Dubbele oratie aan de Anton de Kom Universiteit van Suriname

7
Adek

Op woensdag 25 augustus 2021 vindt er een dubbele oratie aan de Anton de Kom Universiteit van Suriname plaats. Als eerste zal door mevr. Lydia V. Ori Ph.D een oratie worden gehouden getiteld: ‘Klimaatbewust georganiseerde Landbouwsystemen: de toekomst voor voedselzekerheid’. Hierna zal de leerstoel ‘Agrarische Produktie met de nadruk op Klimaatslimme Landbouw’ worden ingesteld die door mevr. Ori zal worden bekleed. 

De Faculteit der Technologische Wetenschappen waar deze leerstoel bij zal worden ingesteld had als voorloper de Natuur-technische en de Technische faculteit die in 1980 ingesteld werden. De faculteit der Natuur-technische wetenschappen herbergde de studierichtingen plantaardige en dierlijke productie, landontwikkeling en delfstoffenproductie.

De faculteit der technische wetenschappen omvatte de studierichtingen bouwkunde, weg- en waterbouwkunde, werktuigbouwkunde en elektrotechniek. In 1986 zijn de studierichtingen van deze twee faculteiten opgegaan in de Faculteit der Technologische Wetenschappen. De eerste leerstoel aan de Faculteit der Technologische Wetenschappen is in 1991 ingesteld. Mevr. Lydia Ori Ph.D wordt de eerste vrouwelijke hoogleraar van deze faculteit.

De tweede oratie zal door de jongere broer van mevr. Ori, dr. Henry. R. Ori worden gehouden. Zijn oratie is getiteld: “Wat is onderwijs ons werkelijk waard? Naar een proactief onderwijsbeleid’. Dr. Ori zal de leerstoel ‘Onderwijskunde met betrekking tot Onderwijsbeleid en Onderwijsinnovatie’ aan de Faculteit der Maatschappij Wetenschappen (FMijW) bekleden.

De voorloper van de FMijW, de sociaal-economische faculteit is in 1975 ingesteld en had een sociale en economische studierichting op doctoraal en licentiaatsniveau. In 1986 zijn de studierichtingen van deze faculteit opgegaan in de Faculteit der Maatschappij Wetenschappen, waarin ook de studierichtingen Rechten en Public Administration opgenomen waren. De eerste leerstoel aan de Faculteit der Maatschappij Wetenschappen is in 1992 ingesteld. Het wordt de derde keer dat er aan de Faculteit der Maatschappij Wetenschappen een leerstoel ingesteld wordt.

7 REACTIES

 1. De universiteit moet geen Surinamers hebben die daar les geven. Ze maken er een zootje van.
  Hoeveel zie je afstuderen??? Het niveau van Adek is gelijk aan een HBO opleiding


  Maak melding

 2. Je loopt alles van Suriname af te kraken. Conclusie: je bent niets van surinaamse afkomst. Bemoei je met je eigen afkomst en je bent niets waard. Jouw niveau is geen niveau. Dus tap joe smoel in het vervolg overzicht mijn land.


  Maak melding

 3. En wat is er mis met een HBO opleiding? Nooit een HBO of universitaire opleiding genoten? In Nederland willen ze deze 2 op hetzelfde niveau waarderen. Surinamers zijn intelligent maar krijgen niet of nauwelijks de kans dit te ontwikkelen. Hoeveel sporttalent is er niet in Suriname maar hoe moet je dat rijp maken als je iedere dag moet strijden voor een bordje eten? Wat betreft de racisten, een racist zal in een multiculturele samenleving altijd geremd functioneren. Juist die persoon kan je misschien de ladder op helpen maar dat kom je nooit te weten omdat je die ene chinees, javaan of creool anders benadert. Ik ben God dankbaar dat ik in Suriname ben opgegroeid tussen alle culturen daar. Ik zie niet zwart- wit maar kan wel degenen eruit halen die het niet met me menen. Als je niet in Suriname woont, lul niet negatief over het land want je bent een lafaard die het land en volk in de steek laat.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.