Hoe kun je jezelf beschermen tegen cybercriminaliteit?

5
Hoe kun je jezelf beschermen tegen cybercriminaliteit?

Cybercriminaliteit stijgt ieder jaar enorm en slechts een heel klein percentage ervan wordt ooit opgelost. Voorkomen is dus het beste. Hiervoor moet je wel op de hoogte zijn van de meest gebruikte tactieken van oplichters en wat je kunt doen om het te voorkomen.

Internet Fraude
Deze vormen van misdaad richten zich bewust op mensen die minder technisch bekwaam zijn en erg goedgelovig:

 • Phishing is een vorm van cybermisdaad waarbij je overtuigd wordt om zelf je informatie aan de oplichter te geven. Door te doen alsof ze een betrouwbare persoon of website zijn, vragen ze om jouw persoonlijke gegevens.
 • Voorschotfraude wordt nu ook wel de Nigeriaanse Prins fraude genoemd, maar is al meer dan honderd jaar oud. Mensen worden gouden bergen beloofd, maar moeten vooraf bepaalde kosten te betalen, zoals een bedrag om overmaakkosten te dekken. Uiteindelijk wordt de gouden berg nooit afgeleverd.

 Omdat de oplichters zich meestal in het buitenland bevinden, en je zelf je gegevens of geld hebt overhandigd, is er meestal zeer weinig dat er achteraf gedaan kan worden.

Hacking
Deze vorm van cybercriminaliteit komt helaas steeds meer voor. Door technische vooruitgangen zien hackers steeds meer mogelijkheden om jouw telefoon of computer te hacken. De makers van onze software zitten echter niet stil en zorgen steeds voor manieren om nieuwgevonden gaten te dichten. Het is de bekende cybersecurity race tussen hackers en engineers:

 • De hackers vinden een opening in de software; de engineers maken een nieuwe versie.
 • Hackers verspreiden virussen en malware; engineers bouwen virusscanners.
 • Hackers dringen via een openbaar wifi netwerk je apparaat binnen; engineers bieden een VPN.

Je moet hier echter wel zelf aan deelnemen. De engineers kunnen jou niet veilig houden met al hun software als jij het niet op je apparaat zet. Kies daarom sterke wachtwoorden, accepteer de software updates op tijd, installeer een virusscanner en een VPN.

Waarom een VPN?
Als je gebruik maakt van een openbaar wifi netwerk, dan kunnen andere gebruikers van dat netwerk meekijken. Al je internetverkeer kan door middel van simpele software onderschept worden, en zo kunnen ze je gegevens en zelfs je wachtwoorden stelen.

Door een VPN te gebruiken, wordt al je internetverkeer versleuteld en via een tunnel verstuurd. Nu kunnen andere gebruikers er niet meer bij en blijft je apparaat en alle gegevens erin veilig.

Een VPN kun je net zoals een virusscanner downloaden in de vorm van een app. Je moet je dan eerst registreren bij een van de talloze VPN diensten. Zoals bij virusscanners, zijn de beste VPN diensten altijd betaalde diensten. Vertrouw je gegevens nooit aan zogenaamde gratis diensten, want uiteindelijk betaal je er op andere manieren voor.

5 REACTIES

 1. Door niet overal in te geloven en een goede antivirus scanner op je PC en smartfoon te installeren. Vooral nonsence en onzin berichten van @WAT en consorten op dit medium onmiddelijk te wissen…………..want ze zijn grote VIRUSSEN .


  Maak melding

 2. ☝🏽Je computer uitzetten en nooit meer aan. 🙄Neem van mij aan als je dat vandaag de dag nog niet weet, moet je misschien dat ding van jou helemaal uitzetten en er nooit meer aankomen. 🤔


  Maak melding

 3. Nigeriaanse criminelen zo sterk maar witte mensen zelfs politie en marokanen loeren alles en overal zelfs de vrouwen van marokanen loeren alles van hier tot dubai porno sterren met hoofdoek nooit je gevens gevens laten zien hun loeren alles, en breken in op je pc smartphone voor info en de politie foet niks en loopt zijn viese lul achterna mijn vriend geld huis alles willen hun weten ook bij mij in de buurt ik heb 3 virus scanners geinstalleerd. Ook witte mebsen zelfs agenten loeren om info het doet hun pijn als niet wordt berooft of als beter hebt dan hun. Oude bejaarde witte harige geile rat agent loert mij ook hij denkt ik ben ern snoepwinkel idioot aids lijders zijn. Altijd voorzichtig bijna 3 keer ingebroken op mijn pc voot info en foto’s etc heel genieperig en eng ik doe boem boem boem.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.