Fysiotherapeut wil samen met ministerie bewegen in Suriname bevorderen

5
Fysiotherapeut wil samen met ministerie bewegen in Suriname bevorderen
Foto vlnr: Se-Sergio Baldew, Minister Gracia Emanuël, Sportdirecteur Gordon Touw Ngie Tjouw en onderdirecteur Carolina Vera Vera.

Fysiotherapeut Se-Sergio Baldew wil samen met het Surinaamse ministerie van Regionale Ontwikkeling & Sport ernaar werken dat de gehele gemeenschap meer gaat bewegen. Hij deed een aanzet hiertoe met de overhandiging van een beleidsdocument ‘De acht investeringen voor het verhogen van fysieke activiteit’ aan het ministerie. De overhandiging vond plaats op dinsdag 17 augustus op het hoofdkantoor van ROS.

Baldew die zijn masterstudie in België heeft gedaan en deel uitmaakt van de organisatie ‘International Society for Physical Activity and Health’ (ISPAH), zegt dat zijn focus gericht is op bewegen in Suriname en het stimuleren daarvan. ‘Niet alleen topsporters moeten bewegen, maar ook de normale burger’. De fysiotherapeut wijst erop dat in de afgelopen periode onderzoek is gedaan naar chronische ziekten en de risicofactoren daarvan.

Dit onderzoek wijst uit dat meer dan de helft van de Surinaamse gemeenschap niet actief beweegt. Als lid van de ISPAH heeft Baldew erover nagedacht hoe verandering hierin gebracht kan worden. Daarom besloot hij het document, dat feitelijk een onderzoek is van ISPAH, te vertalen naar het Nederlands. Dit geschiedde natuurlijk met toestemming van de organisatie. In het document ‘De 8 investeringen voor het verhogen van fysieke activiteit’, zijn er onder andere aanwijzingen vervat over wat er gedaan kan worden op scholen en hoe lopen en fietsen een belangrijk bijdrage leveren aan fysiek bewegen.

Minister Gracia Emanuël haalde aan dat dit document past binnen het beleid van het ministerie. Sport begint volgens haar al bij kleine fysieke bewegingen. Met de overhandiging van het document hoopt ze de samenwerking met de organisatie te versterken. Minister Emanuël ziet graag dat er meer onderzoek komt op het gebied van sport. Hierbij wilt ze ook graag de steun van de Anton de Kom Universiteit van Suriname. Pas dan zal het sport gebeuren volgens haar landelijk naar een veel hoger niveau getild kunnen worden.

Na ontvangst heeft minister Emanuël het document overhandigd aan de directeur Sportzaken Gordon Tauw Ngie Tjouw. Bij de overhandiging was ook onderdirecteur Carolina Vera Vera van het onderdirectoraat Onderzoek en Informatie aanwezig.

5 REACTIES

 1. Ik beweeg inderdaad te weinig, maar als je nu op de Surinaamse wegen, zonder loop of fietspaden, gaat wandelen of fietsen, lig je voordat je het goed beseft, met rigor mortis helemaal verstijfd in het mortuarium. Zodra er veilige fiets- en looppaden aangelegd zijn, ben ik de eerste die daar dagelijks gebruik van zal maken.


  Maak melding

 2. De enige beweging die ik bij de meeste Surinamers zie is, van hun mond en hun kont.
  En als er ergens feest te vieren valt.

  Voor derest krijg je ze echt niet in beweging.


  Maak melding

 3. Beweging voor eenieder is goed. Het helpt je bepaalde ziektes te voorkomen of af te zwakken. Suriname scoort wel slecht op dat gebied. De Amerikanen scoren echter nog slechter. De Cultuurtuinlaan is een afgeschermde omgeving. Daar kun je hardlopen. Maar ook in je naaste omgeving. Ook zonder dat er sprake is van een fietspad. Verder heb je the Gym. Stressvermindering, wat dacht je daarvan? Overgewicht tegengaan ,wat dacht je daarvan? Kortom, er is geen excuus .Mensen willen lang en gelukkig leven. Nou ,ga dan sporten. Koop een goede hardloopschoen en ga lekker hardlopen.


  Maak melding

 4. JK, heeft helemaal gelijk.
  Dit is de typische Su mentaliteit, alhoewel dansen ook een vorm van bewegen is.
  En ja, een keer per week een beetje voetballen en daarna een paar liters Parbo bier drinken legt ook geen zoden aan de dijk.
  Het is natuurlijk een prima idee en een prima streven om de gemiddelde Su aan het sporten(bewegen) te krijgen.
  Het lijkt mij alleen wel erg moeilijk.
  Succes.


  Maak melding

 5. Ik heb een paar jaren gelden een artikel van WHO gelezen dat Sur een van de luiste bevolking van de wereld heeft. Hiermee wordt bedoelt dat ze weinig bewegen.
  Ik weet dat creolen waar ook in de wereld van sport houden.Hindoestanen daarentegen doen weinig aan sport, vooral de vrouwen. Zij doen nog minder of helemaal niet. Javanen en Chinezen houden ook niet van sport. Van veel sporten wordt men niet alleen gezonder zoals hierboven aangegeven, maar drukt minder op het budget van de gezondheidszorg van arm Sur. Het geld dat je dan overhoudt kan je aanwenden voor andere dingen en dan hoeft Robg tenminste niet te klagen en er is ook genoeg geld over voor Debby om eten te kopen.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.