Raad van Coöperatiewezen geïnstalleerd door minister van Arbeid

5
Raad van Coöperatiewezen geïnstalleerd door minister van Arbeid
Minister Rishma Kuldipsingh en de Raad voor Coöperatie Wezen, tijdens het onderhoud.

Afgelopen week is in Suriname de Raad van Coöperatiewezen (RACO) geïnstalleerd door de Surinaamse minister van Arbeid, Werkgelegenheid en Jeugdzaken (AW&J), Rishma Kuldipsingh. RACO is ingesteld bij Staatsbesluit van 17 mei 1994, ter uitvoering van artikel 33A van de Wet Coöperatieve verenigingen, houdende instelling van de Raad voor Coöperatiewezen (“Besluit raad voor Coöperatiewezen”) als werkarm belast met het promoten en begeleiden bij de opzet van coöperaties. De bijdrage van RACO maakt een geïntegreerd deel uit van het beleid van het ministerie van AW&J.

Volgens de International Labour Organization (ILO) worden via coöperaties wereldwijd meer dan een 100 miljoen banen in stand gehouden. Dankzij deze banen wordt bijna een kwart van de wereldbevolking onderhouden. In 2002 werd door de tripartiete partners binnen de ILO de Aanbeveling voor Bevordering van Coöperaties (No. 193) aangenomen. Het wordt nationaal erkend dat een coöperatie een effectief instrument is voor de economische sociale en culturele ontwikkeling van een land. Coöperaties kunnen bijdragen tot de vorming van hechtere en georganiseerde gemeenschappen en tot meer werkgelegenheid, toename van persoonlijke en nationale middelen en inkomen en een zelfstandig en democratisch beheerde economie.

Minister Kuldipsingh heeft aangegeven dat er tot nu toe nog geen eenduidig beleid is met betrekking tot de coöperatie wezen. De raad heeft daarom ook als opdracht meegekregen om alle actieve coöperaties met hun leden en activiteiten in kaart te brengen. Ook zal er een behoefte onderzoek gedaan worden naar expertise die er reeds is en die nog bijgeschaafd moet worden. De bedoeling is ook dat er statistieken worden bijgehouden. De raad zal verder ook zorgen voor een professionele resultaatgerichte aanpak met betrekking tot het coöperatie wezen die de samenwerking onderling stimuleert.

De raad bestaat uit: voorzitter Claudette Etnel (AW&J), secretaris Sandhya Ramdas (AW&J) en de leden Joyce Foort (De Schakel), Ixon Sanamin (ministerie van Economische Zaken, Ondernemerschap en Technische Innovatie), Irene Levant (Transport, Communicatie en Toerisme), Sharron Karsters (Landbouw, Veeteelt en Visserij), Christine Karnadi (Natuurlijke Hulpbronnen), Roy Haverkamp (Federatie van Agrariërs en Landarbeiders), Bhoelai Shamkisoor (Landbouw Coöperatie Kwatta en omstreken).

5 REACTIES

 1. Commissies hier, commissies daar, Coöperatiewezen hier , Coöperatiewezen daar noem je dit regeren.Uitkomst van deze parasieten is nul komma nul. Na een maand hoor je nooit iets van deze mensen.


  Maak melding

 2. Wat gebeurt er binnen de staats bedrijven, wat ik heb opgemerkt is dat deze coalitie, alleen maar mensen van hun soort binnen de staatsbedrijven aan banen accommoderen van Directeur tot onderdirecteur, en binnen de RVC.Zoals nu bij telessur het geval is, laten ze daarmee stoppen want op die manier werk het alleen maar irritatie en discriminatie in de hand. Dat ding moet geen Hindoestanen gedoe worden.


  Maak melding

 3. werkarm belast met het promoten en begeleiden bij de opzet van coöperaties.
  Ik ben momenteel met een onderzoek bezig waarom verenigingen en coöperaties doodgeboren kinderen zijn in Suriname.
  Mijn conclusie is dat deze rechtsvormen onderhevig zijn aan vaak onoverwinnelijke interne en externe problemen.
  Laten we met het laatste beginnen (externe problemen).
  Verenigingen en coöperaties worden opgericht om de belangen van hun leden of deelnemers te behartigen, meestal in moeilijke tijden. In Suriname is in de loop der tijden een gat ontstaan tussen enerzijds de producent (zeg maar de landbouwer) en anderzijds de consument. Dit gat is in Suriname opgevuld door de tussenhandel, die intussen een monopolistische positie heeft verworven en zal het niet accepteren dat landbouwers en boeren zich gaan bundelen met de bedoeling hun positie uit te hollen. Integendeel. Zij zal haar best doen om de coöperatie juist te breken. Denk maar aan de cocosolie-cooperatie van Coronie, die reeds lang niet meer bestaat. Is het niet de tussenhandel dan loop je de kans op politieke tegenstand. Voorbeeld: Het bedrijf van de heer E. Ruimveld, genaamd Emergo , dat de bedoeling had om met werkloze oud-militairen, ex-gunners etc. kort na de 2e wereldoorlog een machinale landbouwbedrijf te beginnen op plantage Slootwijk. Hun grote politieke tegenstander was de politicus, de heer Waller. Door haat, nijd, jaloezie etc. probeerde men de heer Ruimveld aan de kant te zetten. Gevolg: de boel donderde ineen, weg Emergo.
  Niet aantrekkelijk en onbekend.
  Surinamers houden er niet van zich te bundelen en als dat lukt zijn ze niet bereid contributies etc. te betalen, los van geld- ook een mentaliteitsprobleem.
  Om het aantrekkelijk te maken zich te bundelen zou men een coöperatie fiscaal en maatschappelijk aantrekkelijk moeten maken door middel van fiscale en andere voordelen.
  Ook de schommelende koers is een storende factor en is bron van rekenproblemen.
  Interne problemen.
  Enkele zijn al genoemd, maar de belangrijkste is de betaling aan de leden. In beginsel horen de leden een voorschot te krijgen en na afloop van het jaar een deel van de winst als afrekening. De melkcentrale betaalt haar leden slecht en niet meer dan een lage opkoopprijs. Gevolg: melkkoeien worden geslacht door de boeren om toch nog wat geld te hebben. Hierdoor vermindert de hoeveelheid melk zienderogen wat betekent dat als de coöperatieve melkcentrale het roer niet omgooit, zij gedoemd is te verdwijnen. Ook weten een heleboel Deelnemers niet wat een vereniging en coöperatie inhoudt.
  Dit betekent dat promoten en begeleiden alleen niet genoeg is om goede coöperaties in Suriname te stichten. In dit rijtje horen dus ook thuis: scholing, aanpassing wetgevingen, tegengaan scheefgroei, bescherming en een goede controle op het reilen en zeilen van deze organisaties, goed gevoerde administratie en verantwoordingen.
  Natuurlijk is dit door ruimtegebrek een behandeling van een deel van de problemen


  Maak melding

 4. weer een mis geslagen plank van de vorige regering , ja die regering had alleen maar boeven in dienst en had schijt aan de rest , die gasten hebben allemaal een denkvermogen van 0,0 zie die 16 dna ndp leden nu
  minister Kuldipsingh U bent goed bezig , U werkt , Uw vorige collega zat dagelijks in een luie stoel niks te doen


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.