‘Geen vluchten van en naar Haïti toegestaan’

8

De Surinaamse regering heeft besloten vluchten van en naar Haïti voor onbepaalde tijd aan banden te leggen. Minister Albert Ramdin van Buitenlandse Zaken, International Business laat op donderdag 5 augustus 2021 optekenen dat zowel inbound als outbound vluchten zijn verboden.

De gemeenschap wordt opgeroepen om waakzaam te zijn en zich niet in de maling te laten nemen. Er zullen zware boetes volgen voor bedrijven en vliegmaatschappijen, die vluchten naar het land aanbieden.

Enkele maanden terug ontstond er binnen de gemeenschap deining over de influx van grote groepen Haïtianen naar Suriname. Het vermoeden bestond dat zij met vervalste documenten afreisden om uiteindelijk via Frans-Guyana Europa als eindbestemming te bereiken. Mogelijk zou er ook sprake zijn van mensensmokkel.

President Chandrikapersad Santokhi stelde daarop commissie in om onderzoek te verrichten. Onder leiding van voormalig politiecommissaris Humphrey Tjin Liep Shie zijn verschillende personen en instanties gehoord. Ook verschillende overheidsinstanties waaronder het ministerie van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking zijn gehoord in verband met de afgifte van visa en andere Covid-19-documenten.

Na onderzoek heeft de commissie een rapport opgesteld en gepresenteerd aan de president met aanbevelingen. Het betreft in deze geen politioneel onderzoek, maar er is gekeken naar de omstandigheden waaronder de Haïtianen naar Suriname zijn gebracht. Nagegaan werd of het om een georganiseerde zaak gaat of als de mensen zijn geronseld.

Ook is gebleken dat er heel wat kinderen op de vluchten zijn meegekomen onder Franse documenten, waarvan er onduidelijkheid bestaat en geen bewijs is dat het om originele stukken gaat. “Er zal nog verder onderzoek hieromtrent plaatsvinden. Het staatshoofd is aanbevolen een speciale commissie te benoemen die onderzoek zal doen ten aanzien van het vreemdelingen- en immigratiebeleid.

Ondertussen is het ministerie van Justitie en Politie gestart met het definiëren van dit beleid”, laat minister Ramdin optekenen. Dit zal binnenkort gepresenteerd worden aan de regeringsraad.

Intussen is er een clusterteam van ministers bijeengekomen om het rapport te bespreken. Besloten is de vluchten voorlopig niet te hervatten. “Niemand mag van en naar Haïti gebracht worden. Er zijn helemaal geen vluchten toegestaan. Geen charters en ook geen reguliere vluchten. De politieke omstandigheden in Haïti zijn ook meegenomen. Het is vrij rommelig en er is een situatie van onzekerheid. De Covid-19 situatie is ook bekeken en de moeilijkheden daaromtrent”, voegt de bewindsman eraan toe.

8 REACTIES

 1. Nadat er zoveel gekomen zijn?? Hopelijk weten jullie dat er hoop criminelen bij zijn. De bussen die de haitïanen vervoerd hebben i.v.m. stemmen moeten nog betaald worden door Saya en Chan. Nu zien jullie wie die mensen hebben midbruikt


  Maak melding

 2. Alle soort commissies, rapporten, clusters, persco, noem maar op.
  Eindstand: geen aanhoudingen. Waarom al die dure onderzoeken. Op alle mogelijke manieren de kluit belazeren. Veel geschreeuw en weinig wol. Fam en friends verdienen aan deze nonsens en dit geklooi.
  Zou me noeys berbazen als de hele SZF beerput in een stinkende doofpit verdwijnt. Net als ex minister Pokosie onderzoek. En dan met droge ogen komen vragen om geduld en meer offers.
  Pleur toch op. Zooitje ongeregeld.


  Maak melding

 3. 170 duizend haitianen minus die al hier zijn dan zijn ze in de meerderheid. Ze delen dan de lakens uit. Hoeveel heeft Santhokie aan tjoekoes gekregen van sayaka ? We hebben toch arbeiders nodig? Je kan niet eens alle Su werk verschaffen!


  Maak melding

 4. Vluchten naar Haïti moet onmiddelijk worden stop gezet. Suriname is een onderontwikkelingsland waar niets in place is en op grond daarvan kan het onmogelijk vluchtelingen opnemen. Zo eenvoudig is dat.

  Laat Suriname eerst orde op zaken gaan stellen op al de uitdagingen die het heeft en haar burgers een beter leven geven. Als dat ruim voldoende is, mag de regering gaan nadenken om vluchtelingen in Suriname toe te laten.

  Al de Haitianen, Venezolanen, nieuwe Chinezen, Brazilianen, Columbianen, enz zo snel mogelijk terug sturen naar hun eigen landen. Dit op grond van het zelfde punt als hierboven is aangegeven.

  Suriname kan haar eigen burgers niet te eten geven en dan het lef te hebben om vluchtelingen toe te laten. Dit kan nooit goed beleid zijn van de regering.

  Als men Suriname uit het moeras wil halen, waar het nu in zit, zijn dit de eerste maatregelen die men direct moet treffen.


  Maak melding

 5. Debby 6 augustus 2021 At 03:34
  Nadat er zoveel gekomen zijn?? Hopelijk weten jullie dat er hoop criminelen bij zijn. De bussen die de haitïanen vervoerd hebben i.v.m. stemmen moeten nog betaald worden door Saya en Chan. Nu zien jullie wie die mensen hebben midbruikt
  ========================================

  Hé dommie, je hebt het zeker over het gevalletje Coronie, een andere is mij zover niet bekend. Je zit dus weer bewust feiten te verdraaien. De VHP heeft daar geen enkele zetel behaald. De enige die daar een zetel heeft gehad is je eigen Nyan Dringi Prisiri partij.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.