IDB zegt Suriname 570 miljoen US dollar toe

41
us dollars

De Inter-American Development Bank (IDB) zegt Suriname 570 miljoen US dollar toe voor de komende drie jaar. Zoals de IDB aangeeft, is te verwachten dat Suriname in 2021 reeds 150 miljoen US dollar (3,2 miljard Surinaamse dollar) tegemoet kan zien.

Suriname voert al enige tijd gesprekken met de IDB. Het bereiken van een Staff Level Agreement met het Internationaal Monetair Fonds (IMF) heeft de deur geopend om met de IDB en de Wereldbank concreet over een ondersteuningspakket te praten. Met de IDB zijn de gesprekken zeer vlot verlopen en recent heeft de IDB in een brief aan minister Achaibersing van Financiën en Planning haar intenties bekendgemaakt. De middelen van 570 miljoen US dollar (omgerekend 12 miljard Surinaamse dollar) zijn bedoeld om Suriname te ondersteunen met het herstel en de hervorming van de economie.

De IDB geeft in een formele brief aan dat Suriname op 500 miljoen US dollar kan rekenen, nadat het IMF het programma voor Suriname heeft goedgekeurd. Die goedkeuring wordt in september verwacht. Het bedrag van 500 miljoen US dollar is opgesplitst in een deel van 450 miljoen US dollar voor een PBP-programma van 3 jaar, met een eerste uitkering van 100 miljoen US dollar in 2021. PBP staat voor Programmatic Policy-Based Loans, dat wil zeggen een lening die gekoppeld is aan een programma voor hervormingen en institutionele versterking. In dit geval gaat het om het Herstelplan en het IMF-programma. Het ander deel van 50 miljoen US dollar betreft een speciale ontwikkelingslening (Special Development Loan), wat een vorm van begrotingssteun is en bedoeld voor 2021.

Naast de ondersteuning van de IDB die vrijkomt nadat het IMF in september het Suriname-programma heeft goedgekeurd, stelt de IDB los daarvan nog 70 miljoen US dollar beschikbaar voor ondersteuning aan drie nieuwe programma’s. Deze zijn het Sociaal Vangnet ten behoeve van kwetsbare groepen (30 miljoen US dollar), een programma ter verduurzaming van de overheidsfinanciën ten behoeve van economische ontwikkeling (30 miljoen US dollar) en een programma ter afstemming van de arbeidsmarkt op de vraag van nieuwe industrieën zoals olie en gas (10 miljoen US dollar).

De IDB geeft verder aan dat er hard en goed is samengewerkt met het Surinaamse team, waardoor de middelen vrij snel beschikbaar kunnen komen. De ondersteuning van de IDB komt dus naast de toezegging van het IMF van 690 miljoen US dollar (14,6 miljard Surinaamse dollar) voor de periode 2021-2023. Verwacht wordt dat de Wereldbank binnenkort net als de IDB concreet haar ondersteuning aan Suriname kenbaar zal maken.

Het Ministerie van Financiën en Planning heeft met genoegen kennis genomen van de ondersteuning van de IDB. De steun zal goed gebruikt worden in het kader van de uitvoering van het Herstelplan.

41 REACTIES

 1. Ziet er goed uit , maar het was niet nodig geweest als de vorige regering niet al die leningen had aangegaan , en tot vandaag weten we niet waar al dat geleende geld is heen gegaan , wat wel waar is dat velen van de vorige regering zich zelf verrijkt hebben maar die gaan nog voor de bijl , en is die boefdraad nog steeds niet opgespoord , want als je deze Dagobert Duck in handen hebt en je zet hem op zijn kop dan zal er veel geld uit zijn zakken rollen en dan is dat het begin.


  Maak melding

 2. Al deze zogenaamde mooie planen zyn voor een programma van de IMF om op sluwe wyze onze oliedommen zoals( WAT )te misleiden ,want de bevolking zal arm blyven en zullen pakket verslaafd raken want dat is wat ze de komende twintig jaar zullen krygen


  Maak melding

 3. We mogen dankbaar zijn dat de beruchte triple B, Bouta, Brampie en Boefdraad het niet meer voor het zeggen hebben in het land en ze daarom met hun tengels niet aan dit geld kunnen komen om het te laten verdwijnen in hun bodemloze put.


  Maak melding

 4. We hebben sinds kort een minister voor guyanese zaken ,en is ook president van suriname.
  Deze man wekt de indruk meer met guyana bezig tezyn dan met de werkloosheidt die tot criminaliteit leidt in Suriname,hy wil zelfs een brug bouwen om meer criminaliteit te importeren


  Maak melding

 5. @Robles

  Waarom had je geen commentaar op de regeringen Bouterse die maar bleven lenen?
  Of bestond toen wel gratis geld?
  Kom niet met het afgezaagde dat er niet teruggekeken mag worden, want tot 13 maanden geleden waren Bouterse en zijn clan nog aan het regeren. In de geschiedenis is dat nog steeds recent geleden.


  Maak melding

 6. Terugkijken levert meestal weinig op. Vooruit kijken wel. Als ik dat doe dan hoor ik steeds maar weer de gelden van de toekomstige olievoorraden voorbij komen. Kennelijk is iedereen vergeten dat Su pas meeparticipeert in de opbrengsten als er 2,5 miljard wordt opgebracht. Dus op dit moment mag je alleen rekenen met een opbrengstpercentage van 5%, hetzelfde als met goud. Nog afgezien van vraag en aanbod tegen die tijd is de vraag nu al gerechtvaardigd wie dit op moet brengen. De winsten van Staatsolie zijn als garantie gesteld voor leningen. M.a.w. moet Su de komende 5 jaar 2,5 miljard Oppenheimer en 2,5 miljard investeringen ophoesten. Dan laat ik de binnenlandse “lijken” maar achterwege.


  Maak melding

 7. De realiteit begint tot het kabinet Santokhi – Brunswijk door te dringen. Er zullen nog vele leningen na deze volgen. Zij hebben de Surinaamse gemeenschap een worst voorgehouden die zij maar even snel met diaspora kapitaal zouden financieren. Zo simpel gaat het niet. De gelden die zij nodig hebben halen zij thans weg bij de bevolking. Onder de regering Bouterse betaalde men SRD 5,25 voor een liter diesel. Nu betaalt de gemeenschap SRD 17,95 voor een liter diesel Komt mij dan niet vertellen dat het de schuld is van de regering Bouterse. Ik hoop dat de bevolking dit niet langer pikt en dit kabinet dwingt om af te treden. Zij zullen natuurlijk de schuld geven aan de NDP. Een ding is duidelijk. Zij voelen de hete adem van de NDP in hun nek.


  Maak melding

 8. Een paar onder ontwikkeld mensen reageren hier?
  Vooral als het om geld/ deze regering santhoki brunswijk gaat de staatkas niet plunderen zoals bouta adhin misikaba simons bouva/ dat gedaan heeft. Toen bouta geld gestolen heeft niemand door dat er 4 miljard het is toegekend om het stiekem gebeurde/ regering brunswijk santhoki heeft openlijk gezegd dat geld is geleend/ onder bouta hoorde je niks wel gesprekken/ maar niet vertellen hoeveel geld is overgemaakt naar Suriname/
  Dus regering santhoki is geen nationale dieven partij/ alias ndp/ dieven ongeschoold criminelen zijn het?


  Maak melding

 9. Economische hervormingen in Suriname hebben alleen nut bij verregaande politieke hervormingen. Het allang failliete politieke bestel moet volledig op de schop. Het ene sluit het ander niet uit.


  Maak melding

 10. De paarse groupies zijn ook uit hangmat vervallen. Het land is naar de verdommenis geholpen door de misdadige Bouterse Maffia Clan. Kasreserves, pensioen / zorg gelden en goudvoorraaden zijn als sneeuw voor de zon verdwenen. Schulden stapelen zich op met een op vluchtgeslagen Minister van financien. Tel daarbij op dat de koers op hol geslagen is alsmede groot aantal veroordelingen binnen de Bouterse Clan. En dan heb ik het niet eens over de talloze beloftes die zijn gedaan want laten we eerlijk zijn, Suriname is alles behalve in Dubai beland. Die 18.000 huizen incl 8 flats van 250 wooneenheden (elk 2.000 wooneenheden) zijn alleen zichtbaar op maquettes. En nog lopen de hersenloze paarse groupies achter Bouterse en zijn Maffia maatjes aan.


  Maak melding

 11. Robg
  Let op je eigen worst. Je blijft maar uit je nek kletsen. Ga economie studeren. Kom je nog terug naar Sur om te laten zien hoe het moet? Ik denk het niet, want je mist dan uitkering en alle toeslagen. Je zou ook in Sur kunnen helpen met het gratis geld dat krijgt.
  Ben je eigenlijk een pelsrob of een zeerob. Je zou naar Harderwijk kunnen gaan om toeristen te vermaken. Dan werkje tenminste voor je geld. Als je op vakantie wil gaan, boek een enkele reis naar robben eiland bij Z. Afrika. Ben je dichtbij je oorsprong en kan je je aansluiten bij Mugabe en boko haram. Zo’n leven past precies bij jou en kan je je gal spuien bij de moordenaars en verkrachters. Veel succes op Robben eiland.
  Ned heeft zulke kwallen niet nodig.


  Maak melding

 12. Paarse djamoe edes, ga liever naar ocer en leonsberg en vraag daar:PE A MONI DE EN PE BOEFDRAAD DE? En als jullie lijders zo integer en eerlijk zijn. Dan vertellen je jullie haarfijn, wat ze met die 4 miljard us dollar hebben gedaan en waar de schoonzoon van opa D is. Want dat zijn deze beste lijders, die we ooit in Suriname hebben gehad. En toen werden jullie wakker uit dienst nachtmerrie, paarse djamoe edes.


  Maak melding

 13. RobG 24 augustus 2021 At 08:37
  De realiteit begint tot het kabinet Santokhi – Brunswijk door te dringen. Er zullen nog vele leningen na deze volgen. Zij hebben de Surinaamse gemeenschap een worst voorgehouden die zij maar even snel met diaspora kapitaal zouden financieren. Zo simpel gaat het niet. De gelden die zij nodig hebben halen zij thans weg bij de bevolking. Onder de regering Bouterse betaalde men SRD 5,25 voor een liter diesel. Nu betaalt de gemeenschap SRD 17,95 voor een liter diesel Komt mij dan niet vertellen dat het de schuld is van de regering Bouterse. Ik hoop dat de bevolking dit niet langer pikt en dit kabinet dwingt om af te treden. Zij zullen natuurlijk de schuld geven aan de NDP. Een ding is duidelijk. Zij voelen de hete adem van de NDP in hun nek.
  ========================================

  RobG, nog steeds aan de pillen en aan het hallucineren? Als er iemand volledig de realiteit kwijt is, dan ben jij het wel. Je zou als hooggeschoolde econoom wel het verschil moeten kunnen zien tussen ongeoorloofde consumptieve leningen, genomen tegen hele hoge rente vergoedingen, waarvan uiteindelijk de gelden in de zakken van die paarse strontvliegen verdwenen en leningen genomen door een kundige regering onder de huidige omstandigheden met een relatief lage rente om te corrigeren wat jou paarse kornuiten allemaal fout hebben gedaan. Met de nadruk op het laatste “om te corrigeren wat jou paarse kornuiten allemaal fout hebben gedaan”. Toen ze zelf niet meer tegen hele hoge rente percentages konden lenen en stelen, zijn ze gaan graaien in de spaarcentjes van het volk.
  Als je nog steeds het verschil niet kan zien, moet jij maar je bull inleveren en voor eeuwig je vieze vuile paarse smoelwerk houden en lekker weer onder die gore steen van je wegkwijnen.
  Ik zal maar niet proberen te reageren op de rest van die paarse meute hier, die zijn nog stommer dan die vieze vuile paarse rioolrat RobG.


  Maak melding

 14. De vakbond leiders zijn u al bezig met het uitdelen van het geld er wordt 85% loonverhoging geëist aan ambtenaren. In Bouta tijd durfde de vakbonden hun mond niet te openen, mede door hun te doen is het land vandaag de dag bijna economisch failliet . De ambtenaren moet 85% harder gaan werken ipv loon eisen. Sorry mensen bijna alle vakbond leiders zijn afro afrikaan, deze mensen zijn liever lui dan moe ze willen alles gratis.


  Maak melding

 15. RobGay…….4 MILJARD aan schulden achtergelaten door VLUCHTELING HOEFDRAAD. Koers in 2010 bij aantreden van de meervoudig veroordeelde misdadiger Bouterse en zijn NDP-maffia, 2,8, in2020 nadat deze criminele bende werd uitgekotst bij de verkiezingen, was de koers 20.0. Leg mij maar uit….ongeschoolde paarse kaffer.


  Maak melding

 16. Dit Vindt Ik Fantastisch Nieuws. Ik Hoop Dat Minister Van Financien Sterk Blijft En Zijn Kop Erbij Houdt . De Rekenkamer Moet Goed Functioneren.

  Er Lopen Een Paar Hyenas Daar Op Het kabinet Van De President.. Ik Hou Mijn Hart Vast Dat Een Deel Van Dat Geld Gaat Verdampen.

  Bepaalde VHP ers Mag En Moet Men Nooit Met Geld Vertrouwen


  Maak melding

 17. Zachte heelmeesters maken stinkende wonden.
  Deze regering moet meteen hard optreden tegen dit soort uitwassen van de bonden. Het moet eens een keer ophouden met dreigementen en vragen naar ongebreidelde loonsverhogingen door de vakbeweging. Al deze vakbondsleiders zijn stuk voor stuk stromannen van de NDP die weer chaos proberen te brengen in het land. Precies zoals ze zelf vinden dat ze hun rechten gebruiken om van alles te eisen, vergeten ze hun plichten om met gedegen oplossingen te komen voor de problemen die er in het land zijn.


  Maak melding

 18. Stel nou dat de regering alles goedkoop en gratis zou maken. Wat dan? Dan zou het land een enorme schuld opbouwen en het niet kunnen terugbetalen. Gevolg? Het land zou ingevorderd (ingelijfd) worden door een ander land of door meerdere landen verdeeld worden en hun bezit worden.
  Vreemd dat de NDPérs niet tot deze conclusie kunnen komen.
  Wie alsmaar alles gratis wil hebben, pleit voor de verdeling en opheffing van het land. Ze pleiten er voor om hun land op te heffen. Ik hoop dat deze mensen – zoals RobG – dit wel beseffen.


  Maak melding

 19. keneth 24 augustus 2021 At 12:32
  De vakbond leiders zijn u al bezig met het uitdelen van het geld er wordt 85% loonverhoging geëist aan ambtenaren. In Bouta tijd durfde de vakbonden hun mond niet te openen, mede door hun te doen is het land vandaag de dag bijna economisch failliet . De ambtenaren moet 85% harder gaan werken ipv loon eisen. Sorry mensen bijna alle vakbond leiders zijn afro afrikaan, deze mensen zijn liever lui dan moe ze willen alles gratis.
  ============================

  En te bedenken dat 40 to 50% overtollig is, minimaal 60% niet voldoende efficiënt bezig is en 10 tot 20% waarschijnlijk helemaal niet op hun werk verschijnt. Waarom zou je als werkgever in hemelsnaam een loonsverhoging van 85% toekennen aan een stelletje ongeregeld waarvan je al bij voorbaat weet dat e.e.a. niet rendabel is voor het land. Neem met dat geld dan in gok om in de agrarische sector te investeren.


  Maak melding

 20. Ho-la-die-jee!

  Blij voor de suri’s die nog vertrouwen hebben. Nu kan de opbouw verder vervolgd worden.

  Ondanks een wereld pandemie, en een wereld die stil stond, heeft de regering een start gemaakt met de contouren van het land. Wat dan?
  Internationale Goodwill & imago hersteld.
  Samenwerking op economisch, gezondheid en justitieel gebied opgepakt.
  Uitgeholde gezondheidszorg draaiende houden.
  Electra en water in het binnenland.
  Voedselpakketten vanwege covid en wateroverlast.
  Steun getroffen ondernemers vanwege wateroverlast.
  Diverse lopende corruptie rechtszaken.
  Intrekken onterechte bazo kaarten en onterechte extra voorzieningen.
  Voorzichtig herstel infrastructuur.
  Regulering straat en marktverkoop.
  Salarisverhoging ambtenaren en covidgeld ondernemers.
  Regelgeving voor kinderarbeid en werkelozen.
  Districten de gelegenheid geven zelfstandig projecten in te dienen.
  Plus de toekomstige projecten.

  Je ziet wat je wilt zien.


  Maak melding

 21. Robles 24 augustus 2021 At 03:30
  “Dus weer een lening. Want gratis geld bestaat niet.”

  Correct het belangrijkste is onder welke voorwaarden en waarvoor wordt het ingezet.

  Wij kennen het hele plaatje nog niet waaronder er totaal nu al bijna $ 1.3 miljard ruimte gaat ontstaan in de komende jaren. Ruimte die niet in 1 keer binnen komt en die gemonitord gaat worden.
  weet u nog wat Bouterse deed na dat het eerste geld binnen was. Een lange neus maken naar het IMF. Waarom duurde het nu zo lang. Vanwege de lange neus.

  Het geld komt ook niet binnen als Lazard geen schulden akkoord heeft waarmee de schuld van Suriname afneemt (hair cut) over langere tijd uit gesmeerd wordt en tegen een lagere rente blijft bestaan. Ondertussen zijn de schulden met de lokale banken en de aannemers geherstructureerd. Ook wordt de brandstof schuld aangepakt.
  Dat dat heel erg pijn doet is een gegeven echter ieder wel denkend mens zal gaan inzien hoe dit zover gekomen is en ieder wel denkend mens zal gaan inzien dat de hele wereld en niet alleen China wil helpen.

  Robles wees blij met het gegeven dat in 13 maanden een regering van Rock Bo


  Maak melding

 22. De IDB zegt Su $570 milj toe en we kunnen rekenen op $500 miljoen.
  Vreemd dat waterkant het bericht plaats en ik het niet op officiële sites kan vinden.
  We hebben dit al paar keer gehoort. De acties gaan nog erger worden. Na ned wilt chan nr china en dubai. A IDB monie


  Maak melding

 23. Onder Santokhi wordt Suriname langzamerhand een politiestaat zonder vrijheden. Allerlei regeltjes, die slechts goed zijn voor enkelen. Zoals ook Nederland dat is geworden.


  Maak melding

 24. Debby-Wendie,

  Zou fijn zijn als jij eens een stukje papier neemt en door het midden een streep trekt zodat er 2 kolommen ontstaan. In het linker kolom zet je als kopje: Wat Bouterse goed heeft gedaan en de tekst van het rechterkolom wordt: wat heeft Bouterse niet goed gedaan.
  Schrijf dan in beide kolommen alles op wat in je opkomt.
  Lees het dan goed na, overdenk het nog eens en verwissel de punten desnoods van kolom.
  Ik denk dat jij dat nodig hebt om tot een gebalanceerde mening te komen.


  Maak melding

 25. @Debby

  Hoe weet jij dat de IDB Suriname $ 570 miljoen heeft toegezegd, maar dat Suriname uiteindelijk $ 500 miljoen zal krijgen.
  Jij hebt DBS gelezen? DBS is de enige krant tot nu toe die dit bericht heeft geplaatst.
  Of het op waarheid berust? Om eerlijk te zijn het Dagblad Suriname heb ik niet hoog zitten.


  Maak melding

 26. Mooi zo. Voorlopig genoeg geld dus om family and friends te accomoderen met snoepreisjes en rendabele klussen. Ik snap het wel. Je weet dat je na de volgende verkiezingen nooit meer aan de macht komt dus graai je nu zoveel mogelijk bij elkaar. Kan de volgende regering hierna nog meer troep opruimen. Wat een waardeloze strontzooi is het. Dit is nog erger dan de regering hiervoor.


  Maak melding

 27. Viyayarni 24 augustus 2021 At 16:39
  @Debby

  Hoe weet jij dat de IDB Suriname $ 570 miljoen heeft toegezegd, maar dat Suriname uiteindelijk $ 500 miljoen zal krijgen.
  =========================

  Staat op diverse nieuwssites. Even goed zoeken.


  Maak melding

 28. robles jij naait debby van achteren , ja als je het niet van voren kan , maar jij robles weet niet wat de IDB inhoudt , jij valsspeler , zegt hier vaarwel en komt terug als een aangeschoten paarse rat , jammer dat het losse flodders waren , maar als je bent aangeschoten dan valt de handdoek binnenkort definitief in de ring


  Maak melding

 29. Robles 24 augustus 2021 At 21:10
  Mooi zo. Voorlopig genoeg geld dus om family and friends te accomoderen met snoepreisjes en rendabele klussen. Ik snap het wel. Je weet dat je na de volgende verkiezingen nooit meer aan de macht komt dus graai je nu zoveel mogelijk bij elkaar. Kan de volgende regering hierna nog meer troep opruimen. Wat een waardeloze strontzooi is het. Dit is nog erger dan de regering hiervoor.
  =====================================

  Zoals de waard is vertrouwd hij zijn gasten Het accommoderen van family and friends is het DNA van die paarse meute. Dat was pas echt een waardeloze strontzooi.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.