Overleg Suriname en Brazilië over samenwerking op gebied van olie, gas en luchtvaart

7
Minister Ramdin in Brazilië.

Suriname en Brazilië hebben afgelopen week gesprekken gevoerd ter versterking van de bilaterale samenwerking. Minister Albert Ramdin van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking zegt dat er is gesproken over een groot aantal zaken rakende de samenwerking. “Het was nuttig en ook noodzakelijk, omdat wij ook bezig zijn met de voorbereidingen van het bezoek van president Jair Bolsonara aan Suriname later in het jaar.”

Het groter doel van gesprekken die met Brazilië en Guyana gevoerd worden is om langdurige strategische samenwerking tot stand te brengen. “Ook vanwege het feit dat wij goedkope gassen hebben en daaruit verschillende andere industrieën ontwikkelt kunnen worden, naast de energiesector. Het kan goed zijn voor de ontwikkeling van het westelijk deel van Suriname, het oostelijk deel van Guyana en het noordwestelijk deel van Brazilië. Hier zie je dat sub- regionale samenwerking op het gebied van milieu, infrastructuur, investeringen belangrijk kan zijn om duurzame ontwikkeling te realiseren.”

Verder zegt de Surinaamse minister dat de bilaterale samenwerking met Brazilië belangrijk is, omdat er een groot aantal Brazilianen in Suriname wonen. “Brazilië is een groot land in Zuid-Amerika en als zodanig is het ook politiek van belang dat wij goede relaties onderhouden met Brazilië.” Er is ook gebruik gemaakt van de gelegenheid gebruik gemaakt om te praten over uitdagingen op het westelijk halfrond, alsook de integratie in Zuid-Amerika.

Aan de orde is ook de toetreding van Suriname tot Prosur gekomen. Ten aanzien van de bilaterale relatie is gesproken over samenwerking op het gebied van olie en gas, luchtvaart en verdere uitdieping van de technische samenwerking.

7 REACTIES

 1. Samenwerking?!!!!
  Met Brazilië? Deze man is een conservatieve witte man/president, die geen respect toont voor afstammelingen en inheemsen en aan eigen belang, eigen soort, eigen groep van kapitalisten.\ denkt.

  Met Guyana, die Surinaamsgrondgebied bezet houdt. Geen enkele respect toont voor Suriname. Toen er enige tijd besprekingen waren tussen de regering van Guyana en Suriname, zij overal de Guyanese kaarten plaatsen on line, kranten met het Surinaams grondgebied als hun grondgebied. Suriname liet geen enkele protest hierover horen. Bolsenaro ziet dat er daar wat te halen valt en is er als de kippen bij om naar Suriname te komen. Hij weet dat Suriname in de uitverkoop is en zal zijn slag stevig slaan.

  Ook Venezolaans grondgebied houdt Guyna bezet.

  Er is nooit een goede verstandhouding geweest tussen Suriname en Guyana, ze weigeren het gebied van Suriname te verlaten en hebben daar zelf de inheemsen die daar wonen en leven geleerd om Guyanees Engels te spreken en voor te Guyanese vlag te kiezen.

  Suriname kan beter haar eigen lijn trekken tijdens deze regering van Chan-Bravo, dan samen te werken met deze twee landen. Suriname moet goed uitkijken dat ze niet aan het kortste eind gaat trekken met deze twee landen. Deze gasten zijn behoorlijk uitgekookt.

  Guyana is links georiënteerd, De elite in Brazilië is kapitalistisch en heeft lak aan de arme Brazilianen in de Favela’s.

  Suriname heeft nooit met Brazilie samen gewerkt en in eens ziet de super minister BIBIS Albert Ramdien het licht voor samen werken met Brazilië en Guyana voor de kansen van Suriname.

  Suriname kan beter zelf met de mogelijkheden voor aardolie – en gas eerst haar eigen zaken intern goed regelen en daarna naar andere spelers te kijken.


  Maak melding

 2. @Passant…het is niet zo zwart wit zoals je het stelt; het is een kwestie van stevig onderhandelen en daar hoort dialoog bij.

  Je hebt wel gelijk dat Sur wb grondkwestie stevig moet zijn; geem geweld, maar de internationale fora gebruiken en natuurlijk ook de sur zelfs betrekken. Neem in de geschiedenisboeken en lesstof de historie van Tigri en het oosten; hoe is het ontstaan, waar zijn de gemiste kansen en hoe kunnen we eruit komen. Dat moet op de nationale agenda en wmb zelfs op elke verkiezingsprogram…

  Kijk naar de Palestijnen generaties verder wiet iedereen nog waarvoor ze strijden!


  Maak melding

 3. Advocaat Lachman Soedamah heeft een hele studie over de grensgeschillen van Suriname met de buurlanden, Guyana en Frans-Guyana gedaan om het snel op te lossen.

  Tijp in google, zijn proefschrift, Suriname compleet? – Lachman Soedamah

  of neem contact met hem op en kijk of je zijn proefschrift hierover kan krijgen

  Op You you spreekt hij er ook over.

  Succes.


  Maak melding

 4. Youtube

  Tijp in:

  Radio Tamara Damsko 13 september 2020 Welgeïnformeerd deel 1 Interview met Mr. Dr. Lachman soedaman

  Ga het beluisteren en wordt daardoor goed geïnformeerd of neem contact met hem op.


  Maak melding

 5. Nederland, als grote boef, had een grensconflict met Engeland, als even grote boef in het noorden van Zuid Amerika. En zo ook hadden Nederland en de grote boef Frankrijk een grensconflict in dezelfde regio. De Inheemsen die in dat gebied woonden, daar hield geen van de boeven rekening mee. Als ik het voor het zeggen had, had ik al de betwiste gebieden op het Guyana schild (ook die tussen Guyana en Venezuela) met elkaar verbonden en tot één groot natuurreservaat gemaakt, waar Brazilie, Frankrijk, Suriname, Guyana en Venezuela met hun vuile tengels vanaf moesten blijven.


  Maak melding

 6. henkes , jij bedoelt zeker great britanie , maar grensconflict , de noordzee zit er tussen en voor frankrijk geldt het zelfde , dus wat voor tengels jij bedoelt , zeker de dictatuur venezuela


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.