieten behandelen in het buitenland. En nogmaals een uitgeholde SZF vanwege gratis verstrekte ziekenkostenkaarten, attesten en verwijzingen voor de paarse Family & Friends & buitenvrouwen & buitenkids.

  “de corrupte VMS die nu haar stroman heeft geplaatst als minister!!”
  Bedoel je elias, de kledingverkoper uit Nickerie? Broer v elias staatsolie, zwager ve soldier?

  Hoezo jaren gestreden? Na de coup van 82 ben je ondanks dat je bigie ndplee fan bent, gevlucht naar Holland.

  Wij hebben de uitnodiging voor 2 gratuz pcr-tests binnen. Zielig dat jij €150 moet betalen, of je liegt dat je barst.


  Maak melding

 16. Je kan je van alles afvragen of willen hoe zij dat geld gaan gebruiken. Het bedrag is maar een druppeltje.
  Ze hebben op papier het HP, maar er is in mijn optiek weinig uitgewerkt. Laats zou men beginnen met kleine projecten gericht op de weerbaarheid van de bevolking, zeg gerust, maar de consumptieve kant.
  Ik weet ook niet als het bedrag plotsklaps is toegezegd of gestort zonder een gedegen planning hoe het bedrag te besteden. We moeten maar afwachten, we merken het wel, tenminste als de regering transparant is.
  Het heeft ook maanden geduurd voordat we concreet hebben gehoord hoe het prudente beleid haar wortels heeft. De Minister van Financiën heeft onlangs toegegeven dat naast de al bekende koersverhoging, gedeeltelijke stopzetten van subsidies, verhoging benzineprijs enz., ook de aflossing van de binnen- en buitenland schulden is bevroren onder bepaalde voorwaarden, welke voorwaarden heeft de minister niet bij vermeld.
  Al deze financiële voorwaarden zijn overwegend benut ten behoeven van de ambtenaren salarissen en overige overheidspersoneel, daarnaast om diverse financiële gaten te dichten doordat men is gaan schuiven in het uitgavenpatroon.
  Dus ik denk zelf dat ze het consumptief gaan gebruiken.
  Als het een slechte keuze is weet je niet, je weet niet alles waar deze regering mee bezig is. Aan de productiviteitsverhoging en inkomstenverhoging heeft men tot nu baar weinig gedaan, behalve wat hapsnap dingetjes.

  Aan de andere kant, het spook van corruptie waard nog altijd volop rond, corruptie is een vreselijke “ziekte”, je weet nooit waar/hoe het begint en als het ooit eindigt.
  Dit moet niet vergeten worden, tot begin vorig jaar stond de regering Bouterse er goed voor, het ging pas verkeert toen men er achter was gekomen dat men oneigenlijk gebruik heeft gemaakt van de depositogelden bij de Centrale Bank. Publiekelijk was niemand op de hoogte hoe corrupt de regering Bouterse tot dat moment was, met andere woorden, je merkt weinig als men corrupt bezig is, alleen in kleine kring (mensen met vakkennis), maar die zitten in het circuit ons kent onsen die zullen niks zeggen.


  Maak melding

 17. Moge duidelijk worden waar deze regering mee bezig is:
  Fase 1
  > herstel administratieve puinhopen
  > reorganisatie overheidsinkomsten en uitgaven
  > schuldsanering
  > reorganiseren overheidsinstellingen
  > internationaal eerherstel Suriname
  > aanpak corruptie en criminaliteit
  > updaten achterhaalde systemen
  > en meer

  Resultaat fase 1:
  o.a. orde en controle op inkomsten en uitgaven en stabiele koers SRD, zijn basis voor fase 2

  Fase 2
  > investeren in zelfredzaamheid eigen volk
  > herstellen van mogelijkheden en creeren van nieuwe mogelijkheden voor het eigen volk
  > investeren nationale economie / lokale markt
  > voorbereiden internationale markt
  > en meer

  M.a.w. investeren in “Suriname eerst”, want de motor van de economie is het volk zelf !

  Voorlopig resultaat fase 2:
  > o.a. toename aantal zelfstandigen
  > o.a. doorgroei bestaande ondernemers
  > training en controle ondernemers / verantwoord ondernemen
  > fondsen beschikbaar voor sociaal vangnet / ondernemers in crisis
  > aanvang internationale samenwerkingen
  > overeenstemming deel schuldeisers
  > en meer

  Don’t disturb.
  Work in progress !

  Suriname voorwaarts. Krakti !


  Maak melding

 18. Op speciaal verzoek: voor de azijnpissers hier op Waterkant.

  “Suriname heeft US$ 175 miljoen toegevoegd aan de internationale reserves van de Centrale Bank van Suriname.
  President Chan Santokhi zei vrijdag in De Nationale Assemblee dat dit bedrag gebruikt zal worden om de internationale reserve van de Centrale Bank van Suriname te versterken. Ook zal de wisselkoers worden verdedigd. Tot nu toe zijn door eigen inspanningen de koers stabiel gehouden.”

  Tussen de CBvS en de regering lopen ook afspraken om niet meer monetair te financieren. En toch is er niets mis mee, indien deze regering op termijn een deel van dit bedrag zou willen gebruiken om de noden van het arme volk te proberen te verlichten.
  Onder het mom van zogenaamd een kritische noot hier neer te pennen, straalt de negativiteit er bij sommigen gewoon van af.
  Graag deze regering op haar merites beoordelen en geen BS verhalen hier komen suggereren a.u.b.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.