Minister: “We kunnen niet blijven subsidiëren aan de pomp”

11
GOw2 pompstation in Suriname
GOw2 pompstation in Suriname

Minister Saskia Walden van Economische Zaken heeft vrijdag gereageerd op de verhoogde brandstofprijzen in Suriname. Volgens de bewindsvrouw was de subsidie in de afgelopen maanden hoger per liter, dan momenteel het geval is. Indien de prijs bij SRD 15 zou blijven zou de staat op maandbasis moeten inkomen met SRD 60 tot 62 miljoen. “Het zou geen verantwoordelijke besteding zijn van staatsmiddelen. We kunnen niet blijven subsidiëren aan de pomp. Wij moeten verantwoordelijk omgaan met staatsmiddelen”, aldus Walden.

De regering subsidieert momenteel de prijs aan de pomp voor zowel unleaded als diesel. Echter is zij ook bezig deze subsidie af te bouwen. Volgens minister Walden zullen middelen van de staat zoveel mogelijk op de juiste manier besteed moeten worden. “We moeten niet onverantwoordelijk aan de pomp subsidiëren”, aldus de bewindsvrouw op vrijdag 13 augustus 2021 tijdens een regeringspersconferentie. Zij ging daarbij middels een presentatie in op de totstandkoming van de pompprijs en gaf met statistieken de veranderingen op de wereldmarkt aan en de effecten daarvan op de prijzen.

De bewindsvrouw benadrukt dat momenteel de bruto government take niet wordt geïnd. De netto government take, die voor diesel 3.15 zou moeten zijn, is voor augustus slechts 1, 86 SRD cent, hetgeen betekent dat de staat met subsidie inkomt. De pompprijs bestaat uit de componenten wereldmarktprijs en winstmarge. De wereldmarktprijs is de gemiddelde prijs over een periode van 30 dagen. De component bedrijfsmarge of winstmarge is bedoeld om de kosten van de oliemaatschappijen en servicestations te helpen dekken voor hun bedrijfsuitvoering. 

De prijs zonder government take zou bij diesel SRD 16.09 zijn, wat inhoudt dat er in principe nog 3 SRD bijgeteld zou moeten worden om te komen tot de pompprijs. Echter, de regering subsidieert deze prijs zoveel mogelijk. Dit is ook bij unleaded het geval. Er wordt niet alleen government take geïnd, maar zelfs bijgesubsidieerd. De SRD 3.50 die in feite voor een liter unleaded geïnd zou moeten worden, gebeurt niet. Daarentegen komt de staat in met 1.49 cent, wat neerkomt op ongeveer SRD 5 aan subsidie. Superunleaded wordt niet gesubsidieerd. Minister Walden geeft aan dat er voor diesel 3.05 government take geïnd zou moeten worden. 

De afgelopen periode is er een stijgende trend voor wat betreft de wereldmarktprijs met momenten van daling. Gemiddeld zijn de brandstofprijzen met 10 US cent gestegen over een periode van 30 dagen. De bewindsvrouw rekent uit dat 10 US cent x 21 SRD voor US dollar in feite de gemiddelde stijging van de afgelopen maanden is geweest. De regering stelt echter een gemiddelde prijs vast. Dit effect is voor zowel unleaded als diesel. 

Aangetoond werd dat bij unleaded de prijs zonder government take SRD 17.44 had moeten zijn. Met terecht te innen government take zou deze prijs op 21 SRD komen. Echter zou dit iets moeilijker betaalbaar zijn, ook omdat het gros van de autobezitters meer unleaded gebruikt dan diesel. Er wordt SRD 5 gesubsidieerd waardoor de prijs aan de pomp momenteel SRD 15.95 is. Bij diesel had de pompprijs SRD 19.24 moeten zijn, maar ook hier komt de staat in met een korting. De prijs aan de pompprijs is hierdoor vastgesteld op SRD 17.95. 

11 REACTIES

 1. Forumleden/Reageerders, Odi Odi.

  Minister: “We kunnen niet blijven subsidiëren aan de pomp”

  Bron: (americasmi.com/insights/key-lessons-suriname-learn-guyanas-oil-boom)
  Door Arthur Deakin Geplaatst op 16 juli 2021 in energie.

  American Market Intelligence Co-Director, Arthur Deakin.
  3 BELANGRIJKE LESSEN DIE SURINAME MOET LEREN VAN GUYANA’S OLIEBOOM.

  En het vervolg van het artikel is op 13-8-2021 door dezelfde American Market Intelligence Co-Director, Arthur Deakin, verschenen op (stabroeknews.com).

  Culture of bribes, patronage, nepotism could strangle Guyana, Suriname oil wealth dream
  -American Market Intelligence Co-Director, Arthur Deakin.

  Het artikel is verder te lezen via de vermelde site. Bron: (stabroeknews.com)

  Stof tot nadenken.


  Maak melding

 2. Nee, maar wel kunnen we onze zakken blijven vullen. Sinds de onafhankelijkheid is Suriname ten prooi gevallen aan oplichters en zedenmisdrijvers, boeven, graaiers.


  Maak melding

 3. De regering subsidieert momenteel de prijs aan de pomp voor zowel unleaded als diesel.

  OMG dus naast de subsidie aan de pomp van 5 SRD voor 1 ltr diesel ontvangen de lijnbussen ook nog een maandelijkse vergoeding.
  M.a.w. het geschreeuw van de bushouders slaat nergens op want zeg nou eens eerlijk is dit geen water naar zee dragen met een kopje?

  Als belastingbetaler zou je toch liever willen weten/zien wat de bushouders werkelijk ontvangen aan bijdrage van de overheid.
  Dus regering gewoon de werkelijke dieselprijs aan de pomp en op basis van km stand een vergoeding geven aan de bushouders


  Maak melding

 4. Suriname moet van deze bus maffia af. Gewoon staatsbussen en iedereen gewoon bij een bushalte wachten op een bus. Zal wel wat tijd kosten om op tijd bij de halte te zijn. Aangezien men lui is niet aan op tijd kan komen.


  Maak melding

 5. De regering doet het goed om de subsidiekraan voor staatsbedrijven (beetje bij beetje) terug te draaien, maar doe dit dan in samenhang met het doorlichten van deze onrendabele bedrijven en treft dan maatregel om de inkomsten voor de overheid te verhogen, zodat zij een financieel vangnet voor behoevende burgers kan blijven zijn. Als de regering geen gelijke tred hiermee houdt komt dit alles op de smalle schouders van het volk. Het volk is door al deze maatregelen van deze regering, sinds haar aantreden, alleen maar aan het betalen en betalen. In deze snelheid, heb je straks een prudent opererende overheid en een grotendeels verarmd/ verpauperd samenleving.
  In een maand de benzineprijs en busrit verhogen trekt een te grote wissel op het inkomen.
  Vindt er wel overleg plaats tussen de betreffende ministeries?(Pico)

  Je krijgt dan dat iedereen gaat lopen klagen, (groot- en klein verdieners).

  Als particulier ga je denken dat de regering zich alleen het lot van de ambtenaren aantrekt, (salarissen worden op tijd betaald zonder extra lening), maar er wordt niets aan de belabberde infrastructuur gedaan, straten met gaten zo groot als de maan, wateroverlast, stroomuitval, in bepaalde stadsbuurten geen waterleiding druk enz., en alles wordt steeds duurder. Ja, het klopt dat deze regering een puinzooi heeft overgenomen, maar ga dit niet gebruiken om al deze maatregelen doorheen te jassen.

  Bigi Sma, ze krijgen voor een reeks zaken subsidie, niet alleen voor de benzine. Dus deze structuur moet op de schop, anders wordt het buskaartje onbetaalbaar, (lap op lap).

  Para Express heeft gelijk waar blijven de inkomstenverhogende projecten??

  Ik vermoed dat de regering rekening mee houdt dat de deal met het IMF (nieuwe kapitaal investeerders aantrekken) nog kan mislukken, maar dan heeft zij toch alvast de subsidiekraan half kunnen terugdraaien. Een beetje riskant!!!!!mwah het kan werken.


  Maak melding

 6. We hebben al vaker dit jaar gezegd dat de regering geen geld meer moet pompen in staatsbedrijven die miljoenen US Dollars in het rood staan , het land heeft meer dan 4 miljard US Dollars schuld ( dankzij de vorige regering) en dat moet terug betaald worden , en we weten dat we nu als burger in deze zure appel moeten bijten , maar stop met het subsidiëren van bijv. de slm , de bushouders en noem ze maar op , en dat het subsidie geld wat daar voor bedoelt is aan het volk toekomt dan krijg het echte volk weer vertrouwen in U regering.


  Maak melding

 7. Jongens, Komt door een vermindering van de olieproductie van de Opec landen , zeggen ze.
  in Nederland is de benzineprijs ook moordend. Aan de snelweg
  € 2 oftewel 50 srd persliter. In de stad, bij de goedkopere pompen 1,80. Nederland is een van de dierste landen in de wereld wat benzine betreft. Komtbomdat de gouvernement take ruim € 1,25 bedraagt en dan heb ik geen rekening gehouden met het kwartje van Kok.
  Dit is om jullie te informeren dat wij hier ook de klos zijn.


  Maak melding

 8. Jongens, Komt door een vermindering van de olieproductie van de Opec landen , zeggen ze om de hoge prijs goed te praten.
  in Nederland is de benzineprijs ook moordend. Aan de snelweg
  € 2 oftewel 50 srd per liter. In de stad, bij de goedkopere pompen 1,80. Nederland is een van de duurste landen in de wereld wat benzine betreft. Komt omdat de gouvernement take ruim € 1,25 bedraagt en dan heb ik geen rekening gehouden met het kwartje van Kok. (teveel autocue fouten ontdekt in de eerste versie)
  Dit is om jullie te informeren dat wij hier ook de klos zijn.


  Maak melding

 9. De minister zou er goed aandoen eerst alle pompen schadeloos te stellen. De ministeries met hun dure benzine slurpende dienstbakken tanken nog dagelijks op de bon bij deze pompen, die de rekening maar met heel veel moeite en slechts bij beetjes betaald krijgen.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.