Ministerie reikt 150 grondpapieren uit op Moengo

9
Gronduitgifte deel ontwikkelingskader regering-Santokhi/Brunswijk
Twee mannen die hun grondpapieren hebben ontvangen.

Grond biedt zekerheid. Zij die in aanmerking komen voor een stuk land kunnen er hun huis op bouwen, aan landbouw doen of een onderneming starten voor hun bestaanszekerheid. De regering Santokhi/Brunswijk wil met haar gronduitgiftebeleid de samenleving hierin tegemoetkomen. Gronduitgifte is volgens Marinus Bee, voorzitter van De Nationale Assemblee (DNA) deel van het ontwikkelingskader dat de regering voor Suriname heeft. Hij sprak op vrijdag 6 augustus 2021 op Moengo waar het ministerie van Grondbeleid en Bosbeheer ruim 150 grondpapieren heeft uitgereikt.

Tot de aanwezigen behoorden ook president Chandrikapersad Santokhi en vicepresident Ronnie Brunswijk. Net als de parlementsvoorzitter onderstreepten ook het presidentiële tandem? team en GBB-minister Dinotha Vorswijk het belang van een stuk grond voor de persoonlijke ontwikkeling alsook de ontwikkeling van het land. Voorzitter Bee legde net als vicepresident Brunswijk de nadruk op de ontwikkeling van het binnenland. De parlementsvoorzitter wees in dit kader op de recente ingebruikname van een Cashpoint-automaat in het dorp Goejaba. “Financial inclusion ook binnen het ontwikkelingskader”, stelde hij. Daarnaast werden ook de waterleidingprojecten en elektrificatie voor het binnenland aangestipt.

Voorzitter Bee en vicepresident Brunswijk geloven dat met nieuwbakken minister Vorswijk aan het roer bij GBB, het gronduitgiftebeleid van de regering zeker vorm zal krijgen. De vp benadrukte dat onder de huidige regering het binnenland zeker aandacht krijgt en de kans zich te ontwikkelen. De samenwerking zoals die er nu is, is het beste dat hem is overkomen. Brunswijk benadrukte dat projecten in goed overleg worden besproken en uitgevoerd, het geen door president Santokhi werd onderstreept. Het staatshoofd liet net als de vicepresident weten dat er nog heel wat projecten op stapel liggen. In het eerste regeringsjaar zijn reeds enkele uitgevoerd, maar het tweede jaar worden meer projecten uitgevoerd.

De regering zet zich volgens president Santokhi in om de door haar gedane beloftes na te komen. Om projecten uit te voeren moet er gepland worden. Deel van dat plannen is het besparen, waardoor de projecten met eigen middelen gefinancierd kunnen worden. Er zal ook geld beschikbaar zijn wanneer de overeenkomst met het Internationaal Monetair Fonds (IMF) rond is, terwijl de Inter-Amerikaanse Ontwikkelingsbank (IDB) en de Wereldbank ook bereid zijn in te komen. Alle sprekers vroegen het geduld van de samenleving in het algemeen en zij die grondaanvragen hebben lopen in het bijzonder. Benadrukt wordt dat er grote achterstanden zijn. Na Moengo is het de beurt aan Saramacca, terwijl ook Nickerie en Wanica in de pijplijn liggen.

Volgens minister Vorswijk wordt beleid uitgezet om de achterstanden in te lopen. De uitgifte in Moengo mag alvast als het decentraliseren van de gronduitgifte worden gezien. Naast de eerdergenoemden voerden ook GBB-directeur Merredith Vitolie, districtscommissaris Olivia Dominie (Marowijne Zuid-West), districtscommissaris Clyde Hunswijk (Marowijne Noord-Oost) en parlementariër Genevievre Jordan het woord. Zij juichten de start van de gronduitgiftepapieren toe en legden ook de nadruk op de zekerheid die men heeft met een stuk perceel. De sprekers riepen personen die vandaag hun stukken in ontvangst mochten nemen op, om alle haast erin te zetten hun zaken rond te krijgen.

9 REACTIES

 1. Ook SuriNeds hebben een band met het Surinaamsgrondgebied.

  Wanneer krijgt de eerste SuriNed grondpapier/domeingrond in Suriname?
  of, gaat het erom dat alleen hun Fresh Capital belangrijk is?

  Dit is nu het moment om de discussie hiervan tot het verleden te laten behoren.


  Maak melding

 2. Ik snap dit niet!

  Is gronduitgifte het enige wat dit ministerie doet? Hoezo bied een stuk grond zekerheid, als je geen cent hebt te makken?

  De feti tss surineds en hun familie die weigeren om zaken normaal te regelen moet eens een keer ophouden.

  Gaarne aandacht hiervoor, maak duidelijke wetgeving. Die iets aan het boedelgedoe en stukken grond en gebouwen die er verpauperd bij liggen omdat er een feti is. Doe iets aan de regulering v notarissen, landmeters en advocaten die Surinaamse Nederlanders uitmelken.
  Doe iets!


  Maak melding

 3. Ja dat kan wel😡. Niet dat ik ze niet gun, maar wij wachten al jaren op onze stukken. Tot op heden nog steeds niet in orde. VP ik ben ook een Moengonees, maar ik wacht nog steeds op onze beschikking.
  Hoop dat jullie het ook gauw in orde maken zoals de minister het zegt. Laten we zien als ze dat werkelijk doet wat ze beloofd heeft.


  Maak melding

 4. laat ze eerste de achterstalige aanvragen eens wegwerken
  en grond wat ter beschikking gesteld wordt?
  na 1-2 jaar controleren of er wat mee gedaan is….. anders de beschikking terug trekken.
  veel mensen hebben een aanvraag lopen maar durven niets te doen op die gronden
  omdat ze bang zijn dat ze strax hun huis e.d. kwijt zijn als die beschikking er niet komt
  repareer het ambtenaren apparaat zodat alle stukken snel en duidelijk ingezien kunnen worden ipv dat er maar heen en weer gelopen moet worden tussen diverse locaties
  wat zoals iedereen weet?? veels te lang duurt

  met zo’n grote achterstand?
  waarom worden er niet een paar speciale grond notarissen aangesteld?
  waarom moet het aantal notarissen beperkt zijn tot een aantal wat de regering bepaald?
  dat is op zich al vriendjespolitiek pur sang.
  zonder een goede kruiwagen wordt je nooit notaris.
  er zijn er ook specifieke die onder bouta regering, zwaar de regels overtreden hebben en onmiddelijk uit hun ambt gezet behoren te worden.
  en ook dat zie je niet
  dus het hele grondbeleid is en blijft gewoon een drama


  Maak melding

 5. De controle op domeingrond moet gewoon veel strenger. Er zijn nog teveel die op naam staan van mensen/stichtingen die er geen moer mee doen en alleen gebruiken ter speculatie of ze gaan zogenaamd verkavelen tbv woningbouw.
  Is toch gestoord dat huurgronden “te koop” worden aangeboden voor tonnen en soms miljoenen Euro.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.