dinsdag, april 16, 2024
HomeOnderwerpenEconomieSuriname en Guyana tekenen twee samenwerkingsovereenkomsten

Suriname en Guyana tekenen twee samenwerkingsovereenkomsten

-

Does Travel - naar Suriname

In het Arthur Chung Conference Centre (ACCC) zijn er donderdag 20 augustus, twee samenwerkingsovereenkomsten tussen Guyana en Suriname getekend en wel op het gebied van landbouw en volksgezondheid. De landouwministers van beide landen, minister Zulfikar Mustapha en Parmanand Sewdien, hebben de overeenkomst getekend.

Dit behelst de commerciële handel in vers agrarische producten tussen beide landen. Het gaat om lokale en organische agrarische producten. In het protocol is ook meegenomen richtlijnen en criteria van de verwerking, verpakking en transport. Beide landen zijn ook akkoord gegaan de mogelijkheid te bekijken agrarische producten verder te exporteren naar markten in Noord-America en Europese Unie.

De tweede overeenkomst impliceert de samenwerking op het gebied van diensten binnen de gezondheidszorg. In de overeenkomst zijn onder andere opgenomen de voorwaarden van de versterking van de strategische samenwerking op het gebied van capaciteitsopbouw, speciale medische behandeling van patiënten, ontwikkeling van programma’s voor professionele gezondheidszorg en openbare gezondheidsdiensten, ziektebestrijding, diagnostische beeldvorming, laboratorium- en farmaceutische diensten en onderzoek.

Met betrekking tot de Covid-19 pandemie zal de samenwerkingsrelatie slaan op grensoverschrijdende diagnostiek in Covid-19, contact tracing en quarantaine, het ontwikkelen van een risk communicatie strategische covid-19 awareness en covid-19 vaccinatie awareness.

De ondertekening is gedaan door minister Albert Ramdin van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking en de Guyanese Volksgezondheidsminister Frank Anthony, ad-interim Buitenlandse Zaken. Na de ondertekening van deze twee overeenkomsten vond de presidentiële persconferentie plaatst.

opening
Fernandes Express
Caribbean Night

14 REACTIES
  1. Onze gezondheidszorg is naar de klote. Nooit gehoort dat van Guyana geweldig is.
    Su heeft wat landbouw betreft niets en ook niets te leveren. Einde story


    Maak melding
  2. Suriname en Guyana doen beter als de 2 landen echt gaan bundelen en zsm samensmelten oftewel fuseren! Al deze akkoorden zijn water naar zee dragen, er zijn voorheen meerdere akkoorden gesloten, weinig resultaat behaald op een gezamenlijke veerpont na. Tijd dat de politiek gaan beseffen dat de 2 zwakke landen als 1 vele malen sterker zullen staan. Het zal ook veel hindernissen en blokkades tussen de 2 landen in 1 klap doen wegvagen. Het is enige weg vooruit voor de 2 kleinste Zuid Amerikaanse naties.


    Maak melding
  3. Debby 20 augustus 2021 At 09:28
    Onze gezondheidszorg is naar de klote. Nooit gehoort dat van Guyana geweldig is.
    Su heeft wat landbouw betreft niets en ook niets te leveren. Einde story
    ================================================

    Debby azijnpisser, de bal ligt nu in handen van de Surinamer om het beter te gaan doen dan de Guyanezen. Er wordt door deze regering opportunity’s geschapen voor het volk om te gaan produceren en eventueel te exporteren naar Guyana en andere landen. Aan het volk dus om het beter te doen dan hun counterpart en dat ze niet gaan zitten afwachten en het een eenzijdige handel wordt van Guyana naar Suriname. Ik ga er niet vanuit dat je alles meteen snapt met je garnalen hersenen, maar als je niets te zeggen hebt, houdt dan je smoel of probeer op z’n minst iets positief te produceren uit je boca. Jou soort is altijd als eerste om alles wat deze regering doet meteen de grond in te boren, smerige vieze vuile paarse rioolrat.


    Maak melding
  4. Ik lees graag de commentaar van mevrouw Debby.
    Het grappig, zit vol hilariteit. Onwetendheid, domheid.
    Wat is ze komische?
    Zij hoeft niet te solliciteren, wordt zonder intake gesprek in een komedie film.


    Maak melding
  5. We wachten op een huwelijk tussen de 2 grootste fans van opa D: sopi sjorrie en debieus in ocer met als getuige lucie en als huwelijksambtenaar opa D himself. Kleding :paars . Favoriete song:PE A MONI DE EN PE BOEFDRAAD DE.
    Dongdong no habi dresi.


    Maak melding
  6. Landbouwproducten kunnen nu al niet of nauwelijks geëxporteerd naar het buitenland vanwege bestrijdingsmiddelen beleid en verpakkingsvoorschriften.

    Het laatste is Su reeds drie jaar geleden voorgehouden door de EU. Tot op heden is hier geen vooruitgang geboekt.


    Maak melding
  7. =Er moet een begin gemaakt worden om samen te werken op verschillende gebieden, zo maak je een land ook veel krachtiger en sterker.

    Nederland heeft ook “dezelfde” overeenkomsten met andere Europese landen.

    Wie steeds klaagt zal nooit voorruit komen en op den duur gaan aankloppen bij Socialezaken.


    Maak melding
  8. Zag gisteren op het NOS journaal dat het het streven is dat 30% van het hele aardoppervlak (land en zee) als beschermd gebied terzijde gezet moet worden. Individuele zouden minstens 30% van hun grondgebied moeten uitroepen tot natuurreservaat. Als Suriname en Guyana als bijdrage aan dit streven overeenkomen om het Tigrigebied tot natuurreservaat te maken, kunnen wij samen een voorbeeld zijn voor de rest van de wereld. Weet je hoeveel goodwill dit zal genereren voor beide landen; we weten allemaal dat Het Gesprek van de laatste Olympische spelen was dat de twee hoogspringers van Qatar en Italia besloten de gouden medaille te delen. Santokhi en Irfaan Ali zijn meteen wereldberoemd en onsterfelijk als de twee landen wereldkundig maken dat we het Tigrigebied samen gaan delen als natuurreservaat.


    Maak melding
  9. Forumleden/Reageerders, Odi Odi.

    Suriname en Guyana tekenen twee samenwerkingsovereenkomsten.

    @Henkes 20 augustus 2021 At 12:14
    Ik heb ook een aanvullend artikel over je (natuurreservaat) in het Tigrigebied.

    Bron: (guyanachronicle.com) 20-8-2021
    Guyana, Suriname denken samen te profiteren van intacte regenwouden.

    De voordelen van hun ongerepte regenwouden samen aanwenden voor winst op de koolstofkredietmarkt is een mogelijkheid die wordt onderzocht door continentale buren, Guyana en Suriname.
    Met meer dan 87 procent bosbedekking is Guyana, volgens de Rainforest Foundation, een van de meest beboste landen in Zuid-Amerika.
    Hetzelfde kan gezegd worden van Suriname, dat volgens REDD+ een bosareaal heeft van meer dan 93 procent.

    Deze massa groen dient, afgezien van zijn natuurlijke schoonheid en rol als thuis voor de brede biodiversiteit van beide landen, als een van de belangrijkste instrumenten in de strijd tegen klimaatverandering.
    “We erkennen dat we vergelijkbare omstandigheden en kansen delen met betrekking tot het milieu en klimaatverandering”, zei president, Dr. Irfaan Ali, tijdens een gezamenlijke persconferentie met de bezoekende Surinaamse president, Chandrikapersad Santokhi, in het Arthur Chung Conference Centre, op donderdag.

    Gezien het feit dat beide landen goede referenties hebben op het gebied van milieubehoud, is het plan om, voorafgaand aan de VN-conferentie over klimaatverandering, ook bekend als COP26, een gemeenschappelijke strategie te ontwikkelen voor het beheer van het milieu en het tegengaan van klimaatverandering.

    Het volledig artikel is verder te lezen op (guyanachronicle.com) van 20-8-2021
    Guyana, Suriname mull profiting from intact rainforests together.

    En natuurlijk meer nieuws over het bezoek van president Chandrika Santokhi en zijn delegatie in ons buurland Guyana via dezelfde (site).


    Maak melding
  10. Fer E, bedankt voor het plaatsen van het artikel. Ik ben blij verrast te lezen dat Suriname en Guyana eindelijk beginnen te denken aan gezamenlijk beheer van het Tigrigebied. Al meer dan 20 jaar geleden opperde ik dit idee ook al eens op het ministerie van onderwijs waar ik toen werkte. Mijn collegas maakten me als het ware uit voor landverrader. Ook op WKN heb dit eerder aangekaard en de reacties waren altijd negatief. Fer E. jouw bijdrage over dit onderwerp is de eerste die ik gekregen heb, die niet negatief van aard is.
    Als we het probleem met het Tigrigebied niet oplossen, zal het altijd als een zwaard van Damocles boven alle overeenkomsten, tussen Suriname en Guyana gesloten, blijven hangen. Gelukkig lijkt het erop dat Suriname en Guyana eindelijk werken aan een bevredigende oplossing voor dit probleem.

    Waarom is het bovenstaande artikel wel verschenen in de Guyanese media en niet (ook meteen) in de Surinaamse media? Ik heb het tenminste nog niet gezien.


    Maak melding
  11. In zijn eerste speech heeft de president aangegeven te willen samenwerken met de buurtjes. Dit is het begin.

    Ook de samenwerking met Frans Guyana wordt aangepakt, door bijv ziekenhuis in Albina. De Franse biologen e.a. wetenschappers uit Parijs zijn intensief bezig, met duurzaam onderzoek in Frans Guyana. Voorbeeld, techniek om bomen op een speciale wijze om te hakken, permacultuur in het oerwoud en acties tegen scalians en behoud v leefwijze indianen. Aanbeveling voor de minister van Klimaat & duurzaamheid eventueel ngo’s om aan te sluiten.

    Gezien op TVMonde, diverse documentaires


    Maak melding
  12. Roland Faith 20 augustus 2021 At 11:04
    Landbouwproducten kunnen nu al niet of nauwelijks geëxporteerd naar het buitenland vanwege bestrijdingsmiddelen beleid en verpakkingsvoorschriften.

    Het laatste is Su reeds drie jaar geleden voorgehouden door de EU. Tot op heden is hier geen vooruitgang geboekt.
    ====================================

    En aan wie heeft allemaal gelegen?


    Maak melding
  13. Enigste fokkerij product dat Suriname in overschot heeft om te exporteren zijn paarse ezels en paarse ezellinen. Aangezien ze snel voortplanten omdat ze niets anders in staat zijn zal guyana in staat zijn deze weer te exporteren naar Venuzuela.


    Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES