Inheemse bevolking Zuid Suriname lanceert eigen internet radiostation

3
Inheemse bevolking Zuid Suriname lanceert eigen internet radiostation
Foto: (c) Magda Ehlers.

Op 16 augustus aanstaande zal vanuit Kwamalasamutu het eerste Inheemse Radiostation van Zuid-Suriname, Radio Tareno Media, gelanceerd worden. Radio Tareno Media wordt een internet radiostation en is een samenwerking van 5 Trio dorpen in het diepe zuiden van ons land. Een mijlpaal in de geschiedenis van de Surinaamse Inheemsen.

Het station staat fysiek in Kwamalasamutu en in fase 1 van het project zijn Sipaliwini, Alalapadu, Curuni en Amotopo ook onderdeel van- en partners in het station. Na een proefperiode van 3 maanden vangt fase 2 aan, waarin nog 3 dorpen te weten Tepu, Apetina en Palumeu aansluiten.

Alle 8 dorpen die eerder dit jaar over dit project hebben nagedacht en afgestemd, zijn er enthousiast over. Vrijwilligers uit de verschillende gemeenschappen zullen vanuit hun eigen dorp via de telefoon d.m.v. een speciaal ontwikkelde app hun programma’s kunnen uploaden naar een ‘cloud’. Vanuit Kwamalasamutu worden de programma’s dan centraal uitgezonden, die te ontvangen zullen zijn in de hele wereld en uiteraard vooral ook in alle dorpen zelf.

Het Amazon Conservation Team Suriname is partner van de Inheemse bevolking van Zuid-Suriname en helpt met de tot standkoming van dit project. Er is o.a. internet en zonne-energie aangesloten, een radiostation neergezet, apparatuur geïnstalleerd en in alle dorpen zijn internetversterkers geplaatst. Binnenkort komen er ook telefoon oplaadpunten verspreid door de dorpen. Dit project is mogelijk gemaakt door Skoll Foundation en de implementatie lag in handen van Interdata NV. In Allalapadu heeft CI- Suriname het project ondersteund door internet ervoor ter beschikking te stellen. 

De programma’s zullen in het Nederlands, Sranan, Trio en Wayana worden uitgezonden en door de plaatselijke bevolking zelf worden gemaakt. Behalve nieuws, muziek, praatprogramma’s en andere entertainment, biedt dit nieuwe kanaal bij uitstek ook mogelijkheden voor educatie en voorlichting. Ook andere NGOs, Overheidsinstanties, de Gezondheidszorg en het Onderwijs kunnen er dus optimaal gebruik van te maken. 

De training en begeleiding voor het maken van programma’s zal tot December 2021 nog intensief via ACT verlopen. Relevante instanties en programma-aanbieders zullen vanaf de komende week instructies ontvangen voor het aanleveren van materiaal die zij zouden willen uitzenden via Radio Tareno. 

De stem van de gemeenschappen van Zuid-Suriname zal wereldwijd en onderling te horen zijn. Met Radio Tareno wordt daarmee een mijlpaal in de geschiedenis bereikt.

3 REACTIES

 1. Eeuwen waren ze stil en nu ze komen,bedienen ze gelijk de hele wereld.Ze leven geïsoleerd dus zal het goed gaan tot de Suri splijtzwam[de pikini ingi boi] hun een warme bier stuurt.Dan zullen zij bereid zijn elkaar de hersenpan in te slaan.


  Maak melding

 2. Het werd tijd.
  Kom op laat jullie stem horen.
  Vreselijk wat jullie is aangedaan in Amerika, Canada, Brazilië, Latijns Amerika enz. enz.
  Het land van jullie voorouders wordt geplunderd, vergiftigd. En import heeft het hoogste woord.
  Jullie hebben recht op grond en zonder een cent te betalen.
  Dat is het minste wat men kan doen.
  En anders gaan jullie het aanvechten bij de commissie voor de rechten van de mens.
  En laat jullie niet overbluffen door de grote monden van alle import.
  Ik ben zelf ook import, maar ik kan niet tegen het onrecht dat de inheemse bevolking is aangedaan.


  Maak melding

 3. Gefeliciteerd met de radio/ internet aan alle inheemsen. Mooi van al de groepen die hebben mee geholpen het project tot stand te brengen.project

  Nu nog een advertentie voor autos en motorfietsen. Dan komt er zeker een zuidelijke oost- west verbindings weg en een noord-zuid.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.