‘Astrid Roemer moet prijs niet krijgen vanwege uitlatingen over Bouterse’

127
Astrid Roemer
Astrid Roemer - foto (c) Raúl Neijhorst

Als het aan het Comité Herdenking Slachtoffers Suriname ligt moet schrijfster Astrid Roemer de Prijs der Nederlandse Letteren niet krijgen. Dit vanwege haar anti-democratische en anti-rechtsstatelijke uitlatingen. In maart dit jaar werd bekend dat Roemer de Prijs der Nederlandse Letteren 2021 heeft gewonnen en in oktober uitgereikt krijgt.

Roemer baart deze week echter opzien met de lof die zij op Facebook uitsprak voor de veroordeelde oud-legerleider en ex-president Desi Bouterse. Ze schreef dat Suriname Bouterse, die in Nederland ook nog veroordeeld is voor drugshandel, hard nodig heeft gehad om ‘zelfbewuster’ te worden.

In een toelichting aan de Volkskrant schrijft Roemer dat Bouterse volgens haar ooit een standbeeld zal krijgen. Ook weigert ze Bouterse een moordenaar te noemen omdat hij elke betrokkenheid bij de decembermoorden ontkent.

Volgens Roemer is er geen bewijs van het feit dat hij daadwerkelijk een of meerdere moorden heeft gepleegd, noch dat hij zijn manschappen daartoe heeft aangezet. Dit tot grote verbijstering van jurist Lilian Gonçalves-Ho Kang You, wiens man een van de slachtoffers van de Decembermoorden is.

Gonçalves-Ho Kang You, lid van het Comité Herdenking Slachtoffers Suriname, zegt hierover: “Ik wist eigenlijk niet wat ik zag en hoorde. Ik kijk er vooral van op dat ze zegt dat er geen bewijs is voor de uitspraak dat Bouterse een moordenaar zou zijn. Er is een vonnis, uitvoerig gemotiveerd. Ik was bij die zitting. Het is evident dat hij is veroordeeld voor medeplichtigheid aan moord.”

Advocaat Spong is net als Gonçalves verbijsterd, zegt hij tegen Nieuwsuur. “Ze is niet goed snik, het is alsof je kort na de Tweede Wereldoorlog een literaire prijs uitreikt aan een NSB’er” zegt hij.

“Dat vonnis beslaat 116 pagina’s, gebaseerd op 56 bewijsmiddelen. Uit haar opmerkingen blijkt dat ze geen kaas heeft gegeten van het recht. Bouterse is veroordeeld voor het medeplegen van moord, dat betekent dat je strafrechtelijk aansprakelijk kan zijn, ook al heb je zelf geen uitvoeringshandeling verricht” aldus Spong in het programma.

Het comité is verbijsterd, en roept de Nederlandse Taalunie op “openlijk stelling te nemen tegen de anti-democratische en anti-rechtsstatelijke uitlatingen” van Roemer.

Spong en oud-Journaal-lezeres Noraly Beyer hebben de Belgische koning verzocht de prijs niet aan Roemer uit te reiken. Ook gaat Spong de commissie van de Taalunie vragen om de prijs niet uit te reiken.

Het is overigens niet de eerste keer dat Roemer onder vuur ligt. Ze krijgt ook kritiek op een racistische opmerking die zij vorig jaar tijdens de Surinaamse verkiezingen maakte. Zij schreef op Facebook ‘diepe vrees’ te voelen voor bestuurlijke dominantie door ‘hindoes en moslims’ na de winst van VHP, de partij van de huidige president Chan Santokhi.

127 REACTIES

 1. Forumleden/Reageerders, Odi Odi.

  ‘Astrid Roemer moet prijs niet krijgen vanwege uitlatingen over Bouterse’

  vanaf ik het artikel over deze “Astrid Roemer” in de (volkskrant.nl) heb gelezen, dacht onmiddellijk, dat de prijs niet meer aan haar moet worden uitgereikt.

  Ik hoop dat de Belgische media ook mee zullen werken, dat de Koning van België helemaal niet in persoon zal verschijnen bij de uitreiking van de Prijs der Nederlandse Letteren.

  Dat mens is knettergek geworden met haar uitspraken en verheerlijking van de veroordeelde DRUGSCRIMINEEL en MOORDENAAR D. BOUTERSE.
  Dan zegt ze ook nog een STANDBEELD voor deze DRUGSCRIMINEEL en MOORDENAAR graag wil hebben.

  Maar wij wachten het vervolg in deze af.


  Maak melding

 2. Ze kan niet helpen haar moeder was ook zo gek als een deur, Dr zoon zal het wel moeilijk hebben of krijgen in zijn schoonfamilie want de opa van zijn vrouw was 1 van de slachtoffers en haar oom kon op het nippertje de dans ontspringen. Ze heeft ook niets geleerd van haar jaren in de 2e kamer.
  Ze loopt al tig jaren met molentjes


  Maak melding

 3. Ja. Haar uitspraken zijn totaal gestoord!!!
  Ze mag die prijs, of welke andere ook, nooit krijgen gezien haar racisme en verheerlijking van gewelddadige dictators die BEWEZEN de hand hadden in de moorden van 8 december, nagenoeg zeker verantwoordelijk is voor vele 100-den moorden en hoogst waarschijnlijk de directe opdrachtgever was voor 10-talle van die moorden. Moorden waar nooit goed onderzoek naar is gedaan door opportunisme en angst hazenrij.
  Stuur Bouterse snel naar BOMA en verplicht haar om hem dagelijks voor te lezen uit haar werken. Misschien dat hij zich dan snel letterlijk dood verveelt.


  Maak melding

 4. @Rbrown 7 augustus 2021 At 01:35

  Je praat over “Er bestaat maar EEN Suriname met EEN volk en niet met verschillende volkeren.”!!
  Moet ik daaruit opmaken dat jij haar ook afwijst op grond van haar eerdere racistische en op religie discriminerende uitspraken!! Uit spraken die zowel in NL als SME strafbaar zijn !! Misschien moet je haar maar aanklagen bij het OM.


  Maak melding

 5. De prijs voor haar werk staat los van haar opvattingen. Ze heeft ergens wel een punt maar ze gooit alles op één hoop waardoor zij verkeert wordt begrepen. Laat duidelijk zijn dat geen militair overgaat tot marteling en executies zonder opdracht van de hoogste baas. Echter wat zij eerder al aangaf over de verhoudingen met moslims en Hindoestanen heeft zij wel degelijk een punt. Kijk naar de Nederlandse moslims. We zijn er inmiddels wel achter dat het moslimgeloof niet tolerant is naar anders denkende. Langzaam rikken ze hier ook op. Burger King Halal. Zelfs bij Mc Donald hebben ze geprobeert alles halal te krijgen enkele jaren geleden. Alle kip is halal geworden. We moeten Islamitisch bankieren en ze mogen hier ongestraft om 5:30 uur door de buurt gillen. Kijk naar Nederland en doe je voordeel voordat het te laat is.


  Maak melding

 6. En….. voor de onwetende, halal is ritueel geslacht vlees volgens moslimgeloof. Dus niet geschikt voor Christenen, wat de meeste Surinamers zeggen te zijn. Helaas mixen ze ook Winti en hun Christelijk geloof. Daar wordt te licht over gedacht. Eet een moslim iets wat GEEN halal is?


  Maak melding

 7. De grondslag van het onbegrip van onze nationaliteit zit in onze grondwet, daarin heeft men de fout gemaakt alles toegelaten en te ruim de indetiteit van een Surinamer te implementeren, dit maakt dat de verschillen onoverbrugbaar zyn, terwyl de politiek doet alsof. Ooit wil ik er verder op ingaan
  Wordt wakker Suriname


  Maak melding

 8. Deze vrouw heeft al die jaren onder een steen geleefd als ze zegt bang te zijn als westers en moderne vrouw, gedomineerd te worden door Hindoes en moslims. Vrouwen uit deze twee groepen maken een enorme emancipatieproces door en bekleden de hoogste functies in zowel Suriname als daarbuiten. Nog sterker: vrouwen uit de moslim gemeenschap in Nederland bekleden betere functies dan vrouwen die op Astrid Roemer lijken. Khadija Arib was tot vorig jaar voorzitter van de 2e kamer en er zijn momenteel talrijke moslim vrouwen in de 2e kamer die het heel goed doen. Als ze in Suriname in het ziekenhuis beland, is de kans minimaal 50% dat ze door een Hindoe of moslim arts wordt behandeld. De Surinaamse minister van Defensie is een moslim vrouw en voor zover ik weet wordt zij op handen gedragen door alle bevolkingsgroepen in Suriname. Bouterse heeft in de afgelopen 40 jaar vooral zitten schelden op Nederland en ondertussen Suriname kapot gemaakt. Onder het bewind van Bouterse is Suriname uitgegroeid tot cocaïne doorvoerland en is de drugsverslaving onder de jeugd in Suriname sterk gestegen. Vrees dat de uitspraken van mevrouw Roemer niet positief zal uitpakken voor de afro gemeenschap.


  Maak melding

 9. Als je kijkt naar haar levensloop tot nu toe en haar werken, kan zij nergens aarden. Noch in Nederland noch in Suriname. Dan ontwikkel je een gespleten persoonlijkheid. In haar werken schreeuwt ze: neem mij terug Suriname. Suriname heeft jou nóóit weggestuurd. Je bent zelf weggegaan. En heb de ontwikkelingen na de onafhankelijkheid NIET meegemaakt, evenals de staatsgreep, de dictatuur en de decembermoorden en de pina, die daarop volgde. Bovendien is niemand van jouw familie slachtoffer geworden van die ellende onder opa D. Dus je hebt makkelijk praten mevrouw Roemer. En het is heel naïef om jouw argumenten te baseren op de verklaringen van de grootste verkrachter en drugsdealer ONDANKS de vele bewijsvoeringen .
  En u bent in uw bewustzijn en beeldvorming behoorlijk achtergebleven om in raciale hokjes te blijven denken.
  Ik vind ook dat u de prijs NIET verdient. Maart wie ben ik. Een simpele surinamer, die de ellendige periode onder bouterse WEL heeft meegemaakt en dat heeft helemaal NIET bijgedragen aan mijn Surinamer zijn. Dusdanig wat mij betreft: shame on you, mevrouw Roemer.


  Maak melding

 10. ” …
  Spong en oud-Journaal-lezeres Noraly Beyer hebben de Belgische koning verzocht de prijs niet aan Roemer uit te reiken. Ook gaat Spong de commissie van de Taalunie vragen om de prijs niet uit te reiken.
  … ”

  Mocht er een handtekeningen actie komen zal ik dat zeker tekenen !

  Astrid Roemer moet verwezen worden naar het PBC !
  Zij en haar afgod Desi de duivel Bouterse zijn een schande voor Suriname.

  Bouterse onderdrukt Suriname al decennia, onder zijn leiding is er geen enkel ontwikkeling dan behalve in de criminele circuit !

  Justitia Pietas Fides. Krakti !


  Maak melding

 11. @ Roland Faith
  Kom eens een kijkje van de slavenhuisjes in Fort Nieuw Amsterdam nemen, gebouwd door de door jou zo aanbeden Christenen. Hoe niet onze voorouders vernederd en uitgebuit zijn en dat alles op basis van een verderfelijk boek dat de Bijbel heet, op basis waarvan men beweerd heeft dat het Christendom en de blanken superieur zijn aan alle anderen en dat het Christendom bepalend is voor de wereld.
  Suriname heeft nooit problemen gehad met moslims noch met Hindoes.
  Roemer is gewoon een laffe ophitser. Een zwarte racist pur sang!
  Laat ze daarom lekker daar in Holland blijven en haar voorbeeld lekker beminnen. Want als Christen voelt zij zich ook superieur terwijl ze zo zwart is als steenkool. Ja haar tanden zijn zo geel als bananenschil.


  Maak melding

 12. Voor mij bestaat Astrid Roemer vanaf vandaag niet meer. Ze is DOOD voor mij.
  Goeie genade wat is deze vrouw een racist! Meer woorden ga ik niet meer aan haar besteden.


  Maak melding

 13. Het is in Suriname geen geheim dat Bouterse al lang van het politieke toneel was verdwenen zonder de steun van Hindoes en moslims. Mevrouw Roemer is wellicht niet op de hoogte dat Bouterse dank zij de steun van de Hindostaanse militair Lachman kon ontsnappen uit zijn benarde positie in maart 1982. Het Memre Buku kazerne was al door Rambocus overgenomen.
  De vrees van mevrouw Roemer dat Hindostanen Suriname willen domineren en dat Bouterse de hoeder is van de belangen van de Afro Surinamers klopt absoluut niet. Bouterse is vooral uit op het veilig stellen van zijn eigen positie en maakt hierbij gebruik van de rijke Hindostanen zoals Dilip Sardjoe en advocaat Kanhai. Bouterse heeft vanaf de staatsgreep van 1980 meer christenen dan Hindoes en moslims vermoord en daarom verbaasd het mij dat mevrouw Roemer en andere afro’s dit niet door hebben.


  Maak melding

 14. Deze mevrouw heeft echt onder een steen geleefd. Wat is met haar intellect en kritisch vermogen om te denken gebeurd? Deze vrouw verdient geen enkele prijs en deze stront van een wijf moeten wij wegwissen in de historie van Suriname.
  Een pathologische moordenaar wit wassen. Deze vrouw is rijp voor het psychiatrisch gesticht.
  Als er een handtekening actie komt, zal ik ook zeker tekenen.
  MEVROUW ZIE HET PARADIJS DIE BOUTERSE DE SURINAMERS HEEFT ACHTERGELATEN. ARMOEDE, COCAÏNE, CRIMINALITEIT, OPLAAIEND RACISME, VERVAL VAN WAARDEN EN NORMEN, HARDE CRIMINALITEIT.
  En zelf heeft de elite van de NDP met zijn leiders het land leeggezogen.


  Maak melding

 15. Mensen Mensen.in Suriname of Nederland/ laat deze oude vrouw spatelen/ in haar racistische gedachten/ maar sranang mang,laten wij tenminste de eenheid bewaren,er is geen plaats voor racisme in Suriname?kijk maar naar Haïti,één en al ellende,wij willen zoiets niet in Suriname,daarom eenheid,en laat deze dagoe ede gewoon praten ze heeft de verstand van een ziekie dagoe?bah Astrid blijft in Holland,in Suriname hebben wij racistische gek nodig?


  Maak melding

 16. Triest een paar zieke reactiegevers hun namen komen steeds voorbij met felle commentaren. @Robg je hebt gelijk maar in nederland zodra je iets wilt zeggen nou dan barst bom. Dus hou je in. Een paar namen op WtK komen steeds heel fel terug. Anders krijg je ook een aangifte aan je broek. Vrijheid van meningsuiting ver te zoeken op WTKN alleen maar scheldwoorden!. Het is haar mening wat ze schrijft maar nu barst de bom.


  Maak melding

 17. Beste famiri, als het bericht van deze intellectuele klopt, dat ze heeft verstuurd, dan zie je hier maar een schoon voorbeeld van zogenaamde westerse “Surinamers”, die racisten zijn.
  Zelf woont ze al jaren in een Nederlandse bubbel en laat ze waardeloze kreten. Het kan best zijn dat ze dik wordt betaald door druga baas!!!!


  Maak melding

 18. Sandra
  7 augustus 2021 At 09:57
  Triest een paar zieke reactiegevers hun namen komen steeds voorbij met felle commentaren. @Robg je hebt gelijk maar in nederland zodra je iets wilt zeggen nou dan barst bom. Dus hou je in. Een paar namen op WtK komen steeds heel fel terug. Anders krijg je ook een aangifte aan je broek. Vrijheid van meningsuiting ver te zoeken op WTKN alleen maar scheldwoorden!. Het is haar mening wat ze schrijft maar nu barst de bom.

  Pas jij maar op dat er niet een Neutronenbom op jouw toetsenbord terecht komt, Sandra aka Angela.


  Maak melding

 19. Popo Jantje….Ben me wel degelijk bewust van wat de Christenen in de naam van het “geloof” hebben gedaan. Maar de Christenen van toen zijn de moslims van nu. De Koran zegt dat als je een ongelovige ziet je hem moet bekeren. Lukt dat niet dan moet je hem vermoorden. Geen moslim neemt hier afstand van. Ja zolang ze in de minderheid zijn. Dus leer uit de lessen van het verleden. Onder diegene die hier reageren op de emancipatie van de Hindoestaanse vrouw. Ga in gezinnen kijken in Wanica. Wellicht wijzigt uw mening nog


  Maak melding

 20. Wanneer worden wij nou eens verlost van deze kankerende cellen in de Surinaamse gemeenschap. Zij zijn de ware redimusu’s die hun mensen al een hele generatie lang voor een bord linzensoep verkopen. Om een aai over hun nederige bol van de witte baas zullen ze alles doen om hem te behagen, want de dag dat zij dit niet meer doen zullen ze bestempeld worden als ondankbare nikkertjes en nooit meer in de schijnwerpers worden gebracht! Het zijn elke keer dezelfde verraders!! Astrid MAG haar mening hebben zoals zij dat hebben, maar collaborateurs als ze zijn, zullen ze alles wat politiek Nederland niet goed vind met alle hun ten dienste staande middelen verdedigen. Hun beloning: het zogenaamde Surinaamse gezicht van Nederland. Wil je wat zeggen of weten over Suriname, dan ga je bij Gerard, Norali, Romeo of een van de gedoodverfde “Surinamers” ! Bah, bah, bah!!!


  Maak melding

 21. Roland Faith
  7 augustus 2021 At 11:26
  Popo Jantje….Ben me wel degelijk bewust van wat de Christenen in de naam van het “geloof” hebben gedaan. Maar de Christenen van toen zijn de moslims van nu. De Koran zegt dat als je een ongelovige ziet je hem moet bekeren. Lukt dat niet dan moet je hem vermoorden. Geen moslim neemt hier afstand van. Ja zolang ze in de minderheid zijn. Dus leer uit de lessen van het verleden. Onder diegene die hier reageren op de emancipatie van de Hindoestaanse vrouw. Ga in gezinnen kijken in Wanica. Wellicht wijzigt uw mening nog

  Ik heb totaal geen last van de moslims in Suriname integenstelling tot de Christelijke zendelingen die mij steeds maar angst komt aanpraten. Bekeer je tot het Christendom en je komt in het paradijs terecht …. Flauwe kul natuurlijk.
  Ik wil niet in het paradijs tussen Christelijke moordenaars, pedofielen en racisten komen.


  Maak melding

 22. Roemer moet de prijs krijgen. Haar vakmanschap staat naar mijn mening buiten haar kwetsende uitlatingen en verheerlijking van bouta.
  De man zou inderdaad een standbeeld krijgen, als hij had gedaan wat hij beloofde na de omwenteling.
  Gestuurd en gedreven door hebzucht en adviezen can derden is hij in ongenade gevallen.
  Als legerleider kan hij zich verschonen.
  Suriname is een drugshandel geworden en hij heeft beide handen daarin.
  Nu moet hij ook aanvaarden, zijn woorden in beeld vastgelegd; IK BEN POLITIEK /NEEM DE POLITIEKE VERANTWOIRDELIJKHEID VAN DE MOORDEN IN FORT ZEELANDIA.
  Deze man en velen met hem verdienen de strop.
  Ik ben a politiek. De man heeft ook enkele goede dingen gedaan, maar de moorden en cocainezaken zijn nu zijn deel.
  Dus een standbeeld?
  Die krijgt zeker een plaats ergens in mevrouw ROEMER.
  ROEMER is een kei in haar vakgebied en door haar uitlatingen een smet op haar persoon.


  Maak melding

 23. Je moet wel een idioot zijn als je het dossier vd rechtbank/krijgsraad waarop de eis van 20 jaar in een democratische rechtsstaat de eis van 20 jaar geeft niet voor waar wil aanzien. Ook internationale verdragen en hoven van mensenrechten staan achter deze eis.

  Als zij het niet eens is met de eis van de rechters vd rechtbank/krijgsraad, kan ze haar koffers maar beter pakken en in een communistische land gaan wonen.

  De vraag: wie is deze onbenul, die omdat ze wat derde wereldliteratuur heeft geschreven, denkt het Internationale recht/wet van mensenrechten beter dan de rechters vd rechtbank/krijgsraad te weten.

  Mens opzouten en houdt je bezig met jouw achterlijke onderontwikkelingsliteratuur.


  Maak melding

 24. Ze kan na haar narcistische uitspraken, de prijs op haar geplooide billen schrijven. Ze legt met haar uitspraken een mijn onder de vreedzame samenleving in Suriname. En dat gezeur hier over moslims en christenen slaat ook nergens op want beiden kennen het gebod, Gij zult niet doden.


  Maak melding

 25. Al wetende, dat deze nensen een amnestiewet hebben aangenomen om de dans te ontspringen, geeft al aan dat ze bloed aan hun klauwen hebben. Direct, indirect dan wel zijdelings.
  Als je onschuldig bent, heb je geen vangnet nodig.
  We zullen zien hoe 31 augustus zal zijn.


  Maak melding

 26. Ik heb een paar boeken van racist Roemer. Deze doe ik bij oud papier.
  Ze is in mijn achting gedaald tot ver 0.

  En degenen die eens zijn met haar racistische uitspraken over hindoes en moslims zijn ook racisten.

  Is het dan toch waar dat een creool altijd een creool is en blijft ook al doet hij nog zo vriendelijk tegen Hindoestanen? Hetzelfde geldt ook voor hindoestanen.
  Heb last van allergie tegen achterbakse mensen.

  Ken een creool die altijd vriendelijk was tegen mij, maar als ik zijn comments op wkn lees over de hindoestanen, zo haatdragend en racistisch.


  Maak melding

 27. =Deze vrouw kan op de stoel van de Rechter gaan zitten.

  Vreemd dat ze na jaren haar mond opendoet, dit terwijl zij altijd stil was. Is ze soms door DDB die moordenaar betaalt????


  Maak melding

 28. @Roland Faith 7 augustus 2021 At 05:15
  Je posting getuigd van ongepast generaliseren en VERWERPELIJK EN STRAFBAAR RACISME door alle moslims over éé’n kam te scheren. Je weet duidelijk totaal niet waarover je praat dus beter hou je je mond en ga je iets aan je ontwikkeling doen!!


  Maak melding

 29. @RobG 7 augustus 2021 At 07:43
  Een kunstenaar moet kunnen shokeren. Hetgeen Roemer heeft geschreven is mijn inziens over als een geïsoleerde ondeugende opvatting. Maar zij spreekt namens velen.

  Je draait weer als een gladde aal in een emmer snot. Wat deze vrouw uitkraamt was eerder puur en dom racisme en wat ze nu uitkraamt is verheerlijking van geweld, aankweken van vals bewustzijn en valse gedrag. Maar boven al een walgelijke verheerlijking van een BEWEZEN MOORDENAAR en verkrachting van de meest basale rechtsregels en democratische waarden. Alleen een ernstig gesoorde geest komt met dergelijke onzin. En iedereen die het steunt of goed praat verdiend dezelfde kwalificaties.


  Maak melding

 30. Héél erg triest!
  Krijgt een surined voor het eerst in de geschiedenis deze literaire prijs, en dan krijg je dit. Jakkes!

  Het klopt dat bouta nodig WAS voor de groei vh zelfbewustzijn van de suri. Het is gelukt, ze zijn klaar wakker. Waar was roemer de afgelopen 10jr.

  Boomer crisis!
  Boycot haar boeken.


  Maak melding

 31. @Sandra 7 augustus 2021 At 09:57
  Vrijheid van meningsuiting is niet het zelfde als het ontkennen van de harde feiten, het verkrachten van de waarheid, het goed praten van moorden in puur eigenbelang, het verkopen van grote, onbeschofte en lage leugens, het verheerlijken van moordende psychopaten, het verkrachten van de rechtstaat, het om zeep helpen van de democratie, het trachten om mensen die leugens met harde feiten weerleggen de mond te snoeren.


  Maak melding

 32. @Ari 7 augustus 2021 At 11:55
  Onder welke steen leef je?? Zeker de stoep voor OCER?
  Bouterse was jaren lang de machtigste man en er gebeurde niets zonder dat hij er weet van had en ook heeft hij er zich voor ingezet dat er jaren lang, tot zelfs de laatste amnestiewet, niemand veroordeeld werd voor de vele moorden, de coke handel, etc. Dat doe je echt alleen als je er zelf heel diep in zit!!
  Ook is de welvaart van de fam Bouterse alleen te verklaren uit illegale inkomsten, en was hij niet alleen verantwoordelijk maar verplicht er tegen op te treden. Heeft hij, BEWUST!!, nooit gedaan. Daarnaast was hij degene die direct profiteerde van de vele, meer dan 100, moorden die gepleegd zijn.
  Ja hij is nooit veroordeeld, maar dat was omdat hij elke zaak kon blokkeren. TOT NU !!! Het is dan ook de hoogste tijd dat hij en zijn maties voor goed worden aangepakt. Het is de laatste kans voor Suriname om nog een beschaafd en welvarend land te worden. Onbegrijpelijk dat er nog steeds mensen zijn die dat niet zien. Die liever de paarse leugens geloven en zich krom beroepen op het recht van vrijheid van mening.
  Een “mening” gebaseerd op leugens, ontkenning van feiten en verdraaien van de waarheid is geen mening maar een verwerpelijke fantasie van een gestoorde geest.


  Maak melding

 33. Haar op een zeilschip zetten en terugsturen naar Afrika.Daar zijn ze dol op om kleinigheden op rassen gebied de hersenen in te slaan.Al ziet de westerling geen verschil tussen een blakaman en een blakaman.


  Maak melding

 34. Ik ga ervan uit dat de gebeurtenissen op 8 december uit de hand zijn gelopen en dat een groep ongecontroleerde militairen het recht in eigen hand heeft genomen. Immers de geëxecuteerden gingen tot het laatste moment tot het uiterste door met acties omdat zij de zekerheid hadden gekregen dat er militaire ondersteuning van buiten Suriname zou arriveren. Het gonste ook van dergelijke geruchten in Suriname. In het hele vervolgingsproces hebben de aanklagers ook dit soort belangrijke informatie niet meegenomen. Het is bekend dat er in Paramaribo in die periode c.i.a agenten samen met ex Surinaamse agenten zich schuilhielden. Een van deze agenten liep in Nederland op te scheppen met welke wapens zij in Suriname gearriveerd waren. Er zijn mensen die deze informatie kunnen bevestigen. Dit soort informatie mogen niet direct betrokkenen niet meenemen in hun oordeelsvorming. Astrid heeft met haar mening een paar personen op stang gejaagd. De echte waarheid in deze zaak is nog lang niet boven komen drijven. Deze personen die oneens zijn met Astrid zien graag dat een ieder alleen hun mening accepteert. Zij hebben de Media gemobiliseerd om druk uit oefenen op de organisatoren van de prijsuitreiking. Dat gaat niet gebeuren. Astrid krijgt haar prijs van een onafhankelijke instantie die zich niet laat beïnvloeden. Men moet zich bij neerleggen.Maar deze mensen zullen proberen om Astrid alsnog via Suriname te pakken.Wordt vervolgd.


  Maak melding

 35. Trouwens, het valt mij ontzettend tegen dat deze vrouw publieke uitspraken doet over Moslims en Hindoes en de Nederlandse regering doet niets.
  Is het ze ontgaan?

  Reactie vd Moslim community en de Hindoe community gevraagd.
  Minimaal boycot van Facebook!


  Maak melding

 36. ==Ik zie haast geen moslims en hindustanen de straat op gaan voor alle wisjes en wasjes. Deze mensen houden zich liever bezig om hoger op de ladder te komen en als hun kinderen
  “”uitgehuwlijkt”””” worden krijgen zij ook letterlijk alles om een nieuwe start in hun leven te gaan beginnen.

  Het racistisch gedoe brengt Suriname daarom ook NOOIT voorruit.

  Alle volkeren bijelkaar is zo prachtig, maar het kan een grote VLOEK zijn zoals Roemer nu reageerd.


  Maak melding

 37. @Robg

  Er waren beelden van de heldendaden van de pikin ingi boi bij de STVS opgeslagen.Maar die liet hij door zijn zoon stelen en voor het geval Dino wat vergeten was,heeft hij[Dino] de STVS in brand gestoken .


  Maak melding

 38. @Klaas, ik leef gewoon in parbo noord en niet aan de ketnjampweg. Ik weet niet wat in mijn commentaar je zo heeft gestoken. Ik heb niet anders gezegd, dan dat jij beweert.
  Ik hang geen enkele partij aan. Aub, lees mijn post goed.
  Als mens mogen we alles gebruiken doch niet overmatig, altijd schadelijk.


  Maak melding

 39. “Een kunstenaar moet kunnen shockeren”

  Yep, we hebben gezien wat er met kunstenaars gebeurt, die moslims shockeren met hun kunst.
  Geesten oproepen die je niet kunt bezweren, noemen ze dit.

  De rest v je ingefluisterde uitspraken is kolder robg. Jij ontbeert duidelijk compassie en inlevingsvermogen voor de 8 dec nabestaanden en de verscheurde families en een verscheurd land!

  Het gaat bij jou alleen maar om het redden van de bij verstek veroordeelde drugsdealer en de moordenaar, van onder andere de 8 december slachtoffers. Totaal veertig jaar!


  Maak melding

 40. En de pikin ingi boi liet zijn boek schrijven door een hindoestaan namelijk Sandew Hira.Dat zal wel erg hard aangekomen zijn bij Astrid Roemer.Ze heeft immers een hekel aan hindoes en moslims.


  Maak melding

 41. Welke kwade machten en slechte entiteiten spelen hier een rol.
  Ik vraag me af waarom dit nu naar boven komt drijven????

  Nepotisme is racisme van de bovenste plank niet in woorden maar daden.
  De pot verwijt de ketel .


  Maak melding

 42. Als je niet in het straatje van de zg eliten loopt ben je niet goed.
  Weet je hoeveel andere onschuldigen er zijn die dood zijn?? Over toestanden in Afrika moeten we dan geen eigen mening hebben, over slavernij ook niet.


  Maak melding

 43. @robgay

  “Immers de geëxecuteerden….”
  je geeft het zelf al toe???
  dus wat lul je dan?
  weet je wel wat executeren betekend flapdrol?


  Maak melding

 44. Ze schreef dat “Suriname Bouterse hard nodig heeft gehad om ‘zelfbewuster’ te worden”.
  Hoe dan Suriname is de weg kwijt en is nu hard zoekende naar haar eigen identiteit, hoezo zelfbewuster.

  ” Volgens Roemer zal Bouterse ooit een standbeeld krijgen, voor zijn verdiensten bij het opbouwen van Suriname.”.
  Dat zou ik graag willen meemaken, maar ik ben bang dat kakafowru’s helaas nooit tanden zullen krijgen. De man heeft in 40 jaar tijd kans gezien het land volledig naar de verdoemenis te helpen. Ik zou dus heel concreet willen weten wat zijn verdiensten zijn geweest voor Suriname, anders dan zijn eigen zakken te spekken en dat van family and friends.

  “Volgens Roemer is er geen bewijs van het feit dat hij daadwerkelijk een of meerdere moorden heeft gepleegd, noch dat hij zijn manschappen daartoe heeft aangezet.”
  Elke rechtgeaarde Surinamer zou het boek “De Decembermoorden in Suriname: verslag van een ooggetuige” eens een keer moeten lezen.
  Gruwelijkheden en een ooggetuige verslag van niemand minder dan Roy Horb die voordat hij “zelfmoord” pleegde met een koordje van zijn sportboekje, meerdere keren verslag uitbracht aan Jan Sariman, die hierover een dagboek bijhield. Er staan er zoveel details bij dat je niet kan bedenken dat Jan Sariman dit allemaal uit zijn duim heeft gezogen.

  Astrid Roemer: “Ik voel DIEPE vrees bij de mogelijke uitslag van de verkiezingen. Wil niet in een land wonen BESTUURLIJK gedomineerd door Hindoes en moslims. Ik BEN WESTERS en een moderne vrouw….”
  Nou als dit geen racistische uitspraak is, dan kunnen wij meteen de discussie stoppen en weet ik het niet meer.
  Je zou zo’n uitspraak in ieder geval niet verwachten van een “westerse en moderne vrouw”. Om vervolgens de discussie aan te gaan over haar westerse identiteit. Als ik het over het westen heb, gaat dat nog altijd over Suriname die ten opzichte van Nederland in het westen ligt.
  Typisch zo’n katibo verhaal zoals die RobG, die niet meer weet waar hij thuis hoort. Deze mensen missen een stukje realiteitszin en zijn de weg volledig kwijt.


  Maak melding

 45. ” …
  Trouwens, het valt mij ontzettend tegen dat deze vrouw publieke uitspraken doet over Moslims en Hindoes en de Nederlandse regering doet niets.
  Is het ze ontgaan?

  Reactie vd Moslim community en de Hindoe community gevraagd.
  Minimaal boycot van Facebook!
  … ”

  Helemaal mee eens !
  Dit is puur racisme !

  Er zijn diverse organisaties die zich bezig houden met racisme zoals:
  meld.nl
  meldpuntracisme.nl

  Hindoes en Moslims die dit discriminerend vinden moeten gewoon aangifte doen.

  Hoe kan een racist bekroond worden en dat in Nederland of stemmen Nederland en Belgie stilzwijgend toe ?

  De Hindoe- en Moslimgemeenschappen hebben er waarschijnlijk geen weet van. Zij horen misschien nu pas over Astrid Roemer.

  Deze Astrid Roemer is zelf wel een schijnheil want ze roemt Bullshit Bouta maar woont wel in het land van de kolonisator waar ze zegt dat ze een modern en westers wijf is.

  Justitia Pietas Fides. Krakti !


  Maak melding

 46. Je moet wel een idioot zijn als de rechtbank/krijgsraad een dossier heeft van het 8 december 1982 moorden in Fort Zeelandia in Paramaribo – Suriname en op grond daarvan een vonnis geeft van van 20 jaar aan ddb in een democratische rechtsstaat. Ook internationale verdragen en hoven van mensenrechten staan achter deze eis.

  roemer rot toch op, jij ben een schrijvertje van puber literatuur voor derde wereldlanden en wil op de stoel vd rechter vd rechtbank/krijgsraad in Suriname gaan zitten en bepalen wat recht is. Gekker moet het niet worden.


  Maak melding

 47. Para Express 7 augustus 2021 At 16:27
  ” …
  Trouwens, het valt mij ontzettend tegen dat deze vrouw publieke uitspraken doet over Moslims en Hindoes en de Nederlandse regering doet niets.
  ================================================

  Ik ben niet één van racistische opmerkingen, maar Astrid Roemer en anderen moeten zich realiseren dat de creool, afro-Surinamer, marron en hoe je ze ook meer wilt noemen niet in staat zijn gebleken en zullen zijn het land Suriname naar hogere economische ontwikkeling te kunnen brengen.
  In Suriname is het altijd al publiek geheim geweest dat de Hindoestaan op de eerste plaats gaat voor het materiële en zelfontwikkeling, kortom ontwikkeling en de andere bevolkingsgroep eerst voor Nyan Dringi Prisiri. Een ieder die dat probeert te ontkennen steekt z’n kop weer in het zand.
  Sorry mensen, maar het is wel realitiet en natuurlijk zijn er daar uitzonderingen op.


  Maak melding

 48. De eerste denigrerende opmerking die voorbijkwam in deze discussie is de opmerking dat de bijbel een verderfelijk boek is.

  Zo een discussie mag van mij alle kanten opgaan, maar @popo jantje die deze opmerking heeft gemaakt moest eigenlijk vanaf dat moment geen woord meer typen en zich realiseren dat hij even zo erg is, of wellicht erger dan de persoon die hij/zij veroordeelt.


  Maak melding

 49. AHE
  7 augustus 2021 At 16:58
  De eerste denigrerende opmerking die voorbijkwam in deze discussie is de opmerking dat de bijbel een verderfelijk boek is.

  Zo een discussie mag van mij alle kanten opgaan, maar @popo jantje die deze opmerking heeft gemaakt moest eigenlijk vanaf dat moment geen woord meer typen en zich realiseren dat hij even zo erg is, of wellicht erger dan de persoon die hij/zij veroordeelt.

  Maar waarom valt dit nu niet onder de vrijheid van meningsuiting zoals deze zwarte racistische rat haar verderfelijke en racistische opmerkingen verdedigt? Daar is mijn reactie op gericht.


  Maak melding

 50. In een democratische rechtsstaat is een vd grondrechten, vrije meningsuiting, maar er zijn ook grenzen.

  De uitspraak en zienswijze van Astrid Roemer zijn contra de uitspraak vd rechter vd rechtbank/krijgsraad vd republiek Suriname en veroorzaken veel onrust en verdeeldheid. Op grond vd openbare orde en rust zou het goed zijn dat de politie van Suriname haar arresteerd en het land uit zet.

  Z.E. Chan Santokhi en Z.E. Ronny Brunswijk moeten de democratische rechtsstaat en mensenrechten verdragen die Suriname heeft getekend beschermen.

  Astrid Roemer veroorzaakt onrust in de Surinaamse gemeenschap met haar uitspraak en is een groot gevaar in de Surinaamse samenleving. Er moet een stempel in haar paspoort komen, ongewenste vreemdeling als ze een EU/Ned-paspoort heeft. Als het een Surinaamse paspoort heeft dan rest haar niets dan dat de politie haar oppakt en opsluit in SB.


  Maak melding

 51. Klaas, ga de Koran is lezen. En nogmaals is er één moslim die GEEN halal eet. Maar ze zijn beledigd als jij het niet wil eten. Burger King halal, Kentucky halal. Generaliseer ik dan? Laatste jaren geen Nederlands nieuws gezien?


  Maak melding

 52. Dit is heel mooi .Heb geleerd dat als je de inborst van iemand wenst te weten je ruzie/schokkende uitspezken moet doen.En wala check die zogenaamde niet rassisten out!!


  Maak melding

 53. mw roemer wat skandeerde wijlen Eddy Bruma op het oranjeplein?????
  Jouw haat jegens hindustanen stop je niet onder stoelen of banken.
  Let op lezers hindustaan is een geografische benaming, geen religieuze benaming !!!
  Een hindustaan kan een hindu, moslim, christen, sikh, jain zijn !!!!
  Mijn docent op de universiteit was een moslim, ik heb heel veel respect voor deze man, zijn
  kennis en passie voor onderwijs was zijn leven, hij was een professional in zijn beroep.
  Overigens kijk goed op universiteit welke groep oververtegenwoordigd is???
  Wat hebben jullie gepresteerd op deze planeet??????
  Kijk maar naar de ziekenhuizen zowel in Suriname en Nederland. Je kan ook langs hans anders voor een oogmeting????

  In de jaren 60 en 70 was er diversiteit in de regering? het waren vooral creolen die daar de skepter zwaaide of niet???

  Deze regering Santokhi/ Brunswijk is een afspiegeling van de maatschappij !!
  Elke Surinamer van alle rassen zijn betrokken met het besturen van het land !!!

  Deze prijs hoor jij niet in ontvangst te nemen , het is schande schande schande !!!!
  Jij verdient het niet, waren jouw familie omgebracht door de moordenaar zou je anders piepen.


  Maak melding

 54. In een schriftelijke reactie laat Taalunie weten zich afzijdig te houden van Roemers recente uitlatingen over Desi Bouterse. Met andere woorden case closed. Beste is deze schrijfster te boycotten cq boekhandela vragen om haar boeken niet meer te verkopen. Hard aanpakken dit soort misselijke figuren


  Maak melding

 55. @Popo jantje,
  Nee toch! Verwar dit a.u.b. niet met vrijheid van meningsuiting want dit is een grove belediging naar een Godsdienst waar een groot deel van de wereldbevolking zijn heil en vrede in vind. Dan spreek ik niet eens voor mezelf.

  Blijkbaar is de bijbel dus niet zo verderfelijk, maar dat wil niet zeggen dat het beter is dan elk ander heilig boek.
  Soms moet je zaken gewoon gescheiden houden.


  Maak melding

 56. @Esmerald, in de uitspraken over moslims en Hindoestanen kan ik mij niet in vinden. Het zijn uitspraken voor haar rekening. Ze vertaald onderbuik gevoelens die leven bij vele groepen in de Nederlandse samenleving. Velen uit deze groepen zien niet eens het verschil tussen een gelovige/niet gelovige Hindoestaan en een Moslim. Maar een ding is duidelijk. Zij heeft geen beledigingen geuit tegen de inhoudelijke aspecten van het geloof. Maar de manier hoe men over elkaar heen tuimelt om haar in een kwaad daglicht te plaatsen is ongekend. Het lijkt alsof zij de trekker heeft overgehaald terwijl zij maar een persoonlijke mening geeft. Velen kunnen zich echter vinden in haar standpuntbepaling.

  M.b.t. de 8 december gebeurtenissen kan ik alleen maar zeggen dat deze gebeurtenissen niet hebben moeten plaatsvinden. Maar ook het onafhankelijke Suriname ontkomt niet aan tragische gebeurtenissen die zich hebben voltrokken. Elk land in de wereld doorgaat een dergelijke proces tot staatsvorming waarbij de verschillende identiteiten een belangrijke rol (on)gewild krijgen te vervullen.

  Ook wouw bewering dat ik het inlevend vermogen ontbeer om mij te verplaatsen in de familie van de slachtoffers. In het begin vond ik het ook heel erg. Ik was ook in shock. Maar het leven gaat verder.Later kreeg ik ook meer inzicht achter de processen die zich voltrokken en die de trieste periode gebeurtenissen tot gevolg hebben gehad.


  Maak melding

 57. @ Sabaku7 augustus 2021 At 16:56

  Laten we alsjeblieft ophouden met complete culturen / rassen / afkomsten te veroordelen.
  Overal zijn er mislukkelingen / profiteurs / criminelen !

  Sinds de WO II wordt educatie en ontwikkeling steeds toegankelijker. We zien in elke cultuur ontwikkeling bij de een misschien wat trager dan bij de ander maar ontwikkeling is er wel. Neem eens die Pakistaanse vrouw Malala of nog eerder in de geschiedenis Indira Gandhi maar ook M. L. King, Mandela en Obama. Trouwens Venetiaan had het ook niet slecht gedaan.
  En vergeet niet dat de NDP (be-) staat dankzij corrupte Hindoestanen. Dat het nu slecht gaat met Suriname is dus niet alleen de schuld van de afro Surinamers. Ashwin Adhin, Rabin Parmisser, Chotelal en Dagubert Dilip zijn geen arfo’s maar zij hebben Suriname wel naar de afgrond gedragen.
  De beste vrienden van Bullshit Bouta zijn de corrupte Hindoestanen. Bullshit Bouta gebruikt de arme afro’s alleen als propaganda materiaal.
  Want armoede is inderdaad voornamelijk onder deze bevolkingsgroep en de bevolkingsgroep waarvan de meeste mensen beter ontwikkeld is is inderdaad die andere grote bevolkingsgroep, de Hindoestanen.
  De oorzaak van armoede was eerst de kolonisator en nu de VHP en dit is het andere propaganda middel van Bullshit Bouta.

  De strategie die Bouterse had geleerd van de Nederlandse officieren / van de kolonisator was om de twee grootste bevolkingsgroepen tegen elkaar uit te spelen (hetzelfde was gebeurt in het oude India tussen Hindoes en Moslims).
  De Hindoestanen waren geen slaven maar zogenaamde contractarbeiders. Zij hadden sowieso al een voorsprong op de niet ontwikkelde slaven. Jaloezie en afgunst aan de ene kant en een minderwaardige kijk aan de andere kant was dus snel aangeslagen.
  De hond die profiteert was / is Bullshit Bouta.

  Beste Sabaku e.a. landgenoten,
  het mooie van Suriname is is dat elk cultuur zijn eigen waarde en normen kan behouden en toch samen het land tot ontwikkeling kan brengen. Onze eigen voorouders waren daar het bewijs van !

  Wi mus seti kondre bun !
  Laten wij hèt voorbeeld zijn voor de rest van de wereld.

  Justitia Pietas Fides. Krakti !


  Maak melding

 58. Dus omdat een groot deel van de wereldbevolking heil en vrede vindt in het Christendom en de bijbel mag er niets verkeerd gezegd worden over de bijbel.

  Het Hinduïsme mag blijkbaar wel worden beledigd door diezelfde christenen.
  Schelden op de Christenen zal ik niet doen, maar vertrouwen zal ik ze nooit.
  Ze zijn walgelijk arrogant en proberen altijd het Christendom aan andersgelovigen op te dringen. Dat doen trouwens de moslims ook.

  Astrid Roemer is een racist met haar uitspraken over de moslims en de hindoestanen. Met hindoestanen bedoelt de racist Roemer natuurlijk hindoes.
  Deze achteraf gebleken domme moderne westerse vrouw van Afrikaanse roots heeft niet eens door dat hindoestanen ook christen, of budhist, enz. kunnen zijn. Of agnost en zelfs atheïst. M.a.w. een hindoestaan hoeft niet altijd een hindoe of een gelovige te zijn.

  Ik hoef geen boeken meer van deze racistische vrouw te lezen. Die paar die ik had liggen inmiddels in de container voor oud papier. Vind het erg jammer dat de racist Astrid Roemer aan mij, een hindustaanse en hindu geld heeft verdiend.


  Maak melding

 59. @Klaas 13:50 ik lees jullie zijn lekker bezig lekker te vloeken en schelden etc . Ik zit liever op facebook te kijken naar een grote vis met mensentanden in Amerika. Ik blijf bij mij mening. Ik heb ook hindoestaanse roots maar ik zou wat bestuurlijk betreft niet onder een hindoestaan willen leven hindoestanen zijn geen lieverdjes daarvoor zijn wij ook naar nl gekomen voor beter toekomst. Hindoestanen en moslims leven in een vreemde wereld niet mij wereld zeer vreemd en erg en klaas dan kun je zeggen ja maar niet allemaal zijn zo maar ik heb geen andere voorbeeld gezien. Jammer dat alles het nog onder woord hindoestaan valt moslims zijn ook hindoestanen- arya samaaj stroming in su heel groot indiers ook zo stom dat de stomme indiers van vroeger alles op 1 hoop hebben gegooid. Hindustan hindustani etc zo jammer. Op mauritis wonen ook veel hindoestanen. Het is heel ingewikkeld maar ook nooit contact zeer vreemd. Ik vind het haar mening voor sommige racistisch voor mij niet. Hindoe en moslim allemaal vallen inder hindoes in suriname heel erg ingewikkeld. Ik zou ook nooit onder een moslim of hindoe onder landsbestuur willen wonen ik hoop dat mijn droom in nl uitkomt ik ben in nederland voor mij toekomst niet omdat er uitkering is en familie en hollanders zo lief en gezellig zijn hoor.


  Maak melding

 60. Weer gedonder onder de Surineds, kijk ze over elkaar rollebollen. Tot voor kort geen verkeert woord over Roemer, is één van onze succesvolste schrijfster, en nu na haar zoveelste misselijkmakend uitglijder valt iedereen (terecht of onterecht) over haar heen. Ze durft te beweren dat Bouterse geen moordenaar is, Suriname van dienst is geweest en ooit in de toekomst misschien een standbeeld heeft verdiend. Het is niet strafbaar, het zegt wel hoe zij in het politieke leven staat.
  Vind je het kwetsend, doe dan aangifte. Je mag nog steeds vinden wat je wilt over wat Bouterse gedaan heeft. Het ontkennen wat door de Krijgsraad is bewezen en waarbij een strafvonnis is uitgesproken is niet bij wet verboden.

  marco 7 augustus 2021 At 18:10
  Dit is heel mooi .Heb geleerd dat als je de inborst van iemand wenst te weten je ruzie/schokkende uitspezken moet doen.En wala check die zogenaamde niet rassisten out!!@@
  Ja, de apen komen uit de mouwen. Zo zie je maar, jong geleerd oud gedaan.

  We zullen het nooit afleren, de onverdraagzaamheid tegenover elkaar, waarom met dezelfde smerige modder gaan gooien als je smerig bemodderd wordt!!!!!!


  Maak melding

 61. De Brits-Indische contractarbeiders waren niet ontwikkeld. Ze waren landbouwers die werden uitgebuit door de rijke landheren, de brahmanen. De brahmanen hebben deze mensen verdeeld in de laagste kasten. Het kastenstelsel is een verzinsel van de brahmanen en niet van het Hinduïsme.
  De contractarbeiders waren arm en hadden geen toekomst in India. Dus toen ze onder valse voorwendselen waren beloofd naar Sri Ram ke desh te worden gebracht, hebben zij zich laten overhalen. De rest van het verhaal kennen we.

  Trouwens ook een aantal Nepalezen maar ook mensen uit Sri Lanka zijn in Suriname terecht gekomen. Ze worden allemaal hindoestanen genoemd.

  Er waren geen contractarbeiders uit Pakistan en Bangladesh, omdat die landen toen nog niet bestonden.


  Maak melding

 62. Met de kennis van nu!

  Tsja, oude liefde roest niet en mensen doen dingen niet zomaar.
  Blijkt dus dat roemer een ex is van opa B
  en zus van de directeur van de Centrale bank van Suriname.
  Net zoiets als de moeder van v trigt een ex is. En alleen gado wan sabie soema moro.
  Één grote paarse elastieke bende.

  Over family & friends gesproken.
  Wat een gedoe.

  Dag robg, ik ben klaar met dat mens.


  Maak melding

 63. @Sandra

  India wordt ook Hindustan of Bharat genoemd. Dus iemand die in Hindustan is geboren wordt ook Hindustani genoemd. Het geloof heeft daar verder geen invloed op.
  M.a.w. hindus, moslims, christenen, budhisten, sikhs, jains of andersgelovigen, agnosten en atheïsten die geboren zijn in India worden Indiërs of Hindustani genoemd.
  In India wonen mensen die op chinezen lijken maar Indiërs zijn en die vloeiend Hindi spreken. Ik heb ze gezien in India en ook met ze gesproken.
  Hetzelfde geldt ook voor de nazaten van de Afrikanen die in India zijn geboren.
  Deze Indiase Afrikanen spreken een dialect die ik aardig kan verstaan.
  Sandra jij schrijft vaak dingen die niet geheel de waarheid zijn.


  Maak melding

 64. @ Viyayarni,

  Zie mijn citaat:Let op lezers hindustaan is een geografische benaming, geen religieuze benaming !!!
  Een hindustaan kan een hindu, moslim, christen, sikh, jain zijn !!!!
  Ik vul deze ook aan met jouw citaat, andersgelovigen, agnosten en atheïsten die geboren zijn in India worden Indiërs of Hindustani genoemd. Helemaal correct thanks.


  Maak melding

 65. Roland Faith
  7 augustus 2021 At 17:31
  Klaas, ga de Koran is lezen. En nogmaals is er één moslim die GEEN halal eet. Maar ze zijn beledigd als jij het niet wil eten. Burger King halal, Kentucky halal. Generaliseer ik dan? Laatste jaren geen Nederlands nieuws gezien?

  Ik ken er genoeg die het niet erg vinden om niet ritueel vlees te eten.
  Je bent gewoon een ongelooflijk gefrustreerd sujet dat alleen gefocust is op moslims.


  Maak melding

 66. @Ndiolo,

  Haast iedereen denkt dat elke hindustaan ook hindu is. Tegenwoordig noemt men hindustaan ook hindu. Een hindu volgt de leer van het Hinduïsme. Een hindustaan is geboren in India of zijn/haar roots liggen in India.

  Off topic,

  Ajax heeft een harde dobber aan PSV. Zie Ajax tegen dit PSV niet gelijk spelen laat staan winnen.
  Mijn Ajax hart is een beetje aan het bloeden 🥲


  Maak melding

 67. @Yiyarani je zegt dat je in india bent geweest bla bla bla. Je zegt ik zeg dingen die niet geheel waar zijn. Hoezo niet waar. Ik kan nog meer schrijven . Je bent ook een hindoe jullie profileren jezelf als heel bijzonder soort terwijl dat een masker van jullie ik ken er heel veel allemaal wereld vreemd en veel creoolse mensen en ook pakistaanse mensen hebben componenten van hindoestanen .Pakistanen die in india geboren zijn en woonden vroeger ook in india waarom noemen hun zich pakistanen en niet hindustani en pakistan was vroeger ook van india. In india zijn veel staten de mensen in de staten noemen zich anders . Telugu en malayaman en bangali etc enkele voorbeelden. Bangali noemt zich bengalees. Inwoner uit Rajastan noemt zich Rajastani geen hindustani. Ik ken heel veel hindoestanen in nl ze zijn dol op profileren en lopen met een air terwijl het niet zo is.


  Maak melding

 68. De rechter beslist. Niet Mw. Roemer (die het blijkbaar door de lockdown geestelijk zwaar te verduren heeft) ook NIET RobG(oebbels). Zoek via Google naar: De Surinaamse Decembermoorden – Argos VPRO.

  De MOORDENAAR bedreigd de heer Daal in zelfs voor Mw. Roemer alsmede RobG(oebbels) niet mis te verstane taal met de dood.


  Maak melding

 69. @Sandra

  In Nederland noemen mensen zich naar de provincie en zelfs naar de stad/dorp of streek waar ze zijn geboren, maar uiteindelijk zijn ze allemaal Nederlanders.
  Dat geldt ook voor de Indiërs. Ook zij noemen zich naar de deelstaat of de stad/dorp/streek maar ze zijn allemaal Indiërs. Ze hebben allemaal de Indiase nationaliteit en allemaal zijn ze trots op hun volkslied. Het maakt niet uit waar ze wonen en welk geloof ze belijden of juist niet, ze gaan staan en met hun rechterhand op het hart zingen ze het volkslied mee.
  Ik raak altijd ontroerd voor het respect dat Indiërs tonen voor hun vlag en volkslied.

  .Bij het ontstaan van Pakistan heeft er een grote volksverhuizing plaatsgevonden. Dat is met veel leed en ellende gebeurd. Winkels waren leeggeplunderd, woningen beschadigd, ouders en kinderen waren elkaar kwijtgeraakt. Heel veel doden zijn er toen gevallen. Families uit elkaar gerukt. De Britten hebben India opgedeeld. Vandaar dat de Britten ook zijn verdreven uit India.
  Toen de volksverhuizing achter de rug was en degenen die ervoor hadden gekozen om in Pakistan te gaan wonen, kregen zij de Pakistaanse nationaliteit. Ook in Pakistan wonen andersgelovigen en niet alleen moslims. Vandaar dat zij zich geen Indiërs meer noemden. Het huidige Pakistan was eerst West-Pakistan en Bangladesh Oost-Pakistan.

  Je hebt een ontiegelijke hekel aan hindustanen. Wel ik weet zeker dat omgekeerd zij ook een ontiegelijke hekel aan jou hebben. Ik zou jou niet als buur willen hebben.
  Ik ken mijn waarde als mens en daar word ik ook op gewaardeerd.
  Jij scheldt hindustanen uit om bij vooral creolen in de gratie te komen. Dat is pas profileren. Creolen zullen nooit zo gemeen op elkaar schelden.
  Ik ben geen hielenlikker.


  Maak melding

 70. @yiayarni je schrijft heel veel onzin jullie hindoestanen als jullie zijn hielelikkers ik schaam dat ik hindoestaanse roors heb. Je discrimineert creolen terwijl veel een hart van goud hebben hun profileren zich niet maar werken hard . Jullie hindoestanen in nederland wat doen jullie lekker zeuren en gezelligheid vreten zoeken en lekker vreten zoeken en witte man ophemelen. Ik zou jou ook niet als buur willen hebben alleen maar lekker vreten en liefde en gezellligheid zoeken. Ik ben trots op india dat india eindelijk een gouden medaille heeft, ik heb gebeden dat ze niet met lege handen zouden terug gaan naar india. Dit mijn trots niet zoals jullie hindoes zijn achterbakse hatelijke zichzelf alleen profileren in nederland. Je bent achterlijk @yiayarni.


  Maak melding

 71. Ontkenners van de holocaust kunnen strafrechtelijk vervolgd worden. Wil de Holocaust niet vergelijken met de decembermoorden. Anders zal ik de slachtoffers en de nabestaanden van de Holocaust veel verdriet aandoen.
  Maar zouden wij tegen dit figuur, de ontkenner van de decembermoorden, niet moeten proberen om aangifte te doen?
  Wat een stront die ademt en leeft. Hoop dat ze gauw wordt weggewist uit de historie van Suriname.


  Maak melding

 72. @Viyayarni
  Onderstaande tekst is jouw reactie.
  “Dus omdat een groot deel van de wereldbevolking heil en vrede vindt in het Christendom en de bijbel mag er niets verkeerd gezegd worden over de bijbel.

  Het Hinduïsme mag blijkbaar wel worden beledigd door diezelfde christenen.
  Schelden op de Christenen zal ik niet doen, maar vertrouwen zal ik ze nooit.
  Ze zijn walgelijk arrogant en proberen altijd het Christendom aan andersgelovigen op te dringen. Dat doen trouwens de moslims ook.”

  Bovenstaande bevestigt de waas voor je ogen als je reageert. Schelden op Christenen zal je nooit doen maar meteen daarna spuug je je gal uit.
  Dit is het klassieke voorbeeld van iemand die zichzelf tegenspreekt. Als jij je in een discussie wil mengen en zogenaamd subtiel reageert op mijn posting doe het dan goed en niet zo knudde!

  Ik ga niet in details treden maar je leest blijkbaar ook niet goed anders was je interpretatie anders


  Maak melding

 73. De boeken van Astrid Roemer, de racist, zullen niet geboycot worden. Handelaren denken alleen aan geld verdienen en kan ze geen ongelijk geven.
  Die boeken van haar zullen ook niet verbrand worden.
  Ik heb kordaat gehandeld. Heb de boeken van deze schrijfster weggegooid.

  De prijs krijgt ze uitgereikt. Dat gaat gewoon door. Laat ze maar genieten van haar prijs.
  Bruma had gezegd dat hij de huiden van de hindoestanen tot leer zou laten looien om schoenen van te laten maken. ik was laaiend toen ik dat las in de krant. Mijn vader zei toen tegen mij: wie een ander haat, zal zelf met haat te maken krijgen.
  We weten allemaal hoe Bruma is overleden. Zijn moordenaar is tot op heden niet opgespoord.
  De smoelen van de creolen reppen daar niet over. Maar over de hindoestanen gaan diezelfde smoelen wel wagenwijd open.


  Maak melding

 74. Blijkbaar wil een klein deel hier hun bekrompen gedachte op anderen projecteren. Als Roemer een gedachte uitspreekt heet dat een eigen mening hebben, maar van anderen word dat niet geaccepteerd, hahaha.
  Ik snap verder de opmerkingen niet dat mensen niet onder een Hindoestaans bestuur zouden willen leven, maar zelf niet aangeven welk bestuur wel acceptabel zou zijn. Vene was geen Hindoestaan, heeft een voortreffelijke job gedaan, maar was uiteindelijk ook niet gewenst. Men moest zo nodig een crimineel kiezen als president, die het land in chaos en ellende heeft achtergelaten. Ik blijf het zeggen, Surinamers zijn volledig de weg kwijt.
  Allemaal holle “revo” retoriek en misplaatst nationalisme.


  Maak melding

 75. Zoooooo! Jullie gaan helemaal los in je euforie dat ALWEER een blakaman een blakaman onderuit haalt. Dat is voor jullie natuurlijk feest! Maar deze zwarte vrouw heeft haar sporen meer dan verdient en kan het zich meer dan permitteren de waarheid over de raciale verhoudingen in Suriname, die nu door Chan en Co meer en scherper manifest zijn geworden! Hij repte om de verkiezingen te winnen over een bromkidjari. Dat fakestation heeft hij direct na de verkiezingswinst los gelaten en zijn ware aard en bedoelingen getoond: EIGEN SOORT EERST!!!


  Maak melding

 76. @AHE

  Probeer jij nu ook mij de mond te snoeren?
  Mag ik niet zeggen/schrijven dat ik christenen walgelijk arrogant vind want ze dringen hun geloof aan anderen op? Als jij dat schelden noem, dan is dat jouw probleem. Heb ik gefoeterd op het Christendom? Heb nog altijd respect voor elk geloof, maar geen respect voor iedere gelovige. En die gelovigen voor wie ik geen respect kunnen ook hindus zijn.
  Het zal je toch maar gezegd worden als hindu zijnde dat het Hinduïsme niet deugt vanwege alle goden en godinnen. Maar we hebben die christenen de monden gesnoerd.
  Ook hier is er meerdere malen door christenen gefoeterd op het Hinduïsme.
  En jij vraagt mij subtiel te reageren?
  Mijn geduld is op.


  Maak melding

 77. Het lijkt er steeds meer op dat mevrouw Roemer is overgeleverd aan terreur en intimidatie van Spong, Beijer, Romeo Hoost en anderen. Deze haatdragers willen dat mevrouw Roemer wordt gestraft omdat zij openlijk haar standpunt over de 8 December 1982 gebeurtenissen heeft verkondigd. Mevrouw Roemer heeft geen enkele grondrecht van wie dan ook geschonden. Zonder angst voor vervolging heeft zij haar mening kenbaar gemaakt. Dit vonden zij niet leuk. Zij hebben een schrijven gericht naar o.a. de Koning van Belgie, een nazaat van koning Leopold II die opdracht gaf aan Belgische militairen om miljoenen Congolezen te doden en te verminken. Zij willen de invloed van de vorst aanwenden om de toekenning van de prijs teniet te doen. Deze aktie maakt hen zeker niet geliefd bij een grote delen van de Surinaamse bevolking. Deze mensen zijn polariserend bezig. Groepen in de Surinaamse gemeenschappen komen tegenover elkaar te staan.


  Maak melding

 78. @ Viyayarni, Ik wil jou de mond helemaal niet snoeren oke! Wees vrij in je mening.

  Ik had gereageerd op iemand die de bijbel een verderfelijk boek noemde. Jij kiest 1 zin uit mijn reactie en laat je eigen interpretatie erop los. Het gaat helemaal aan jou voorbij dat ik ook aangeef dat de bijbel niet het beste heilige boek hoeft te zijn ondanks het feit dat een groot deel van de wereldbevolking zijn heil en vrede daarin vindt.
  Daarbij laat ik het respect voor andere godsdiensten blijken i.p.v. hetzelfde te doen als degene die de bijbel zo verderfelijk vindt.

  Helaas is het voor de meeste mensen heel moeilijk zich zo op te stellen waardoor alles hier ontaardt in ordinair etnisch gepraat.

  Het Surinaamse volk heeft een misplaatste trots en nog een hele lange weg te gaan.


  Maak melding

 79. Hahahaha Hahahaha wat een mooie comment van surinamers gelezen?
  Behalve van r gay en pony paard sla ik over/ 1 ding staat vast/ wie blaka mang ab soso bigi mofo/ if hindustani no bin de/wat zou het gebeuren/ trouwens wij zijn eerder gebracht door de bakara/ wat hebben mijn volk gepresenteerd/ niks nada/ maar wel afkaferen op een ander/ nogmaals er is geen plaats voor racisme in Suriname?die het land de hoogte in brengt/ laat hij zij de kans krijgen/ we willen het goed hebben/ dan moet jouw gedachten goed zijn/ weten jullie als het slecht gaat/ ding bakara e lafoe/ laat het niet zover komen/ Astrid heks geniet van deze gebeuren/ negeert die racist/ tang ien Holland owroe kaw/


  Maak melding

 80. Bij het lezen van de reacties bespeur ik een diepe wantrouwen van Afro’s richting Hindostanen en omgekeerd.
  Ik weet nog dat, na de aankondiging van de regering Arron/Bruma in 1973, Suriname binnen 2 jaar onafhankelijk zou worden veel van onze Hindostaanse buren hals over kop naar Nederland vertrokken. Alles wat ze hadden opgebouwd werd spot goedkoop verkocht. Sommigen lieten hun huizen onbeheerd achter als ze geen koper konden vinden. Ik heb toen op geen moment medeleven van mijn Creoolse broeders en zusters gehoord, toen de regering werd gevormd waarin geen enkele Hindostaan was opgenomen terwijl ze op dat moment de grootste bevolkingsgroep van Suriname vormden. Ook heb ik toen geen poging gezien vanuit de regering om het vertrouwen te winnen van de Hindostanen om in Suriname te blijven. Integendeel, door allerlei uitspraken van o.a. Bruma leek het erop dat ze juist blij waren dat de Hindostanen uit Suriname vertrokken. Mijn Afro broeders en zusters hebben vanaf de invoering van het algemeen kiesrecht hun bestuurlijke stempel gedrukt op de Surinaamse samenleving en een enorme puinhoop van gemaakt. De puinhoop die Bouterse heeft achter gelaten is ongekend en het zou daarom gepast zijn om niet hoog van de toren te blazen.


  Maak melding

 81. @yiayarni ik verspil mij tijd door op jouw zieke emoties te reageren. Je bent een Emotie bom Zelf zit je lekker in holland waarom wil je niet in Suriname onder hindoestaanse bewind zitten. Zo super schijnhelig Hindoestaan ben jij. Schaam.je Kapot ik had al eerder Geschreven Bom gaat ontploffen en zie en lees het Maar Zieke emotie bommen zijn jullie zelf zitten typtjes als @Yiayarni lekker in Holland en achter de toetsenbord als een bezetene te reageren ook @ konsensi mag niet reageren je emotie bom gaat dan weer te keer schijnheilig als de pest ben jij yiyayarni. Hou je schijnhelige zieke racistische emotie in bedwang a.u.b. Jullie zitten vol met bom emotie niet fijn . Oja in Europa worden mensen uit india gewoon indiase man / vrouw genoemd algemeen woord geen hindustan ofzo gelukkig maar. Hou je emotie in bedwang yiayarni en heb zelfrespect . Ik lees veel Emoties. Lezers fijne zondag . Goedendag.


  Maak melding

 82. Is Vya huppel wel eens in het zuiden van India geweest waar de minderheid van India woont, namelijk de 20 procent moslims? Verdiep u hier eens in alsmede de klassenmaatschappij van de Hindoes voordat u hier allerlei nonsens verkondigt zonder feiten en juist u degene bent die een volledig geloof generaliseert.


  Maak melding

 83. Popo Jantje ik stoor mij ern beetje aan uw onwetendheid. U noemt lijst op van landen waar het geweldig toeven is onder de moslims. Wat mogen de vrouwen in Saoedi-Arabie? Op overspel staat stenigen en zweepslagen. Hoeveel mensen worden daar jaarlijks opgehangen. Vergeten wat er in een ambassade is gebeurd? Zo kan van alle landen die u opnoemt voorbeelden noemen waarbij mensen dagelijks gebukt gaan onder de Islam terreur. Zelfs Indonesië! Wordt er maar geen priester!! In bijna alle landen die u noemt staat kritiek op de Islam gelijk aan een doodvonnis. En zweepslagen zijn normaal. Bij diefstal afhakken van de rechterhand zodat geen moslim meer iets meer met je te maken wil hebben omdat je dan met je rechterhand je reet af moet vegen, dus ben je onrein de rest van je leven. En nogmaals…. u wilt dus ook de zweep weer terug. Ziet u dat? Uitstekend commentaar zonder schelden!!


  Maak melding

 84. Popo Jantje…Ik doe u een beetje onrecht aan!! Sinds vorig jaar mogen vrouwen nu rijles nemen en onder begeleiding van hun man mee naar het voetbalstadion!! Verdiep u nou eens in iets voordat u ongenuanceerde kritiek uit. Bent u ook vergeten waarom Willem-Alexander niet meer gezellig met de koning van Brunei in de harem mag liggen? En voor de verduidelijking: Ik heb niets tegen Moslims. Ik houd van alle mensen, maar niet van de Islam alszijnde geloof. Wat Astrid betreft, want daar gaat het immers om: Of je het eens bent met Bouterse of niet…helaas kan negatieve veranderingen wel degelijk een zelfbewustheid onder een volk teweeg brengen. We kennen allemaal de voorbeelden in de geschiedenis.


  Maak melding

 85. Ze heeft makkelijk praten aan de overkant van de oceaan. Wat heeft ze ooit gedaan ten gunste van suriname? Mevrouw zit lekker in Holland boeken te schrijven, terwijl haar idool de burgers in suriname fre fre liet eten. Als je buikje vol is, krijg je veel kletspraatjes, net als de verhalen van haar boeken. Heb ze gelukkig nog nooit gelezen, maar schijnt geweldig literatuur te zijn, nu loopt ze naast haar schoenen, nu ze een prijs voor krijgt. Als ze het zo goed meent met de bevolking van suriname, kan ze het geld wat ze ervoor krijgt doneren aan een goed doel in suriname. Maar ben bang dat het allemaal holle woorden zijn van deze denk ik dementerende mevrouw, anders ga je bouta niet zo ophemelen. Waarom hebben ze niet goed onderzocht aan wie ze deze prijs geven? Haar uitlatingen kwamen nadat ze wist, dat ze had gewonnen. Hiervoor kende men haar niet en nu heeft ze een podium gekregen, om al deze nonsens uit te kramen.


  Maak melding

 86. De analyse is niet alleen te halen uit dit artikel @Denise.
  De GEMIDDELDE afro heeft haast met een ieder problemen, niet alleen met hindustanen.

  De Hollanders kunnen ze afschieten, omoe snesie krijgt een hondse behandeling en mae en pae worden schertsend vaak ook denigrerend behandeld. Jaloers op de marrons, want in hun optiek horen ze in het bos thuis. Zelden tot nooit hoor je een marron klagen over de ex-kolonist. De inheemsen bestaan simpelweg niet.

  Het knaagt diep van binnen, de drempel om deze aversie te overwinnen is helaas nog te groot. Er is nog een lange weg te gaan.
  Altijd en eeuwig boos.

  Iedereen is vrij in keuze van godsdienst, maar het moment dat je denkt dat jou geloof ‘het’ is klopt er iets niet. De rest van de Universe heeft ook een doel.

  Elk artikel ontaardt in een rassenrel of godsdienstrel. Stop hiermee!


  Maak melding

 87. Roland Faith
  8 augustus 2021 At 10:49

  Je bent precies het gedrocht waar jouw geloof in zo uitblinkt. Jouw vraag was om islamtische landen op te noemen waar de samenleving vrede kent. Nu ik jouw vraag en gezwetst weerlegd heb, kom jij met maatschappelijke problemen die niets met het geloof te maken heeft. Dat is ook zo typerend voor jouw geloof. Nooit zal dit geloof kunnen aanvaarden dat er andere religiën zijn.
  Off topic. De Joodse Rabbijn Yitzak Yozef vergelijkt Afrikaanse mensen met apen… net zo als het Christendom doet. In ieder geval heeft Het Hindoe geloof en Islam geloof bij mijn weten Afrikanen nooit als apen neergezet.


  Maak melding

 88. ☝Ook weigert ze Bouterse een moordenaar te noemen omdat hij elke betrokkenheid bij de decembermoorden ontkent.🤔 Volgens mij is Mw. Roemer mentaal aan het aftakelen. Ze hoort te worden opgenomen, voor haar eigen veiligheid.


  Maak melding

 89. Jacobus :
  ik heb nieuws voor jou en alle anderen die dit soort nonsens toeteren.
  Velen zitten hoog en droog in Nederland deze rotzooi te roepen.
  De afro su geboren en getogen in suriname gaan nergens naar toe.
  Suriname is ook je moeder land indien je er geboren en getogen ben, en suriname is groot genoeg.
  GETH TJE PICTURE.
  Apen heb je zelf in alle soorten hiha.


  Maak melding

 90. RobG 8 augustus 2021 At 01:02
  Het lijkt er steeds meer op dat mevrouw Roemer is overgeleverd aan terreur en intimidatie van Spong, Beijer, Romeo Hoost en anderen.
  =================================================

  Hé rioolratje, Spong, Beijer, Romeo Hoost, ondergetekende en anderen hebben ook maar een eigen mening of zoals je het zelf noemt een standpunt. Of mogen wij dat niet hebben. Een beetje eenzijdig en dictatoriaal vindt je niet, smerige stinkende vieze vuile paarse rioolrat.


  Maak melding

 91. Overduidelijk dat deze vrouw in rijk Nederland zit en de samenleving in Suriname wil vergiftigen met haar uitspraken over Hindoes en moslims in de regering.
  Ter informatie voor allen die anderen willen misleiden door haatzaaiers wiens voorouders bekeerd zijn tot het Christendom. Ze zijn zodanig gehersenspoeld dat alleen het Christendom moet overheersen

  1. Hindostanen, hangen voor het grootste deel het hindoeïsme aan. Daarna de Islam, het Christendom
  Onderling zijn er ook diverse stromingen die nooit een eenheid zullen vormen ondanks het feit dat ze de grootste bevolkingsgroep zijn.

  2. Vanwaar opeens de haat naar moslims en halal eters?
  Tegen de haters zou ik zeggen ga je verdiepen in de Islaam dan zul je net als de 2 ex PVV ers tot inkeer komen. De Islaam onderwerping aan de enige ware God, groeit als geen andere religie en dat veroorzaakt helaas grote jaloezie
  Kraai geen onzin en zaai geen haat tussen Surinamers terwijl je in rijk Nederland zit en de blanke vrees nog heb


  Maak melding

 92. Geen enkel geloof is superieur !
  Elk geloof op het Euraziatisch continent stamt van elkaar af.
  Zet de religies maar op een tijdlijn !

  Het zijn de belevers / predikanten zelf die aanleren om andere religies en culturen te discrimineren.

  Zoek de overeenkomsten en gij zult verrijkt, verlicht en gelukkig worden !

  En onthoud dat er maar 1 Zon is en maar 1 Maan die zorgen voor eb en vloed op elk plaats op aarde !

  Gado de wi fesiman.

  Justitia Pietas Fides. Krakti !


  Maak melding

 93. Onbegrijpelijk om het Christendom een pedofiele club te noemen en de Islam een maatschappelijk probleem. U bent niet goed snik. Ga verder niet meer in discussie. Maar… de profeet Mohamed mocht legitiem!!! met een 8 jarige. Zeg daar iets over als u durft dan heeft u meer dan een maatschappelijk probleem!!


  Maak melding

 94. Schaamteloze, a-sociale moordenaar lovers moeten zonder pardon en 0-tolerance, zonder aanzien des persoons, met pek en veren stad/dorp/land uitgejaagd worden. Dit uitschot hoort niet in een geciviliseerde maatschappij met normen en waarden thuis.


  Maak melding

 95. Haar uitgeverij moet haar adviseren om beleefd te bedanken voor de symbolische overdracht. De prijs en het geld mag ze houden. Geen enkele uitgeverij bepaald wat de consument wel of niet koopt. Dus als jullie willen investeren, ga je gang. Iets met bodemloze put.

  Zie je die film al voor je, de speech na ontvangst vd prijs.
  “Meneer de hare majesteit de king, mijn ex bawta is geen moordenaar, zoals jauw voorouders”.

  Whoehshshaha, organisatie jullie zijn gewaarschuwd. Ze is een ongeleid projectiel!


  Maak melding

 96. @Miss Dikatie je schrijft een hele boel ook over 2 PVV ers hollanders zijn draaikonten en zeer bijgelovig ik ken veel gewone hollanders die werken in ziekenhuizen en elders blonde vrouwen ook ze zijn dol op islam en verachten hun eigen geloof waarom weet ik niet, maar niet 1 geloof is de beste hoor! graag respect voor andere geloven zou mooi zijn islam is niet de ware dan zeg ik Spritisme is de ware kan toch niet.. . Ik geloof zelf in Spritisme ik wil contact met mijn overleden dierbaren hun geest van mensen of dieren maak mij niet uit. Ik hou van Spritisme.


  Maak melding

 97. Een pijnlijke nederlaag heb ik moeten leiden en nog wel tegen mijn vrouw.
  Al woon ik in Nederland al sinds mijn derde, ik heb de hollandse nationaliteit, toch voel ik me Surinamer.
  Ik ben geen gregory sedoc die nu bakra is geworden. meneer gedaoaogggggggt
  Kijk naar die Antillianse jongens die zilver hebben gewonnen, kijk naar Barbamang Roy Meyer. Kijk naar Anika van Emden. Allemaal zo oprecht en zo normaal
  en luister dan naar meneer gedoagggt gregorie sedoc
  Wat een saka saka blaka bakra
  Mevrouw Roemer, ik heb haar altijd hoog ingeschat haar verdedigd tegenover anderen ook en vooral tegen mijn partner. Ook toen ze zich liet “opsluiten” in België in een klooster. Zelf toen ze als een kluizenaar ging wonen in Schotland in the middle of no where. Familie van mijn vrouw, zagen haar zelden tot nooit in Schotland, alleen als ze af en toe boodschappen kwam doen zeiden altijd dat ze niet helemaal tof was. Dat zei mijn partner dan ook weer tegen mij. ik wuifde dat weg en zei dan dat ze eens naar haar familie moest kijken, de een nog idioter dan de ander. Ik verdedigde mijn landgenoot
  Nu, nu sta ik behoorlijk voor lul, met haar uitspraken. Eigenlijk zegt ze twee dingen
  waarbij ze beter stil had kunnen zijn
  haar opmerkingen over geloof en haar nog stompzinnigere opmerkingen over een man die voor de krijgsraad staat. een man die veroordeelt is in Nederland. En zo iemand moet een standbeeld krijgen?? Of heeft ze in gedachten wat het volk deed met het standbeeld van Saddam Hoessein


  Maak melding

 98. Echt hoor @ Delano, wat heeft Gregory S met dit alles te maken? Waarom ga je haten op iemand omdat hij een accent heeft?
  Sjonge jonge moet niet erger worden.
  Waarschijnlijk ben je gewoon jaloers.
  Ten aanzien van mevrouw Roemer, haar prijs gaat niet afgenomen kunnen worden, jullie mogen gillen wat jullie willen.
  Wat jammer dat jullie alles aangrijpen om racistische uitlatingen te doen


  Maak melding

 99. Wat Roemer bedoelt met ‘men is bewuster geworden’ is, dat de bosbewoners een vlucht naar de stad konden maken en konden rekenen op allerlei gratis faciliteiten.
  De periode Bouterse is vooral goed geweest voor criminelen en bosbewoners.


  Maak melding

 100. gedaocggt
  omdaott
  omdat hij een saka saka blaka ka is. waarom je tong zo gan draaien? hij is nou weer op npo 1
  erg stom van je cor om dit te vragen. ik schrijf het toch,
  lees het nog een keer
  Al woon ik in Nederland al sinds mijn derde, ik heb de hollandse nationaliteit, toch voel ik me Surinamer.
  Ik ben geen gregory sedoc die nu bakra is geworden. meneer gedaoaogggggggt
  Kijk naar die Antillianse jongens die zilver hebben gewonnen, kijk naar Barbamang Roy Meyer. Kijk naar Anika van Emden. Allemaal zo oprecht en zo normaal
  en luister dan naar meneer gedoagggt gregorie sedoc
  Wat een saka saka blaka bakra
  je hoeft je afkomst biet te verloochenen
  kijk naar die Antillianen en naar Annicak Emden
  allemaal normaal, maar dee lul.
  Integreren ok, maar verloochen je afkomst niet. KOTSEhhhhhhh
  Ga gauw naar npo1 en kots mee cornel

  Wie is de racist? hij die vindt dat je je gewoon moet gedragen of hij die zijn afkomst verloochent en liever blank wil zijn en daarom maar als een blanke gaat praoaten


  Maak melding

 101. Robg de gladharige die veilig overzees woont en ons Surinaamse samenleving probeert te ontwrichten. Waarom heeft Robg ons mooie Suriname verlaten ?


  Maak melding

 102. HARTELIJK DANK VOOR JULLIE WEERZINWEKKENDE REACTIES. IK HEB MIJ OP GLAD IJS GEWAAGD MET MIJN UITSPRAKEN. HEB ER GEEN SPIJT VAN. HEB OPNIEUW BEGREPEN HOE GEVOELIG ALLES RONDOM 8 DECEMBER NOG LIGT. OOIT IS HET OVER EN VOORBIJ. WENS IEDEREEN HEALING TOE. AHROEMER
  gemodereerd

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.