‘Communicatie Covid-19-vaccinatie moet meer geactiveerd worden in Suriname’

8
Covid-19 Vaccinatie in Suriname

De Nederlandse arts-microbioloog en epidemioloog Marc Sprenger, die momenteel als speciaal gezant in Suriname is om te adviseren over de acute coronazorg, beveelt aan dat de communicatie rond de Covid-19-vaccinatie in Suriname verder geactiveerd wordt. Sprenger is onder de indruk van de vele inspanningen die gepleegd zijn om Covid-19 beheersbaar te maken. Maar echter blijft hij bij de realiteit dat er nu een deltavariant is.

“We dachten dat we met een vaccinatie al behoorlijk beschermd waren, maar de deltavariant heeft ons geleerd dat je echt twee prikjes moet hebben. Dus je moet nu veel meer inspanningen doen om veel meer mensen uit te leggen waarom het zo belangrijk is dat je wordt gevaccineerd”, zegt dr. Sprenger. Volgens hem is er nog heel veel twijfel over de vaccinatie in Suriname. In het verlengde hiervan heeft hij zijn aanbevelingen gedaan.

Volgens hem is het ontzettend belangrijk om met de mensen die twijfelen in gesprek te gaan en ze uit te leggen waarom het belangrijk is. Verder vindt hij het van belang om te kijken naar hoe de organisatie rond de campagnes verder verbeterd kan worden, zodat de boodschap bij de mensen kan aankomen.

Sprenger: “Er moeten meer gesprekken gevoerd worden en we moeten de dingen uitleggen aan de mensen”. Naast de activering van communicatie heeft hij ook aanbevolen dat er een verbeterde database en dataverwerking komt voor Covid-19 in het land. De collectie van data en de analyse daarvan is van enorm belang om goed beleid te kunnen maken. 

Minister Ramadhin stelt dat de regering het correct vond om geïnformeerd te worden. “De president geeft zijn zegen en zijn instemming aan de zaken die aanbevolen zijn door dr. Sprenger. “We kijken heel erg kritisch naar zijn aanbevelingen en zijn blij met de expertise die hij heeft, maar ook de link met Nederland, zodat wij zaken richtig kunnen begeleiden naar een transformatie van het beleid, vooral waar je zwakheden hebt en verbeterpunten nodig zijn”, zegt de minister.

De bewindsman is er eens mee dat er veel meer gedaan moet worden om de communicatie en dataverwerking te verbeteren. Hij gaf als voorbeeld dat er bij het laboratorium van het Bureau voor Openbare Gezondheidzorg (BOG), een instituut dat zwaar verwaarloosd werd de laatste jaren en veelal met verouderd apparatuur werkt, niet geïnvesteerd is in de randvoorwaarden om op een gedegen wijze data te collecteren en te analyseren. 

Met de ondersteuning van Nederland en andere organisaties zoals de PAHO en andere bevriende naties, is het gelukt om een goede teststraat op te zetten en PCR-testen uit te voeren. Ook de diagnostiek, isolatie en quarantaine zijn goed opgezet. Al deze zaken zijn geanalyseerd door dr. Spenger.

Op het gebied van de communicatie, met name voorlichting, zijn heel veel initiatieven vanuit het ministerie, BOG en andere organisaties, zoals NGO’s genomen om de bewustwording rond Covid opgang te brengen. Maar de bewindsman is van mening dat deze initiatieven beter gestructureerd moeten worden. Nederland zal helpen zaken te structureren en coördineren.

Het ligt in de bedoeling de komende week van start gaan met het uitvoeren van de zaken die zijn aanbevolen door dr. Sprenger. De president heeft groen licht gegeven om de aanbevelingen mee te nemen.

8 REACTIES

 1. Het is genoeg gecommuniceerd met de mensen. Surinamers hebben een zeer lage IQ ze begrijpen het toch niet. Het beste is het beleid als Frankrijk toepassen, mensen die gevaccineerd voor hun moet geen lockdown gelden. dus ze kunnen overal gaan als ze maar kunnen aantonen dat ze volledige geprikt zijn. De NPDers hadden meer vertrouwen in China laat ze maar door prikken met kleine naalden regering geeft ze aub geen grote naald laat ze maar voelen wat ze met het land hebben gedaan


  Maak melding

 2. Als je de tv aanmaakt zie je hoop onbenullig gelul over vaccineren. Domme filmpjes, gezicht van Ramadhin die iedereen al heeft uitgekotst.
  En de leugens omtrent hele covid. Hier bloeit vaccinatie als uit


  Maak melding

 3. Er is genoeg gepraat over covid. Misschien reportages van begrafenissen en crematorium toevoegen. Laat de dommies maar gewoon hun gang gaan en hun god gaan ontmoetten. Tijd om aandacht te geven aan echte problemen en niet aan neanderthalers.


  Maak melding

 4. Je kunt communiceren wat je wilt, maar er komt nooit een einde aan de COVID pandemie in Suriname. De groep van laaggeschoolden (daaronder zitten veel paarse ratten) zullen zich niet laten vaccineren. Gedurende de pandemie vergaat het onkruid wel!!


  Maak melding

 5. Ook vertellen wat zich bv. in Israel afspeelt. Ruim 80 procent gevaccineerd en toch weer opnieuw dagelijks grote aantallen geinfecteerden. Laten we het erop houden dat je niet doodgaat indien je gevaccineerd bent. Die communicatie is nodig, vertel de feiten. Vertel ook het effect van ivermectine, dat schijnt een wondermiddel te zijn in deze pandemie. Nu hebben we angstvallig een geschoolde witmang binnen gehaald en de President geeft aan dat we vanaf nu zijn aanbevelingen gaan implementeren. Al die tijd is dus die autoritaire minister van volksgezondheid, onbekwaam gebleken.


  Maak melding

 6. We zijn dus weer onafhankelijk van andere…bravo…ons regering heeft diplomatiek de contacten verwaarloos…met deze uitbraak houden we ons weer vast aan buitenlandse giften en hulp…hoezo waren we weer onafhankelijk…we lijken wel op Curaçao…altijd maar klagen…maar nu opo annoe… waar is ons trots …dank NDP…mmp


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.