Delta-variant coronavirus vastgesteld in Suriname

13
COVID-19
Archieffoto

Het eerste geval van de zeer besmettelijke Delta-variant van het coronavirus is in Suriname vastgesteld. Dat heeft de Surinaamse overheid zojuist bekendgemaakt.

Dit eerste Surinaamse geval betreft een 7-jarig kind dat op 9 juli van vakantie terug was gekomen uit Nederland. De vader was in Nederland ziek geweest en was daar positief getest. Drie dagen na aankomst in Suriname vertoonde het kind klachten en werd onderzocht. Men nam een swab af voor een corona PCR-test.

Gezien haar recente bezoek aan Nederland werd haar positieve sample geplaats bij de surveillance samples voor nader onderzoek op corona varianten. De andere familieleden van het kind zijn ook onderzocht en bij geen van ze werd het coronavirus aangetoond. Er zijn dus geen tekenen van verdere besmetting. Door goede isolatie en quarantaine van de huisgenoten en contacten is het dus bij deze patiënt gebleven.

In Suriname kunnen we tot heden alleen vaststellen dat iemand wel of geen corona heeft. Om na te gaan om welke variant van het coronavirus het specifiek gaat is er speciaal onderzoek nodig. Het Nederlandse laboratorium van de Erasmus Universiteit in Rotterdam helpt hiermee en doet dit kosteloos voor Suriname.

Deze zaterdag zal weer een selectie worden verstuurd over de weken van 11, 18 en 25 juli, inclusief een aantal cases van deze week. De samples worden geselecteerd volgens WHO-criteria met extra aandacht voor gevallen die net uit het buitenland komen, ernstig zieke volledig gevaccineerden of ernstig zieke kinderen. 

Het ministerie van Volksgezondheid benadrukt nogmaals de winst en noodzaak van het vaccineren tegen Covid-19. Met de aanwezigheid van de Delta-variant in Suriname, is het nu ten zeerste aangeraden om zich te vaccineren en te houden aan alle preventieve maatregelen om ernstige ziekte te voorkomen en de verspreiding tegen te gaan.

13 REACTIES

 1. 9 juli en terug van vakantie???????
  Zo zie je hoe ze de testen doen. In het vliegtuig kon ze mensen besmetten. Al de kusjes en brassa’s in Su van familie.


  Maak melding

 2. Recent werd in tv-programma verteld dat we rekening dienen te houden dat het covid-19 virus nog enkele jaren de wereld in de greep zal houden. Er werd zelfs gezegd dat dit virus een blijvertje zal zijn en dat we ook nog geconfronteerd zullen worden met andere virussen. Dat er nog meer virussen zullen volgen is jaren terug reeds voorspeld.
  De wereld is overbevolkt. We leven als haringen in een ton op deze wereld. Ziektes en virussen hebben vrij spel. De overbevolking wordt op natuurlijke gereduceerd naar normaal. Tegen de natuur is niemand opgewassen.


  Maak melding

 3. Viyayarni deze virus blijft tot 2025,
  Als wat ik heb vernomen, Bovendien komt deze virus of is ontsnapt uit de Pfizer laboratorium in huwan China?
  Deze laboratorium is van de Amerikanen en Duitsland die samen onderzoek doen?Pfizer had binnen 2 jaar al een anti vaccin voor deze virus, bij deze nogmaals heeft china niks mee te maken?


  Maak melding

 4. Het is toch misdadig, je bent positief getest en stap je zo het vliegtuig in.
  De vervoerder eist een bewijs van vaccinatie, danwel een pcr test.
  Hoe kan het,dat hij toch is toegelaten. Vreemde gang van zaken.
  Ik ben daarom volledig gevaccineerd en laat geen personen toe tot mijn woning, die niet gefeliciteerd zijn.
  Achter de poort moeten ze blijven, familie of niet.
  Gevaccineerden kunnen alsnog besmet raken, maar komen dankzij de antistoffen beter vanaf dan de rest.
  Covid gaat nooit meer weg en we zullen ermee moeten leven.
  Het lijkt mij een afschuwelijk gezicht, snakken naar lucht en de bocht omgaan.
  Wat is wijsheid. Het is per slot van rekening, een ieder voor zich.


  Maak melding

 5. @Ari, je laat geen ongevaccineerden binnen? Maar jij gaat wel de straat op, daar kom je tussen hen. En gevaccineerden die bij jou op bezoek mogen komen ook in contact met hen(buiten jouw poort)!
  Het veiligste is op een onbewoond eiland of in een laboratorium wonen.
  Jammer dat mensen zo in angst leven. En ja, ik ben besmet geweest, voel me fitter dan ooit. Als het iemands tijd is dan gebeurt het.


  Maak melding

 6. @MIX C. ik ga de super binnen met masker en handgel en alles wat ik van de schappen haal, ontsmet ik. Ik ben moeders jongste niet meer.
  De dagen breng ik thuis door op het erf. Heb veel werk met het onderhouden van het erf. Mn zus en gezin lachen me uit. Het leven is prachtig en kort. Ik heb altijd al vanaf jong smetvrees.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.