‘Het komt goed met SLM als iedereen meewerkt aan doorstartplan’

20
Protestbijeenkomst bezorgde SLM-burgers bij KLM kantoor in Suriname
Archieffoto: SLM op luchthaven van Suriname

President Santokhi is ervan overtuigd dat het weer goed komt met de Surinaamse Luchtvaart Maatschappij (SLM). Daarvoor zal een ieder moeten meewerken aan het doorstartplan dat de leiding van het bedrijf gepresenteerd heeft om de maatschappij in Suriname weer gezond te krijgen.

Het staatshoofd zei dit op donderdag 15 juli 2021 – aan de vooravond van een jaar kabinet-Santokhi/Brunswijk – in een televisieprogramma dat de SLM met een schuld van 100 miljoen US-dollar in een crisis verkeert en dat deze crisis dan ook met crisismaatregelen wordt aangepakt.

De regering kon lokaal geen geschikte persoon vinden voor de grondige reorganisatie en doorstart van de vliegmaatschappij. Zij vond in de Nederlander Paul de Haan iemand die in de branche zat. Hij is voor een korte periode aangetrokken. 

“Zijn contract zal jaarlijks geëvalueerd worden en mocht na een jaar blijken dat hij niet performt dan mogen we hem bedanken. Als hij zijn werk goed doet dan moeten we kijken wat hij voor ons achterlaat als een nieuwe SLM.” Volgens het staatshoofd waren er geluiden om de SLM op te doeken en faillissement aan te vragen.

Hij heeft daaraan niet meegewerkt, maar meent dat wij als land wel in staat moeten zijn verregaande maatregelen te treffen die offers vragen zodat het bedrijf weer gezond wordt. De Johan Adolf Pengel airport zal een hub moeten worden en SLM zal samenwerkingen met grote maatschappijen moeten aangaan. Er is daarvoor een integraal plan ontwikkeld. 

Voor de uitvoering van het doorstartplan voert de regering gesprekken met directie en vakbond. Partijen wisselen van gedachten hoe het bedrijf te doen afslanken, mensen bereid te krijgen offers te brengen, het bedrijf te rationaliseren. Ook zal er herschikking van de schuld moeten plaatsvinden. Verder zullen bedrijfsactiviteiten c.q. –diensten en gebouwen lokaal en in het buitenland afgestoten moeten worden.

Ook zal personeel eruit moeten gaan op basis van vrijwilligheid. President Santokhi zegt dat de regering een maatschappij heeft overgenomen die een Boeing-toestel had aangeschaft waarvan geadviseerd was dit niet te doen. Aan de aanschaf die met staatsgarantie geschiedde zijn hoge kosten verbonden en een ingewikkeld contract. 

“De regering wil alles dat op dit moment bijdraagt aan de hoge kosten, weg. Juristen moeten voor een goede afwikkeling daar goed naar kijken. Het bedrijf moet zich bezighouden met haar kerntaken en zaken die te maken hebben met andere bedrijfsactiviteiten afstoten.”

Het staatshoofd ziet de SLM graag weer de regionale markt veroveren. Daartoe worden gesprekken gevoerd met andere maatschappijen zoals de KLM en Caribbean Airlines. Echter moet de maatschappij blijven vliegen, waardoor de directie op zoek moet naar vliegtuigen om deze activiteiten te kunnen continueren.

20 REACTIES

 1. Doek de SLM, Surinaamse Luchtvaartmaatschappij, op en richt een nieuwe Surinaamse luchtvaart Compagnie op, Suriname Airway Company, SAC.

  De stand van zaken vd SLM momenteel is dweilen met de kraan open.


  Maak melding

 2. Dat blijven vliegen de spil is voor herstel is duidelijk. Alleen moeten de ingehuurde vliegtuigen zonder mankementen zijn en geschikt zijn voor de route. Jammer dat covid 19 de grote blokker voor massaal vliegen. Als vracht vliegen de show is dan doen we zo. Good luck SLM.


  Maak melding

 3. Geachte Lezers

  Zo Lang De Staat Suriname Zich Met SLM Bemoeit Lijkt Het Mij Sterk Dat Het Ooit Goed Komt Met Ons Nationale Trots The SLM.

  Er Viegen Teveel Familie Leden Vrienden En kennissen Gratis Mee Met De SLM
  De SLM Voert Wekelijks Duizenden Kilo Vracht Gratis Mee Van Familie Leden Vrienden En Kennissen Van Surinamse Parlementariers, Dat Heeft De SLM De Das Om Gedaan.

  De SLM Heeft 100 Miljoen Us Dollars Schuld


  Maak melding

 4. Wat is de route Amsterdam – Paramaribo een suikerpot.
  Voor 15 u. vliegen naar zuid Afrika, China betaal je veel minder dan wat wij moeten betalen.
  Daarom moeten we hoe dan ook een luchtvaartmaatschappij hebben. Want ik gun het KLM niet, om met al ons geld vandoor te gaan.
  De SLM moet zeker gereorganiseerd worden! Alle overtollige mensen afvloeien. En het verspillen, gratis vluchten IPB, tegen gaan.
  Maar het moet goed komen met de SLM.


  Maak melding

 5. “Zijn contract zal jaarlijks geëvalueerd worden en mocht na een jaar blijken dat hij niet performt dan mogen we hem bedanken.

  moeten ze eens doen met al die opvreters in de huidige regering en staatsbedrijven
  hou je miljoenen over


  Maak melding

 6. “maar meent dat wij als land wel in staat moeten zijn verregaande maatregelen te treffen die offers vragen zodat het bedrijf weer gezond wordt.”

  oftewel die dikke vetnek zegt gewoon dat de bevolking dat dooie paard weer mag onderhouden.
  chan hou de eer aan je zelf en donder gewoon op met je hele schijtfamilie


  Maak melding

 7. Ok, is goed. Wat moet ik doen? Als je maar niet van mij vraagt een ticket te kopen want dat gaat niet lukken. Doe maar maandag cent of zo iets als Petrus donders geld of zo.


  Maak melding

 8. Dat zal dan de eerste keer in de geschiedenis van de wereld en met name van Suriname zijn, dat iedereen meewerkt om van een bepaald project een succes te maken.


  Maak melding

 9. Chan, we moeten niet trekken aan dode paarden. SLM onze zogenaamde nationale trots opdoeken. En ook het Nationaal leger. Ze zijn niet functioneel in de ontwikkeling van de natie Suriname.
  Deze twee grote rotzooi opdoeken. Kost allemaal geld. Levert geen moer op.
  Chan, weet niet hoever je intellect reikt en die van het kabinet. Gebruik even het collectieve intellect en het geheugen van dit kabinet. Doekt alle rotzooi en belasting op.


  Maak melding

 10. President Santokhi , U zet niet in op een raspaard , maar op een paarse rat , de slm is al tien jaar van de ndp kliek , daar stoken ze wel geleend geld in tot een bepaalde hoogte , om reisjes te maken en ook voor de families van de kaderwerknemers konden gratis reizen en toch was de schuld van slm een jaar geleden al opgelopen tot 100 miljoen US Dollars , en met deze klojo’s van de slm gaat het nooit lukken .
  President Santokhi gebruikt dat geld van het volk voor het volk , de slm is niet te redden, het gewone volk zit niet te wachten op die slm zij kunnen toch nooit vliegen , no money for a ticket.


  Maak melding

 11. Komt de toeristen card terug, want mijn familie uit Nederland willen geen visum aanvragen, zoniet, dan komen zij niet naar paramaribo, in Indonesië Turkije Nepal heel veel landen, als bezoek wordt gebracht, dan als je niet langer dan een maand verblijf, dan is een visum niet nodig, Bovendien slm moet blijven bestaan x??


  Maak melding

 12. Roman , onze familie en vele bekenden komen wel eens naar Suriname , nu niet zolang covid nog overal de scepter zwaait , maar als de tijd komt dat het weer kan zullen ze best wel komen , maar zeker niet met de slm
  4 jaar geleden wilden een paar familieleden naar Suriname komen met de slm , ticket betaald , ook voor een stoel betaald en ook op tijd ingechekt en bij de bali zei die van de slm twee personen kunnen niet mee , we zijn overboekt , ze hadden stoelen bij elkaar , twee zijn wel meegegaan en de andere twee zouden dan twee dagen later gaan , op de twee stoelen zat een vader en moeder van een steward , dat vertelden ze heel trots , wat een afgang van de slm , de twee familieleden hebben een brief gestuurd naar de slm over dit voorval , en tot op heden nooit een tegen bericht gehad , de hele familie en ook de vele vrienden vliegen nooit meer met de slm , wij ook al geen jaren meer


  Maak melding

 13. robg , nu zal je President Santokhi wel een held van je zijn , he gluiperd , of zeg je nog dat hij weer iedereen belazerd
  als dat zo is heeft hij jou terug gepakt


  Maak melding

 14. President , u heeft het mis,slm gaat niet redden, we kennen de geschiedenis van slm van afgelopen 20 jaar. Alleen maar schurken werken daar.
  gemodereerd

 15. Ik vlieg liever met KLM veilig en op tijd en als ik moet paar tientjes meer betalen dan doe ik ook.
  gemodereerd

 16. Cornelis 16 juli 2021 At 20:13
  KERP ON KICKING THE DEATH HORSE. WANBESTUUR VAN CHAN. ALWEER
  ===========================================

  Cornelis, je hebt de plank volledig misgeslagen.
  Dat Santokhi en zijn team probeert te redden wat er te redden valt, zal ervoor zorgen dat nu nog honderden mensen te vreten hebben.
  Waarom heeft je afgod toen niet de SLM opgedoekt? In plaats daarvan gebruikte hij het als z’n persoonlijke wilde bus om naar Cuba, Afrika en China af te reizen.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.