Project moet tabaksbestrijding in Suriname vergroten

10
sigaretten-suriname

Een nieuw tabaksbestrijdingsproject – FCTC 2030 – heeft tot doel de implementatie in Suriname van ’s werelds eerste gezondheidsverdrag te versterken. Tabak gerelateerde ziekten zoals hart- en vaatziekten, kankers (long, hoofd-hals), nierziekten kosten de Surinaamse economie SRD 508 miljoen per jaar, wat overeenkomt met 1,7% van het BBP in 2019. Per jaar sterven meer dan 500 Surinamers aan deze ziekten. 

De uitvoering van het WHO-kaderverdrag inzake tabaksontmoediging (WHO FCTC) is empirisch onderbouwd en is een van de meest kosteneffectieve methode om het leven van mensen te verbeteren en duurzame ontwikkeling te bevorderen.

Het FCTC 2030-project in Suriname gelanceerd in juli 2020, wordt gefinancierd door de regeringen van het Verenigd Koninkrijk, Noorwegen en Australië, en wordt geleid door het WHO Conventiesecretariaat en ondersteund door de UNDP en PAHO/WHO. Vandaag heeft de regering van Suriname formeel de projectrapporten ontvangen om de verdere implementatie van de WHO FCTC te versterken.

Samen met het ministerie van Volksgezondheid, het Conventiesecretariaat, UNDP en de PAHO/WHO zijn als onderdeel van het FCTC2030-project rapporten ontwikkeld die pleiten voor opschaling van op feiten gebaseerde en haalbare maatregelen om tabak te bestrijden.

De FCTC “Investment case” stelt vast dat tabaksgebruik de inspanningen van de Surinaamse overheid in het streven de gezondheid te verbeteren en de economie te laten groeien belemmert, en ook de bredere ontwikkelingsprioriteiten van het land binnen het Beleidsontwikkelingsplan (2017-2021) negatief beïnvloed.

Er is een behoefteanalyse uitgevoerd en geïnventariseerd waar de hiaten zijn en welke interventies met potentiële ondersteuning de uitvoering van de WHO FCTC-kaderverdrag kan versterken, op basis waarvan de tabakswet (SB 2013 nr. 39) in 2013 werd uitgevaardigd. De belangrijkste bevindingen waren: verbetering van de algehele handhaving van de tabakswet; doorgaan met het handhaven van een verbod op reclame, promotie en sponsoring; studies en enquêtes uitvoeren over tabakscontrole voor het monitoren van tabaksgebruik en het preventiebeleid; en het bewustzijn over tabakscontrole te vergroten/mensen waarschuwen voor de gezondheidsrisico’s van tabak; verhoging van de accijnzen en de prijs van tabaksproducten.

Er is bewijs dat een passend belastingbeleid een drievoudig voordeel biedt: het verminderen van tabaksgebruik, het verlagen van de uitgaven voor gezondheidszorg en het genereren van extra belastinginkomsten. De technische nota over het verhogen van de specifieke accijns op tabaksproducten in Suriname geeft inzicht in 3 belastingverhogingsscenario’s en de impact op consumptie, inkomsten en gezondheidsuitkomsten.

Tabaksgebruik is geassocieerd met een ernstiger ziektebeeld van COVID-19. Door tabak en COVID-19 samen aan te pakken, kunnen nu meer dan ooit de gezondheids- en economische lasten van beide worden verminderd.

Door nu te investeren in vijf bewezen tabaksbestrijdingsmaatregelen die de prevalentie van roken en blootstelling aan tabaksrook verminderen, kan de grote last van tabak in Suriname significant worden verminderd. De economische voordelen van het versterken van de tabaksontmoediging in Suriname wegen zwaarder dan de uitvoeringskosten (bekeken over een periode van 15 jaar brengen de economische voordelen SRD 1 miljard op ten opzichte van investeringen van SRD 85 miljoen). Alle vijf tabaksbestrijdingsmaatregelen hebben een positief investeringsrendement.

Door tot 2025, de accijnzen jaarlijks te verhogen met 18 procent, zou SRD 89 miljoen aan inkomsten kunnen worden gegenereerd. Dit komt overeen met SRD 18 miljoen per jaar. 

10 REACTIES

 1. wat een gelul allemaal weer
  typisch een europees getint bericht

  “op feiten gebaseerde en haalbare maatregelen om tabak te bestrijden.”
  en de rovers die er met miljoenen vandoor gaan doen ze niets aan
  en zelf maar weer geld uit blijven geven aan nutteloze romme;
  nieuw personeel elke keer maar weer een nieuwe auto geven etc?
  het zoveelste lachertje van deze regering
  ze stellen dat iemand die rookt de economie belemmert? en niet degene die het geld rooft?
  hoe achterlijk moet je dan wezen om dat te stellen?
  en dan ook nog het leugenachtig WHO erbij
  feestje is helemaal compleet om totale bull shit te verkondigen


  Maak melding

 2. Dit spul is vernietigend maar wordt toch verkocht! Valt wat mij betreft ook onder verderfelijk. Boi, die mensen die aan het roer staan van de tabak-, alcohol- en farmaceutisch industrie, er kleeft behoorlijk wat bloed aan hun handen. Donkerrood bloed nog wel.


  Maak melding

 3. Tabak was ooit een medicijn. Het hielp mensen ontspannen en reflectief worden. Het werd spaarzaam gebruikt.
  Sinds de MNCs met hun vinger eraan zijn gaan zitten, is het een bron van ziekten geworden. En natuurlijk een makkelijke middel om miljarden te verdienen t.k.v. de gezondheid van velen.


  Maak melding

 4. Directeur zonder bedrijf, om tegen deze waardeloze actie van de Surinaamse regering te protesteren, moet je vanaf vandaag, elke dag 3 pakjes zware shag roken, dat zal die stommelingen een lesje leren.


  Maak melding

 5. je hebt het over shag?
  dus jij zit in nl?
  misschien je eens afvragen waarom ze in nl de verkoop niet stoppen?
  waarschijnlijk omdat het meer opleverd dan het kost.
  maar al die oelewappers blijven het ontkennen en komen met leugenachtige berekeningen
  tankstations e.d. moesten vroeger al diverse extra dingen verkopen waaronder sigaretten om maar iets te kunnen verdienen omdat ze op brandstof ook al de nek werd omgedraaid
  roken drinken eten sporten zelfs gewoon op vakantie gaan hebben kosten
  maar roken is de enige die zich terug betaald middels belasting en accijnzen.
  iedereen zeurt en zeikt over het roken…. maar niemand gooit er een totaal verbod op?
  en of ik wel of niet rook? gaat niemand ene flikker aan
  net als dat het mij niet aan gaat dat iemand hele kratten bier er in een week doorheen gooit
  of elke dag vet loopt te eten.
  regeringen klagen altijd dat alles veel kost
  maar zelf hebben ze altijd de grootste en verkeerde uitgaves


  Maak melding

 6. Het gevaar van tabak moet in je genen zitten. Ik ken een heer van 91 die elke dag 2 pakjes sigaretten wegpaft in Suriname en kerngezond is.
  Alcohol productie is nu een zaak van leven of dood de firma Ma ajong verdient goud geld aan hun alcoholproductie ivm de corona pandemie en de handreiniging. Ik had al jaren een ongeopende fles Marienburg rum 90% in de kast staan in het groene flesje. Nu is er een doorzichtige fles met 65% Marienburg rum. Ooit was de Alcoholconsumptie zo hoog dat men de blauwe kleur aan spiritus toevoegde. Maar de Chinees en Hindostaan van de buurtsupers bleven hun Halfachtste schenken. De hoogtijdagen waren natuurlijk wanneer de forthnight werd uitbetaald. maar ook Parbobier is een Nationaal product.
  Ik ben ervan overtuigd dat alcohol gevaarlijker is dan een roken van normale sigaren sigaretten of tabak.


  Maak melding

 7. Directeur, als je in mijn nabijheid rookt, gaat het me wel aan, omdat je mijn schone lucht verpest. Als je je dood wil eten aan vettig eten, mag dat van mij. En waarom moet ik in Nederland wonen om te weten dat shag bestaat?
  Even serieus: waarom heb je er bezwaar tegen dat de Surinaamse overheid het gebruik van tabak wil terugdringen? En het terugdringen van het roken staat het achter de rovers van ons geld aangaan toch ook niet in de weg? Die twee misstanden kunnen/moeten tegelijkertijd aangepakt worden.


  Maak melding

 8. dan moet je niet in mijn buurt komen.
  ik zal zo’n idioot als jij in ieder geval nooit opzoeken.
  schone lucht? erg lachwekkend als je weet wat auto’s produceren aan vervuilde lucht
  de referentie met shag gebruik je vaker als het makkelijk verkrijgbaar is…. iets wat niet het geval is in suriname…. dus vandaar nederland
  roken drinken en wat dan ook zijn persoonlijke keuzes waar geen enkele regering iets over te zeggen behoort te hebben.
  zij bepalen echt niet hoe ik mijn leven leidt
  tegelijkertijd??? deze regering kan geen reet, laat staan tegelijkertijd.


  Maak melding

 9. dikkedeur , wie rookt moet het zelf weten , maar ze moeten geen last zijn voor anderen , of vindt jij dat dan de niet roker moet verdwijnen


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.