Doodstraf geschrapt uit Surinaams Wetboek Militair Strafrecht

13
Photo credit: verbeeldingskr8 rights via photopin (license)

Met algemene 37 stemmen heeft De Nationale Assemblee (DNA) afgelopen donderdag de doodstraf officieel ook als hoofdstraf geschrapt uit het Wetboek van Militair Strafrecht (G.B. 1975 no. 173) in Suriname. De hoofdstraf in het Wetboek van Militair Strafrecht is nu levenslange gevangenisstraf.

Om volledig te kunnen voldoen aan de bepalingen in het Verdrag inzake Burger- en Politieke Rechten (Bupo-verdrag) en om te kunnen toetreden tot het tweede Facultatief Protocol van dit verdrag, heeft het Surinaamse ministerie van Defensie besloten de afschaffing van de doodstraf te actualiseren. 

Het tweede Facultatief Protocol van het Bupo-verdrag heeft als doel volledige afschaffing van de doodstraf. Suriname heeft op 28 december 1976 het Bupo-verdrag geratificeerd. Hierdoor heeft Suriname de verplichting om zijn nationale wet- en regelgeving zodanig aan te passen aan de bepaling van dit verdrag.

In 2015 is hiermee een aanvang gemaakt met de herziening van het Wetboek van strafrecht. Daarmee heeft een belangrijke wijziging plaatsgevonden, namelijk de afschaffing van de doodstraf uit het commune strafrecht. Met de wijziging in het Wetboek van Militair Strafrecht komt de doodstraf nergens meer voor in de Surinaamse strafwetgeving. Dit is een belangrijke mijlpaal.

Volgens Defensieminister Krishna Mathoera is de doodstraf in strijd is met de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens (UVRM), waarin staat opgenomen dat eenieder het recht heeft op leven. Er is daarom ook een trend in de wereld te merken waarbij heel veel landen, inmiddels meer dan 140 landen, de doodstraf afschaffen uit hun nationale wetgeving.

13 REACTIES

 1. Jammer dat het is afgeschat, want gelet op de 8 december 1982 moorden en rechtzaak bij de rechtbank/ krijgsraad van Suriname en ook voor de Moiwana86 moorden ea moorden vanaf de staatsgreep van 25 februari 1980, waarvoor ddb ea soldaten verantwoordelijk zijn, zou het goed zijn dat het niet was afgeschaft uit het militaire wetboek van strafrecht.( G.B 1975, Artikel nr 173.) en uit de grondwet van Suriname en Internationale Verdragen als het om derde wereldlanden gaat.Dit om de gewapende machten te laten weten wat hen te wachten staat als ze buiten de grondwet en Verdragen handelen, een staatsgreep plegen en tegen krachten uitschakelen/ vermoorden.

  Ik ben een voorstander van oog om oog tand om tand. Zulke gasten moeten het zwijgen worden opgelegd. Hierdoor zouden dit soort niet fris onder hun oksel figuren het niet in hun malle hoofd halen om staatsgrepen te plegen en anderen om te brengen. Ze zouden weten wat hen te wachten stond/ staat in bananenlandjes.

  Ik vind 20 jaar gevangenisstraf voor ddb ea voor de 8 december stratzaak voor misdaden/ misdrijven tegen de menselijkheid veels te weinig. Vergeet de andere misdsdaden niet van ddb ea.

  Laat Z.E. president Chan Santokhi en Z.E. vp Ronny Brunswijk vd republiek Suriname of beter gezegd minister Albert Ramdie super minister van de republiek Suriname het niet in hun
  hoofden halen om ddb ea gratie te geven.


  Maak melding

 2. Er was het Eerste Testament. Daarna gevolgd door het Tweede Testament. God is alwetend en heeft zijn zoon Jezus op aarde gestuurd. De tijd van Mozes was voorbij. God weet dat de mens zondig is. De boodschap van Jezus was vergeving. In het verlengde heb je ook Mohammad gehad. Weliswaar een strijder eerste klas, maar ook bij hem werd het accent gelegd op vergeving .Niet voor niets is de doodstraf afgeschaft. Wij mensen hebben elkaar niet uitgevonden. In Amerika zijn er staten die de doodstraf niet meer handhaven. Ze hebben echter nog een lange weg af te gaan. Ze weigeren om hun verantwoordelijkheid te nemen. Intussen hebben ze voor veel leed en verderf gezorgd. Is er ooit een westerse generaal of president ooit voor de rechtbank verschenen? Laten we blij wezen dat Suriname zich wel houdt aan beschaving. De boodschap is gericht op vergeving.


  Maak melding

 3. Eindelijk, het werd tijd. Zo’n onding. Past niet meer in deze tijd. Spelen voor eigen rechter is niet meer van deze tijd.
  Minister Mathoera, mag een militair in oorlogssituatie bij dienstweigering nog standrechtelijk worden geëxecuteerd. Zo ja, schrapt dit ook uit het militair wetboek.

  Passant, wil jij graag voor beul spelen.


  Maak melding

 4. De doodstraf was er en als het moest worden uitgevoerd zou daar toch een orgaan met deskundige mensen zijn, die het konden uitvoeren. Niemand zou er enige last van hebben.

  Er zijn veel voorbeelden die ik kan geven, hoe het in alle rust en orde, zonder veel inspanning kan plaats vinden en schuldigen eyes tapoe.


  Maak melding

 5. Jammer want bouta had de doodstraf lang en breed met een kogel tussen zijn oren verdient. Nu heb ik ook genoeg van deze regering. Sorry Santhokhi dit land is niet te redden, nieuwe wetten maken maar hem in santo boma opsluiten kunnen jullie toch niet. Mischien moet die wet ontweken worden op een achterhandse manier met een prive aannemer want als zijn wapens thuis bij hem gestolen kunnen worden kunnen anderen ook binnenkomen.


  Maak melding

 6. Passant het is geen technisch probleem. Het uitvoeren stelt niks voor.
  Het is een humanitaire case, hoe ga je om met wetsovertreders, lichte en zware.
  Waarom straffen met doodstraf (definitief) terwijl er andere mogelijkheden zijn. Straffen moet niet uit emotie worden toegepast.
  Bouterse is volgens het militair strafrecht tot 20 jaar veroordeelt en kan nu geen doodstraf krijgen.

  Ram Singh, bai wan pistool, bai wan ticket (als je in NL woont), smokkel a pistool na Zanderij, djompo ini wan taxi, go na Leonsberg, stop na mofodoro fu bouta, waka go ning oso, druk tap a osobel, té a osodoro opo, ju sie dat na bouta, dan ju é sutu ing kirie, djompo ini a taxi, rij baka na Zanderij, tek a opolanie, da ju dé k’ba. Geintje!!!🤣
  Passant, stel dat Ram Singh, het bovenstaande uitvoert, verdient hij de doodstraf, in de lijn van jouw oog om oog principe.


  Maak melding

 7. De dood straf weer invoeren voor moordenaars alleen.Als je iemand vermoord dan belandt je op de electrisch stoel en wordt 10000 volt op je aangesloten.


  Maak melding

 8. Zijn ddb en gangsters, ndp sinds 25 februari 1980 tot 25 mei 2020 humanitair, mensenrechten, de grondwet van Suriname, veiligheid, orde en rust, mannen in zwarte auto’s, de spot drijven met de rechters, nabestaanden, 8 december 1982 moorden, Moiwana86 moorden, talrijke andere moorden/zaken, de staatsgreep van 25 februari 1980, mishandelen van minister -president Henk Aron, ea, de pers, grondrechten, vrije meningsuiting, vergaderen, de rechtsstaat, respect normen en waarden, financieel -economisch, welvaart en welzijn, vooruitgang, drugs/ Cocaïne criminaliteit, wapenhandel, , verarming van de Surinamers, dood en verderf, zelfverrijking van hem en gezin, ndp-toppers, hoge priester miskaba, abdul jenny geerlings- simons, bouva, hasrat, parmessar, aloe baba, caldeira, jozefzoon, parmessar, alibux, wijdenbosch, abrahams, enz met Suriname en Surinamers omgegaan. Wat is er met die 500 miljoen Nederlandse gulden die tussen 25 februari 1980 en 8 december 1982 door Nederland aan Suriname werd gegeven uit het verdrag voor de tot standkoming van de onafhankelijkheid van Suriname en Nederland gebeurd? Wat is er met West -Suriname gebeurd? Wat is er met Suralco gebeurd? enz.

  Begin daar heel goed naar te kijken.

  Mens rot toch op umet je humanitaire case/gezicht. Oog om Oog, Tand Om Tand.

  Voor mij moeten zulke mensen ( Hitler, Maurice Bishop, Gadaffi, Sadam Hoessein, Papa Doc, Baby Doc, Chaves, enz. uitgeschakeld worden uit de maatschappij en de wereld.

  Zulke mensen als ddb ea zijn waardeloze mensen voor de mensheid.


  Maak melding

 9. Passant, op dit gebied verschil je niet van DDB, in jou denken ben je even erg.
  DDB dacht toen ook oog om oog, tand om tand, en je ziet wat er van terecht is gekomen, onomkeerbare situatie. De wereld accepteert geen doodstraf meer, weinig landen passen het nog toe. Gelukkig maar.
  Je mag op de koffie bij jouw evenbeeld, DDB.


  Maak melding

 10. pony , jij bent bang he dat ze jou baasje bouta op de elektrisch stoel zouden zetten als de doodstraf er nog was voor militairen ( dus geen burgers ) , want hij dat sergeantje heeft 15 mensen vermoord in december 1982 en hoeveel mensen nog meer als militair , dus pony jou baasje komt goed weg met 20 jaar jail , en weet je pony deze moordenaars worden oud dus hij zal die 20 jaar beleven


  Maak melding

 11. Ik denk hoe dan…? We hebben andere problemen en gaan de grond wetten herzien en aanpassen….waar komt dit vandaan…kan me niet voorstellen dat mijn broeders en zusters stil staan in welvaart…dan een schone schip willen maken met boeven en straffen te verlichten door bedrog…bless Su…


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.