Oplossing grenskwestie middels dialoog; grenscommissie komt 27 augustus bijeen

9
De regeringsdelegatie vrijdag bij aankomst in Suriname.

President Santokhi is vrijdag breedvoerig ingegaan op de samenwerking met buurland Guyana. De troepen werden als gewoonlijk eerst door hem geïnspecteerd alvorens hij zich had verplaatst naar de gerenoveerde Viproom. Daar werd het protocol van overdracht door de directeur van Bestuurs- en Administratieve Aangelegenheden Adjaykoemar Moensi voorgelezen, waarna vicepresident Ronny Brunswijk de grondwettelijke taken terug aan het staatshoofd overdroeg.

Dit was het zicht op het Johan Adolf Pengel Luchthaven, vandaag vrijdag 20 augustus 2021 nadat het vliegtuig met de regeringsdelegatie vanuit Guyana landde.

Het bezoek aan Guyana was in het kader van de Strategische Dialoog en Samenwerking Platform (SDCP) dat in november 2020 werd opgezet. Dit platform wordt geleid door de staatshoofden Chandrikapersad Santokhi van Suriname en Irfaan Ali van Guyana. De staatshoofden zullen twee keer per jaar bij mekaar komen om de samenwerking tussen de twee landen te evalueren en de bereikte resultaten te bespreken. De ministers van buitenlandse zaken van beide landen zijn belast met de monitoring van de vooruitgang in de verschillende werkgroepen en de voorbereiding van de agenda voor deze high level vergaderingen. De eerstvolgende vergadering zal in maart of april van het komend jaar plaatsvinden.

Joint ventures en joint business
De samenwerking op regionaal en internationaal gebied zal niet alleen investeerders aantrekken, maar zal de lokale productie moeten stimuleren om zodoende inkomsten te genereren. Een goede private sector zal daadwerkelijk voor ontwikkeling zorgen. Als voorbeeld gaf het staatshoofd aan tijdens de gehouden persconferentie dat Suriname en Guyana mogelijk diverse partnerships zullen aangaan om producten in diverse markten waar men geen toegang heeft, te kunnen bereiken met name de Verenigde Naties en Europese Unie. Verder zal de samenwerking op het gebied van drugssmokkel, mensenhandel en piraterij geïntensiveerd worden.

Brug over de Corantijnrivier
Tijdens de besprekingen in Guyana werd de noodzaak van een brug over de Corantijnrivier ook besproken. Een vaste oeverbinding is van strategisch belang voor het personenverkeer en de handel. Er zal opnieuw gekeken worden naar de hoogte van de brug, maar ook naar andere projecten die gepaard gaan met de aanleg van de brug over de Corantijnrivier, zoals het bouwen van een internationale airport in ons rijstdistrict. Dit plan moet binnen vier weken af zijn, zodat de nodige besluiten genomen kunnen worden. Een gezamenlijke commissie bestaande uit respectievelijk de ministers van buitenlandse zaken, financiën en openbare werken zullen bijeenkomen om een investerings- arrangement te ontwikkelen.

Trilaterale samenwerking
Ook zal er een strategisch ontwikkelingsplan voor West-Suriname en Berbice samengesteld worden, waarbij men niet alleen op de ontwikkeling van goedkope gasenergie zal letten, maar ook hoe het best de Guianaschild te ontsluiten. Hiervoor zal een trilaterale summit georganiseerd worden tussen Suriname, Guyana en Brazilië. Dit zal specifiek gaan over de samenwerking op het gebied van energie, infrastructuur, investeringen en milieu. Een team van experts zal onder leiding van vicepresident Bharat Jagdeo van Guyana naar Suriname afreizen om de Carbon Credit Programma’s voor te bereiden.

Samenwerking agrarisch gebied
Met de minister van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) is er een overeenkomst bereikt over handel in agrarische producten tussen de twee landen. Hierbij is goed te stellen dat Guyana zaaizaad zal verkopen aan Suriname ten behoeve van de rijstsector. Daarnaast kwam de kwestie over de visvergunningen aan de orde, welke door minister Parmanand Sewdien (LVV) verder uitgewerkt zal worden.

Volksgezondheid
Met het ministerie van Volksgezondheid is ook compromis bereikt op het vakgebied. Deze samenwerkingsovereenkomsten zullen verder uitgewerkt worden door de ministers. Tevens is de positie van Haïti en Covid-19 vaccins besproken met de nieuwe Caricom Secretaris-Generaal, Dr. Carla Barnett, besproken.

Overige
De grenskwestie kwam ook aan de orde welke door middel van dialoog opgelost zal worden. De grenscommissie zal op vrijdag 27 augustus 2021 een vervolgmeeting hebben. Op het gebied van sport en cultuur zullen de Inter- Guyanese Spelen en Culturele activiteiten opnieuw starten.

9 REACTIES

 1. Geweldig! Aangezien Surinamers niet de mentaliteit hebben om te vechten (tenzij het om lafhartige berovingen gaat), is dit de beste oplossing. De intelligentie aan beide zijden straalt er van af. Guyana heeft nooit de dialoog met Suriname mbt het grensconflict willen aangaan omdat beide landen door zwarte fascisten geleid werden. Nu staan aan het hoofd van beide landen leiders met Indiase roots en zie het resultaat!


  Maak melding

 2. Robg, wat zeg je hiervan. Een vooruitgang voor Sur en een nederlaag voor jou, omdat jij deze regering niets gunt. Ben je al bij de voedselbank geweest. Stuurt ook wat voor Debby.
  DEBBY
  Je zegt herhaaldelijk dat deze regering niets doet. Als je dit stuk hierboven leest en je begrijpt het nog niet, kan ik me voorstellen dat je herhaaldelijk zegt dat deze regering niets doet.
  Zie de opmerking van Popo Jantje.
  Met twee staatshoofden van Indiase afkomst lukt het wel te praten over de grenskwestie, iets wat mooi lukte tussen de twee landen. De macht van de grootste democratie ter wereld heeft zijn tentakels uitgezaaid in Z Amerika. Hier geldt niet de wet van speren, bijlen, kogels etc, maar een van de normen en waarden die Mahatma Gandhi hanteerde nl dat je veel kan bereiken middels praten met elkaar.
  Een vreedzame oplossing.


  Maak melding

 3. =Top dat deze twee leiders daadkrachtigheid tonen. We hebben goede buren nodig en ook om elkaar te ondersteunen.
  Geen haat maar met diplomatie de zaken oplossen.
  Ik hoop dat ze alles ook waarmaken.


  Maak melding

 4. Surinamers

  zie dit/het boek getiteld en de schrijver:
  Suriname Compleet? Een studie over de mogelijke bijdrage van het volkenrecht aan de oplossing van de Surinaamse grensgeschillen – dr mr Lachman Soedamah

  Zie ook youtube:

  Radio Tamara Damsko 13 september 2020 Welgeinformeerd deel 1 Interview met Mr. Dr. Lachman Soedamah

  Hierdoor bent u goed geïnformeerd en wat de regering ea kunnen doen om deze uitdaging op te lossen.


  Maak melding

 5. Transparantie en onmiddellijk verantwoording afleggen is iets dat niet bestond de afgelopen periode.

  Een briefing na een buitenlandse reis doet deze regering voor én na elk bezoek. Nooit eerder vertoond en met concrete resultaten.

  Waarom heeft Suriname niet eerder met Guyana, Frans Guyana, Brazilië, en de VS gewerkt? Tsja, iets met een moordenaar en drugsdealer.


  Maak melding

 6. Guyana hft zn standpunt t.a.v. hun grenzen. Kijk naar de internationale kaarten. Su alleen hft nog de foutieve kaart.
  Schaamt die groep zich niet met de behandeling die ze gehad hebben?? Chan zn eigen auto’s zijn naar Guyana meegegaan. Dan pinaart het volk.
  Ik zal sterven als ik een pakket moet van deze regering. Van geen enkele hoef ik iets
  Die waardeloze Ramdhin hft een rekening van $1 miljoen gemkt met zn Surfin zaak.
  Hij moet opdonderen. Waardeloze klootzak


  Maak melding

 7. Het is gangster bouta en zijn dodelijk team van 16, nooit gelukt om tigrie terug te halen. Ook niet de afgelopen 10jr. Hij had totaal geen interesse in dat land.
  Zijn tripjes eindigden in Nickerie bij rachida, waar hij zich tegoed deed aan doksa & daroe.

  Verwacht niet teveel.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.