Agrarische Adviesraad Saramacca vergadert met dc en LVV-minister

2
Agrarische Adviesraad Saramacca vergadert met dc en LVV-ministe

De onlangs geproclameerde Agrarische Adviesraad (AAR) uit het district Saramacca heeft op 19 juli een onderhoud gehad met de minister Parmanand Sewdien van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV). Bij deze ontmoeting was districtscommissaris van Saramacca, Sherin Bansi-Durga ook aanwezig.
De minister van LVV was zeer ingenomen met de uitnodiging van de agrarische adviesraad Saramacca en de districtscommissaris.

Tijdens deze vergadering is een presentatie gehouden door de leden van de AAR Saramacca. In de presentatie is onder andere opgenomen de statistieken van de agrarische productie in Saramacca, adviezen, aandachtspunten en daarbij horende aanbevelingen.

De volgende aandachtspunten zijn onder de aandacht gebracht van de minister gebracht door de AAR Saramacca, te weten:

 • Het beschikbaar stellen van een aantal machine uren per ressort/ organisatie tegen een gereduceerde prijs.
 • De start van het landbouwpercelen onderzoek in Saramacca, zodat achterhaald kan worden wat de oorzaken zijn van de geringe benutting van de percelen met als gevolg de achteruitgang van productie in het district. 
 • Drainage voor de afvoer en toevoer van water. 
 • De opzet van modelbedrijven, om jongeren te interesseren voor de agrarische sector.
 • Voorlichting en onderzoek vanuit LVV 
 • Het beschikbaar stellen van arealen voor grasland productie in coöperatief verband, de beschikbaarheid van veeartsen en de verbetering van veestapel.
 • Het aanbieden van studiebeurzen en begeleiding. 
 • Het beschermen en onderhouden van proeftuinen van het ministerie. 

Na de presentatie ging de minister in op de aandachtspunten en op de vragen van de leden van de AAR Saramacca. De minister gaf aan dat hij de presentatie goed vond en dat hij er blij mee is. De problemen vereisen volgens de minister een gezamenlijke aanpak. Daarnaast gaf de minister aan dat de aandachtspunten in de komende vergaderingen diepgaand besproken zullen worden.

Voorts gaf de minister aan ingenomen te zijn met dit initiatief niet alleen, maar ook hoe belangrijk de communicatie is tussen de boeren en de overheid. “Hoe kunnen wij het samen, want als overheid kunnen wij niet alleen de sector ontwikkelen. De overheid gaat niet produceren. De boeren moeten produceren en de overheid moet slechts faciliteren daarbij. Nu is het een kwestie van, alleen als er ergens een probleem is dan hoor je de boeren, maar nu zoals het hier is opgezet, is het een initiatief van de boeren zelf. De DC is erbij betrokken, ministerie van LVV is erbij betrokken voor de agrarische ontwikkeling, als alle districten dit zouden hebben, zou ik er bijzonder blij mee zijn”, aldus de minister van LVV.

Het geheel werd met een informeel samenzijn afgesloten.

2 REACTIES

 1. Volgens mij zijn de belangrijkste zaken over het hoofd gezien en dat is natuurlijk export en insectenbestrijding. Kijk, dit probleem is begonnen bij de regering Bouterse. Europa had gewaarschuwd tegen insecten in groenten en dat ze producten uit Suriname zouden weren, maar Bouterse nam dit kennelijk niet serieus ondanks het feit dat hij Suriname tot voedselschuur wilde maken.
  De echte reden is dat Nederland intussen vele tropische producten in de kassen zeg verbouwd en een belangrijke concurrent (Suriname ) wilt uitschakelen omdat de in Nederland geteelde groenten niet aan de Surinaamse kunnen tippen.
  Ik schrok toen ik op de TV zag dat Nederland niet alleen abtroea, sopropo, boulanger en pepers teelt, maar ook cacao, koffie, watermeloen en nog vele andere producten.
  Je vraagt je af waarom die kassentelers met deze producten in hun kassen aan het experimenteren zijn.
  Het antwoord is “Subsidie voor onderzoek en ontwikkeling”. Iets wat Suriname niet kent en ook niet bestaat.
  Nu krijg je een vreemde voor de gek houdende situatie: Eerst moesten de Surinaamse landbouwers chemicaliën gebruiken om hun groenten insectenvrij te maken. Toen kregen deze boeren de mededeling dat er te veel chemicaliën in hun groente voorkwam. De landbouwers gingen minder chemicaliën gebruiken en nu komt Nederland met de mededeling dat de Thrips Palmi insect in de groente voorkomt en dus de import van de groente uit Suriname wordt stop gezet.
  Surinamers toch. waarom stappen jullie niet over op biologische insectenbestrijdingsmiddelen. In Suriname komen honderden planten, die voor dit doel gebruikt kunnen worden. Sommige groeien zelfs langs de straten. Ook ik ben in Nederland omdat ik niet voor subsidie in aanmerking kom met simpele huis, tuin en keukenspullen bezig om insecten (slakken, mieren en luizen) met plantaardige middelen te bestrijden en met succes. Welke planten of spullen ik daarvoor gebruik zal ik u om mij moverende redenen niet zeggen. Anders gezegd: ik ben geen landbouwdeskundige, maar ook figuren als ik zijn niet bereid om hun kennis, die ze na jarenlang onderzoek hebben vergaard, gratis weg te geven.

  Mijn advies: Ga samen met de Surinaamse Universiteit zoeken naar deze planten en deze middelen ontwikkelen. misschien ontdekt u zelf een geweldig extra exportproduct.
  Overigens verbaast het mij ten zeerste dat de vele afgestudeerde landbouwdeskundigen, verenigd in de PALU,(ik geloof 52 in totaal) niets op dit gebied doen. Het is toch hun terrein.
  Als u behoefte heeft aan een ervaringsdeskundige op dit gebied , ben ik wel bereid om onder nader te stellen voorwaarden natuurlijk mijn diensten te verlenen.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.