Diasporafonds moet fresh capital naar Suriname halen

46
Het-interim-bestuur-diasporafonds-suriname

Robby Makka geeft leiding aan het interim-bestuur Diasporafonds. Dit fonds, dat voor een jaar wordt ingesteld, heeft tot doel fresh capital uit de Surinaamse diaspora, waar ook ter wereld, naar Suriname te halen. Het bestuur is op zaterdag 17 juli door president Chandrikapersad Santokhi geïnstalleerd tijdens een bijeenkomst die ook virtueel werd bijgewoond door participanten in Nederland.

Het fonds moet volgens de president verder geformaliseerd en geoperationaliseerd worden en daarna werken naar een Diasporabank. Hij zegt dat de deskundigen van het bestuur richting aan dit alles moeten geven. Het streven is het Diasporafonds 25 november een feit te laten zijn. Het staatshoofd heeft enorm veel vertrouwen in het bestuur. Volgens hem is het een jaar na aantreden van de regering tijd om zaken te formaliseren.

Makka stelt dat het fresh kapitaal – hetzij uit Nederland, België, Amerika of Aruba – naar Suriname moet komen “op een manier die we tot nu toe niet hebben gezien”. Hij denkt in termen van vakantiegangers, die meer dan 1000 euro’s uitgeven, maar vooral aan grote investeringen door bijvoorbeeld grondaankoop of woningbouw.

Makka gaat echter nog verder: grootschalige projecten waarin ruim 100.000 euro’s worden gestopt. Hij merkt op dat er op jaarbasis reeds zo’n 150 miljoen euro, met name vanuit Nederland, naar Suriname komt via toerisme, hotelwezen en wisselkantoren. “De vraag is, kan het meer zijn dan dit, kunnen we richting 300 miljoen- 500 miljoen”, denkt Makka hardop na.

Studies hebben volgens hem uitgewezen dat er potentie is om 50 miljoen extra aan euro’s richting Suriname te brengen in de vorm van diverse sporen en projecten. Dat is dan ook het hoofddoel van het Diasporafonds. Er zal vertrouwen moeten worden gegeven aan de diaspora in het buitenland om ervoor te zorgen dat deze haar kapitaal naar Suriname overbrengt.

Het Diasporafonds zal zowel kleinschalig kapitaal als kapitaal op macroniveau naar Suriname moeten halen. Doelend op kleinschalig kapitaal dat naar Suriname komt, zegt Makka: “Als we dat kunnen vermenigvuldigen kunnen we van 150 miljoen naar 500 miljoen.” Om dat te bereiken zullen diverse acties ondernomen moeten worden. Een hiervan is de grondconversie waaraan verdiend kan worden, verkopen van aandelen van bedrijven die met solvabiliteitsproblemen te kampen hebben.

Makka noemt ook projecten in de landbouw, natuurlijke hulpbronnen, bouw van bruggen. Echter ook door inzet van kennis en kunde kan er verdiend worden. “Op elk gebied moet er potentie zijn. Het Diasporafonds moet Suriname goed op de kaart zetten en we moeten kunnen zeggen We Love Su in plaats van I Love Su.”

Volgens Makka zijn alle sporen genoemd in het rapport Presidentiële Commissie Diasporafonds en Diasporakapitaal. Het is echter nu tijd voor implementatie. Er zullen deskundigen aangetrokken worden om deze verder te ontwikkelen zodat het kapitaal naar Suriname wordt overgebracht.

Als het aan Makka ligt, komen al vanaf 25 november vluchten met diaspora om Staatsolie, SLM, maar ook ziekenhuizen te bezoeken. Het ligt in de bedoeling dit tweemaal per jaar te doen en een keer per jaar te evalueren.

46 REACTIES

 1. Laat het aan Aziaten over dan komt het helemaal goed. In geen geval zaken met anderen doen! Aziaten zijn de toekomst.
  gemodereerd

 2. Men laat zich in SU vaak laatdunkend uit over mensen uit de diaspora.Fresh kapitaal uit de diaspora moet naar Su komen.Niks moet!!! Heeft een ieder uit de diaspora een geldboom in de tuin staat die je a la dol leeg kan schudden?


  Maak melding

 3. Kom maar op met duurzame projecten.
  De rente is zero tot €100.000. Men is naarstig op zoek naar investeringsmogelijkheden.

  In hoeverre is (duurzaam) minen van coins een mogelijkheid? Zomaar een optie!
  Verkoop stukje amazone(zuurstof).


  Maak melding

 4. Hoezo schande?
  Schande is leningen afsluiten en doodleuk niet terugbetalen.
  Schande is duizenden werkelozen een niet bestaande baan beloven zonder betaling.
  Schande is cultureel erfgoed verkopen voor een appel en een ei, of confisqueren voor eigen palmentuin gebruik.
  Schande is alle ministeries en para-stalen berooid en verloederd achterlaten.

  Schande is pretenderen dat het goed gaat, een stukje verbrande kip, in de lucht gooien, en ze tegen elkaar opzetten.

  Rommel!


  Maak melding

 5. Ga eerst eens geld halen bij degene die het gestolen hebben, maar daar schijnt het lef te ontbreken.
  De diaspora is al duidelijk geweest en heeft besloten voorlopig geen investeringen te doen en gezien het voortzetten van de vriendjes politiek ziet geen enkel mens heil in deze strategie. stop met de dubbele salarissen en die dure privileges die oud ministers ontvangen, dus …. haal de bezem door je huis!!


  Maak melding

 6. Diaspora krijgt een gezicht, het wordt zichtbaar. De Surineds hebben nu de mogelijkheid kapitaal over te hevelen naar Suriname. Ze kunnen nu de plannen van Makka en groep gaan uitvoeren. Het komt goed uit want de spaargelden bij de banken, met bijna geen rente, kunnen worden belegd. Forumleden, zie hier jullie kans, mogelijkheden, geen papieren reacties meer. Haal je geld van de banken en steun Suriname, mi lobi kondre. Ga investeren in Suriname.

  Forumleden, de reactie moet niet zijn, ding NDPers jaroesoe, maar, wanneer gaan jullie deze regering daadwerkelijk steunen met kapitaal of op een andere manier.

  Nu enkele negatieve aspecten;
  Wordt Suriname opnieuw gekoloniseerd (vergeet even oude betekenis van kolonialisme), overheerst door het buitenland. Ben benieuwd als het de diaspora echt te doen is om Suriname naar ontwikkeling te brengen of wordt het weer ouderwets zakkenvullen en de rest zoekt het maar uit. Zijn zij zich aan het klaarstomen, positie kiezen om straks als over vijf jaar de oliedollars gaan rollen, op de goede posities te zitten om de olie dollars te cashen.

  Onze Parra express zegt, Surinamers worden slimmer, ook ik vraag mij nog steeds af welke Surinamers hij steeds bedoelt. Bedoelt hij de mensen die deze regering steunen.
  Ik moet steeds denken wat Bigi sma zo mooi schreef (in Suriname heb je meer aan de kennissen die je hebt dan aan kennis die je bezit).
  In Suriname wordt er nog steeds met een arm gewerkt in plaats met twee armen, ze corrigeren elkaar niet. Niks no fout, a no mie.

  Lees ook wat Isabelle, hierboven, geschreven heeft.


  Maak melding

 7. ======
  grote investeringen door bijvoorbeeld grondaankoop of woningbouw.
  ======

  Heel veel diaspora doen dat al op eigen initatief of in kleinere organisaties.

  Een diaspora-bank?
  De rente in valuta in Suriname is helemaal niet aantrekkelijk. Tenzij die diaspora-bank kan toveren.

  Ik ben maar een simpele burger dus me klets…


  Maak melding

 8. Diasporakapitaal

  De doelen moeten gesteld worden
  SuriNeds moeten daar wat aan hebben en weten dat hun geld niet verloren is en dat het om hun belang gaat.

  Doel van Suriname met Fresh Kapitaal dat die na enkele jaren weer terug betaald wordt moet ook duidelijk zijn naar de SuriNeds, de garantie.

  Als het vertrouwen er is, dan zullen Surineds wel instappen.

  Vergeet niet Suriname is een roversnest vanaf 25 feb 1980, waar zware misdaad, drugsmaffia, zware criminaliteit, vele ondeskundige personenn op allerlei posten zitten en mensen hun euro’s, US-dollars afhandig willen maken, grote schulden bij buitenlandse banken met hoge renten, enz.

  Dat maakt het moeilijk om met mensen, ondernemers, SuriNeds in Suriname zaken te doen. Het is al jaren bekend dat zelf l van familie in leden hun eigen familie in Suriname hun eigen familieleden in Suriname op lichten als het om grondzaken/huizen te bouwen in Suriname gaat. Daar sta je dan als je in Suriname bent en je gaat kijken naar je grond of huis. Het blijkt gewoon op naam te staan van familieleden in Suriname. Gewoon opgelicht door je eigen broer en vrouw of omgekeerd en als je niet uitkijkt je nog een pak rammel kijkt. Waar heb je dat aan verdient.

  Het vertrouwen zal er moeten zijn en alles moet goed op papier zwart op wit moeten zijn en de garanties dat je je geld niet kwijt ben is heel belangrijk in een roversnest.


  Maak melding

 9. Notarissen zijn nu voorzichtiger, ze zijn gebonden aan strengere controle. Maar ADVOCATEN… er zitten een aantal ertussen die zelfs de duivel staande zouden naaien…


  Maak melding

 10. Meneer Passant, je overdrijft weer in je vol waarheid zittend3 posting, waarom Suriname e3n roversnes5 noemen, hé doet de andere “nette” Surinamers pijn en tekort.


  Maak melding

 11. Meneer Passant, je overdrijft weer in je vol “waarheid zittende” posting, waarom Suriname een roversnest noemen, je doet de andere “nette” Surinamers pijn en tekort.🤷‍♂️


  Maak melding

 12. zolang deze regering niet oprecht en zakelijk is zal de diaspora zijn geld niet naar suriname brengen
  ook deze regering kan overduidelijk niet met geld omgaan

  mijn advies voor diaspora zou zijn niet te investeren onder deze opvreterige regering

  harde acties die nodig zijn om het land de goede kant op te laten gaan ontbreken aan alle kanten.
  en nu verwacht vetklep en co dat de diaspora zijn probleem voor hem gaat oplossen?
  vergeet dat maar vetklepje


  Maak melding

 13. Pony 18 juli 2021 At 17:07
  Meneer Passant, je overdrijft weer in je vol “waarheid zittende” posting, waarom Suriname een roversnest noemen, je doet de andere “nette” Surinamers pijn en tekort.🤷‍♂️

  feiten
  het is gewoon zo
  met verandering van de regering is er alleen een andere groep opvreters aan de macht gekomen
  aangezien de regering het land vertegenwoordigd kan je gewoon praten over een rovershol
  dat er nog maar een kleine groep mensen is die het echt goed met suriname voor heeft doet er totaal niet toe als het grote gedeelte er gewoon een teringzooi van blijft maken
  waaronder paars oranje en alle egoistische zakken stront zoals brunswijk e.d


  Maak melding

 14. Diaspora wacht met geld zetten in het Diasporafonds.
  Eerst moeten die ndp kliek in het gevang zitten of dat ze wb volgen.
  Want als U nu geld in het Diasporafonds zet bent U het kwijt, die paarse klojo’s weten precies hoe ze het kunnen jatten .
  Dus bezint voordat U begint.


  Maak melding

 15. Uiteraard geld dit niet voor ‘Henk & Ingrid’, maar echte investeerders.
  Maar…. goed nadenken, ipv maandelijks geld op te sturen, kun je ook investeren in projecten die werkgelegenheid creëren. Gevolg is de mensen kunnen aan de slag en je hoeft mnd geen geld op te sturen. Je steunt ze indirect en haalt er voordeel uit. Dagelijks wordt er tss de €300.000 en €400.000 overgemaakt. Niet bij steun voor oudjes, dat moet blijven.

  Een mooie optie voor de staatskas is belasting verhogen voor de remigranten. Boven een bepaald bedrag. Vind ze niet echt solidair met de locals. Er zijn uitzonderingen, die kunnen juist een korting krijgen.

  Vwb een veilig suri, overdrijven is een vak. Dan zouden alle buitenlandse investeerders en bedrijven in Holland moeten vertrekken na alle ellende. Doen ze niet!

  Africa today, CNN (elk weekend) kun je zien hoe Afrikaanse diaspora dit doet.


  Maak melding

 16. Grappenmakers, Wil je zeggen dat er geen “nette” Surinamers in Suriname wonen. Bij wie komen jullie dan in Suriname met vakantie. Over wie gaat jullie postings, elke dag weer. Wie moeten jullie klachten serieus nemen. Wie maakt zich druk om een “roversnest”!!!
  Jullie praten die “vervloekte” VVD’er Bolkenstein🤮
  Natuurlijk, er wonen veel verdorven mensen in Su. maar ook in NL heb je die wonen.
  NL staat bekend als een Narcostaat, zijn jullie dan ook XTC/ heroïne dealers en gebruikers.
  Ik zal het niet persoonlijk maken.


  Maak melding

 17. Diaspora commissie??? Robby Makka?? Voor de verkiezingen is veel beloofd. Diaspora staat in de rij met hun kapitaal..vertel hoeveel is daadwerkelijk geinvesteerd? 0,00. En we zijn een jaar verder…Een of ander prof. Orie die komt vertellen dat er min. 500,mln euro te halen is… Wie gelooft dat nou? Dan het New Surfin debacle.. stelletje amateurs deze regering. Maar ze geloven nog steeds in Diaspora kapitaal…Wake UP..Het zal niet komen. De AEX biedt meer rendement en minder risico om te beleggen voor de weinigen die het wel hebben.


  Maak melding

 18. Diaspora staat in de rij met hun kapitaal..vertel hoeveel is daadwerkelijk geinvesteerd? 0,00.

  en hoeveel zal er worden geïnvesteerd? 0,00
  schijten jullie maar, zo lang het politiek klimaat onrustig is, zolang de tering criminelen zoals boefdraad, pardepisser, abrhamas,adhin, kabouterse ed nog vrij lopen wordt er
  NIETS,HELEMAAL NIETS GEINVESTEERD! Duidelijk boy


  Maak melding

 19. Mijn zin gekopieerd? dus voor mij bedoeld? Heb je mijn posting wel goed gelezen? Vraag ik om Diaspora kapitaal? Ja ik ben een boy..jij toch ook?


  Maak melding

 20. Allemaal grote woorden hier. Hebben jullie zelf kapitaal, ik denk het niet, op een enkeling na, dus forumleden, tjoep care (zeg ik het goed). De overheid wil jullie laatste centjes niet, stuur maar naar familie of vrienden. Trouwens, met NL Diaspora wordt niet de armoedzaaiers hier bedoelt, dus saka ju bigi broekoe .🙈
  Ik merk hoeveel vertrouwen jullie in Santokhi hebben, hij kan liever eerder zaken doen met de NDPers dan met de Surineds. De Surineds zijn zulke aardige en eerlijke lui, zij beroven moesje niet. jaja🤮🤮


  Maak melding

 21. ” De overheid wil jullie laatste centjes niet” Waarom lult hij steeds over Diaspora en nu een commissie geinstalleerd? En Surfin?? Wat zeg jij precies Pony? wel of geen Diaspora?
  tjoep care (zeg ik het goed) ja zeg je goed! Armoedzaaiers hier??? Houd liever je grote mond als je niet weet met wie te maken hebt.


  Maak melding

 22. RobG 18 juli 2021 At 17:01
  “@GrietjeBie, mijn overtollige duiten zitten in crypto’s en in goud. Maak je maar geen zorgen om mij.”

  U geloofde Boefdraad dus ook niet want anders had u wel Oppengheimer I en II gekocht

  Alleen al door dat Santohki president werd 75% waarde vermeerdering plus goede rente.


  Maak melding

 23. Mazzim en ik willen best investeren. Een mooie villa aan de Surinamerivier met een eigen aanmeerplaats voor onze luxe pleziervaartuig. Ik heb wel een bedrag met 6 nullen in mijn hiifd.


  Maak melding

 24. GlennR, goed lezen wat er staat. Santokhi doelt niet op de forumleden hier, heb ik geschreven, die hebben centjes, Santokhi wil kapitaal, bedragen met meer dan 6 nullen, geen honderdjes.
  GlennR, als jij vermogend ben, dan mag je contact opnemen met mr Makka, die is voor Santokhi aan het zoeken naar kapitaal. Je krijgt de rente uitbetaalt over 5 jaar als de oliedollars gaan vloeien. Jij als diaspora deelnemer krijgt ook een riante positie op de oliemarkt om mee te doen en dan kun je cashen. Dat is de worst die Santokhi jullie voorhoudt.


  Maak melding

 25. Een bank is geen charitatieve instelling, maar een bedrijf met winstoogmerk. Denken deze rovers dat de mensen in Nederland hun geld zullen toevertrouwen aan een stelletje amateurs, want zijn Makka en zijn trawanten. Wie gelooft dit sprookje nou. Zal jij je zuurverdiend geld stoppen in een failliet land dat zich Suriname noemt. Een belangrijke indicator van het failliete land is de weigering van IMF om Suriname geld te lenen. Wie kent nog de Dirk Scheringa Bank, die ook van die leuke praatjes had, maar in feite geen financieel economisch bedrijf was. Mijn geld krijgen ze in ieder geval niet. En ik hoop van jullie ook niet!


  Maak melding

 26. @Esmerald de neppe

  Waarom moet Nederland de gepensioneerde SuriNeds het land uitschoppen.
  Ik ben een gepensioneerde Nederlandse van Surinaamse afkomst. Geen haar op mijn hoofd denkt eraan om te remigreren naar Suriname. In Nederland draag ik belastingen af en gepensioneerden SuriNeds dragen in Suriname nog een keer belasting af van 38%.
  Daarvoor heb ik niet gewerkt in Nederland om Suriname ook te laten genieten van mijn AOW en opgebouwde pensioen.


  Maak melding

 27. @jojo,
  Wat is uw reactie over de interpretatie wijziging m.b.t. het aantrekken van diaspora kapitaal. Het ging over miljarden die vanuit de diaspora geïnvesteerd zou worden. Nu heet het geld dat door familie in Nederland wordt overgemaakt naar familie in Suriname. Hoe laag kan je nog zakken om een dergelijke draai te geven aan een onderwerp die je stevig hebt gebruik om mensen te lokken om op jouw te stemmen.


  Maak melding

 28. Volgens de paarse rioolratten hier zijn alle goed bedoelde pogingen die door deze regering worden ondernomen om Suriname weer uit de chaos en ellende te halen die de vorige regering heeft achtergelaten, gedoemd te mislukken. Geen haar op hun hoofd om de vele initiatieven van deze regering toe te juichen. Het zit in hun inborst en zijn ze liever destructief bezig. Ze zien liever dat het Surinaams volk in de modder leeft. Dat hebben ze in ieder geval de laatste 40 jaar al bewezen. En zo kan je dus het kaf (de verraders van Suriname) van het koren scheiden.


  Maak melding

 29. Tja.. Mensen geven toch niks gratis. Als deze gasten het viervoudige niet terug kunnen verdienen krijgt Suriname niks. Wie houdt wie voor d’r gek??? Eerst zien dan geloven zeg ik maar….Ik geloof namelijk niet sprookjes.


  Maak melding

 30. Viyayarni, dit is niet om het zeiken, maar is het ook fonetisch fout? (Grammaticaal is het fout, dat klopt).

  Koosbanti, je neemt je tijd om mij af te zeiken, (mag hoor) maar je bent wel echt getikt. Het is geen sarcasme, ook niet sarcastisch bedoelt, maar als jij iets van mij leest, dan staat jouw reactie al bij voorbaat vast. (Schorpioen gedrag).
  Heb je gelezen wat GlennR geschreven heeft. Mijn reactie is niet sarcastisch bedoelt oen.

  Btw Koosbanti, volgens jouw theorie zijn we allemaal een beetje met sarcasme bezig. Ook gij, koos.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.