Minister informeert Chinese ambassade en bedrijven over herstelplan

7
Minister informeert Chinese ambassade en bedrijven over herstelplan Suriname

Het Ministerie van Financiën en Planning heeft zaterdag een informatiesessie over het Herstelplan gehouden voor de Chinese ambassade en het Chinese bedrijfsleven in Suriname. Minister Armand Achaibersing was de gastheer van ambassadeur Han Jing en Wang Hailong, voorzitter van de Association of Chinese Enterprises in Suriname (ACES). De ACES is de overkoepelende organisatie van Chinese staatsbedrijven en particulieren in Suriname.

Achaibersing sprak de aanwezigen kort toe voordat Marten Schalkwijk, coördinator van het Herstelplan, een presentatie hield. De minister legde in grote lijnen uit waarom er een Herstelplan nodig is om de financieel-economische situatie van ons land te herstellen.

Hij benadrukte dat er intussen een aantal succesvolle maatregelen zijn doorgevoerd. De minister noemde onder meer de maatregelen die ertoe leidden dat de wisselkoers gestabiliseerd is. “Die maatregelen moesten getroffen worden, anders zouden we op een gegeven moment een wisselkoers krijgen van tussen 40 en 60 SRD voor de US dollar.”

De minister informeerde de aanwezigen ook over de onderhandelingen met het Internationaal Monetair Fonds (IMF). De minister benadrukte dat vanwege de hoge schuldenlast van Suriname er steun nodig is van het IMF om uit het economische dal te klimmen.

De regering heeft intussen al enkele maanden een Staff-Level Agreement met het fonds en rondt binnenkort de onderhandelingen formeel af. Hierna komt financiële steun in de vorm van een lening van 690 miljoen US dollar tegen een zachte rente vrij. Ondertussen zijn er ook onderhandelingen gaande met binnen- en buitenlandse schuldeisers omtrent schuldherschikking. Suriname zit opgezadeld met een schuldenlast van ruim drie miljard US dollar. Achaibersing benadrukte dat herstructurering van de schulden belangrijk is, zodat Suriname kan investeren in zijn eigen economie.

Schalkwijk ging dieper in op de huidige maatregelen, degene die nog volgen en het effect dat ze zullen hebben op de economie. Hij had het over de houtsector waarin veel Chinese ondernemers zitten. De overheid wil naar een situatie waarbij er ook eindproducten worden geproduceerd voor de export. Minister Achaibersing riep ook de Chinese ondernemers die in die sector actief zijn op, om ook daarbij een bijdrage te leveren.

Ambassadeur Jing is blij met het initiatief van het Ministerie van Financiën en Planning om de Chinese ambassade te informeren over de stand van zaken betreffende het Herstelplan. ACES-voorzitter Wang Hailong zei dat de Surinaamse overheid mag rekenen op de steun van het Chinese bedrijfsleven als het gaat om het succesvol uitvoeren van de maatregelen. ”We hebben vertrouwen dat Suriname een goeie toekomst tegemoet gaat.”

7 REACTIES

 1. ” …
  De partij illegaal hout, die onlangs werd onderschept in containers op de haven van Suriname, is van een Chinese exporteur. 
  … ”

  ” …
  De procureur-generaal bij het Hof van Justitie in Suriname verzoekt, gelast de opsporing, aanhouding en voorgeleiding van de in China Geboren verdachte Xuili Wang. De 37-jarige vrouw wordt ervan verdacht zich schuldig te hebben gemaakt aan diverse strafbare feiten.
  … ”

  China heeft veel kapot gemaakt in Suriname !

  Bullshit Bouta, Hoefdraad en Dagubert Dilip hebben foute en schadelijke deals afgesloten met China. Chineze ondernemers zijn schuldig aan corruptie !

  Wat gaat China hieraan doen ?

  Suriname en Surinamers eerst !

  Justitia Pietas Fides. Krakti !


  Maak melding

 2. @Passant
  Je bent een roepende in de woestijn maar natuurlijk heb je gelijk. Fascist Bouterse heeft Suriname leeggeroofd en laat dit land leegroven. Wat de kolonisten in 400 jaar nooit lukte is het fascist Bouterse gelukt!


  Maak melding

 3. Minister Armand Achaibersing had ambassadeur Han Jing en Wang Hailong moeten vertellen dat Suriname geen deel wenst uit te maken van de Nieuwe Zijderoute van China.


  Maak melding

 4. Dus de Surinaamse regering vindt dat China haar meester is en over de plannen op de hoogte gesteld moet worden.
  Gaan ze ook andere landen informeren of blijft het bij Massa China?


  Maak melding

 5. weer een grote fout van deze regering , jullie lijken wel kinderen om china uit teleggen over het herstelplan , die chinezen lachen jullie uit , zie de foto , de regering moeten zeggen we kunnen de schulden die bouta heeft gemaakt met china niet betalen , dus doei vertrekt u maar of ga u geleend geld maar halen bij uw vriend bouta op leonsberg , maar dat durven ze niet , de prijzen in de winkels hier worden zo dadelijk 100% duurder , de chinezen hebben een van de grootste havens van hen gesloten door dat er corona is vast gesteld , dus hun biologische wapen wat ze wilden maken slaat weer bij hun eigen toe , een zeecontainer koste vorige maand 250 US Dollar en nu 1500 US Dollar , nou alle dingen wie we de volgende maand gaan kopen , ook bij die chineese winkels worden fors duurder , die paarsen zullen wel weer zeggen de schuld van president Santokhi


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.