Wielrenner Jaïr Tjon En Fa vierde in finale keirin Olympische Spelen

15
Jaïr Tjon En Fa - Foto (c) Rob Voss

De Surinaamse baanwielrenner Jaïr Tjon En Fa heeft zich zaterdagavond (Surinaamse tijd) geplaatst voor de finale van de keirin op de Olympische Spelen in Tokio (Japan).

Keirin is een discipline in het baanwielrennen, die ontstaan is in Japan. Tjon En Fa die voor Suriname uitkomt, wist in beide heats zaterdag de derde plaats te bemachtigen. De finale werd iets voor middernacht (Surinaamse tijd 23.51u) gereden.

UPDATE:
Tjon En Fa eindigde in de finale als vierde en neemt helaas geen medaille mee naar Suriname, maar heeft een geweldige prestatie geleverd! Hij is de eerste Surinaamse baanwielrenner in een keirinfinale op de Olympische Spelen. “Helaas niet gelukt, maar ik ben wel blij met het resultaat” zei de sportman tegen de NOS.

Hij gaf daarbij ook aan dat hij het liefst doorgaat tot de Olympische Spelen van Parijs in 2024, maar dat is onzeker vanwege het gebrek aan financiële middelen. Zijn ouders zorgen voor de financiële ondersteuning, maar dat wil hij ze niet nog drie jaar aandoen en moet daarom op zoek gaan naar sponsors.

De Surinaamse regering zei direct na de finale:

“Na een gedegen voorbereiding heeft Jaïr Tjon En Fa in een veld vol supersterren gestreden onder de Surinaamse vlag. Met zijn vierde plek staat hij niet op de medaille lijst maar voor ons is hij ongetwijfeld onze kampioen. 

Om in een veld met zo veel sterren als vierde te eindigen is zeker een historische prestatie. Dankbaar kijken we als natie naar het pad dat hiertoe heeft geleid. Vol goede moed en bijzonder vertrouwen in onze Jaïr richten wij samen onze blik op 2024. Na onze Golden Boy Anthony Nesty en onze hinde Letitia Vriesde is Jaïr de volgende Surinamer om door te dringen tot een Olympische finale. 

Wij zijn bijzonder trots op Jaïr en zijn baanbrekende prestaties tot nog toe. Met zijn vastberadenheid en toewijding is hij een voorbeeld voor geheel Suriname. De waarde van dit resultaat is extra speciaal vooral als het moet worden afgezet tegen de trainingsmogelijkheden die Jaïr had. Ook als we meenemen dat dit resultaat met weinig fysieke ondersteuning is neergezet. Alhoewel de Surinaamse vlag ontbrak op de tribune mag je weten dat we als natie achter je staan.”

15 REACTIES

 1. De Ware Tijd schrijft
  de hoogste notering voor Suriname op de Olympische Spelen sinds de Barcelona Games van 1992 toen Anthony Nesty brons won op de 100 meter vlinderslag.

  Dit is de grootste miskleun van een redactie en een journalist die dit hebben geschreven.
  Het komt dom over en ook luiheid om zaken echt uit te zoeken alvorens te schrijven.

  Wat ik weet is dat Anthony Nesty GOUD heeft gewonen op de 100 meter vlinderslag waarin hij de gedoodverfde favoriet (een Amerkiaan) heeft verslagen.

  Simpel dit is op internet te vinden:
  Anthony Conrad Nesty (Trinidad en Tobago, 25 november 1967) is een Surinaams voormalig zwemmer. Hij groeide in 1988 op slag uit tot een Surinaamse volksheld door bij de Olympische Spelen in Seoel de gouden medaille te winnen op de 100 meter vlinderslag (tijd 53,00).

  Redactie van de Ware Tijd graag een correctie met de nodige verontschuldiging van deze misplaatste stomme fout. Het is nog geen 1 april


  Maak melding

 2. @bigi sma

  Wel een beetrje zuur uw reactie en muggenzifterij

  Nesty leefde en trainde in de VS in een tijd dat er aanzienlijk minder techniek en kennis in de sport verwerkt was ofwel waarin talent en doorzettingsvermogen en opvallen zijn opstap waren.
  Jair Tjon en Fa heeft vanuit een veel grotere achterstand in een extreem veel technischer sport (een fiets voor amateurs kost al gauw Euro 10.000 en van de echte profs zijn onbereikbaar voor hem) vanuit een land zonder fietscultuur een mega prestatie geleverd vanuit een olympische ondersteuning.

  ongekende prestatie als je ziet dat hij pech had in de series door te moeten kwalificeren tegen de absolute top en hij dus een racer extra moest doen.
  Meer dan Top.


  Maak melding

 3. @ bigi sma:
  Wat n afgang voor jou. De NL taalvaardigheid is zwak.
  Dwt schrijft ” ..sinds.. “.
  Dat betekent NA. Dus na Barcelona. Seoul 1988 was daarvoor.
  Volgende keer met NL woordenboek lezen is mijn advies. Daarin staan de betekenissen van de “moeilijke” woorden.
  Kan gebeuren. Zand erover.


  Maak melding

 4. Kijk uit dat de Surinaamse wielerbond hem zometeen niet bedankt. Puur en alleen omdat het doel een Olympische medaille was. Waarom zouden we hier met zijn allen trots moeten zijn!? Ie sab fa a san e go djaso toch.


  Maak melding

 5. @ bigi sma:
  Wat n afgang voor jou. De NL taalvaardigheid is zwak.
  Dwt schrijft ” ..sinds.. “.
  Dat betekent NA. Dus na Barcelona. Seoul 1988 was daarvoor.
  Volgende keer met NL woordenboek lezen is mijn advies. Daarin staan de betekenissen van de “moeilijke” woorden.
  Kan gebeuren. Zand erover.
  Advies: Netjes excuses aanbieden. En fout toegeven. Zou u sieren.
  Echter ik verwacht dat niet.


  Maak melding

 6. 🙌Goed gedaan Jaïr, je hebt je niet voor een medaille kunnen plaatsen, maar dat je überhaupt mee hebt gedaan is al een vermelding waard.👏
  Top man👏👏


  Maak melding

 7. Toen ik luisterde naar interview van Jaïr met nederlandse journalist schaamde ik me diep. Zo een prestatie maar sponsoren zijn moeilijk te vinden. Voor verkiezingen zijn ze er wel. Welke Natie is trots op deze jongeman??? We kletsen met voetbal en zwemmen terwijl er nog genoeg takken van sport zijn om uit te blinken.
  Met de kano, hele dag zijn jongemannen bezig de stroomversnellingen te trotseren. Zoek daar sporters .


  Maak melding

 8. Dus Bigi Sma denkt dat er ergens op aarde één Surinaamse journalist te vinden is die niet weet dat Anthony Nesty ooit eens in Korea een gouden medaille gewonnen heeft. Waarin een Bigi Sma klein en dom kan zijn. En deze Bigi Sma is ook klein in goed begrijpend lezen.


  Maak melding

 9. De prestatie van Anthony was onwezenlijk, vooral als je weet dat we in heel Suriname niet één ‘Olympic size swimming pool’ hebben, maar er is tenminste een 50 meter bad. Wat Jair heeft gepresteerd is ook bovenmenselijk omdat we wat wielrennen betreft niet eens fietspaden in Surname hebben, laatstaan een wielerbaan dat aan de Olympische normen voldoet.


  Maak melding

 10. Nesty kende zijn potentie en Suriname was niet de plaats waar hij moest zijn om dit te ontplooien. Wil je mee mondiaal met topsport, zal je Suriname moeten verlaten.
  Nesry is een voorbeeld hoe het moet. Je zal je internationaal/mondiaal moeten kunnen meten met de top en weet je waar je staat.
  Wat is Nasty nu?
  Topsporter zijn is te groot voor Surinamw zolang men deze mensen aan hun lot overlaten en niet ondersteunen en faciliteren.
  JAIR moet voor zichzelf kiezen en Suriname achter zich laten, wil hij succes hebben in zijn wieletcarriere.
  Suriname is geen goede omgeving voor talenten.
  De staat doet geen ene m voor ze.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.