Openbare Werken ontvangt apparatuur en voertuigen van EU en UNDP

12
Openbare Werken ontvangt apparatuur en voertuigen van EU en UNDP

Op dinsdag 27 juli heeft de overhandiging plaatsgevonden van instrumenten en apparatuur tevens logistieke middelen aan het ministerie van Openbare Werken (OW) ten behoeve van de Waterloopkundige Dienst. Dit alles is mogelijk gemaakt door donaties van de Europese Unie (EU) en de United Nations Development (UNDP) in het kader van Global Climate Change Alliance Plus (GCCA+) Fase 2 project. Dit plan houdt in de weerbaarheid opbouwen via een geïntegreerd waterbeheer, duurzaam gebruik en beheer van het kust ecosysteem.

Frits Koso, hoofd Waterloopkundige Dienst, geeft aan dat het ministerie van OW afdeling WLA, heeft geparticipeerd in de OACPS Intra-ACP GCCA+ programme- 2de Regionale Meeting waaraan meer dan 75 participanten van verschillende ACP-landen deelnamen. De Waterloopkundige dienst (WLA) houdt zich bezig met het onderzoek om de Surinaamse wateren te beheren, beheersen (flood control) en beschermen door middel van datacollectie.

Zowel kwantiteit en kwaliteitsdata van het water worden verzameld in geheel Suriname in de afgelopen jaren. “De laatste jaren heeft WLA te kampen gehad met sterkverouderde/kapotte instrumenten en apparatuur om data te kunnen verzamelen,” aldus Koso.

Binnen het project GCCA+ fase 1 zijn er 5 stations in het binnenland (Mataway in Corantijn, Stondansi in Nickerie, Maskitakreek in Coppename, Dramhosso in Saramacca en Brokopondo geïnstalleerd waarbij de data via satellietverbinding vanuit het kantoor wordt gedownload. Wegens storingen in het instrument en satellietverbinding is er nagenoeg nog geen data geproduceerd en de afstand maakt dat onderhoud moeilijk gaat.

Uit het GCCA+fase 2 zullen 9 observatie stations en 23 waterdruk sensoren gereactiveerd worden. De gedoneerde waterstandinstrumenten zijn onderverdeeld in 3 categorieën: Ecolog 500, Ecolog 800 en AWLS. Koso geeft verder aan dat de instrumenten zijn bedoeld voor waterstand opnamen in zoet-, zoutwater gebieden en afgelegen plaatsen en de mogelijkheid om datacollectie via de werkplek te kunnen downloaden”.

De schenking heeft een waarde van meer dan US$500.000. “Dat is heel veel, dus je moet een onderhoudsplan hebben en je moet de middelen ook gaan reserveren in de begroting”, zegt OW-minister Riad Nurmohamed. “Ik heb de afdeling opgeroepen om agressief mee te doen aan internationale calls. De lokale begroting heeft vaak zulke gigantische middelen niet en dan moeten we het hebben van deze calls. We gaan de gebouwen van WLA en de meteorologische dienst verplicht dit jaar laten afronden. De gebouwen zijn bouwvallig en zeer gevaarlijk. Omdat klimaat en wateroverlast heel belangrijk zijn, gaan we ook blijven investeren in mensen. We zullen een beroep doen op de universiteit om een handje mee te helpen.

De afgestudeerden kunnen hier terecht. Het uiteindelijke doel van dit alles is om de beste data te presenteren aan de regering, zodat we van tevoren weten wat er gaat gebeuren met wateroverlast etc. Als er iets heeft plaatsgevonden, moeten we binnen een paar uren hiervan verslag kunnen krijgen”, aldus de minister, die de overhandiging van het materiaal verrichtte.

12 REACTIES

 1. Ik vraag mij af of er in Suriname deskundigen zijn die zich specifiek bezig houden met fondsenwerving en subsidie aanvragen. In Nederland kan je deskundigen inhuren die op basis van no cure no pay projectaanvragen kunnen indienen. Deze mensen hebben toegang tot allerlei fondsen, waarvan een doorsnee ambtenaar niet op de hoogte is. Suriname zou veel meer eruit kunnen halen door samen te werken met internationale deskundigen die gespecialiseerd zijn in fondsenwerving.


  Maak melding

 2. Het beheren van zo’n enorme berg data is niet zonder uitdagingen. Gelukkig worden er steeds meer applicaties ontwikkeld die de verwerking van Big Data vergemakkelijken, bv
  gelicentieerde data via API’s. API is de afkorting voor Application Programming Interface. M.b.v. icloud infrastructuur i.c.m. deze API’s kan het daadwerkelijk verzamelen en inzichtelijk maken van data mogelijk worden gemaakt. Uit de ruwe data kunnen modellen met actuele waterstanden worden gemaakt en modellen om klimaatveranderingen te kunnen herkennen.


  Maak melding

 3. In Suriname, hebben we die deskundigheid. In 1980, zijn veel deskundigen vermoord, verdwenen of vertrokken.
  Deze regering, en de nieuwe generatie deskundigen, werken al samen, niet alleen met Nederland, ook de EUROPESE unie. En daar buiten.

  Voor de deskundigen in ons land, is ieder hulp welkom.
  Zij werken en leren veel, om het land op orde te krijgen, voor u en mij.


  Maak melding

 4. Zullen we ook 1 keer iets kopen??? Land van schenkingen na bedelen en pakket.
  OW had bruschcutters gehad. Waar zijn ze??
  Dit is ook zo een dooie ministerie.
  Ik ben zeker 13 jr terug daar geweest. Moest vergunning vr leggen kokers. Ik moest ze wel vragen waarom een oude wasbak j de muur zoveel troep hft. Was zo vies. Dat heel gebouw ziet er vreselijk uit


  Maak melding

 5. SCHIPPER
  28 juli 2021 At 13:13
  ..OPEN..BARE..WERKEN..ONT..VANGT..APPARATUUR..EN..VOER..TUIGEN..VAN..EU..EN..NDP..

  Nou en ?
  Het is in ieder geval bedoeld om Suriname vooruit te brengen.
  Tip tegen stotteren: eenmaals daag 24 uur lang je adem inhouden.


  Maak melding

 6. Popo jantje
  de achterlijke idioot schipper denkt leuk te zijn
  de schenking komt van EU en UNDP
  en hij schrijft ndp
  oooooh wat leuk, ik kom nie meer bij van het lachen,
  Dit zegt weer iets over zijn niveau…………..> gotro


  Maak melding

 7. We benne benieuwd wat deze MINI-STER ervan zal bakken….NIETS dus net als WEST SURINAME waar al het materiaal zit te roesten. Kabissa moet je in elk geval hebben bij het gebruik van deze apparaten.


  Maak melding

 8. Moslims zijn weer actief op deze site met verkrachten (van nicknames).
  Het zit in het bloed van deze moslims om te verkrachten. Was Allaa een verkrachter? Proph Mo was wel een pee doo. Dat is wel duidelijk bewezen.


  Maak melding

 9. Als tegeneis voor de donatie zullen de VN en de EU eisen dat Suriname meedoet aan alle klimaatmaatregelen.
  De VN is erin geslaagd velen wijs te maken dat de opwarming van de aarde komt door menselijke activiteit.
  De waarheid is dat de opwarming/afkoeling van de Aarde afhankelijk is van de zonneactiviteit. Momenteel is de activiteit van de zon laag, wat gaat leiden tot verstoring van de hete en koude windstromen. Hierdoor zal de temperatuur uitersten vertonen: soms zal het heel erg koud worden en soms heel erg warm. Met CO2 uitstoot door mensen heeft het weinig te maken. Bovendien heeft de menselijke activiteit nog geen 1% invloed op de opwarming/afkoeling. Maar de VN en diverse organisaties en politieke partijen voeren zware propaganda, dus slikt een groot deel van de bevolking dit.
  In pre-industriële tijden zijn er ook opwarmingen en afkoelingen geweest. Dat vermelden deze lieden natuurlijk niet. Als ze maar geld uit jouw zak kunnen kloppen, want daar gaat het om. Jan met de pet zal zwaar gaan betalen voor alle onnodige klimaatmaatregelen die nog niet eens met 0,1 graad de temperatuur zal beïnvloeden.


  Maak melding

 10. ronald , ja hoor , we wisten het allang dat jij ook een uitwerpsel bent van robg en die franco 13 ook , en die debby was al bekend , jullie zombies krijgen van robg een briefje wat jullie hier moeten pennen , we zien het hoor allemaal rotzooi , robg is de domste hier en jullie zijn nog dommer dan die robg


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.