Minister Levens: “Uitsluitend berichten van MinOWC volgen”

11
onderwijs op afstand in Suriname
Minister Marie Levens van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur (MinOWC)

Schoolleiders en leerkrachten zijn gevraagd om uitsluitend te luisteren naar de autoriteiten en de berichten van het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur (MinOWC) te volgen via de website of de officiële Facebookpagina van het departement. Zo blijven zij op de hoogte van ontwikkelingen het onderwijs rakende. Dit benadrukte MinOWC-minister Marie Levens op donderdag 22 juli in De Nationale Assemblee (DNA), waar de bewindsvrouw is ingegaan op vragen van het parlement die betrekking hebben op het onderwijs. In de voorbije periode zijn er veel berichten via onder andere diverse social media platformen gedeeld, die enigszins voor verwarring hebben gezorgd. 

De COVID-19-situatie op de scholen baart de meeste ouders, verzorgers, leerkrachten en schoolleiders zorgen. De departementsleiding is zich bewust van deze zorgpunten en neemt besluiten ten aanzien van COVID-19 in overleg met directeur Radjesh Orie van het Bureau voor Openbare Gezondheidszorg (BOG) en de leiding van het Outbreak Management Team (OMT), onder leiding van minister Amar Ramadhin van Volksgezondheid. 

Minister Levens liet de volksvertegenwoordigers weten, dat de protocollen ten aanzien van COVID-19 bekend zijn bij de schoolleiders. Schoolleiders weten ook welk bedrijf zij moeten contacten voor ontsmettingswerkzaamheden. Bij de besmetting van een leerkracht zijn de protocollen ook duidelijk, benadrukte de minister. “De leerkracht moet zich isoleren en collega’s die contact hebben gehad moeten in quarantaine,” zegt de bewindsvrouw. Dokter Orie heeft volgens minister Levens expliciet aangegeven, dat de scholen niet gesloten hoeven te worden. 

Onderwijs binnenland
In het parlement verduidelijkte minister Levens dat de leerkrachten niet naar het binnenland zijn vertrokken, maar dat er vanuit het departement wel alle voorbereidingen waren getroffen. “Boten, bussen en vliegtuigen stonden klaar, maar de leerkrachten gaven aan dat zij financieel niet in staat zijn om voor langere periode proviand aan te schaffen”.

Hoewel de onderwijsgevenden een ontberingstoelage ontvangen, blijkt dit niet voldoende te zijn. De regering zal nagaan of hier eventueel toch nog sprake moet zijn van nog een verhoging, omdat de prijzen enorm hoog zijn. Verder zei de minister dat door het late vertrek van de leerkrachten naar hun standplaats, zij twee weken later beginnen met de school dan in de stad het geval is. Het gevolg hiervan is dat de achterstand in het binnenland verder oploopt.  

Achterstand onderwijsproces
Behalve dat de leerkrachten niet naar het binnenland zijn vertrokken, zorgt het onder water lopen van gebieden voor een extra probleem. Het gebied dat ondergelopen was, is nog niet helemaal onder controle, omdat daar heel veel geld voor nodig is om alle reparaties uit te voeren. Er gaat een speciaal reparatieplan naar het ministerie van Financiën en Planning toe om na te gaan hoeveel er gerepareerd kan worden en hoeveel meubels er opnieuw aangeschaft kunnen worden. Het is een spoedprogramma dat moet worden uitgevoerd, “maar we zijn daar heel serieus mee bezig.”

Over de achterstand in het binnenland, zei de minister dat die landelijk is. Het verschilt echter per gebied. Sommige gebieden hebben maar een kwartaal afgerond, andere twee kwartalen en er zijn scholen die het derde kwartaal bijna afgerond hebben. Het binnenland zit in de groep die maar een kwartaal heeft afgerond, dus er is een behoorlijke achterstand die langzaam maar zeker wordt ingehaald. Minister Levens hoopt niet dat er zich andere bijzondere problemen zullen voordoen.

Afsluiting schooljaar
In het hoogste college van staat heeft minister Levens verder aangegeven, dat schoolleiders gedetailleerde informatie hebben ontvangen over de afsluiting van het schooljaar. “De scholen sluiten af exact waar ze zijn gestopt en de leerkracht van de volgende klas neemt over waar de vorige leerkracht gestopt is met de leerlingen,” aldus de minister. 

Wanneer de schoolvakantie begint hangt af van hoe COVID-19 zich verder ontwikkeld. Als er niets fout gaat dan zullen wij de exacte data bekendmaken. De minister wilde geen datum noemen, omdat als er iets fout gaat men blijft vasthouden aan een voorgenomen datum. “Ik heb COVID-19 niet in de hand, dus zowel de vakantie als het begin van het schooljaar daar hebben de leerkrachten en schoolleiders reeds een datum van ontvangen. Er is ook bekendgemaakt dat die data onder voorbehoud zijn dus als er niets tussenin gebeurt,” zei minister Levens. De data zijn eerste week september voor de vakantie en eerste week oktober voor het starten van het schooljaar. 

Afbouw en schoonmaak scholen
Er zijn ook vragen gesteld over de afbouw van de scholen. De MinOWC-minister zei hierover dat de meeste aannemers niet zijn uitbetaald. Momenteel heeft de minister van Financiën en Planning het geld niet om alle achterstanden aan aannemers te kunnen betalen. Er is wel een lijst gemaakt, ook een totaal overzicht van de schulden en die worden bij gedeelten afgehandeld. De schulden van het departement zijn meer dan SRD 200 miljoen. 

Er is ook gevraagd waarom het scholenproject op Hanover stilligt. De minister gaf aan dat het project inderdaad stil stond, “maar we zijn goed op weg.” Er was volgens minister Levens sprake van een probleem binnen de Islamic Development Bank. Er was onder andere een reshuffeling binnen de bank wat een achterstand heeft veroorzaakt binnen het werk. Er is goed overleg geweest en het project komt weer opgang, zei minister Levens.

Over de schoonmaak van de scholen en het onderhoud zijn er ook vragen gesteld. Minister Levens zei: “De middelen zijn er niet, de schoonmaak en wachtersbedrijven zijn niet betaald en ook hier is er sprake van een miljoenenschuld. Als dit geld niet is betaald, zijn er bijvoorbeeld geen wachters op school en is er geen schoonmaak. Ik probeer een spoedprogramma samen te stellen om te kijken om toch de minimale hygiëne te handhaven.”

11 REACTIES

 1. “…
  ook hier is er sprake van een miljoenenschuld. 
  … ”

  4 miljard US Dalla schuld, overal betalingsachterstanden nergens in geinvesteerd dat zorgt voor inkomsten !

  Pe a money de ?

  En dan toch zijn er van die paarse lawaaipapeaaien die roepen om niet terug te kijken.

  Logisch dat herstel langer duurt dan verwacht !

  ” …
  gevraagd om uitsluitend te luisteren naar de autoriteiten en de berichten van het ministerie
  … ”
  Dit geldt voor iedereen en ook de journalisten. Volg de officiele kanalen. Deze regering communiceert meer dan welke regering ook.

  Justitia Pietas Fides. Krakti !


  Maak melding

 2. Het gaat moeilijk ook met het onderwijs. Onderander de wachters worden niet betaald door gebrek aan geld. School meubilair kunnen niet vervangen worden. Scholen moeten schoon gemzakt worden omdat ze onder water hebben gezeten.

  Het onderwijs heeft harde klappen gekregen van wateroverlast, de geerfde schulden en de covid-19. SU heeft 30 miljoen geleend voor infràstructuur verbeteringen in Nickerie. Waarom is er geen geld geleend voor onderwijs?


  Maak melding

 3. Niet gezien dat onderwijs naar de klote is??. We zitten al langer dan 1 jaar met covid en geen moer hebben jullie gedaan. 50% van de kids konden een tablet en online lessen krijgen


  Maak melding

 4. De kritieken over het onderwijsbeleid kan de minister niet wegmoffelen door te zeggen dat men alleen berichten van haar ministerie dient te volgen. No way……..,zo werkt het echt niet.

  Wij kunnen in het kort zeggen dat het onderwijsbeleid van dit kabinet totaal heeft gefaald. Niemand kan en wil hen nog serieus nemen. Op het ministerie van onderwijs rammelt het van alle kanten. Diverse Onderwijsbond en bonden van niet onderwijzend personeel hebben eisen op tafel gelegd. De smoes dat er geen geld is kan men verwijzen naar de Fabeltjeskrant. De minister en haar collega’s komen de verplichtingen niet na.


  Maak melding

 5. Lee mofo majoro is weer bezig met zijn eigen fabeltjeskrant, zoals altijd. Heb je ook geen geld gestuurd, zoals die andere hulpmiddelen, sopi sjorrie? We wachten nog steeds erop paarse verdraaier, djaffer.


  Maak melding

 6. @RobG,

  Het beleid van de NDP – op elk gebied – was een grote mislukking. Bij de NDP danken ze God nog elke dag dat zij niet zelf hun eigen gecreëerde puin hoeven op te ruimen maar dat de regering Santokhi dat moet doen.
  Een tip: maak jezelf niet belachelijk door steeds deze regering van alles in de schoenen te schuiven. Als je iets in hun schoenen wil zetten, doe het dan op 5 december.


  Maak melding

 7. “of de officiële Facebookpagina van het departement.”

  goh waar zou die verwarring vandaan komen?
  uhhhhhh facebook?? ze geven zelf het antwoord al
  je behoort geen officiele zaken te doen via een onbeveiligde achterlijke site zoals facebook
  daar heb je je eigen beveiligde site voor


  Maak melding

 8. @krobia, ik denk dat juist deze regering een complete puinhoop van gemaakt heeft. Ik zal het blijven herhalen dat het volk is misleid door de politieke leiders die een hele opsomming gaven van zaken die zij zouden verbeteren. Wat dacht je van de vele beloften die men schaamteloos overboord gooide. Enkele van deze gedane beloften zijn:
  – geen IMF
  – geen vriendjes politiek
  – afschaffen government take
  – gratis busvervoer voor studenten.

  Het volk is moe van deze regering. Het nu in Suriname de stilte voor de storm die gaat komen. Het volk is totaal verarmd. De roep om de NDP wordt luider.Het volk voelt zich misleid door de valse beloften van VHP, Abop, NPS en PL.
  Vandaag had de NDP een bijeenkomst in Commewijne. De opkomst was goed.


  Maak melding

 9. En hebben ze jou hulpgoederen in commewijne verdeeld, lee mofo majoro? Nee, djaffer, de door, jouw geadoreerde paarse boevenbende olv opa D, probeert het, door paars, verarmd surinaams volk, WEER te mislijden. Niemand wil ze meer hebben, sopi sjorrie.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.