Bijna 1.300 doden in Haïti, minister Ramdin betuigt medeleven

22
Bijna 1.300 doden in Haïti, minister Ramdin betuigt medeleven

Het dodental als gevolg van de zware aardbeving in Haïti van zaterdag is opgelopen tot zeker 1.297. Meer dan 2.800 mensen raakten gewond door de aardbeving met een magnitude van 7.2. Dat hebben de autoriteiten zondag bekendgemaakt.

Minister Albert Ramdin van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking betuigt namens Suriname medeleven met Haïti. “Dit is geen mooie dag voor Haïti, die reeds in een financieel-economische crisis, alsook politiek-bestuurlijk verkeert.”

Het voorval laat de Surinaamse bewindsman terugdenken aan het jaar 2010, toen Haïti ook door een zware aardbeving werd getroffen. Hij had toen bij de Organisatie van Amerikaanse Staten (OAS) de leiding over de acties met betrekking tot Haïti. “Ik heb Haïti toen bezocht en we konden niet verder dan het vliegveld, omdat alle wegen toen waren geblokkeerd, door de ravage.”

De bewindsman typeert de ramp als een zware klap. “Wij moeten solidair blijven met het land dat lid is van CARICOM. Wij volgen de ontwikkelingen op de voet. Wij hebben intussen ons medeleven betuigt aan de Haïtiaanse autoriteiten. CARICOM in solidariteit en eenheid zal een passende reactie moeten geven en hulp moeten bieden.”

De minister zegt president Chandrikapersad Santokhi te hebben geïnformeerd over de ramp. Het staatshoofd heeft vervolgens aangegeven dat er gemonitord zal moeten worden waar de behoeften liggen en dan steun mobiliseren richting Haïti. “Het moment dat er een update is over noodzakelijke hulpverlening, dan zullen wij kijken hoe wij het beste kunnen ondersteunen.”

22 REACTIES

 1. Mijn medeleven ook naar deze mensen?haitianen moeten de duivelse praktijk afzweren/ de natuur is boos
  De voodoo gedoe moet stoppen/ Zolang zij aan voodoo doen komt nooit een verandering en zal altijd negatief blijven/ stop de voodoo/ sommige zullen bekritiseren dat het natuur god is/ voor mij is het duivelse praktijken en 1 en al ellende??


  Maak melding

 2. Roman
  Stop alsjeblieft met zulke uitspraken over duivelse praktijken. Als je geen hulp wil of kan bieden is dat je goedrecht.
  Of je nu gelooft in Hindoeisme, katholiek, protestant, Jehova, Pinkstergemeente of wat dan ook
  ze zijn allemaal afgoderij en geen enkele geloof is beter dan het andere, het is waar je in gelooft en je goed bij voelt.


  Maak melding

 3. Hoogste punt van voodoo was de regering van papa doc. Een medische doctor die het land als een dictator regeerde. Hij gebruikte magic om het volk te controleren.

  Haiti ligt op een actieve fault line. Dat is vaak aardbevingen.
  Haiti ligt op het pad van tropische stormen en orkanen.
  Haiti wordt geregeerd door de elite. De volks’ kandidaten worden geblokkeerd. De elite heeft het geld en macht.

  De bevolking vlucht naar alle kanten. De VS blokkeert de vissersboten op zee nadat 100 duizend in de VS zich hebben gevestigd. De Carricom landen en eilanden hebben hun maatregelen genomen behalve Suriname. Haiti heeft 11 miljoen inwoners en kan elk land in de Caricom overwelmen.


  Maak melding

 4. Door de jaren heen heeft het Westen honderden miljarden aan hulp aan Haiti gegeven. Waar is dat geld gebleven dan? Na elke natuurramp stopt het Westen miljarden om maatregelen tegen de rampen te treffen maar blijkbaar gaat het geld naar buitenlandse bankrekeningen in Zwitserland.
  Ps. Ook Bangladesh kent verschrikkelijke natuurrampen maar gelukkig hebben de Bengalezen zich tegen de natuurrampen weren te beschermen. Dat is het verschil ook.


  Maak melding

 5. Gisteren nog de geschiedenis van Haïti gelezen.
  Oorspronkelijke bewoners indianen uitgemoord. Slaven ingevoerd. Die uitgebuit, de opbrengsten van suiker en cacao waren nergens zo hoog.
  En toen kwamen de Slaven in opstand. En dit was enige succesvolle opstand in de geschiedenis dat de kolonisator werd verslagen.
  Maar jammer genoeg heeft Haïti nooit goede regeringen gehad. Met als diepte punt papa en baby Doc, Jean-Claude Duvalier.
  Die hebben met hun ton ton macoute, een ware schrikbewind gevoerd.
  En de natuur is ze ook niet gunstig gezind.
  Zoveel doden alweer. En een land met 11 miljoen inwoners, kan je niet zomaar onderverdelen.


  Maak melding

 6. Obia , bonu en afkodré helpt niet tegen natuur geweld. Venezuela en Suriname staan erbij en kunnen geen hulp bieden. Sterkte aan de bewoners daar.


  Maak melding

 7. Wat een onzin lees ik allemaal….
  De ergste overstromingen in China sinds 80 jaar ofzo, wat is dat dan. Chinese voodoo???
  De aardbevingen in Turkije, wat is dat dan, Turkse voodoo???
  De recente overstromingen in Nederland, België en Duitsland, wat is dat dan, Witmang voodoo???

  Geen enkel mens kan zulke machten beheersen. Dat is de natuur.


  Maak melding

 8. Heftig voor de Haïtianen.
  Het klimaat verandert, de natuur heeft lang gegeven en neemt nu terug.
  Miljoenen mensen zijn nu dakloos, vanwege de bosbranden, stormen, modderstromen en wateroverlast. Plus covid erbij, totale ontreddering en chaos. Gaat nog even duren.

  Tijd voor reflectie, dankbaar voor wat je hebt en het hoofd koel houden.


  Maak melding

 9. HongKongFree
  16 augustus 2021 At 13:23
  Wat een onzin lees ik allemaal….
  De ergste overstromingen in China sinds 80 jaar ofzo, wat is dat dan. Chinese voodoo???
  De aardbevingen in Turkije, wat is dat dan, Turkse voodoo???
  De recente overstromingen in Nederland, België en Duitsland, wat is dat dan, Witmang voodoo???

  Geen enkel mens kan zulke machten beheersen. Dat is de natuur.

  Hoe heeft Nederland de strijd tegen het water, denk aan de overstroming op 1 feb. 1953, dan overwonnen?
  Hoe heeft Bangladesh de strijd tegen de overstromingen die voorheen jaarlijks voor veel ellende zorgden, overwonnen ?
  Hoe kon Edmund Hillary de Mount Everest bedwingen ? Wie zegt dat de natuur niet beheersbaar is neem ik niet serieus.


  Maak melding

 10. Ook in Nederland zijn mensen dakloos nu in 2021. Ze kunnen pas in dec terug. Daarnaast ziet het onlangs gepubliceerde klimaatrapport er niet gunstig uit voor Nederland, waterland.
  27 juli 2021, duizenden ontheemd door overstromingen in Bangladesh, ook daar.

  Ik zeg dat de natuur steeds minder beheersbaar wordt, noem het maar achterstallige maatregelen.


  Maak melding

 11. Popo Jantje, Banglades is nog lang geen paradijs op aarde hoor, en je kan er zeker van zijn dat hen nog heel wat rampen te wachten staat. En hoe verklaar je de verwoestende bosbranden en hittegolven in zulke ‘beschaafde’ landen als de VS, Portugal, Spanje, Griekenland, Turkije, Rusland en Australie? Hoe verklaar je de overstromingen in de ‘nog beschaafdere’ landen als Nederland, Duitsland, Frankrijk, China, Japan, Frankrijk en Italie? Rampen in deze landen worden nooit vetklaard met verwijzingen naar Voodoo, Afgoderij en Demonische machten, maar in Haiti hoeft iemand slechts één scheet te laten en Voodoo en weet ik wat al niet meer wordt meteen als oorzaak aangedragen door een stelletje zelfingenomen ellendelingen.


  Maak melding

 12. Popo Jaantje

  De dijken in Nederland dat is een uitstel van executie. Over 50 jaar is de zeespiegel veel hoger, dat is allang bekend. Waarom denk je dat mensen nu al kiezen voor een drijvend huis…

  Bangladesh, India en omgeving krijgen jaarlijks te kampen met overstromingen. Wat hebben ze precies overwonnen als er telkens evacuaties, slachtoffers en vernielingen plaatsvinden???

  ======
  “Wie zegt dat de natuur niet beheersbaar is neem ik niet serieus.”
  ======
  Dus volgens jou kunnen mensen wel aardbevingen, vulkaanuitbarstingen, orkanen, tsunami’s en sneeuwstormen beheersen.

  Ik zou het water en voedsel maar goed laten analyseren wat je dagelijks consumeert…


  Maak melding

 13. Popo Jantje denkt dat de mensen in Nederland, Bangladesh en China almachtig zijn en de natuur voor 100% kunnen beheersen. Hij neemt de uitspraak dat de mens de natuur niet kan beheersen, niet serieus. Ik denk dat de mensen in Haiti Popo Jantje maar moeten aanvaarden als hun.nieuwe God. Op hun munten moeten ze laten graveren; IN POPO JANTJE WE TRUST. Dan zijn ze meteen verlost van.natuurrampen.als aardbevingen en orkanen.


  Maak melding

 14. HongKongFree
  16 augustus 2021 At 16:02
  Popo Jaantje

  Enig idee hoe Japan de schade van aardverschuivingen heeft weten te beperken? Door woontorens op rubberen fundament te bouwen zodat bij een beving deze woontorens meebewegen.
  Tsunamis worden midden op de oceaan, dus voordat het nog de kust bereikt, middels enorme golfbrekers onschadelijk gemaakt.

  Dit zijn twee maatregelen die Japan heeft getroffen. Het probleem is dat het gigantisch duur is.


  Maak melding

 15. Henkes
  16 augustus 2021 At 16:18
  Popo Jantje denkt dat de mensen in Nederland, Bangladesh en China almachtig zijn en de natuur voor 100% kunnen beheersen. Hij neemt de uitspraak dat de mens de natuur niet kan beheersen, niet serieus. Ik denk dat de mensen in Haiti Popo Jantje maar moeten aanvaarden als hun.nieuwe God. Op hun munten moeten ze laten graveren; IN POPO JANTJE WE TRUST. Dan zijn ze meteen verlost van.natuurrampen.als aardbevingen en orkanen.

  Kan niet in het Engels want op Haiti is Frans de voertaal.


  Maak melding

 16. Goed zo Popo Jantje, leer ik toch nog iets goeds’ van jou, mijn beheersing van het Frans is 0,09.
  Ik zeg niet dat de mens met zijn techniek niet tot veel in staat is, ook ik kijk met bewondering naar wat Nederland en Japan gepresteerd hebben om natuurrampen die ons mensen bedreigen te beperken. Maar mijn bewondering gaat niet zo ver om Nederlanders en Japanners als een soort (half) Goden te zien. Tegen een paar goede aardbevingen, tsunamis of orkanen, kunnen ook zij niet veel doen. Nederland is het tweede grootste land op aarde wat betreft export van agrarische producten, dat is voor een groot deel te danken aan hun techniek, maar ook aan hun tot nu toe ideale klimaat, drie droge jaren of drie te matte jaren achter elkaar (zoals de laatste tijd vaak voorkomt) en ook Nederland kan zijn geweldige aardappeloogsten (en de rest) vergeten.


  Maak melding

 17. De betekenis van beheersen en beheersing is iets geestelijk helemaal machtig zijn of iets in bedwang houden.

  Wat de mens doet is zich aanpassen aan de natuur en niet het beheersen van de natuur. Al die dure maatregelen beperken schade en voorkomen grotere rampen. Dat wil niet zeggen dat je de natuur meester bent.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.