Elektrificatie moet ontwikkeling Alfonsdorp op gang brengen

10
Elektrificatie moet ontwikkeling Alfonsdorp op gang brengen

Alfonsdorp langs de Oost-Westverbinding in het district Marowijne beschikt over 1×24 uur stroom. Dat is ingaande zaterdag 21 augustus 2021 officieel mogelijk gemaakt nadat president Chandrikapersad Santokhi onder toeziend oog van vicepresident Ronnie Brunswijk de schakelaar overhaalde en daarmee de elektrificatie van het dorp in gebruik nam. Middels het project moet nu de ontwikkeling van Alfonsdorp op gang worden gebracht. Zo werd door de verschillende sprekers benadrukt. “Stroom heeft veel meer betekenis dan alleen verlichting door een gloeilamp, stap voor stap komt er verlichting in alle gebieden en het hele land”, aldus president Santokhi.

Hij stelde grote ontwikkelingen voor Suriname in het vooruitzicht; voor alle districten en voor alle groepen, met prioriteit voor daar waar er een achterstand is. De elektrificatie van Alfonsdorp is volgens de president verder een aanzet tot ontwikkeling en ondernemen. Het staatshoofd erkent dat de door de regering genomen maatregelen om Suriname financieel-economisch te herstellen zwaar zijn, maar beloofde dat er ook op dit vlak voor eind september verlichting gebracht zal worden voor zowel ambtenaren als zij die in de private sector werkzaam zijn. Vicepresident Brunswijk sprak van een historische dag. Hij toonde zich ingenomen met deze ontwikkeling, vooral omdat hij kind van de omgeving is. “Ik ken de ontberingen en nu ik vicepresident ben, heb ik gedacht aan Alfonsdorp en omgeving”, sprak de regeringsfunctionaris. De 1×24 uur stroom zal vooral de schoolgaanden van het dorp ten goede komen alsook de ouderen om ontwikkeling voor zichzelf en Alfonsdorp tot stand te brengen. 

“Hiermee wordt invulling gegeven aan een van de ontwikkelingsdoelen van de Verenigde Naties”, zo liet parlementsvoorzitter Marinus Bee optekenen. Hij benadrukte dat het beleid van de regering een van duurzaamheid is. “Het vraagt geduld, stabiele opbouw en een brede basis”, aldus de voorzitter van het hoogste college van staat. Hij gelooft dat de situatie van de mensen aanzienlijk verbeterd zal worden. Zij werden opgeroepen mee te gaan naar de horizon van duurzame ontwikkeling en de geboden kansen aan te grijpen. Ook directeur Thelma Douglas van Natuurlijke Hulpbronnen (NH) sprak van nieuwe kansen die het elektrificatieproject biedt aan de dorpsbewoners. Suriname is lid van internationale verdragen houdende elektrificatie en drinkwater voor eenieder. Verder zijn deze voorzieningen onderdeel van de Millennium Development Goals (MDG’s), die in 2030 bereikt moeten zijn. Het ligt, aldus de NH-functionaris, echter in de bedoeling om al in 2024 heel Suriname te hebben aangesloten op het elektriciteitsnet, wat onder meer maatschappelijke welvaart voor eenieder zal betekenen. 

Tot de rij der sprekers behoorden ook districtscommissaris Clyde Hunswijk van Marowijne Noord-Oost, parlementariër Geneviëve Jordan, EBS-technisch directeur Marcel Eindhoven, EBS-presidentscommissaris Leo Brunswijk, dorpskapitein Margriet Biswane en –bewoner Jason Karwafodi. Zowel Hunswijk als Jorden sprak van een nieuwe ontwikkeling. Zij riepen de dorpsbewoners op behoedzaam om te gaan met stroom. Directeur Eindhoven sprak van een uitdagende periode die vooraf is gegaan. Het bedrijf zal eraan werken het project te voltooien en zich inzetten ook andere gebieden op het elektriciteitsnet aan te sluiten. Presidentscommissaris Brunswijk vroeg om ook internetverbinding, televisieontvangst en een kunstgrasveld mogelijk te maken voor Alfonsdorp en omgeving. Kapitein Biswane somde een reeks van noden van het dorp en de omgeving op. Zij vroeg de regering deze zaken aan te pakken c.q. op te lossen. De dorpskapitein sprak namens de dorpsbewoners haar dank uit aan allen die de elektrificatie mogelijk hebben gemaakt. Karwafodi die als jongere van het dorp geneeskunde studeert op de Faculteit der Medische Wetenschappen, toonde zich verheugd met het moment, vooral omdat het de jongeren ten goede en kansen biedt.

10 REACTIES

 1. Waarom moet er steeds iemand van de regering aanwezig zijn wanneer er stroom of water in een of ander dorp wordt geïnstalleerd. Er zijn toch grotere problemen in het land, die meer aandacht verdienen, zoals: hoge koers, hoge prijzen, verarming van de bevolking, achteruitgang onderwijs en gezondheidszorg, vervoer en noem maar op.
  Dit zijn belangrijkere zaken voor de zittende regering. De rest kan worden afgedaan met een of andere gedelegeerde of vertegenwoordiger. Begrijp me niet verkeerd. Deze dingen zijn belangrijk voor de dorpen, maar niet belangrijk genoeg voor het gehele land.
  Jullie gaan Bouterse en de NDP niet na-apen?


  Maak melding

 2. Leuk, maar is genoeg geweest voor nu.

  “Presidentscommissaris Brunswijk vroeg om ook internetverbinding, televisieontvangst en een kunstgrasveld mogelijk te maken voor Alfonsdorp en omgeving.”
  Soema? Broer? Ooh ja, en wie gaat dit betalen?

  De minister van natuurlijke hulpbronnen heeft nog nog toe geen enkele prestatie geleverd. Hij duikt onder of hij dokt.

  Nog steeds geen regulering kleinschalige goudwinning.
  Nog steeds geen stopzetting scalians.
  Nog steeds geen transparantie bij kaloti etc
  Overzicht goudconcessies?
  Belasting scalianhouders en concessie-houders niet in orde.
  Goud is één van de schaarste inkomstenbronnen v suri.

  Op zijn minst DNA vragen of onderzoek journalisten gewenst. Wat doet abiamofo?

  Uiteraard niet v miss ganga, die is alleen en opnieuw bezig met de kleding van de pres. Net echt, geen enkele nehru-jas, batik of hijab gedoe. Laat die man met rust en werk aan jezelf vetzak.


  Maak melding

 3. Hahahaha, beste landgenoten ja somigen zyn blind en anderen ziende blindt, richting tweede jaar en het wil maar niet uit de grondt komen, alles is onveranderd ook het beleidt niet wezenlyk, weinig ontwikkeling enkel wat feestelykheden by een eerste steenlegging en een electrische aansluiting en dan schroomt men er niet voor om ook dat met president en vice president samen op locatie een lintje knipen, dan mag hun salaris toch ook wat aangepast worden ,of niet soms.
  dit soort aangelegenheden mag tot best aan de commissaris nagelaten worden, het is toch geen propaganda tydt, is tegenwoordig het werkterein van deze ambt zo verlaagd


  Maak melding

 4. En daarmee is iets cultureels weggenomen.De pokai datra hoeft geen vuur dans meer te doen als hij wat licht wil.Hij zal zijn slokje cassirie moeten missen.


  Maak melding

 5. browny , je zegt het goed dat je blind bent , vraag aan je baasje of hij ook rood-witte stokken in zijn wapen arsenaal heeft , of heeft die wb dat ook gestolen , dan hebt je pech en blijf maar thuis bij robje g op zijn schoot.


  Maak melding

 6. De president en vp waren daar voor de politieke show. Geen vlaggen van de vhp en abop, maar in person. Een beetje show kan geen kwaad voor de politieke partijen. Nu moet je het een tv schenken en een uurtje arrowaks of carribs programma inlassen op the stvs. Ook projecten binnen brengen gefinancieerd door een UN orgaan en we hebben een 22 century dorp.


  Maak melding

 7. inderdaad tunggak , geen paarse vlag of een paars petje of een paarse paraplu te zien , hebben ze die paarse dingen verbrandt , goed zo , maar nu hebben ze wel 24 uur stroom , geen oranje of zwart geel of groen of rood vlaggen-petjes en paraplu , Alfonsdorp heeft stroom


  Maak melding

 8. Ik had het idee dat al water en stroom projecten het hele land al uit het donker gehaald had en overal voor stromend water gezorgd had.

  Waren al die feestjes voor de paarse show of zijn die projecten nooit afgemaakt of zo slecht uitgevoerd dat er nu al weer iets nieuws gepland moet worden.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.