Inheemse dag en Javaanse immigratie twee markante momenten

9
Sana Budaya in Suriname
Sana Budaya in Suriname

Elk jaar op 9 augustus, wordt de Dag der Inheemsen en Javaanse immigratie in Suriname herdacht; twee zeer markante momenten. Deze bijzondere dag is een symbool van respect en blijk van erkenning en waardering voor de inheemsen en Javanen.

De Inheemsen
In 1994 heeft de algemene vergadering van de Verenigde Naties (VN), 9 augustus uitgeroepen tot Internationale Dag van Inheemse Volken en in stamverband levende groepen. Voor de VN is deze bijzondere dag, een dag om stil te staan bij de vorderingen en bescherming van de rechten van de inheemse volkeren overal ter wereld. Sedert 2006, is 9 augustus, een nationale vrije dag in Suriname.

De Internationale Dag van de Inheemse Volkeren van de Wereld is een geschikt moment om erkenning te geven aan de belangrijke plaats die Inheemse culturen innemen in het cultureel landschap van de wereld, dus ook in Suriname. De Inheemsen leveren een belangrijke bijdrage aan onze rijke culturele diversiteit, die het gezamenlijke erfgoed van de mensheid vormt.

De verklaring van de VN, heeft geholpen de levens en vooruitzichten van inheemse volkeren te verbeteren, maar we moeten in dit keerpunt meer doen voor de menselijke ontwikkeling. Inheemse volkeren hebben recht op het genot van de hoogst haalbare standaard van lichamelijke en geestelijke gezondheid. Dat betekent toegang tot alle sociale en gezondheidsdiensten.

De inheemsen hebben de natuur eeuwenlang verdedigd, verrijkt en behouden voor ons nageslacht.  Ook nu, samen met andere bevolkingsgroepen, maken wij Suriname tot een rijk land, rijk aan culturele en biologische diversiteit; dát is de rijkdom waarvan we het nu en in de toekomst zullen moeten hebben. De Inheemsen zijn de bewakers van ons regenwoud.

Javaanse Immigratie
Dit jaar vieren wij  131 jaar Javaanse immigratie. De eerste  Javanen zetten op 9 augustus 1890 voet op Surinaamse bodem en brachten een rijke cultuur mee: zang, dans, muziek, gerechten, klederdracht, omgangsvormen en andere traditionele gebruiken. De Javaanse Surinamers zijn erin geslaagd een groot deel van hun Javaanse cultuur te behouden.

Onze Javaanse broeders en zusters zijn door hun lotsverbondenheid met Suriname een onlosmakelijk deel van het proces van onze natievorming. Hun rol is eveneens een belangrijke factor in het politieke landschap van Suriname vanwege hun goede maatschappelijke posities in het economische en culturele leven van ons land. Ze leveren een grote bijdrage aan de vorming van de Surinaamse multiculturele samenleving.

De Javanen zijn zeer bekend om hun cultureel erfgoed, voornamelijk het culinaire erfgoed en de Djarang Kepang. De Javanen zijn een niet te verwaarlozen deel van de Surinaamse samenleving. De Javaanse voorouders hebben zich veel inspanningen getroost en hebben voor hun nazaten de kiem gelegd, opdat deze zich sociaal en maatschappelijk zouden kunnen verheffen.

9 REACTIES

 1. Een en al lof voor de Javanen. Een Javaan is een goede en trouwe mati. Loyaal onder alle omstandigheden. Javaanse vrouwen kunnen fantastisch koken. Ze zijn zorgzaam en als je voldoende aandacht schenkt, heb je een partner voor het leven. Javanen zijn stille en harde krachten .Somo is een uitzondering. Moge nog meer Javanen zich profileren opdat er geen sprake meer kan zijn van alleen Hindoestanen en de blakaman. Twee honden vechten om een bot en de derde gaat ermee vandoor.

  Bun bigi krakti gi den Ingi. Een trots volk is dat. In het begin een beetje achterdochtig ,maar zodra je de barrière doorbroken hebt , zijn het de allerbeste vrienden. Samen met de Marrons staan ze ook het dichtst bij de natuur. Als het aan de indianen lag , hadden we geen last van allerlei klimaatproblemen. Je hebt geen Mercedes nodig in het bos. Geen gasfornuis, airco, centrale verwarming, asfalt, openbaar vervoer (stap maar in je kano), GPS and so on. Ma, ma, ma, kasiri is niet lekker. Het is zuur man! Bun bigi power!


  Maak melding

 2. Ja pakira bakasee/ Javanen zijn inderdaad hard werkende mensen?in kort gezegd als er geen chinese Hindoestaan of Javanen in Suriname waren?dan was het één en al ellende?mede dat wij deze bevolking groepen hebben/ gaat het goed in Suriname?gefeliciteerd Javanen met dit mooie dag/ maak een mooie dag van??


  Maak melding

 3. Inmiddels hebben de meeste inheemsen zich van graafwerktuigen voorzien.Mocht het grondrechten vraagstuk ook dit keer niet lukken,gaan de ze strijdbijl weer opgraven.En met die bijl gaan ze de regering overtuigen dat ook zij rechten hebben in Sur.
  De kleursel verkopers hebben goede zaken gedaan want de inheemsen hebben alvast de oorlogs kleuren ingeslagen voor het geval de regering weigerachtig blijft.


  Maak melding

 4. Roman, waar gaat het op dit moment goed in Suriname? Gewoon wil je je racistische gal komen spuien hier op WKN, ten koste van een bevolkingsgroep, waar jij toevallig niet van houdt. Mensen zoals jij zouden alle Surinamers een enorme dienst kunnen bewijzen door te verhuizen naar een land waar alleen mensen wonen die op jou lijken. Rot op en laat onze mooie Surinaamse bloementuin met rust.


  Maak melding

 5. Pakiratigri, ‘een Javaan is’; ik snap best dat je de Javaan goed wil neerzetten op zo’n dag, maar kan geen begrip opbrengen op de manier zoals het jij het brengt. In mijn ogen zo neerbuigend, dat je niet eens in de gaten hebt hoe beledigend dit overkomt. Zou je dit ook zo geschreven hebben als de Javaan in jouw ogen niet zou deugen. Al de stereotiepen/typeringen komen langs. Je denkt een lans te breken voor de Javaanse medeburgers, maar schiet schielijk uit de bocht.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.