‘Binnen 4 weken besluit over brug Corantijnrivier’

24
President:'Brug over Corantijnrivier komt deze regeerperiode nog'
Voorbeeldfoto: brug over de Coppename rivier in Suriname.

Terwijl een commissie binnen een week zal evalueren als de vereisten van de 8 geselecteerde bedrijven, die de nieuwe brug over de Corantijnrivier wensen te bouwen, in orde zijn, is een technisch team van deskundigen van Suriname en Guyana bezig te beraadslagen waar en hoe de brug precies gebouwd zal worden. Het besluit hierover moet binnen 4 weken genomen worden.

Dit liet president Santokhi op donderdag 19 augustus 2021 weten tijdens een persconferentie in Guyana, gehouden in de Arthur Chung Conference Centre, waar hij samen met zijn Guyanese ambtsgenoot Irfaan Ali de pers toesprak.

Volgens het staatshoofd was de focus van dit vierdaagse bezoek aan Guyana het bouwen van een brug over de Corantijnrivier tussen Suriname en Guyana. “De weg is nu vrijgemaakt om deze twee naties te verheffen. We hebben het gedaan. We zullen op een duurzame manier zorgen voor het welzijn van de volgende generatie. Deze meeting van 4 dagen heeft een speciale nadruk gelegd op het nemen van beslissingen”, zei president Santokhi.

Met de bouw van de brug over de Corantijnrivier is Suriname vast van plan een grote industriële ontwikkeling te brengen in het westen van het land. Het staatshoofd gaf aan dat een ‘High Level Study Group’, bestaande uit Surinaamse deskundigen, simultaan aan het project van de brug, werkt aan de voorbereidingen voor het groot industrieelproject in het westen.

De Surinaamse deskundigen bestuderen volgens het Staatshoofd hoe het westen van Suriname en het oosten van Guyana sterk ontwikkeld kan worden op basis van een integraal plan van gasexploitatie, energieopwekking en industriële ontwikkeling aan beide kanten. De president zegt dat er tegelijkertijd wordt gekeken naar de beschikbaarheid van bauxiet om het weer te gaan ontwikkelen, zodat gestart kan worden met een modern aluinaarde fabriek met import vanuit Guyana en de export van gas naar Brazilië.

“Tegen die achtergrond en het intensief verkeer dat tussen de twee landen kan ontstaan, moet je technisch goed overwegen over de hoogte en de plaats van de brug, zodat er geen fouten gemaakt kan worden. De evaluatiecommissie is gevraagd om dit alles goed te evalueren”, liet het staatshoofd weten.

De president heeft ook gesproken over de onderhandelingen op het gebied van olie en gas. Hij gaf hierover aan dat er op kort termijn een ontwerpvoorstel gepresenteerd zal worden met daarin een duidelijke strategie hoe olie en gas tussen beide naties geëxploiteerd zal worden, gericht op de industriële ontwikkeling. Aan het begin van de persconferentie zijn twee samenwerkingsovereenkomsten getekend tussen de beide landen aangaande de volksgezondheid en agricultuur.

Minister van Landbouw van Guyana Zulfikar Mustapha en Parmanand Sewdien van Landbouw, Veeteelt en Visserij hebben de samenwerkingsovereenkomst getekend ter ontwikkeling van de landbouw en de minister Frank Anthony van Volksgezondheid in Guyana en minister Albert Ramdin van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale samenwerking (BIBIS) tekenden de samenwerkingsovereenkomst m.b.t. de volksgezondheid. Hiermee zullen de buurlanden zichzelf versterken in de strijd tegen Covid-19.

De president sprak ook over de ontwikkeling van de publieke en private sector, transport tussen beide landen en de toerisme sector. Voor de private sector komt een Suriname – Guyana Joint Business Council. Surinaamse bedrijven mogen investeren in Guyana en andersom.

24 REACTIES

 1. De Guyanezen gaan naar Houston om te praten over hun gas en olie en investeerders zoeken. Wij gaan optiek ninon openen in Guyana. Ik schaam me verschrikkelijk. Ramdhin moet opdonderen. Nog niets gedaan. Waardeloos is hij.


  Maak melding

 2. Dit is een oud plan, afgestoft en gerenoveerd van groot visionair Frank Essed.

  Suriname en Guyana doen beter als de 2 landen echt gaan bundelen en zsm samensmelten oftewel fuseren! Hoogste tijd dat de politiek van beide landen eindelijk gaan beseffen dat de 2 zwakke landen als 1 vele malen sterker zullen staan. Het zal ook veel hindernissen en blokkades tussen de 2 landen in 1 klap doen wegvagen. Een grotere economie en interne markt doen opleveren Maar vooral een sterke natie doen ontstaan in het noorden van Zuid-Amerika. Het is de enige weg vooruit voor de 2 kleinste Zuid Amerikaanse naties.


  Maak melding

 3. =Is te hopen dat die brug nu echt komt zodat de ontwikkeling in Suriname ook een boots krijgt.
  Vroeg of laat zal het moeten komen.

  Wat opvalt is het feit dat bij de vorige regering die boefdraad kwam uitleggen over de voortgang en ontwikkeling van Suriname, maar bij deze regering zie je wel dat de President zijn verantwoordelijkheid neemt.
  Ik hoop dat ze ook alles waarmaken.

  Ook heeft bouterse nooooiit met het volk gecommuniceerd en vandaag schreeuwt en roept een ieder dat deze regering niet communiceerd met het volk.
  Sommigen hun hersenen werken per uur en vergeten ook alles wat toen gebeurd is.

  Succes voor land en volk.


  Maak melding

 4. Zie Coppenamebrug als voorbeeld met een ophaalbrug erin

  Zelfde soort brug als de Coppenamebrug bouwen met een ophaalbrug erin geplaatst, waardoor boten van de Oceaan komen of naar de Oceaan gaan er heen en weer door kunnen varen op de Corantijnrivier.


  Maak melding

 5. Houdt het aub eenvoudig. Iets breder dan de Coppename brug ( die is net aan de krappe kant), een deel iets hoger een sleepboot met een ponton en nagaan of er schepen zijn die een bewegend deel wenselijk of noodzakelijk maken.

  De Corantijn is niet diep. Hoogstens een sleepboot met een een ponton met Hout.

  De lengte en de moeilijke lokatie maken het al duur genoeg.

  Zee schepen mag je niet verwachten.
  Als Nassau gebergte ontsloten wordt gaat dat vrijwel zeker niet via Apoera ook al ligt er een spoorbaan.


  Maak melding

 6. Goed initiatief. Een effectieve brug moet dat worden. Berekend op de toekomst. Tolheffing is een vereiste ,zo verdien je de investeringen terug. Je kunt verschillende verdeelsleutels toepassen. Suriname kan bijvoorbeeld de volledige kosten op zich nemen en daarna tolheffing toepassen. Of , men doet het gezamenlijk. Het moet geen Bosjebrug worden. Veel te gevaarlijk in verband met het vervoer van zwaar materieel. We moeten ook geen zelfmoorden hebben. De gewone scheepvaart moet wel in staat zijn onder de brug te varen. De rest is een kwestie van infrastructuur. Je bouwt niet alleen bruggen maar legt ook wegen aan.

  Als de brug twintig meter breed moet zijn ,laat het dan ook twintig zijn. Is dat geld er niet ,wacht dan even tot je het geld wel hebt. Dit is wel toekomstgericht. Blijft over de hongerige bevolking ,want die zal in eerste instantie niets daarvan merken. Er zijn dus twee prioriteiten. Dat wordt dus het probleem waarmee men zal moeten zigzaggen.


  Maak melding

 7. Debby 20 augustus 2021 At 09:32
  De Guyanezen gaan naar Houston om te praten over hun gas en olie en investeerders zoeken. Wij gaan optiek ninon openen in Guyana. Ik schaam me verschrikkelijk. Ramdhin moet opdonderen. Nog niets gedaan. Waardeloos is hij.
  ====================================================

  Debby, de Guyanezen zijn een stuk verder in de ontwikkeling met olie en zijn al in een heel vroeg stadium begonnen met het zoeken naar samenwerking en investeerders. Optiek Ninon is een 100% Surinaams bedrijf, je zou er trots op moeten zijn. Maar ik snap wel dat je als één van de verraders van het Surinaamse volk met je paarse jamoe ede niet wil begrijpen dat er nu ontwikkeling komt in het land. Houdt je misplaatste schaamte voor jezelf en ga met je hoofd tussen je benen zitten, je bent toch ongeschikt om het grotere doel te zien.


  Maak melding

 8. Zal wel even duren voordat alles rond is. Ik ken Santokhi als een “borstklopper”.
  De afspraken die hij met zijn Guyanese ambtsgenoot heeft gemaakt moeten nog door het parlement.
  Btw, zijn er plannen voor een snelle verbinding (infrastructuur) met Paramaribo in de maak, anders wordt de brug een dure zaak. Dit is geen bosje brug waar het altijd druk is.
  De brug is wenselijk maar alleen de brug is niet genoeg.
  Ik lees veel over zeeverbindingen enz. maar laten wij maar eerst op het land onze infrastructuur verbeteren.


  Maak melding

 9. O ja , de Tigri-kwestie. Wat doen we daarmee? Wordt er daarover gesproken? Toen Santokhi in het parlement zat, had hij een grote mond daarover. Nu is hij president. Die kwestie moet toch wel opgelost worden.


  Maak melding

 10. Ira, niet zo negatief naar Bouterse hoor, hij communiceerde wel met het volk, de manier waarop hij Bukke Bukke en A Guyana e Lolo met die jonge meisjes danste, is onvergetelijk, het staat op mijn netvlies gebrand.


  Maak melding

 11. Optie, waarom zullen arme mensen geen profijt hebben van een te bouwen brug? Zal men bij het betreden van de brug inzage van de bankrekening moeten toestaan, als je arm bent betaal je tol, als je rijk bent betaal je niets? Of zal het goedkopere transport van b.v. suiker uit Guyana niet meeberekend worden in.de prijs die de armen moeten betalen? Een brug zal op de een meer invloed hebben dan op de ander, maar uiteindelijk zal iedereen er voordeel van hebben.


  Maak melding

 12. Een overheid die beweerd te kampen met een grote staatsschuld gaat niet zomaar een megaproject, de bouw van een gigantische brug opstarten.Je komt dan niet geloofwaardig over bij de schuldeisers. Er zijn daarnaast grotere prioriteiten in het land die om aandacht vragen. De bouw van deze gigantische brug vraagt om een enorme investering. Het geld zal natuurlijk komen uit China. Deze brug past namelijk in het strategisch plaatje van de Chinese zijdenroute. Santokhi heeft het daarom ook over een consumentenmarkt van ruim 1,5 mln mensen die ontstaat door de bouw van de brug. De Surinaamse handelselite zal natuurlijk blij mee zijn Het zal me ook daarom niet verbazen dat het een en ander ook vanuit China wordt aangestuurd. China heeft haar eigen handelsbelangen die men niet uit het oog zal verlies.


  Maak melding

 13. Een inkomen moet verdeeld worden over diverse kosten en uitgaves hiernaast moet ook gereserveerd worden voor investeringen / toekomst plannen !

  Er moet nu ook gewerkt worden aan projecten voor de toekomst.
  Hoe deze gefinancierd zullen worden / welke betalingsregeling en in welk termijn deze afbetaald zullen zijn is nog niet duidelijk !

  Dus krijsen dat er wel geld is voor andere projecten en niet voor crisisbestrijding is gewoon paniek zaaien !
  De kosten die er nu zijn moeten nu betaald kunnen worden maar door de diverse uitgaves is er soms een tekort. Het wordt telkens wel weer ingelopen en dat zonder te lenen !

  De kosten voor de toekomstplannen worden niet nu betaald maar veel later !
  Dit kan alleen door visie, vooruit denken en prioriteiten stellen. Iets wat de meeste Surinamers niet gewend zijn en er veel moeite mee hebben.

  Niet storen.
  Wij werken aan een beter Suriname.
  Jij werkt toch ook mee !

  Justitia Pietas Fides. Krakti !


  Maak melding

 14. @RobG

  Weer laten uw grijze cellen u in de steek:
  Een functionele bescheiden brug zonder stekpenningen valt qua investering best mee.
  Minder dan $ 100.000.000
  Verder zullen de voorbereidingskosten voor de komende jaren niet extreem hoog kunnen zijn. De serieuze uitgaven komen pas een jaar of twee na het investeringsbesluit.
  De consortia die mee kunnen dingen zijn reeds voor geselecteerd en daar zat slechts een enkel Chinees bedrijf bij ofwel u financiering uit China en Zijde route zijn dikke duim uit spraken.

  Verder zijn er twee landen met een belang ofwel de kosten zullen 50/50 verdeeld kunnen worden . Van de twee landen is Guyana liquide aan het worden, ofwel Guyana zal voor kunnen schieten als men het belang hoog acht.

  RobG verder zal binnen kort er een schulden akkoord komen en een deal ontstaan met het IMF waardoor de begroting voor de komende jaren zwaar gesaneerd wordt en er geld vrij komt voor nuttige investeringen en vertrouwen in de toekomst.

  RobG u ziet de betere toekomst er ook aan komen en dat wordt het definitieve faillissement va Bouterse, Vrienden en Famikei.
  Binnen kort komen de


  Maak melding

 15. @jojo, de Bosje brug staat er wel en de brug van Chan moet nog komen. Guyana heeft een inflatie die tien keer groter is dan de inflatie in Suriname. Guyana heeft nog veel meer in eigen land te doen dan Suriname. Het is een meevaller voor Guyana dat zij nu thans goed in de olie zitten. Chan moet de binnenlandse problemen van Suriname oplossen. Er is een grote werkeloosheid en een gigantisch overschot aan ambtenaren. Een brug naar Guyana gaat deze problemen niet oplossen. Hij is een populist. Santokhi vlucht voor de echte problemen die nu opgelost dienen te worden.


  Maak melding

 16. RobG 21 augustus 2021 At 02:00
  Hij is een populist. Santokhi vlucht voor de echte problemen die nu opgelost dienen te worden.
  ==============================================

  Van wie zal Santokhi dat geleerd hebben. Als je tien jaar lang bestookt en gebrainwasht bent door een megalomane keizer die door God geplaatst was om Suriname te besturen, dan is het begrijpelijk dat een ander ook nonsens gaat verkondigen. Met één verschil, het zal blijken dat Santokhi met twee benen op de grond blijft staan en land tot ontwikkeling zal brengen. Het dat beangstigt jullie paarse rioolratten natuurlijk.


  Maak melding

 17. @RobG
  Voor de Bosje brug is minimaal $32.000.000 steek penningen betaalt.

  Het origineel is onderdeel van de Saudi Bahrain Causeway en koste een fractie van wat de Bosje brug gekost heeft. De kraan die er naast staat stond in 1985 in Bahrain en was al afgeschreven toen de Bosje Brug gebouwd werd.

  Die 10 maal hogere inflatie komt uit uw grote duim. U verwart de het verschil in koers met inflatie.

  In der tijd had u het ook over de slechte olie deal van Guyana echter nu wordt bekend dat Guyana in de aanloop fase een deel van de inkomsten gebruikt op per 2028 een 50% aandeel te hebben in de olie exploitatie. Best slim om het land niet direct te overspoelen met olie dollars.

  beste RobG uw duim is er groot.

  Feit is dat deze regering bereid is de waarheid onder ogen te zien en een schulden deal kan maken. Iets wat Boefdraad niet kon omdat hij in een schijnwereld leefde en blufte dat alles zo goed ging. Gebluf waar u in meegaat.
  Echter de effecten van 10 jaar roofbouw ijlen nog iets na. De resultaten van gewijzigd beleid komen ook niet direct. Gegeven is dat de regering haar ambtenaren heeft kunnen aanhouden, de subsidies langzaam kan afbouwen, een deal kan sluiten met het AMF en Schuldeisers en vanaf dit jaar kan gaan bouwen aan een toekomst en het terug halen van al het geroofde.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.