Uitbetaling achterstanden Algemene Kinderbijslag eind dit jaar

8
SRD geld uit Suriname

De uitbetaling van achterstanden in de Algemene Kinderbijslag (AKB) zal eind dit jaar plaatsvinden. Dit zegt minister Uraiqit Ramsaran van Sociale Zaken en Volkshuisvesting (Sozavo). In het sociaal vangnet van de regering zijn 16 maatregelen opgenomen, waarvan 10 op het bord staan van dit departement. De AKB is daar een van.

Binnen de urgentiefase van het Herstelplan Suriname, heeft het ministerie een inventarisatie gemaakt, waaruit is geconstateerd dat er achterstanden zijn sedert 2019 die oplopen tot 2020. In het kader van het upgraden van het sociaal vangnet, is het uitbetalen van de uitkeringen binnen de begroting van 2021 geplaatst, welke reeds de goedkeuring heeft van de regering. Het gaat met name om financiële ondersteuning aan zwakke huishoudens, mensen met een beperking, AKB en Algemene Oudedagsvoorziening (AOV).

Minister Ramsaran zegt dat al deze mensen hun AKB-gelden moeten krijgen. Zo ook de achterstanden die zijn opgelopen vanaf 2019. Deze zullen voor eind 2021 worden uitbetaald. Afhankelijk van de locatie en de planning zal er een bekendmaking van de uitbetaling van AKB komen. In deze gaat het om het bedrag dat toen uitgekeerd werd van SRD 50. Degenen die zich hebben geregistreerd bij Sozavo komen in aanmerking voor AKB. Het ligt in de bedoeling om AKB-gelden over te maken op de bankrekeningen van de aanvragers. Voor degenen die in contanten ontvangen zal er spoedig een oplossing komen. Er is gesproken met de vereniging van Bankiers en BNETS om richting financial inclusion te gaan. Er is hierbij ook gedacht aan de kleine ondernemers, zodat zij in de toekomst op een versoepelde manier in het bezit kunnen komen van een bankrekening.

Met financial inclusion wil de regering in de richting gaan van efficiëntie en zelfredzaamheid. De voordelen hiervan zijn dat iedereen over een bankrekening zal beschikken en men niet meer in lange rijen hoeft te staan. Het zal de staat ook minder kosten aan logistiek. ‘We proberen deze betaalmanier te clusteren. Het binnenland is een uitdaging vanwege de grote afstand. Verder zal het ministerie als springplank moeten dienen voor deze groep. Zij moeten langzaam, maar zeker zelfstandig worden’, benadrukt de bewindsman. Om hen bewust te maken is het departement gestart het het Positive Parenting Project.

Voor wat de uitbetaling van de financiële ondersteuning van Sozavo van het jaar 2021 betreft, tracht het ministerie deze simultaan uit te betalen aan de samenleving. ‘Wij willen geen achterstanden creëren en kijken om efficiënter om te gaan met ons budget’, geeft de minister aan. Hij roept de samenleving op zich alsnog te registeren als dat niet het geval mocht zijn. Volgens de bewindsman zijn er ook groepen die in aanmerking komen voor een combinatie ondersteuning. Als voorbeeld gaf hij aan dat een kind met een beperking, een financiële bijstand krijgt en tegelijkertijd worden de ouders gerekend tot zwakke huishouden. Ook voor de groep, die pas moeder is geworden, is er gelegenheid tot registratie bij Sozavo. Al bij al probeert het ministerie binnen het bestand eenieder tegemoet te komen.

8 REACTIES

 1. Door het volk en VOOR het volk deze regering . Weer laat deze regering zien dat het echt in het belang van land en volk handelt. De fascisten van de dictator Bouterse zullen weer met kritiek komen.


  Maak melding

 2. Startsein voor het opruimen van de paarse puinhopen en financieel/economische chaos, veroorzaakt door de misdadige aardappel en uien NDP-bende van de afgelopen 10 jaar.


  Maak melding

 3. Verhasltjes. Eind van het jaar moeten de kinderen eten?? Dat geld van de kinderen is al 5 keer fedevalueerd in 1 jaar tijd
  Welke mensen hebben geen akb en geld gehad vr zwakke huishoudens?? Nu zijn er 100.000 zwakke huishoudens erbij. Effe de mensen een waardebon van srd 500 of waardeloos pakket geven en filmen. Wat een laag tot de grind vertoning.
  Deze regering hft zn langste tijd gehad. We gaan traangas kopen dan is er geen eten. In Ghana zijn alle zakken rijst terug gegeven. Ze willen geen aalmoes. Dat moet in Su gebeuren.


  Maak melding

 4. 👏Ik ben blij dat er iedere keer wat van de lijst afgestreept kan worden. Helaas zijn de Surinamers ongeduldige mensen😏 , wat Bouterse al die jaren te gronde heeft gericht willen ze met de nodige venijn het liefst vandaag dan morgen weer rechtgetrokken hebben.🤦‍♂️
  Dat getuigd van weinig inzicht en loze bovenkamers.🥱
  Maar top, er is een lichtpuntje aan het einde van de tunnel.👌


  Maak melding

 5. @ Debby, groot gelijk, eind van het jaar kunnen ze pas eten, ☝en weetje waarom, wel omdat Opa D en schoonzoon hun eigen dikke pens hebben volgevreten van het geld. Het geld is gedevalueerd omdat schoonzoon Boefdraad samen met schoonpapa de staatskas helemaal leeg heeft gevreten.
  De zwakke huishouden steunden grotendeels op de aalmoezen en popi jopie gedrag van Opa D., gelukkig zijn ook zij wijzer aan het worden, en hebben ze hem massaal de rug toegekeerd, om voor de nieuwe regering te kiezen. En al krijgen de mensen in jou ogen maar 500SRD, waar zouden ze in godsnaam nog meer vandaan moeten halen, Hoefdraad en Opa D willen het gestolen geld niet terugstorten, en er moeten nog steeds veel gaten gedicht worden. ☝Er wordt een start gemaakt, 🤷‍♂️ik snap niet wat daar tegenin gebracht kan worden. ☝Als echte Suri moet je blij wezen dat het de goede kant opgaat, i.p.v. steeds ongefundeerde commentaar te spuien.
  Als Ghana zijn zakken rijst teruggeeft en je vind dat een mooi gebaar😌 , dan ben je net zo achterlijk als die gasten daar, een geven paard kijk je niet never nooit in de bek. Als ze dankbaar waren geweest had men nog harder gelopen om ze nog iets te kunnen geven, dus jou voorbeeld geeft maar weer het denkvermogen aan.😏


  Maak melding

 6. die ndp-ers zullen weer in hun handen wrijven , zo wat wij niet betaald hebben doet nu deze regering wel , zo kunnen we onze gestolen gelden lekker gaan opmaken , , ze moeten al die ndp-ers in hun kraag grijpen en van de bosjebrug afdonderen en ook hun aanhangers


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.