VP Brunswijk roept inheemsen op zich te bundelen

10
VP Brunswijk roept inheemsen op zich te bundelen

Vicepresident Ronnie Brunswijk heeft de verschillende inheemse belangenorganisaties in Suriname opgeroepen zich te bundelen. “Alleen in eenheid zullen wij in staat zijn om duurzame ontwikkeling te realiseren voor de achtergestelde groepen.” Zo sprak de vicepresident aanwezigen toe tijdens een aangepaste herdenkingsdienst in verband met Dag der Inheemsen, op 9 augustus, in de Palmentuin.

De vicepresident reageerde op de oproep van de verschillende vertegenwoordigers aan de regering om eindelijk dit vraagstuk aan te pakken. “De oplossing gaat komen, maar het is ook belangrijk dat wij vooruitdenken. Het heeft volgens hem geen zin dat burgers gronden krijgen en deze voor een habbekrats zullen gaan doorverkopen. In ieder geval er komt een oplossing in dit maatschappelijk vraagstuk. Ook zegt hij zich in de regering sterk te zullen blijven maken om de achterstand qua ontwikkeling in het binnenland in te lopen. “Regering-Santokhi/Brunswijk staat achter de voornemens om u te halen uit de achtergestelde positie.”

De vp zegt zich sterk te maken voor het grondenrechtenvraagstuk sinds hij in 2005 deelnam in een regering. Hij had de toezegging gedaan dat de overheid binnen 1 jaar significante vorderingen zou maken, als hij 2020 weer aan de macht zou komen. “Dat is ook gebeurd”, zegt de VP. Daarom ligt er nu een conceptwet rakende het grondenrechtenvraagstuk bij het parlement ter behandeling.

Een belangrijk aspect is naar zeggen van de VP dat alle gemeenschapsorganisaties, die zich met dit vraagstuk bezighouden, bundelen. Hij zegt verder dat niet alleen gekeken moet worden naar grond, maar ook naar andere belangrijke aspecten. Hij doelt daarmee op het duurzaam ontwikkelen van gebieden en het behouden van wat reeds is gerealiseerd. Hij noemt verder het behouden van de cultuur, normen en waarden.

De VP doet een beroep op de verschillende inheemse dorpen om ook te kijken wat hun potentie is en aan de hand daarvan te kijken hoe wij gezamenlijk een duurzame toekomst tegemoet gaan.

10 REACTIES

 1. Ja bwana Brunswijk. Moet je horen, vroeger had je van die holbewoners. Op een zonnige dag stond een holbewoner op en had geen vrede met de situatie. Hij nam zijn knots tevoorschijn en begon in te beuken op de rest van de holbewoners. “Dit stuk grond is van mij” riep hij. De overige holbewoners werden bang en riepen allemaal in koor ;”uw wil geschiedde”. Alsof dat niet genoeg was, stond deze holbewoner weer op een zonnige dag op en proefde hij verschillende woorden. KKKKKoning stamelde hij. KKKKKeizer stamelde hij. En zo werd hij een koning of keizer. Overbodig te vermelden dat wederom de knots tevoorschijn gehaald werd.

  Het lijkt bijna alsof wij mensen grond hebben uitgevonden. Iedere Surinamer heeft recht op grond. Het is niet van Brunswijk . Niet van een of ander ministerie. Niet van de overheid. God heeft dat toebedeeld aan de mens. Maak er goed gebruik van.


  Maak melding

 2. Beste famiri, baja bruintjie is an het woord hor. Deze man probeert om de rug van inheemsen de nieuwe heerser van Surimaripaco te worden.

  Het gaat Suriname goed, zonder al die wit gewassen criminelen.


  Maak melding

 3. Daar trapt toch niemand in. Brunswijk denkt alleen maar aan zichzelf, zijn vele vrouwen, zijn vrienden en zijn 156 kinderen die hij her en der heeft rondlopen. De nieuwe veroveringen die aansluiting zoeken bij zijn harm zal hij zeker ook niet vergeten. Op dit gebied schijnt hij een goed hart te hebben, zegt men. Hij heeft in elk geval zijn handen vol om zijn bont gezelschap te faciliteren.


  Maak melding

 4. Sopi sjorrie, heeft de vp toevallig ook geen kinderen verwekt met familie van jou? Of bent je jaloers, dat jij het niet kan? Je gotrofather opa D heeft ook zijn nakomelingen overal. En overal plantages toegeëigend. Maar ik vind het niet goed, dat 1 persoon zoveel grond confisqueert. Dus dan moet aangepakt en gestopt worden.
  Ai pakira, hahahaha, idd de aarde is van ons allemaal. Recht van de sterkste en wie bij de njang patoe zit, gold en geldt nog steeds. Sari tori.


  Maak melding

 5. Hij had er beter aan gedaan om zich te laten vaccineren en een oproep moeten doen aan zijn achterban om het goede voorbeeld te volgen.
  Als grootgrondbezitter (hij bezit honderden ha.) zou hij wat minder hard mogen toeteren als hij het heeft over grondbezit voor elke burger.
  Zijn oproep ‘krachten bundelen’ zet geen zoden aan de dijk en lost het vraagstuk niet op.
  Hij zit als vice-president voor eigen belang en deelt zo nu en dan wat kruimels uit om positief in het nieuws te komen.


  Maak melding

 6. De Inheemsen zullen bij het aanhoren van Lonny vast gedacht hebben; op.het gebied van spreken met een gespleten tong, kunnen de Bleekgrzichten en ‘awari domri’ Steve nog heel veel leren van Lonny. Terwijl hij de inheemsen adviseert zich samen te bundelen, veroorzaakt hij verdeeldheid binnen de Marron gemeenschap en tussen Fótó Nengré en Busi Nengré..


  Maak melding

 7. Brunswijck moet voor de spiegel staan :
  Waarom is de A- combinatie mislukt?
  Waarom is nu verdeeldheid boven Suriname?
  Hoeveel gronden heb je geroofd in Suriname Brunswijck?


  Maak melding

 8. Grond is van niemand.
  Bovendien is het binnenland ook ernstig vervuild door kwik en andere chemische troep door de mijnbouw.

  In Suriname moet je je hoop en geloof helemaal niet vestigen op politici. Een multinational en buitenlanders krijgen van alles voor elkaar voor een concessie.

  De meeste Surinamers wachten jaren op een klein stukje domeingrond.
  Daaraan zie je dat de politiek het helemaal niet met haar burgers meent. Los van alle corruptieschandelen en leugens…


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.