LVV en Kustwacht Suriname pakken illegale visserij aan

27
LVV en Kustwacht Suriname pakken illegale visserij aan

Het Surinaamse ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV), heeft een overeenkomst ondertekend met de Kustwacht Suriname voor het uitvoeren van gezamenlijke vaarpatrouilles in de strijd tegen de Illegale, Ongemelde en Ongereguleerde (IOO) visserij in onze wateren. Hiervoor wordt een bedrag van SRD 2.400.000,00 ter beschikking gesteld aan de Kustwacht Suriname.

Illegale visserij viert reeds jaren hoogtij in onze wateren door gebrek aan controle. Het vormt een ernstige bedreiging voor instandhouding van onze visbestanden. Door de intense smokkel van vis derft de staat enorme inkomsten. Tevens vormt illegale visserij een gevaar voor de veiligheid van onze legale vissers, die eveneens sterk benadeeld worden door oneerlijke concurrentie.

Er zullen wekelijks gezamenlijke vaarpatrouilles uitgevoerd worden door de verschillende controlerende autoriteiten onder coördinatie van de Kustwacht Suriname. De overige controlerende autoriteiten, met name de Marine en de Maritieme Politie bieden hun ondersteuning middels terbeschikkingstelling van manschappen en materieel.

De effectieve aanpak van illegale visserij moet resulteren in het verlagen van de grote druk die wordt uitgeoefend op onze visserijbronnen en verhoging van de aanvoer van vis in Suriname. Dit zal mogelijkheden creëren voor investeringen in de visverwerking met als gevolg, meer werkgelegenheid, verhoging export en meer deviezeninkomsten.

Gezien de bedreigingen welke IOO visserij vormt, is het noodzakelijk dat de controle patrouilles structureel plaatsvinden, echter is daaraan een hoog prijskaartje gekoppeld. Voor de continuering en optimalisering van de controle op het water is het van eminent belang dat hiervoor de nodige financiële middelen worden vrijgemaakt.

LVV-minister Parmanand Sewdien geeft aan dat een effectievere aanpak van de illegale visserij prioriteit is binnen het visserijbeleid van het ministerie en dat dit initiatief een grote stap is duurzaam beheer van de visbestanden van Suriname te garanderen.

27 REACTIES

 1. dom gelul allemaal weer

  “Het vormt een ernstige bedreiging voor instandhouding van onze visbestanden.”

  en dan ga je 150 guyanese vissers toestemming geven om te gaan vissen in surinaamse wateren?
  en waar komt dan opeens die 2.4M srd vandaan die ermee gemoeit is?

  dit hele verhaal stinkt als rotte vis

  waarom krijgen guyanese vissers toestemming om te vissen in surinaamse wateren?
  lijkt me sterk dat er geen surinaamse vissers zijn die dit willen doen.
  guyanese vissers nemen hun gevangen vis mee naar………… jawel guyana
  wat een idioten die dit allemaal weer verzonnen hebben met een infantiel verhaaltje eromheen
  wie is degene die dit keer de steekpenningen gekregen heeft?

  “duurzaam beheer van de visbestanden van Suriname te garanderen.”
  en voor de problemen aangepakt zijn al 150 buitenlandse vissers toestemming geven?
  deze regering denkt echt dat de bevolking dom is? en in hun achterlijke infantiele praatjes gelooft?
  enige wat deze regering doet is het land verder naar de klote helpen en zichzelf verrijken
  deze regering is gewoon bouta 3


  Maak melding

 2. Surinamers gunnen elkaar niks. Er zijn inderdaad mensen van eigen bodem die al jaren vragen om een visvergunning, meerdere generaties doen zelfs aanvraag, maar tot de dag van vandaag niks.
  Buitenlanders en politiek gelieerden krijgen het wel…

  Deze regering zou juist de voorrang aan Surinamers moeten geven. Geen goede ontwikkeling.


  Maak melding

 3. 26 augustus 2021 At 19:42
  Je opmerking moet nog beoordeeld worden
  Het gaat om illegale visserij.
  Dat er vergunningen zijn afgegeven, heb ik geen moeite.

  Later, lees ik van de heer: directeur zonderbedrijf, of ook Surinaamse, vissen zijn met vergunningen om in de water van onze buurlanden te mogen vissen.

  Van waar komt het geld, voor u een vraag en voor mij een weet.
  Onze regering, werkt hard om ons een redelijke toekomst te bieden.


  Maak melding

 4. Weer een nieuwe afleidingsmanoeuvre van Santokhi en zijn regering. De kustwacht gaat stropers uit onze viswateren weren zodat Guyanese vissers alle ruimte krijgen om onze visgronden leeg te halen. Santokhi heeft bij het nemen van deze beslissing m.b.t. de Guyanese vissers het Surinaams parlement niet eens geraadpleegd. In de bananenrepubliek is alles mogelijk.


  Maak melding

 5. Jo sebrefata, je laat je opnieuw denigrerend uit over Suriname. Bah, slechte inborst net als je gotrofather opa D, verkrachter en drugsdealer en moordenaar. Was jehovah smoel nooit meer overzicht Suriname, jo nederlander . Je bent opnieuw ontmaskerd als anti-surinaams ,pseudonoom.


  Maak melding

 6. @leek
  “Onze regering, werkt hard om ons een redelijke toekomst te bieden.”

  droom lekker verder
  er is nog steeds geen verhoging van productie na een jaar..
  dus deze regering gaat niets klaarmaken
  als je niets produceert of in de tussenhandel zit…. gaat je economie DOOD
  nog steeds snappen sommige domme personen als leek dat niet


  Maak melding

 7. illegale visserij is nog steeds niet opgelost en dan een extra 150 vissers toelaten op je visgronden?
  dus er wordt dan nog meer vis uit de zee gehaald? dus de visstand wordt nu helemaal afgebroken door deze regering
  deze klote regering geeft zelf toe dat illegale visserij het land geld kost
  maar voor het probleem opgelost is laten ze wel andere toe om suriname leeg te vissen?
  die vetnek van een chan heeft weer lekker steekpenningen in zijn zak kunnen steken tijdens dat dure uitje naar guyana. zal me niets vebazen als die guyanese trut van hem er een hand in heeft gehad


  Maak melding

 8. Illegale goudwinning, illegale houtkap, illegale visserij, criminaliteit, verkeers gevaar, geen respect voor staatseigendommen, covidregels langzaam maar zeker richting Haiti of Somalie. Denken jullie echt dat er ooit ontwikkeling in Suriname kan komen?


  Maak melding

 9. @RobG

  Begrijpend lezen is moeilijk:
  Die 150 of meer Guyanese vissers die zijn er al en die vissen op vergunningen die Surinaamse stromannen (NDP) goedkoop toegewezen gekregen hebben en daarna duur doorgeven aan Guyanese Vissers.
  Die Vis verdwijnt nu allemaal naar Guyana.
  De stromannen worden nu uit het systeem gehaald. De Guyaneese vissers kunnen nu direct bij een Surinaams staatsbedrijf de vergunningen aanvragen en en worden verplicht de Vis nu in Suriname aan de wal te brengen.

  Jammer voor de stromannen en goed voor de Surinaamse economie RobG.

  Natuurlijk gaat er iets mis maan minder dan toen de Stromannen binnenliepen en de Vis niet in Suriname aan wal kwam maar in Trinidad of Guyana.


  Maak melding

 10. @Jojo, ook ten tijde van de regering Venetiaan waren Guyanese vissers actief in de Surinaamse wateren. Dat er Surinamers zijn die hun visvergunning verpachten aan derden is niet van deze tijd. Brunswijk heeft duizenden hectaren grond i.v.m. zijn goudconcessies. Maar hij verpacht de grond aan derden terwijl anderen in deze gebieden rechten van hem gebruiken voor de houtkap.

  In de jaren 70 en 80 gebeurde dit ook al met Surinaamse visvergunningen. Maar nu wilt u de indruk wekken alsof het door de NDP komt. Waarom krijgen de Guyanezen wel deze vergunningen en de Surinamers die graag een vergunning willen hebben komen hier voor niet in aanmerking. Wat Santokhi heeft gedaan is contra het Surinaams belang.
  Er is mijn inziens meer aan de hand. Als 150 Surinamers deze visvergunning zouden krijgen waren er 150 minder werkelozen in het land. Ik vermoed dat er financiële belangen van Friends & Family de doorslag hebben gegeven. Ik kan het niet begrijpen dat de regering deze handeling verricht terwijl er Surinamers zijn die graag zouden willen vissen. De transparantie is zoek.


  Maak melding

 11. Nou, nou, nou . Jojo profileert zich als zegsman van de regering Santokhi op waterkant. Hij is hier om het volk te misleiden met zijn beweringen. Het zaakje rond de vergunningen stinkt naar verrotte vis. Het is allemaal eigen belang. Hoe is dit mogelijk. De VHP er Jogie is voorzitter van de conversie commissie die huurgrond om moet zetten in eigendom. Onder de regering Venetiaan is Jogie in het bezit gekomen van 67000 ha grond. Het gerucht doet de ronde dat hij nog veel meer grond in zijn bezit heeft. Sommige mensen beweren dat Jogie ruim 100.000 ha grond van Venetiaan in zijn bezit heeft. De kleine man kan niet eens een stuk grond van 20 bij 20 meter krijgen. Hoe is dit mogelijk. Nu is hij bezig om met zijn partij de VHP met steun van Abop, NPS en PL deze gronden via het parlement om te zetten in een wet die de bezitters het eigendomsrecht verschaffen. Nu kan men zien hoe corrupt de NPS onder Venetiaan is geweest en hoe corrupt de regering Santokhi is.


  Maak melding

 12. huurgrond omzetten naar eigendom?
  dan wel de correcte prijs er voor betalen
  tevens zou er een vereiste moeten zijn dat desbetreffende grond 20 jaar bewerkt cq bewoont oid is geweest
  anders gewoon alle huurgrond die niet gebruikt worden terug vorderen en herverdelen aan mensen die een aanvraag hebben lopen


  Maak melding

 13. robg is al bang van een guppie en een goudvisje , als hij ernaar kijkt gaat hij met zijn ratten staart tussen zijn pootjes er van door , ja mensen hier op WTK robg is een bangerik en een schijterd , en robg , JoJo verteld het goede verhaal over die visvergunningen , jou paarse ndp-ers zijn ervan door gegaan met die vis en de opbrengst ging in hun eigen zakken
  robg jij moet eens alle berichten wat over illegaalvissen wordt geschreven lezen en bestuderen, nou je zal versteld staan dat jij vele opgepakte stropers van de ndp dan zal zien bij naam


  Maak melding

 14. dikkedeur , wat een verhaal , ben jij een beunhaas of zo , want als directeur zonder iets spreekt jij allemaal onzin
  jij bent tegen bouterse en tegen santokhi , wie zal dan volgens jou de kar moeten trekken , toch niet jou want dan is Suriname in een dag naar de kloten


  Maak melding

 15. @wat
  Het valt je toch op dat de personen die aan discussie deelnemen, normaal reageren op het onderwerp, opvallend genoeg, kan ik van jouw nergens iets zinvols waarnemen, dan anderen corcieren op taal fouten, met een container aan beledigingen, als hier iemandt daarvoor onderscheiden moet worden dan ben jy dat.


  Maak melding

 16. browny dat jij dat zegt , wat jij schrijft valt op , jij schrijf ij met de griekse Y , en jij (jy dan begrypt jy het) dat jij niet van vis houdt en alleen maar de paarse ratten liefkoost ( holmaatje he) , en wat is corcieren , en je zegt een container aan beledigen , moet zijn een container vol beledigen , maar ja na de eerste beledigen staat jij al schaakmat ( weet je wat dat is ) dus jou discussie zal geen zoden aan de dijk brengen , maar dat begrijpt je ook niet , zoden is geen zaden hoor , ja zonder y he


  Maak melding

 17. Als bijv. Het staatsbedrijf Sail de 150 vissersboten krijgen en ook de vangst na een trip krijgen dan kan de export van vis toenemen voor Su. Controle van de boten kan door middel van GPS bijv. gebeuren. Als zij de Su. wateren verlaten gedurende een trip en dan terugkeren moeten hun vergunningen ingetrokken worden. Als ze geen monitoring apparaat in hun boot willen dan moet hun vergunning ingetrokken worden.

  Bij het inleveren van vangst bij Sail worden zij betaald. Met de export krijgt Su betaald. Als de export cijfers van Guyana hoog blijven dan stelen ze vis van ons. We moeten hun vissers dan eruit gooien.

  De ndp middelmannen gaan hard vechten om hun njang te houden. Thoki moet laten zien dat hij geen sufferd is die met zich laat zollen zoals hij in Guyana liet zien.


  Maak melding

 18. Jojo laat geen moment onbenut om met zijn poep te gooien naar de NDP. Lees onderstaand artikel hoe de NDP denkt over het vertrekken van de visvergunningen aan Guyanezen. De Surinaamse belangen worden goedkoop van de hand gedaan.

  NDP-fractieleider Rabin Parmessar is er geschokt over dat president Chan Santokhi overeengekomen is in Guyana, om visvergunningen te verstrekken aan Guyanese vissers. Hij citeerde donderdag in De Nationale Assemblee uit de Guyanese media dat het gaat om 150 visvergunningen. Assembleevoorzitter Marinus Bee wees hem er op dat het een conventie is om geen media te citeren. Assembleelid Mahinder Jogi (VHP) stelde voor om te wachten tot de presidentiële delegatie later op de dag teruggekeerd is.

  Later toonde Parmessar aan dat het verstrekken van de vergunning in januari 2022 ook in de gezamenlijke verklaring van de twee presidenten staat. Hierin is opgenomen dat de betreffende ministers zich zullen inzetten voor de afgifte van SK-visvergunningen aan de Guyanese vissers, rekening houdend met het vastgestelde quotum aan Surinaamse zijde.

  Parmessar zegt aan Starnieuws dat hij dit vreselijk vindt. “Het is intriest en een dolksteek naar onze vissers en visgronden. Ik roep onze vissers en alle Surinamers op om heftig hiertegen te protesteren,” zegt Parmessar. Hij had enkele dagen geleden ook al hiervoor gewaarschuwd. Dat Guyanezen de dupe worden van afpersers, stelt Parmessar “dat het niet ons probleem is”. Hij vraagt zich af “of Guyana Tigri gaat ontruimen, omdat wij daar een probleem mee hebben”.


  Maak melding

 19. Sopi sjorrie, bobo parmessar lult slap, jij lult slap. Opa D is slap. Vraag maar aan ingrid . In die 10 jaar dan de ndp aan de macht was, hebben ze ietsje aan tigri gedaan? Géén ene moer. Parmessar probeert de aandacht van zich af te leiden over zijn 3 dubbele salarissen en jij lult over grondcorruptie. Laatste erg een grote corruptie onderzoek plaatsvinden vanaf 1975. Dan zullen we zien, wie de echte corruptelingen zijn. Wie schuldig is, voor het gerecht brengen .wat zal het paars kleuren in het beklaagdenbankje en de zittingen kunnen plaatselijk in ocer. Maar ja, sopi sjorrie blijft in ptata brallen.


  Maak melding

 20. RobG 27 augustus 2021 At 08:30
  Jojo laat geen moment onbenut om met zijn poep te gooien naar de NDP. Lees onderstaand artikel hoe de NDP denkt over het vertrekken van de visvergunningen aan Guyanezen. De Surinaamse belangen worden goedkoop van de hand gedaan.

  NDP-fractieleider Rabin Parmessar is er geschokt over dat president Chan Santokhi overeengekomen is in Guyana, om visvergunningen te verstrekken aan Guyanese vissers. Hij citeerde donderdag in De Nationale Assemblee uit de Guyanese media dat het gaat om 150 visvergunningen. Assembleevoorzitter Marinus Bee wees hem er op dat het een conventie is om geen media te citeren. Assembleelid Mahinder Jogi (VHP) stelde voor om te wachten tot de presidentiële delegatie later op de dag teruggekeerd is.

  Later toonde Parmessar aan dat het verstrekken van de vergunning in januari 2022 ook in de gezamenlijke verklaring van de twee presidenten staat. Hierin is opgenomen dat de betreffende ministers zich zullen inzetten voor de afgifte van SK-visvergunningen aan de Guyanese vissers, rekening houdend met het vastgestelde quotum aan Surinaamse zijde.

  Parmessar zegt aan Starnieuws dat hij dit vreselijk vindt. “Het is intriest en een dolksteek naar onze vissers en visgronden. Ik roep onze vissers en alle Surinamers op om heftig hiertegen te protesteren,” zegt Parmessar. Hij had enkele dagen geleden ook al hiervoor gewaarschuwd. Dat Guyanezen de dupe worden van afpersers, stelt Parmessar “dat het niet ons probleem is”. Hij vraagt zich af “of Guyana Tigri gaat ontruimen, omdat wij daar een probleem mee hebben”.
  ==============================

  Dit is spijkers op laag water zoeken door die smerige paarse rioolrat RobG.
  Volgens mij heeft Jojo het belangrijkste deel al geprobeerd uit te leggen, maar onze nep intellectuele econoom c.q. zelfbenoemde luchtverkeersleider wil daar consequent niets van begrijpen. Hij blijft met modder gooien en ook nog voorbeelden van zijn holmaatje die andere paarse rioolrat. Gemakshalve wordt vergeten dat het verhandelen van goedkope visvergunningen is begonnen tijdens het bewind van deze paarse rioolratten. En RobG, om even je huiswerk af te maken, ga eerst uitzoeken hoeveel van de vissers voor de kust van de Surinaamse wateren DAADWERKELIJK de Surinaamse nationaliteit hebben. Alle Surinaamse boten met hun Surinaamse vlag hebben wel één of meerdere Guyanese of Haïtiaanse vissers aan boord.


  Maak melding

 21. Dit zaakje van de Guyanese vingers stinkt behoorlijk. De visserij wereld in Suriname is woedend.Sedert vorig jaar is de Guyanese regering bezig om de Surinaamse regering over te halen de 150 Guyanese vissers aan een Surinaamse vergunning te helpen. Het overgrote deel van de vangsten vond plaats op de Corantijn en voor de kust van Nickerie. De vangsten van deze vissers werden naar Guyana en Trinidad gesmokkeld. De Surinaamse vergunninghouders waren bijna allen Nickerianen die de licenties onderverhuurden aan Guyanese vissers.

  De Guyanese visserij-industrie levert Guyana een omzet van 16 miljard Guyanese dollars op. Dat is ruim 10 procent van het BNP van Guyana. Deze sector is heel belangrijk voor de Guyanese economie. De Guyanezen visserij in Suriname levert een belangrijke bijdrage aan het BNP van Guyana. Het verhaal van Santokhi dat de Guyanezen de vis aan Suriname gaan leveren is een grote leugen. Met de constructie van Santokhi mogen Guyanezen nu legaal vissen in Surinaamse eateren.De illegale uitvoer van Surinaamse vis naar Guyana moest geformaliseerd worden. Al ruim voor de komst van Santokhi in Guyana werd ruim aandacht aan dit vraagstuk geschonken. Niet Surinamebwordt er beter van. Het Surinaamse volk wordt belazerd door de VHP.


  Maak melding

 22. Het moet voor een ieder ook duidelijk zijn dat door de Guyanese olie activiteiten op zee het visgebied voor Guyanese vissers kleiner is geworden. Men zocht dus ook naar alternatieve vismogelijkheden voor deze Guyanese vissers. Dit onderwerp stond zeer hoog op de Guyanese agenda. Alle Guyanese kranten maakten er melding van. Reikhalzend uit naar de ontmoeting van Santokhi met president Ali van Guyana.


  Maak melding

 23. Sewdien: Guyanezen kunnen vissen via staatsbedrijf
  21 Aug, 03:46
  Minister Parmanand Sewdien van LVV legt uit dat Guyanezen geen visvergunning krijgen, maar via een staatsbedrijf kunnen vissen in Surinaamse wateren. Zo worden stromannen uitgeschakeld. (Foto: René Gompers)

  Guyanezen vissen al jaren in de Surinaamse wateren op basis van vergunningen van stromannen. Hierover had de Guyanese president Irfaan Ali tijdens zijn bezoek vorig jaar november, de regering gevraagd voor een oplossing. President Chan Santokhi en minister Parmanand Sewdien van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) hebben bij terugkeer uit het buurland aangegeven dat er geen vergunningen aan Guyanese vissers verstrekt zullen worden. Sewdien legt uit dat ze via een staatsbedrijf geaccommodeerd zullen worden.

  De minister duikt de historie in. De ordening van de sector is in 2007 gestart. Er zijn afspraken gemaakt met LVV en de private sector. In 2013 is een Visserij Management Plan gefinaliseerd met steun van de Europese Unie. Ook is goedgekeurd wat de quota zijn voor verstrekken van vergunningen voor diverse categorieën. Sewdien zei dat in 2014 lukraak vergunningen zijn verstrekt, waarbij er een verdubbeling van het aantal vergunningen heeft plaatsgevonden. Een deel van deze vergunningen is via stromannen bij de Guyanese vissers beland.

  De Guyanese president schat dat het gaat om ongeveer 150 vissers. Terwijl in Suriname tussen de US$ 100 en US$ 150 wordt betaald voor een vergunning, moeten de Guyanezen bij de stromannen tussen US$ 2.500 en US$ 4.000 betalen. Dat is zwaar voor de vissers. Nagegaan is hoe de stromannen kunnen worden uitgeschakeld. Volgens de visserijwet kunnen buitenlanders die geen ingezetene zijn, geen vergunning krijgen. Zij voldoen niet aan de voorwaarden die gesteld worden.

  Een optie die geboden kan worden is dat een staatsbedrijf wordt aangewezen dat een overeenkomst aangaat met de Guyanese vissers. Zij moeten de vis ook naar Suriname brengen, want nu is dat niet het geval. Het aantal vergunningen wordt niet verruimd. Alleen de stromannen worden geëlimineerd met het voorstel dat op tafel ligt. De Guyanese vissers worden uit de illegaliteit gehaald, stelt de bewindvoerder op LVV.

  Bron: Starnieuws

  RobG, dit had je kunnen lezen.
  JoJo heeft het wel gedaan en pronk nu met andermans veren ten koste van jou.
  De anderen hier op WKT die met veren strooien hadden het ook kunnen lezen en zouden dan de echte bron weten.

  Overigens een nogal zware aantijging dat de stromannen bestaan uit de aanhang van de NDP. Trouwens heeft deze Minister niet een privé belang in de visserijsector!!!

  Vraag mij nog steeds af hoe het kan dat de top van deze Coalitie goed geboerd heeft ( net als de tegenpolen in de NDP, maar wel veel minder) onder het 10-jarig (zeer slechte) bewind.
  Het OM wil/moet alles (onder anderen salarissen, privé bezittingen) publiekelijk maken, van Coalitie én oppositie, kan het volk eindelijk zien wie de grootste profiteurs zijn. Benne benieuwd baia👊🏽

  Valt dit ook onder spijkers op laag water zoeken of is dit alleen een hobby van de aanhangers van de NDP.


  Maak melding

 24. Nee pony, ik ondersteun het van harte .zo’n grootschalig corruptie onderzoek vanaf 1975. Je zoekt geen spijkers op laag water . Dan zullen we idd zien, wie wie is.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.