‘Van concessies in het verleden uitgegeven vloeit niets terug in de staatskas’

15
goudmijn-concessie-suriname

In Suriname zijn heel veel concessies in het verleden uitgegeven, waarvan niets terugvloeit in de staatskas. De staat en de gemeenschappen, vooral van het binnenland, hebben er geen voordelen aan. De regering zal het beleid hieromtrent daarom scherper stellen en er zal beter gekeken worden aan wie de concessies worden gegeven en wat de concessiehouders ermee doen.

Dit heeft minister Dinotha Vorswijk van Grondbeleid en Bosbeheer (GBB) op haar eerste werkoverleg met president Chandrikapersad Santokhi, vicepresident Ronny Brunwijk en minister Albert Ramdin als eerste vervanger van de Raad van Ministers, besproken.

Het overleg vond plaats op donderdag 12 augustus 2021 op het Kabinet van de President. Daarbij zijn er concrete werkafspraken gemaakt en over de uitreikingen van grondbeschikkingen in het district Saramacca het komend weekend, gesproken. Een van de concrete werkafspraken is dat vanaf heden het besluit over de uitgifte van concessies uitsluitend via de regeringstop genomen zal worden.

Een tweede afspraak is het afronden van de grondaanvragen die reeds liggen bij het ministerie. Het gaat vooral om kleine aanvragen van mensen die hun bereidverklaringen van hun bouwkavels in handen wensen te krijgen. De president en de vicepresident hebben de minister gevraagd er werk van te maken dat alle kleine aanvragen worden afgerond.

De bewindsvrouw zegt dat het ministerie zich extra zal inzetten om de vele overdrachten van percelen en achterstanden in de komende periode te finaliseren. De regering wil aan het eind van deze zittingsperiode met een tevreden gevoel terugblikken. “Ik ga voor transparantie. De klachten die ik kreeg van mensen toen ik nog geen minister was, bijvoorbeeld wanneer je jouw stukken hebt gebracht naar Domeinkantoor, weet je niet eens bij wie je moet gaan. Soms wordt je van het kasje naar de muur gestuurd, je weet niet eens waar jouw stuk ligt. Hieraan komt een definitieve einde. We gaan werken aan een digitaliseringsysteem waardoor je via de digitale weg kan volgen waar jouw stuk ligt”, zegt de minister.

Ten aanzien van de uitreikingen van grondbriefjes in Saramacca, worden de laatste voorbereidingen gedaan. Vorige week vrijdag reikte de bewindsvrouw haar eerste beschikkingen uit in het district Marowijne. De president en de vicepresident vroegen de minister om moeite te doen dit weekend naar Saramacca te gaan. Daar zullen meer dan 100 mensen in aanmerking komen voor een beschikking.

15 REACTIES

 1. Wat een onzin , alle uitgegeven concessies de laatste 10 jaren zijn toch op papier bezegeld , dus als iemand deze papieren niet kan laten zien als bewijs , dan is het illegaal , dan kan de regering de concessies nietig verklaren ,of er moet als nog wat terugvloeien in de staatskas.


  Maak melding

 2. WAT 14 augustus 2021 At 02:26

  Wat een onzin , alle uit
  =============================================
  De GROOTSTE ONZIN ben JIJ zelf…….SUKKEL..!!


  Maak melding

 3. In Suriname gaat deze business nooit geordend worden, sinds de koloniale tijd was het al een ongeregeld zooitje.

  Die hele Kaloti Mint is er voor spek en bonen…


  Maak melding

 4. WAT JE HEBT HET GOED VERWOORD?
  JA WANT DE LAATSTE 10 JAAR WAREN ZIJ BEZIG OM BOEL TE BELAZEREN?
  En now iene yere no wang mang e tak tori/ foe saide/ we noh sranang e fergitie snel?WAT er zijn heel veel imbecielen in Suriname,ding no eerlijke dat is duidelijk. Ndp was het land aan het leegroven. En nog komen ding lagie dagoe deze partij verdedigen,ik snap het monetaire gebeuren,maar straf geen arme mensen aub brunswijk santhoki?


  Maak melding

 5. Goed plan van Dinotha Vorswijk! Het is belachelijk dat er niks van de inkomsten van concessiehouders in de staatskas komt. En dat is al sinds jaar en dag het geval. Laat ze met twk terugbetalen. Dat geldt ook voor Lonny. Gelijke monniken, gelijke kappen. Eindelijk een bij Abop die met kop en schouder boven het maaiveld uitsteekt.


  Maak melding

 6. Soso k’ka!! Alweer een incompetente stroman(vrouw) gefaciliteerd! Heel Suriname weet wie welke concessies heeft gehad en onder welke regeringen! Dat hoeft ze dus niet te onderzoeken. Wil ze mooie sier maken, dan moet ze alvast bekend maken hoeveel en welke concessies de familie Brunswijk en aanverwanten heeft! Dan is ze een grote meid!!….maar dan ook direct minister af natuurlijk!


  Maak melding

 7. Lucienne en Franco vandaag weer niks te doen. Wanneer komen jullie met een goed idee? Ik weet jullie wonen nog in bomen, dus weinig hersens. Maar kom eens met iets zinnigs?


  Maak melding

 8. Redskin, van die twee hoeft je niets zinnigs te verwachten, deze twee imbecielen hebben allang grond ingepikt dankzij hun grote vriend de massa moordenaar bouta, en ze houden van die massa moordenaar, stelletje landverraders zijn het, opzouten met die gasten


  Maak melding

 9. @WAT en @Redskin…….dank zij geloof in eigen kunnen heb ik 10 hectare grond in Saramacca gekregen welke ik bewerk en geniet van de vruchten die het opbrengt. Jullie twee zijn nietsnutten die maar lopen te klagen als er een vlieg op je neus zit. Pak aan en klaag minder SUKKELS.


  Maak melding

 10. franco 0,0 , zie je wel dat jij een paarse dief bent, ze moeten dat stuk land wat jij gepikt hebt terug vorderen en jou in het gevang gooien, landverrader


  Maak melding

 11. nu ben je stil he franco 0,0 de grond wordt nu te heet onder jou voeten he , pas op voor bosbranden , niet roken en niet met vuur spelen , en zorg er voor dat er geld in de staatskas wordt gestort , maar ja je geeft niet graag dat gestolen geld terug he


  Maak melding

 12. Gaat de nieuwbakken minister dan alle concessies aan Brunswijk gedaan opnieuw bekijken? Want er vloeit helemaal niks terug in de staatskas van de concessies die hij heeft.


  Maak melding

 13. De regering zal het beleid scherper stellen aan wie de concessies worden gegeven.
  Dit heeft minister Dinotha Vorswijk besproken. ☝🏽 Hoe heeft vice president Brunswijk hierop gereageerd,🤔 hij heeft de meeste concessies en is hierdoor een zeer rijk man geworden, hoeveel laat hij terug in de staatskas vloeien😏. Precies….waar hebben we het dan over.
  De kleine mannen die een paar goudstukjes vinden gaan uitknijpen terwijl de bigboss zelf het meeste wegsleept.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.