Binnenkort aanpassing bouw- en constructiewetten door Openbare Werken

12
Bouwen in Suriname

Het ministerie van Openbare Werken (OW) gaf onlangs het startsein om verschillende bouw- en constructiewetten en regels die reeds jaren gelden in Suriname, aan te passen. In dit kader heeft minister Riad Nurmohamed de hele sector die bestaat uit verschillende stakeholders, aannemers en ingenieurs, gevraagd om een handje mee te helpen. Stakeholders hebben drie maanden de tijd om hun ideeën kenbaar te maken. “Het streven is om de wetswijzigingen in het komende jaar onder de aandacht van het parlement te brengen”, aldus de OW-minister.

De minister voerde aan dat wetgevingen op het gebied van huisvesting, appartement wetten, bouwwetten en wetten voor onroerend goed aangepast zullen worden. Zowel de fondsen alsook het appartementsrecht zullen wederom worden bekeken. In een tweede fase komen ook de aanbestedingswet, de UWS en de AWS alsook wetten voor bedrijven en beroepen aan de beurt. Regels voor architecten, aannemers en ingenieurs, wie wel en wie niet mag en waar die allemaal aan moeten voldoen, zullen worden herzien.

Er zal ook aandacht worden besteed aan bachelor afgestudeerden die in een bepaalde functie geplaatst wensen te worden en in hoeverre dat mogelijk is. Al deze spelregels en wetten zullen aandachtig worden bestudeerd en overwogen.

De bewindsman laat vervolgens optekenen dat de Bouw-, Monumenten-, Stedenbouwkundige en Hinderwetten ook nagekeken worden. Deze zijn de grootste en belangrijkste wetten die onder de loep genomen zullen worden door het ministerie van Openbare Werken. De afdeling die zich bezig houdt met aanbestedingen krijgt speciale aandacht zodat die naar een hoger niveau kan worden getild. Aanbestedingen zullen in de nabije toekomst niet alleen online plaats kunnen vinden, maar ook internationaal beschikbaar zijn.

De OW-topman is tevreden met de huidige status, maar wil heel binnenkort overgaan tot meer professionaliteit in de dienstverlening. Een draft wet wordt opgemaakt, ter goedkeuring door de Raad van Ministers (RvM). In het jaar 2022 zullen heel wat wetswijzigingen en voorstellen in het parlement worden ingediend, aangaande nieuwe wetten op het gebied van infrastructuur door het ministerie van Openbare Werken.

12 REACTIES

 1. Ja mang, ze moeten nu veel met glasvezel bouwen. Dan waaien die gebouwen niet weg.
  gemodereerd

 2. Dus scherpere regels waardoor bouwen duurder wordt. Alsof de Surinamers bulken van geld.
  gemodereerd

 3. Passant zal bosje brug eindelijk tot het verleden gaan behoren nu is het
  dichtbij huis boedoemmmmm
  gemodereerd

 4. dit is politiek op hoog niveau hoge eissen en wetten als barriere opwerpen,zodat alleen aannemers nog mogen bouwen, de kleine man kan dan naar fluiten ooit nog een huis tehebben
  ik begin door de bomen het bos niet meer tezien, regering loopt ver van de problemen van de bevolking en komt met toekomst plannen voor 2030 .
  STOP LOOK AND LISTEN TO THE PEOPLE


  Maak melding

 5. waardeloze landgenoten
  why listen to the people, they want evrything for free
  werken ho maar
  7 even, klagen en geen poot uitsteken, alles gratis van regering willen hebben. nergens ter wereld krijg je gratis een huis en perceel. maar onze waardeloze landgenoten willen alles gratis
  sorry om te zeggen, surinamers zijn de luiste mensen en willen niet wrken. kijk maar naar hun erf, geen onderhoud, huizen storten in maar onderhouden ho maar
  allen bigi willen spelen met auto en stoer doen. jeugd van tegenwoordig denken alleen maar aan sex en doen niet aan onderzoek of helpen hun erf en huis te onderhouden, geen enkel besef wat er in de wereld gebeurd, sorry maar een kleuter in andere landen zijn veel slimmer dan een volwassen in sur


  Maak melding

 6. Mch en zo is dat, ie ya leti yere, heel veel jeugd van tegenwoordig is lui,willen niet werken, staan op straat elkaar op jutten, meiden lastig vallen, en als zien iemand met dure auto, dan denken zij, misschien ik ook maar geen geld, dan maar overval plegen, want het afgunst van bepaalde groepen keur ik af,ga werken jongeren en ben tevreden wat je heb ,geen alcohol en drugs gebruiken, luxe mentaliteit kost geld?bovendien de politie moet hard optreden tegen burgers die ongehoorzaamheid zijn, de goede last van heeft,


  Maak melding

 7. je moet wel een achterlijke op uitzonderlijk hoog niveau zijn als je bezwaar maakt tegen regelgeving op het gebied van woningbouw of je bent gewoon een aarse rat
  hoe krijg je het voor elkaar om zoiets als die zwakzinnige brownwerker op te schrijven
  Hopelijk worden woningen nu beter gebouwd, dat ze niet bij een harde wind omver waaien, dat ze niet bij een buitje overstromen, dat kortsluiting niet direct het hele huis in brand vliegt.
  Alleen zwakzinnigen onder de ndpaanhangers zijn voor bandeloosheid, wetteloosheid voor doe maar later zullen we wel zien
  gemodereerd

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.